• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par grozījumiem Latvijas Civilprocesa kodeksā. Projekts. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.10.1997., Nr. 277/278 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45531

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par grozījumiem Pilsonības likumā. Projekts

Vēl šajā numurā

22.10.1997., Nr. 277/278

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par grozījumiem Latvijas Civilprocesa kodeksā

Saeimas Prezidijam

Pamatojoties uz Kārtības ruļļa 79. pantu, Budžeta un finansu (nodokļu) komisija iesniedz likumprojektu “Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā”. Lūdzam iekļaut šo likumprojektu kārtējās Saeimas sēdes darba kārtībā pie likumprojektu nosūtīšanas komisijām un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija un Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir līdzatbildīgā komisija.

Pielikumā: likumprojekts “Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā”.

Ar cieņu, Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas

1997. gada 8. oktobrī priekšsēdētājs V.Balodis

Likumprojekts

Grozījumi

Izdarīt Latvijas Civilprocesa kodeksā šādus grozījumus:

Papildināt ar jaunu trīsdesmit trešo G nodaļu šādā redakcijā:

“Trīsdesmit trešā G nodaļa

Kredītiestāžu maksātnespējas un likvidācijas lietas

285.46 pants. Lietu piekritība

Kredītiestādes maksātnespējas un likvidācijas lietu izskata apgabaltiesa pēc kredītiestādes atrašanās vietas (juridiskās adreses).

285.47 pants. Maksātnespējas pieteikuma iesniedzēji

Maksātnespējas pieteikumu tiesā var iesniegt:

1) kredītiestāde vai kredītiestādes likvidatori;

2) administrators citā maksātnespējas procesā;

3) kreditors vai kreditoru grupa;

4) Latvijas Banka.

285.48 pants. Likvidācijas pieteikuma iesniedzējs

Likvidācijas pieteikumu tiesā iesniedz Latvijas Banka.

285.49 pants. Maksātnespējas pieteikums

Kredītiestādes, kredītiestādes likvidatora, kreditora vai kreditoru grupas, administratora citā maksātnespējas procesā maksātnespējas pieteikums vispirms iesniedzams Latvijas Bankai.

Maksātnespējas pieteikumu Latvijas Bankā persona iesniedz personiski vai ar pilnvarota pārstāvja starpniecību. Latvijas Banka pārbauda, pieprasot uzrādīt personu apliecinošu dokumentu, un fiksē tās personas identitāti, kura iesniegusi maksātnespējas pieteikumu Latvijas Bankā.

Latvijas Banka piecu dienu laikā no maksātnespējas pieteikuma saņemšanas dienas izskata šo pieteikumu un faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas konstatēšanas gadījumā lemj par pieteikuma iesniegšanu tiesā.

Maksātnespējas pieteikumu tiesā Latvijas Banka iesniedz triju dienu laikā pēc lēmuma par pieteikuma iesniegšanu tiesā pieņemšanas.

Latvijas Banka maksātnespējas pieteikumam pievieno savu atzinumu un citus nepieciešamos dokumentus, kuriem var būt nozīme lietas izskatīšanā.

Latvijas Banka uzskatāma par pieteikuma iesniedzēju tiesā tikai gadījumā, ja tā iesniedz pieteikumu tiesā savā vārdā un pēc savas iniciatīvas. Citos gadījumos par pieteikuma iesniedzēju tiesā uzskatāma persona, kura iesniegusi pieteikumu Latvijas Bankā.

285.50 pants. Kreditoru, kreditoru grupas vai administratora citā maksātnespējas procesā maksātnespējas pieteikuma saturs

Maksātnespējas pieteikumā, kuru iesniedz kreditors, kreditoru grupa vai administrators citā maksātnespējas procesā, norāda:

1) tās tiesas nosaukumu, kurai piekrīt pieteikums;

2) ziņas par iesniedzēju (nosaukumu — juridiskajām personām, vārdu, uzvārdu, personas kodu — fiziskajām personām, personu adresi, tālruņa numuru), kā arī ziņas par pārstāvi (vārdu, uzvārdu, personas kodu, amatu, adresi, tālruņa numuru), ja pieteikumu iesniedz pārstāvis;

3) kredītiestādes nosaukumu un juridisko adresi;

4) faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas apstākļus un pierādījumus, kas šos apstākļus apstiprina;

5) maksātnespējas pieteikumam pievienoto dokumentu sarakstu.

Pieteikumam pievieno dokumentus, kas apstiprina kredītiestādes faktisko maksātnespēju.

