• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Baltijas valstu saimniecisko saskaņu un rīcību (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.11.1997., Nr. 304/305 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45895

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarbnieku skaitu

Vēl šajā numurā

21.11.1997., Nr. 304/305

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Baltijas valstu saimniecisko saskaņu un rīcību

Par Latvijas, Igaunijas un Lietuvas līgumu

par ārpustarifu barjeru atcelšanu tirdzniecībā

Līgums starp Latvijas Republiku, Igaunijas Republiku un Lietuvas Republiku par ārpustarifu barjeru atcelšanu tirdzniecībā ir izstrādāts atbilstoši Pasaules tirdzniecības organizācijas Tirdzniecības tehnisko barjeru un Sanitāro un fitosanitāro pasākumu līgumu prasībām ar mērķi izlīdzināt tehniskās barjeras tirdzniecībā starp Baltijas valstīm, kā arī atvieglot sertifikācijas un atbilstības novērtēšanas procedūras, kas kavē starptautisko tirdzniecību.

Barjeras, kas saistītas ar dažādiem nacionālajiem produktu vai pakalpojumu reglamentēšanas noteikumiem, izraiza ne tikai papildu izdevumus, bet arī traucē ražošanu, palielina produkta un tā glabāšanas izmaksas, pasliktina sadarbību starp uzņēmējiem (uzņēmējsabiedrībām) un nedod iespēju realizēt rūpniecisko produktu brīvā tirgus principu. Kamēr šīs barjeras nav atceltas, ražotājiem jākoncentrējas uz vietējo tirgu un tie nevar izmantot vienota tirgus priekšrocības.

Paredzams, ka pēc līguma stāšanās spēkā precēm, kas ražotas Baltijas valstīs un novērtētas atbilstoši Eiropas Savienības prasībām, nebūs jāveic papildu sertifikācija vai citas atbilstības novērtēšanas procedūras, lai eksportētu savu produkciju uz kādu citu Baltijas valsti. Tas dos ražotājiem papildu iespējas paplašināt preču tirgu un palielinās ražojumu konkurētspēju.

Ar līguma stāšanos spēkā tiks savstarpēji atzītas Baltijas valstu akreditācijas sistēmas un akreditēto laboratoriju un sertifikācijas iestāžu izsniegtie testēšanas pārskati un sertifikāti. Tas dos ražotājiem iespēju apliecināt produktu drošumu ražotājvalstī, kas samazinās atbilstības novērtēšanas izmaksas un laiku. Līgums paredz atzīt arī ražotāja izsniegtos dokumentus — atbilstības novērtēšanas apliecinājumus, ja Eiropas Savienības likumdošanā ir paredzēta šāda iespēja. Šādi tiek novērsta nevajadzīga preču sertifikācija, kas ražotājiem sadārdzina eksporta procedūras.

Līguma nosacījumi paredz saskaņot Baltijas valstu tehnisko likumdošanu gan savā starpā, gan ar Eiropas Savienības likumdošanas prasībām.

Vienlaikus tiks nodrošinātas Pasaules tirdzniecības organizācijas un Eiropas Savienības prasībām atbilstošas informācijas apmaiņas procedūras. Šajā līgumā ietvertās informācijas apmaiņas procedūras ir izstrādātas saskaņā ar Pasaules tirdzniecības organizācijas Tirdzniecības tehnisko barjeru un Sanitāro un fitosanitāro pasākumu līgumos un Eiropas Savienībā noteiktajām prasībām, kas paredz saistības institūcijām, kuras izstrādā tehniskos noteikumus, informē citu valstu attiecīgās institūcijas pirms noteikumu spēkā stāšanās, lai tās sniegtu komentārus un sagatavotos jauno normu piemērošanai. Šādi tiek novērsta diskriminējošu noteikumu pieņemšana attiecībā pret citu valstu ražotājiem.

Līgums dos iespēju Latvijai sagatavoties, lai iestātos Pasaules tirdzniecības organizācijā un Eiropas Savienībā, jo tajā ietvertās normas pilnībā atbilst minēto organizāciju prasībām.

Valdības preses departaments

Dokumentus paraksta: Igaunijas Republikas premjerministrs Marts Sīmans, Latvijas Republikas Ministru prezidents Guntars Krasts un Lietuvas Repub-likas premjerministrs Ģedimins Vagnoris...

... Igaunijas Republikas ekonomikas ministrs Jāks Leimans, Latvijas Repub-likas ekonomikas ministrs Atis Sausnītis un Lietuvas Republikas ekonomikas ministrs Vincs Babiļus

Latvijas Ministru prezidents ieinteresētā sarunā ar Lietuvas (attēls pa kreisi) un Igaunijas (attēls pa labi) premjerministriem Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!