• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
EDSO augstais komisārs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.10.1997., Nr. 285 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45634

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

EDSO augstais komisārs

Vēl šajā numurā

30.10.1997., Nr. 285

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

EDSO augstais komisārs

Papildus

1.lpp.

— Saeimas komisijās

Vakar, 29.oktobrī, Ārlietu komisija, Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija un Sociālo un darba lietu komisija tikās ar EDSO komisāru mazākumtautību jautājumos Maksu van der Stūlu. Sarunā apspriests jautājums par naturalizācijas procesa norisi Latvijā.

M. van der Stūls vērsa uzmanību uz faktu, ka Latvijā ir salīdzinoši ļoti daudz iedzīvotāju bez pilsonības, tajā pašā laikā naturalizācija norisinās lēni. Viņš īpaši akcentēja problēmu, ka pagaidām netiek piešķirta pilsonība tiem pēc Latvijas neatkarības atgūšanas dzimušajiem bērniem, kuru vecākiem nav Latvijas pilsonības. M. van der Stūls pauda viedokli, ka būtu jādod iespēja šiem bērniem iegūt Latvijas pilsonību. Ārlietu komisijas priekšsēdētāja biedrs Juris Sinka informēja, ka tikai neliela daļa no tiem nepilsoņiem, kuriem ir tiesības naturalizēties, izmanto šo iespēju. J.Sinka norādīja, ka nepilsoņiem ir zināmas priekšrocības, jo viņi nav pakļauti obligātajam militārajam dienestam, kā arī var apmeklēt Krieviju un vairākas citas valstis bez vīzām. Savukārt Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas priekšsēdētājs Antons Seiksts izteica cerību, ka Latvijā izdosies likvidēt tās atšķirības starp pilsoņiem un nepilsoņiem, kas nav politiskas. Saeimas deputāti pauda viedokli, ka iekšpolitiskā situācija Latvijā neļauj grozīt Pilsonības likumu, taču iespējams risināt citus jautājumus, kas skar nepilsoņu stāvokli.

Tāpat vakar augstais komisārs ieradās uz sarunu Izglītības, kultūras un zinātnes komisijā, kur tikās ar komisijas priekšsēdētāju Dzintaru Ābiķi un komisijas locekļiem.

Tikšanās laikā galvenokārt spriests par jaunā Latvijas Republikas Valsts valodas likuma projekta sagatavošanas gaitu un tajā ietverto normu atbilstību starptautiskajām konvencijām, kurām Latvija ir pievienojusies. EDSO komisārs norādīja uz vairākiem likumprojekta pantiem, tostarp uz valsts valodas lietošanas kārtību uzņēmumos un uzņēmējsabiedrībās, tiesās un tiesību aizsardzības iestādēs, privātajās mācību iestādēs, personvārdu rakstībā un izrunā, kā arī publiskās informācijas līdzekļos, kuri ir pretrunā ar ES konvencijām. Tas varētu sarežģīt Latvijas integrāciju ES, sacīja Makss van der Stūls.

Savukārt Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājs Dzintars Ābiķis atzīmēja spēkā esošā Valodu likuma pozitīvo ietekmi uz cittautiešu integrēšanās procesu, kā arī pastāstīja par jaunā Valsts valodas likuma projekta sagatavošanu, kuras gaitā uzklausīti daudzu valsts institūciju un sabiedrisko organizāciju pārstāvju viedokļi par atsevišķiem likuma pantiem. Abas puses vienojās, ka pēc sagatavošanas otrajam lasījumam Latvijas Republikas Valsts valodas likuma projekts tiks nosūtīts arī EDSO komisāram.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!