285.51 pants. Kredītiestādes maksātnespējas pieteikuma saturs

Maksātnespējas pieteikumā, kuru iesniedz kredītiestāde, norāda:

1) tās tiesas nosaukumu, kurai piekrīt pieteikums;

2) ziņas par kredītiestādi (nosaukumu, reģistrācijas numuru, licences banku operāciju (darījumu) veikšanai numuru, izsniegšanas un pārreģistrēšanas datumus, juridisko adresi, visu kredītiestādei atvērto kontu, t.sk., norēķinu noguldījumu, korespondentkontu, rekvizītus);

3) faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas apstākļus un pierādījumus, kas šos apstākļus apstiprina;

4) maksātnespējas pieteikumam pievienoto dokumentu sarakstu.

Maksātnespējas pieteikumam pievieno:

1) kredītiestādes padomes, valdes un revīzijas institūciju priekšsēdētāju un locekļu un kredītiestādes pārstāvju sarakstu (vārdu, uzvārdu, personas kodu, adresi un tālruņa numuru);

2) kredītiestādes pēdējo bilanci, kas sagatavota atbilstoši Latvijas Bankas norādījumiem par gada pārskata sagatavošanu;

3) dokumentus, kas apstiprina kredītiestādes faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas apstākļus;

4) kredītiestādes valdījumā vai turējumā, izņemot noguldījumus un procentus par tiem, esošās trešajām personām piederošās mantas sarakstu.

285.52 pants. Latvijas Bankas pieteikuma par kredītiestādes maksātnespēju saturs

Maksātnespējas pieteikumā, kuru iesniedz Latvijas Banka, norāda:

1) tās tiesas nosaukumu, kurai piekrīt pieteikums;

2) Latvijas Bankas adresi, tālruņa numuru, ziņas par tās pārstāvi (vārdu, uzvārdu, personas kodu, amatu, tālruņa numuru), kas iesniedz pieteikumu;

3) kredītiestādes nosaukumu un juridisko adresi;

4) faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas apstākļus un pierādījumus, kas šos apstākļus apstiprina;

5) maksātnespējas pieteikumam pievienoto dokumentu sarakstu.

Maksātnespējas pieteikumam pievieno dokumentus, kas apstiprina kredītiestādes faktiskās maksātnespējas vai tās iestāšanās iespējas apstākļus.

285.53 pants. Pieteikuma par kredītiestādes likvidāciju saturs

Pieteikumā par kredītiestādes likvidāciju norāda:

1) tās tiesas nosaukumu, kurai piekrīt pieteikums;

2) Latvijas Bankas adresi, tālruņa numuru, ziņas par tās pārstāvi (vārdu, uzvārdu, personas kodu amatu, tālruņa numuru), kas iesniedz pieteikumu;

3) kredītiestādes nosaukumu un juridisko adresi;

4) kredītiestādes pārstāvjus un personas, kuru piedalīšanās kredītiestādes likvidācijā ir obligāta;

5) apstākļus, kuru dēļ kredītiestādei atsaukta licence banku operāciju (darījumu) veikšanai un pierādījumus, kas šos apstākļus pierāda;

6) pieteikumam pievienoto dokumentu sarakstu.

Pieteikumam pievieno Latvijas Bankas lēmumu par licences banku operāciju (darījumu) veikšanai atsaukšanu un dokumentus, kas apstiprina apstākļus, kuru dēļ kredītiestādei atsaukta licence banku operāciju (darījumu) veikšanai.

285.54 pants. Maksātnespējas pieteikuma un pieteikuma par kredītiestādes likvidāciju saņemšana un reģistrācija

Maksātnespējas pieteikumu un pieteikumu par kredītiestādes likvidāciju tiesa pieņem no Latvijas Bankas pilnvarotas personas. Par maksātnespējas pieteikuma iesniedzēju uzskatāma Latvijas Banka, ja tā iesniedz pieteikumu savā vārdā, vai persona, kuras pieteikumu 285.49 pantā noteiktā kārtībā izskatījusi un iesniedz Latvijas Banka.

Saņemot pieteikumu, tiesa pārbauda Latvijas Bankas pilnvarotās personas identitāti. Ja nav iespējams pārbaudīt Latvijas Bankas pilnvarotās personas identitāti vai šai personai nav attiecīga pilnvarojuma, tiesa pieteikumu nepieņem.

