• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par mūsu aktīviem sakariem ar Čehiju un Uzbekistānu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.10.1997., Nr. 258/259 https://www.vestnesis.lv/ta/id/45174

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pie Valsts prezidents - satiksmes ministrs

Vēl šajā numurā

08.10.1997., Nr. 258/259

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par mūsu aktīviem sakariem ar Čehiju un Uzbekistānu

Valsts prezidents —

pasniedzot akreditācijas vēstules

Vakar, 7.oktobrī, Latvijas Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza akreditācijas vēstules Latvijas Republikas vēstniecei Čehijas Republikā Aijai Odiņai. Viņš teica:

Jūsu ekselence!

Sveicu Jūs kā Latvijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieci Čehijā!

Latvijas un Čehijas attiecības vienmēr ir bijušas īpašas uzmanības centrā. Tās ir divu līdzīgu likteņu valstu attiecības, kas veidojušās un nobriedušas gadsimta gaitā.

Latvija kā Eiropas Savienības asociētā dalībvalsts, kā Eiropas integrācijas procesa dabiska un neatņemama sastāvdaļa ir pārliecināta, ka, Latvijas un Čehijas attiecībām attīstoties, abām valstīm aktīvi jāpiedalās nākotnes Eiropas drošības arhitektūras veidošanā. Latvijas drošība ir Eiropas kopējās drošības un stabilitātes jutīgs un nozīmīgs punkts.

Latvijas un Čehijas attiecības, sadarbība saimnieciskajā, politiskajā un kultūras jomā, kā arī ciešie cilvēciskie kontakti kā prioritāru izvirza nepieciešamību tālāk veidot atbilstošu līgumtiesisko bāzi, īpaši aktivizējot ekonomiskās saites.

Latvija ir gatava sev tradicionālajā konstruktīvajā garā turpināt risināt visus starptautisko attiecību jautājumus, kas vairo demokrātiju, stabilitāti, labklājību un drošību visā reģionā. Latvijas konsekventais kurss uz atklātu demokrātiskas sabiedrības veidošanu ir neatgriezeniska tautas izvēle, kas dod stingru pārliecību par drošu tautas un valsts nākotni. Kopējā drošība ir arī kaimiņu drošība. Demokrātiskas kaimiņvalstis ir vitāls drošības priekšnosacījums plašā reģionā.

Novēlu veiksmīgu darbu un panākumus!

Pēc akreditācijas ceremonijas tika pārrunāti jautājumi par Čehijas un Latvijas tālākās sadarbības paplašināšanu. Uzsvērta nepieciešamība intensificēt sadarbību ekonomikas un paplašināt aizsardzības jomā. Valsts prezidents akcentēja līdz šim notikušo savstarpējo vizīšu lomu abpusējo attiecību attīstībā. Pārrunāta arī ES un NATO paplašināšanas perspektīva.

Valsts prezidenta preses dienests

Saeimas priekšsēdētājs —

tiekoties ar Uzbekistānas sūtni

Vakar, 7. oktobrī, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Uzbekistānas Republikas ārlietu ministra vietnieku Šafkatu Hamrakulovu, kurš ieradies Latvijā oficiālā vizītē. Sarunā, kas norisinājās atklātā un draudzīgā gaisotnē, pārrunāti divpusējo attiecību jautājumi, galveno uzmanību veltot sadarbībai ekonomikā un tirdzniecībā, kā arī reģionālās drošības problēmām.

Saeimas priekšsēdētājs izteica gandarījumu par abu valstu ieinteresētību savstarpējos kontaktos, uzsverot, ka Latvija raugās uz Uzbekistānu kā uz savu stratēģisko partneri Vidusāzijas reģionā. Patlaban ir izveidota stabila līgumattiecību bāze, spēkā ir septiņpadsmit dažādi starpvaldību un starpresoru dokumenti — vairāk nekā ar jebkuru citu NVS valsti. Latvija augstu vērtē Uzbekistānas neatkarīgo politiku un ekonomiskos sasniegumus un ir gatava intensificēt attiecības abu valstu un tautu interesēs. A. Čepānis iepazīstināja Š. Hamrakulovu ar Latvijas iekšpolitisko situāciju un nepilsoņu naturalizācijas gaitu, kā arī izteica apņēmību ierasties vizītē Uzbekistānā vēl līdz šā gada beigām.

Uzbekistānas ārlietu ministra vietnieks apliecināja, ka Uzbekistāna uztver Latviju kā savdabīgu tiltu uz Eiropu un savukārt ir gatava pildīt līdzīgu lomu Vidusāzijas, Tuvo un Tālo Austrumu virzienā. Š. Hamrakulovs uzsvēra, ka Uzbekistāna atbalsta Latvijas tieksmi iestāties NATO un noraidoši izturas pret mēģinājumiem izveidot politiski militāro bloku NVS ietvaros. Š. Hamrakulovs informēja par savas valsts saimniecisko attīstību, vēršot uzmanību uz apstākli, ka valstij nav ārējo parādu, toties strauji pieaug investīciju apjoms, kas Uzbekistānai vienīgajai no NVS valstīm ļāvis radīt līdz šim principiāli jaunus ekonomikas virzienus — autorūpniecību, aviobūvi utt.

Uzbekistāna vēlas krasi paplašināt ekonomisko sadarbību ar Latviju, tāpēc līdztekus ārlietu ministra vizītei Latvijā ieradusies liela Uzbekistānas uzņēmēju grupa.

Saeimas preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!