• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas asambleja - Viļņā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.11.1997., Nr. 291/292 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45704

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvija. Pārskats par tautas attīstību. 1997

Vēl šajā numurā

07.11.1997., Nr. 291/292

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas asambleja — Viļņā

Šodien un rīt, 7. un 8.novembrī, Viļņā notiks Baltijas asamblejas 11. sesija. Baltijas asamblejas sesijas notiek divreiz gadā, iepriekšējā — 10. — sesija notika šī gada 26.aprīlī Pērnavā.

Baltijas asambleja ir Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamenta sadarbības organizācija, kas dibināta 1991.gada 8.novembrī Tallinā. Baltijas asambleja ir konsultatīva un koordinējoša institūcija, kas izveidota savstarpēji interesējošu jautājumu un projektu apspriešanai. Baltijas asambleja savu viedokli var izteikt Latvijas, Lietuvas un Igaunijas parlamentam un valdībai, Baltijas Ministru padomei, kā arī starptautiskajām un reģionālajām organizācijām adresētu aicinājumu, priekšlikumu un ieteikumu formā.

Baltijas asamblejā ir 60 deputāti — 20 no katras valsts. Katrs Baltijas asamblejas loceklis darbojas kādā no sešām komitejām. Baltijas asamblejas sesiju sasauc divas reizes gadā, un tā notiek pārmaiņus Igaunijā, Latvijā vai Lietuvā.

Baltijas asamblejas prezidijs ar sekretariāta palīdzību koordinē Baltijas asamblejas darbu sesiju starplaikā, sagatavo Baltijas asamblejas sesijas un seko Baltijas asamblejas lēmumu izpildei. Prezidijā ir divi deputāti no katras valsts delegācijas — delegācijas priekšsēdētājs un viņa vietnieks, kurus apstiprina nacionālie parlamenti. Latvijas delegācijas vadītājs ir Ernests Jurkāns, vietnieks — Māris Rudzītis.

Līdz šim Baltijas asamblejai bijušas desmit sesijas. Pirmajās divās sesijās galvenokārt tika apstiprināti jautājumi saistībā ar Krievijas armijas izvešanu. Turpmākās Baltijas asamblejas sesijas pieņēma un apstiprināja dokumentus, kas skar gan ārējās, gan iekšējās problēmas Baltijas valstīs. Baltijas asamblejas 4. sesijā tika izveidota Baltijas Ministru padome, kas kopā ar Baltijas asambleju veido Baltijas padomi. Baltijas padome rīko ikgadējas sesijas, kurās Baltijas Ministru padome sniedz ziņojumu par sadarbību iepriekšējā gadā un nākotnes sadarbības plāniem. Baltijas Ministru padomei ir saistošas Baltijas asamblejas pieņemtās rezolūcijas.

Ir nodibinātas Baltijas asamblejas balvas literatūrā, mākslā un zinātnē. Pirmās balvas tika pasniegtas 5.sesijas laikā Viļņā 1994.gadā. 1997.gada Baltijas asamblejas balvu laureāti ir Jans Kaplinskis (Igaunija) literatūrā par pēdējo triju gadu esejām un dzeju, Gidons Krēmers (Latvija) mākslā par Baltijas valstu mūzikas kultūras popularizēšanu pasaulē un Rimute Rimantiene (Lietuva) zinātnē par arheoloģiskajiem pētījumiem Baltijas reģionā. Balvas tiks pasniegtas rīt, 8.novembrī, Viļņā.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!