Masātnespējas pieteikumu un pieteikumu par kredītiestādes likvidāciju reģistrē atsevišķā reģistrā, kurā parakstās Latvijas Bankas pilnvarotā persona un pieteikuma saņēmējs.

285.55 pants. Maksātnespējas lietas un lietas par kredītiestādes likvidāciju ierosināšana

Lēmumu par maksātnespējas lietas un lietas par kredītiestādes likvidāciju ierosināšanu vai par atteikšanos pieņemt pieteikumu tiesnesis pieņem ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc pieteikuma saņemšanas tiesā, bet, ja pieteikums atstāts bez virzības, — ne vēlāk kā nākamajā dienā pēc tam, kad beidzies termiņš trūkumu novēršanai.

Ierosinot lietu, tiesa uzliek arestu tiem kredītiestādes aktīviem (mantai), kuru arests būtiski netraucē kredītiestādes administratora vai likvidatora darbību, un publiskā apgrozībā esošajiem vērtspapīriem.

Lēmumu par aresta uzlikšanu tiesa nosūta Latvijas un ārvalstu kredītiestādēm, kurās saskaņā ar iesniegtajiem dokumentiem ir kredītiestādes konti, un Latvijas Centrālajam depozitārijam.

Lēmuma norakstu tiesa nosūta arī kredītiestādei ar brīdinājumu, ka aktīvu (mantas) nesaglabāšanas gadījumā vainīgās personas var saukt pie kriminālatbildības.

285.56 pants. Tiesneša darbības, sagatavojot maksātnespējas lietu izskatīšanai

Ierosinot lietu, ar tiesneša lēmumu ieceļ Latvijas Bankas ieteiktu kredītiestādes administratoru.

Par administratoru nevar iecelt personu, kuras iecelšanai ir Kredītiestāžu likumā noteiktie ierobežojumi.

Ieceļot administratoru, viņam uzdod:

1) sagatavot to personu, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā ir obligāta, sarakstu;

2) sagatavot pārskatu par kredītiestādes aktīviem (mantu) to reālajā (tirgus) vērtībā;

3) apzināt kredītiestādes valdījumā vai turējumā esošo trešajām personām piederošo mantu un sagatavot šīs mantas sarakstu;

4) sagatavot kreditoru sarakstu pēc kredītiestādes grāmatvedībā esošajiem fatiem, norādot informāciju par kreditoriem, parādu un saistību apmēriem un izpildes termiņiem;

5) iesniegt minētās ziņas tiesā lietas izskatīšanai.

Lietai pievieno administratora parsakstītu deklarāciju, kura apstiprina viņa piekrišanu stāties amatā un uzņemties likumā noteikto atbildību.

Tiesnesis apliecina administratora apliecību.

Tūlīt pēc lietas ierosināšanas tiesas telpās redzamā vietā izliek paziņojumu par maksātnespējas lietas vai lietas par kredītiestādes likvidāciju iesrosināšanu.

285.57 pants. Maksātnespējas lietas un lietas par kredītiestādes likvidāciju izskatīšana

Maksātnespējas lietu un lietu par kredītiestādes likvidāciju tiesa izskata 15 dienu laikā no lietas ierosināšanas dienas.

Uz tiesas sēdi aicina pieteikuma iesniedzēju, kredītiestādes pārstāvi, Latvijas Bankas pārstāvi un administratoru.

Maksātnespējas lietās un lietās par kredītiestādes likvidāciju nav pieļaujama prasījuma priekšmeta grozīšana. Pieteikuma iesniedzējs nav tiesīgs atteikties no pieteikuma.

Izskatot lietu par kredītiestādes maksātnespēju, tiesa pārbauda, vai ir kāds no Kredītiestāžu likumā noteiktajiem apstākļiem, kas norāda uz kredītiestādes maksātnespēju, un vai ir ievērota 285.49 pantā noteiktā pieteikuma pirmstiesas izskatīšanas kārtība.

Izskatot lietu par kredītiestādes likvidāciju, tiesa nevērtē kredītiestādes maksātspēju.

285.58 pants. Tiesas spriedums kredītiestādes maksātnespējas lietā

Ja tiesa konstaktē kādu no apstākļiem, kas norāda uz kredītiestādes maksātnespēju, tā ar savu spriedumu pasludina kredītiestādi par maksātnespējīgu un nosaka maksātnespējas iestāšanās dienu — maksātnespējas pieteikuma iesniegšanas dienu vai pierādīto faktiskās maksātnespējas iestāšanās dienu. Spriedums ir galīgs.

Taisot spriedumu par kredītiestādes maksātnespēju, tiesa apstiprina iecelto administratoru.

Uz Latvijas Bankas pieteikuma un administratora sagatavotā saraksta pamata tiesa nosaka tos kredītiestādes pārstāvjus un personas, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā ir obligāta.

Spriedums ir pamats tiesvedības apturēšanai civillietās, kas ierosinātas pret kredītiestādi, un spriedumu izpildīšanas lietvedības izbeigšanai lietās par piespriesto, bet no kredītiestādes nepiedzīto summu piedziņu.

Ja tiesa nekonstatē apstākļus, kas norāda uz kredītiestādes maksātnespēju, tiesa pieteikumu noraida, vienlaikus izbeidzot maksātnespējas procesu un izlemjot jautājumu, vai pieteikums atbilstoši Kredītiestāžu likumam nav atzīstams par apzināti nepatiesu.

Atzīstot pieteikumu par apzināti nepatiesu, tiesa piedzen no pieteikuma iesniedzēja tiesas izdevumus, administratora un administratora palīga atlīdzību.

285.59 pants. Tiesas spriedums kredītiestādes likvidācijas lietā

Ja tiesa konstatē, ka Latvijas Banka saskaņā ar Kredītiestāžu likumu atsaukusi kredītiestādei izsniegto licenci banku operāciju (darījumu) veikšanai, tā atzīst kredītiestādi par likvidējamu. Spriedums ir galīgs.

Taisot spriedumu par kredītiestādes likvidāciju, tiesa ieceļ kredītiestādes likvidatoru. Par kredītiestādes likvidatoru tiesa ieceļ Latvijas Bankas ieteiktu personu.

Par likvidatoru nevar iecelt personu, kuras iecelšanai ir Kredītiestāžu likumā noteiktie ierobežojumi.

Uz Latvijas Bankas pieteikuma pamata tiesa nosaka tos kredītiestādes pārstāvjus un personas, kuru piedalīšanās likvidācijā ir obligāta.

Spriedums ir pamats tiesvedības apturēšanai civillietās, kas ierosinātas pret kredītiestādi, un spriedumu izpildīšanas lietvedības izbeigšanai lietās par piespriesto, bet no kredītiestādes nepiedzīto summu piedziņu.

285.60 pants. Tiesas darbības pēc maksātnespējas vai likvidācijas pasludināšanas

Pēc sprieduma pasludināšanas tiesa sniedz administratoram vai likvidatoram trīs noteiktā kārtībā apliecinātus sprieduma norakstus ar atzīmi par sprieduma stāšanos spēkā.

Spriedumā noteiktos kredītiestādes pārstāvjus un personas, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā vai kredītiestādes likvidācijā ir obligāta, tiesnesis pret parakstu brīdina par to, ka:

1) viņu pienākums ir ierasties uz visām tiesas sēdēm, viņu neierašanās nav šķērslis jautājuma izskatīšanai tiesas sēdē, taču tiesa var atzīt viņu ierašanos par obligātu un likt viņus atvest piespiedu kārtā;

2) viņiem ir pienākums sniegt tiesai un administratoram vai likvidatoram nepieciešamo informāciju;

3) dzīvesvietas maiņas gadījumā viņiem triju dienu laikā jāpaziņo administratoram vai likvidatoram un tiesai jaunā adrese;

4) pienākumu neizpildīšanas gadījumā viņus var saukt pie likumā noteiktās atbildības.

Pēc administratora vai likvidatora lūguma tiesnesis noņem arestu kredītiestādes aktīviem (mantai) pēc tam, kad administrators vai likvidators tos ir pārņēmis savā pārvaldīšanā.

285.61 pants. Kredītiestādes pārstāvju un personu, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā vai kredītiestādes likvidācijā ir obligāta, pienākumi

Kredītiestādes pārstāvjiem un personām, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā vai kredītiestādes likvidācijā ir obligāta, ir pienākums sniegt administratora vai likvidatora pieprasīto informāciju piecpadsmit dienu laikā no pieprasījuma nosūtīšanas dienas. Pieprasījums nododams kredītiestādes pārstāvim vai personām, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā vai kredītiestādes likvidācijā ir obligāta, personiski vai nosūtāms ierakstītā vēstulē.

Kredītiestādes pārstāvji un personas, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā vai kredītiestādes likvidācijā ir obligāta, iesniedz pieprasīto informāciju rakstiski, apliecina to ar savu parakstu.

285.62 pants. Jautājumi, kas tiesai jāizlemj pēc maksātnespējas pasludināšanas

Pēc kredītiestādes maksātnespējas pasludināšanas uz attiecīgu pieteikumu pamata tiesa lemj par:

1) bankrota procedūras uzsākšanu un pabeigšanu;

2) vairāku administratoru iecelšanu;

3) maksātnespējas procesa pabeigšanu;

4) administratora atcelšanu vai atkāpšanās pieņemšanu, un cita administratora iecelšanu.

Tiesa izskata arī sūdzības par administratora rīcību, kā arī lemj citus ar maksātnespējas procesu saistītos jautājumus.

Tiesa sakarā ar šajā pantā minēto jautājumu izskatīšanu var pieprasīt, lai administrators iesniedz savas darbības pārskatu vai citu informāciju.

Pieteikumus un sūdzības tiesa izskata 15 dienu laikā no to saņemšanas dienas. Uz tiesas sēdi tiek aicināts pieteikuma vai sūdzības iesniedzējs, administrators, tiesas noteiktie kredītiestādes pārstāvji un personas, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā ir obligāta. Uzaicināto personu neierašanās nav šķērslis jautājuma izskatīšanai tiesas sēdē. Taču tiesa var atzīt kredītiestādes pārstāvju vai personu, kuru piedalīšanās maksātnespējas procesā ir obligāta, ierašanos par obligātu un likt viņus atvest piespiedu kārtā.

Par pieteikumu un sūdzību izskatīšanu tiesa pieņem lēmumus, kuri nav pārsūdzami. Par šiem lēmumiem var iesniegt protestu atbilstoši šā kodeksa 343.1 panta noteikumiem.

285.63 pants. Jautājumi, kas tiesai jāizlemj pēc likvidācijas pasludināšanas

Pēc kredītiestādes likvidācijas pasludināšanas uz attiecīgu pieteikumu pamata tiesa lemj par:

1) vairāku likvidatoru iecelšanu;

2) likvidatora atcelšanu vai atkāpšanās pieņemšanu, un cita likvidatora iecelšanu;

3) likvidācijas pabeigšanu un likvidatora pārskata asptiprināšanu.

Tiesa izskata arī sūdzības par likvidatora rīcību, kā arī lemj citus ar likvidāciju saistītos jautājumus.

Tiesa sakarā ar šajā pantā minēto jautājumu izskatīšanu var pieprasīt, lai likvidators iesniedz savas darbības pārskatu vai citu informāciju.

Pieteikumus un sūdzības tiesa izskata 15 dienu laikā no to saņemšanas dienas. Uz tiesas sēdi tiek aicināts pieteikuma vai sūdzības iesniedzējs, likvidators, tiesas noteiktie kredītiestādes pārstāvji un personas, kuru piedalīšanās likvidācijā ir obligāta. Uzaicināto personu neierašanās nav šķērslis jautājuma izskatīšanai tiesas sēdē. Taču tiesa var atzīt kredītiestādes pārstāvju vai personu, kuru piedalīšanās likvidācijā ir obligāta, ierašanos par obligātu un likt viņus atvest piespiedu kārtā.

Par pieteikumu un sūdzību izskatīšanu tiesa pieņem lēmumus, kuri nav pārsūdzami. Par šiem lēmumiem var iesniegt protestu atbilstoši šā kodeksa 343.1 panta noteikumiem.

285.64 pants. Administratora vai likvidatora atcelšana sakarā ar neuzticības izteikšanu

Administratoru vai likvidatoru var atcelt tiesa pēc Latvijas Bankas pieteikuma. Pieteikumam pievieno Latvijas Bankas lēmumu par neuzticības izteikšanu administratoram vai likvidatoram sakarā ar kādu no šādiem apstākļiem:

1) administrators vai likvidators neatbilst Kredītiestāžu likuma 131. panta pirmās daļas noteikumiem, vai atklājas kāds no 132. pantā minētajiem apstākļiem;

2) administrators vai likvidators nav kompetents;

3) administrators vai likvidators ļaunprātīgi izmanto savas pilnvaras.

Tiesa var izskatīt jautājumu par administratora vai likvidatora atcelšanu pēc savas inciatīvas, ja tās rīcībā ir pierādījumi, ka administrators vai likvidators, pildot savus pienākumus, neievēro Kredītiestāžu likuma un citu tiesību aktu noteikumus un tiesas nolēmumus, administrators vai likvidators neatbilst Kredītiestāžu likuma 131. panta pirmās daļas noteikumiem vai atklājas kāds no 132. pantā minētajiem apstākļiem, administrators vai likvidators nav kompetents vai ļaunprātīgi izmanto savas pilnvaras.

285.65 pants. Jauna administratora vai likvidatora iecelšana administratora vai likvidatora atkāpšanās vai atcelšanas gadījumā

Administratora vai likvidatora atkāpšanās vai atcelšanas gadījumā tiesa pēc Latvijas Bankas ietiekuma nekavējoties ieceļ citu administratoru vai likvidatoru, kā arī nosaka termiņu nodrošinājumu apstiprinoša dokumenta iesniegšanai.

Ja notiek administratoru vai likvidatoru maiņa, jaunais administrators vai likvidators stājas pie pienākumu pildīšanas pēc tam, kad parakstīts lietu (dokumentu, mantas u.tml.) pieņemšanas un nodošanas akts. Aktam pievienojams iepriekšējā administratora vai likvidatora darbības pārskats. Līdz šā akta parakstīšanai iepriekšējais administrators vai likvidators turpina veikt savus pienākumus un ir atbildīgs likumā noteiktā kārtībā.

285.66 pants. Par bankrota procedūras uzsākšanu pieņemta lēmuma apstiprināšana

Pēc administratora pieteikuma tiesa apstiprina vai noraida administratora lēmumu par bankrota procedūras uzsākšanu.

285.67 pants. Administrācijas un likvidācijas izdevumu un parādu segšanas kārtības apstrīdēšana

Pēc kreditora vai kreditoru grupas pieteikuma tiesa lemj par administratora vai likvidatora lēmuma, ar kuru noteikta maksātnespējas procesa vai likvidācijas izdevumu un parādu segšanas kārtība, atbilstība likumam.

Ja tiesa konstatē, ka administratora noteiktā maksātnespējas procesa izdevumu un parādu segšanas kārtība vai likvidatora noteiktā likvidācijas izdevumu un parādu segšanas kārtība neatbilst likumam, tā pieņem lēmumu, kurā nosaka maksātnespējas procesa vai likvidācijas izdevumu un parādu segšanas kārtību, vienlaikus, ja nepieciešams, izlemjot jautājumu par nepamatoto maksātnespējas procesa vai likvidācijas izdevumu segšanu no administratora nodrošinājuma.

285.68 pants. Lēmums par bankrota procedūras pabeigšanu

Par bankrota procedūras pabeigšanu tiesa lemj pēc administratora pieteikuma.

Vienlaikus tiesa pieņem lēmumu par maksātnespējas procesa izbeigšanu.

Pēc lēmuma pieņemšanas tiesa saņem no administratora viņa apliecību un zīmogu un iznīcina tos.

285.69 pants. Lēmums par likvidācijas izbeigšanu

Par likvidācijas pabeigšanu tiesa lemj pēc likvidatora pieteikuma.

Vienlaikus tiesa pieņem lēmumu par likvidācijas izbeigšanu.

Pēc lēmuma pieņemšanas tiesa saņem no administratora viņa apliecību un zīmogu un iznīcina tos.

285.70 pants. Sūdzības par administratora vai likvidatora rīcību

Tiesa izskata kreditoru vai kreditoru grupas sūdzības par administratora vai likvidatora rīcību, ja pirms tam sūdzība iesniegta administratoram vai likvidatoram un viņš divu nedēļu laikā nav devis atbildi uz sūdzību vai to ir noraidījis.

Izskatot sūdzību, tiesa var pieprasīt administratora vai likvidatora darbības pārskatu un Latvijas Bankas atzinumu par administratora vai likvidatora darbību un lemt par viņa atcelšanu.

Ja tiesa atzīst pārsūdzēto rīcību par prettiesisku, tā apmierina sūdzību un uzdod administratoram vai likvidatoram novērst pieļauto pārkāpumu.

Ja tiesa konstatē, ka pārsūdzētā rīcība ir likumīga, tā sūdzību noraida.

285.71 pants. Vairāku administratoru vai likvidatoru iecelšana

Ņemot vērā kredītiestādes aktīvu apjomu, pēc Latvijas Bankas lūguma tiesa var iecelt vairākus administratorus vai likvidatorus, nosakot to funkcijas un savstarpējo pakļautību.

Uz jebkuru administratora vai likvidatora amata kandidātu attiecas likumā noteiktie ierobežojumi.”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!