• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Izvēles priekšā: ģimeni vai vientulību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.1997., Nr. 218/219 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44777

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Izvēles priekšā: ģimeni vai vientulību

Vēl šajā numurā

05.09.1997., Nr. 218/219

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

problēmas

Izvēles priekšā: ģimeni vai vientulību

Oļģerts Krastiņš, LZA akadēmiķis, LU profesors, — “Latvijas Vēstnesim”

Ap 65 procenti Latvijas iedzīvotāju dzīvo ģimenēs, ko veido precēts pāris. Ap 6 procenti iedzīvotāju ir vientuļās mātes ar saviem bērniem, bet ap 13 procenti — īstie vientuļnieki jeb vieninieki. Izšķir jaunības, pusmūža un vecuma vientulību.

Izvēlamies ģimeni

Katram cilvēkam dzīvē jāpieņem daudz svarīgu lēmumu, no kuriem bieži atkarīga visa turpmākā dzīve. Cik ilgi un ko mācīties? Dzīvot lielpilsētā vai laukos? Kādu darbu meklēt? Izvēloties vienmēr ir zināma brīvība, bet vienmēr ir arī kādi apstākļu spaidi, kuri dažkārt var būt nepārvarami.

Ir sakāmvārds, ka vecākus neizvēlas. Bērnus var censties audzināt atbilstoši savām iecerēm, bet bieži viņi izaug pavisam ne tādi... Šķietami vislielākās izvēles iespējas ir, izraugoties dzīvesbiedru. Taču arī šeit brīvība ir tikai "apzināta nepieciešamība", īpaši tad, ja īstais laiks palaists garām.

Tā jāvērtē cilvēka lēmumi un rīcība, veidojot savu minividi, kas parasti ir ģimene. Plašāks jēdziens ir mājsaimniecība, ar kuru saprotam arī atsevišķi dzīvojošus iedzīvotājus (vieniniekus, vientuļos), kopā dzīvojošus brāļus un māsas u.c., kurus par ģimeni nevar saukt, vai arī "ģimene" tad jāsaprot ļoti nosacīti.

Neraugoties uz visām modernām strāvām sadzīvē un cilvēku intīmajā sfērā, joprojām visizplatītākais mājsaimniecību tips Latvijā ir precēts pāris ar vai bez bērniem. Precēts pāris ir kodols mājsaimniecībām, kurās pēc mājsaimniecību budžetu pētījumiem 1996. gadā dzīvoja 64,6 procenti Latvijas iedzīvotāju. Izdalot apakšgrupas, visvairāk (24,7 procenti) no visiem iedzīvotājiem dzīvoja kā precēti pāri ar 1—2 bērniem. Ar bērniem šajā gadījumā saprotam bērnus līdz 15 gadu vecumam, kuri prasa vecāku apgādi un aprūpi. Tāda joprojām ir visizplatītākā jeb modālā ģimene, kaut gan pēc izplatības daudz neatpaliek precēts pāris bez bērniem (22,7 procenti). Daļa no pēdējā demogrāfiskā tipa ģimenēm ir tik jaunas, ka labāk, ja tām bērnu vēl nav. To var teikt par 7,8 procentiem no bezbērnu precētos pāros dzīvojošiem iedzīvotājiem, kuri ir 16—20 gadu vecumā. Otra daļa bezbērnu precēto pāru ir tik veci, ka viņi savus bērnus jau izaudzinājuši, ja vien vispār tie ir bijuši. No visiem iedzīvotājiem, kas dzīvo kā precēti bezbērnu pāri, 60,1 procents ir vecāki par 51 gadu. Tikai 32,1 procents šīs grupas iedzīvotāju ir vecumā no 21 līdz 50 gadiem, par kuru bērniem varbūt varētu teikt: "Varēja būt, bet nebij..." (2. tabula).

No vecumsastāva viedokļa kā gados jaunas ir jāvērtē mājsaimniecības, ko veido precēts pāris ar 1—2 vai 3 bērniem. Šajās mājsaimniecībās būtībā nevar būt par 55 gadiem vecāku personu, jo grupas akumulē tikai tos precētos pārus, kuri ir nošķīrušies no saviem vecākiem un kuriem ir bērni, jaunā pāra vecākiem paliekot bezbērnu precēta pāra vai vientuļnieka statusā.

Vissarežģītākais vecumsastāvs ir mājsaimniecību grupā, kur kodolu veido precēts pāris ar bērniem, bet vēl ir arī citi mājsaimniecības locekļi, starp kuriem lielākā daļa ir precētā pāra vecāki. Tikai šajā grupā meklējamas trīs un retos gadījumos — četru paaudžu ģimenes, un viņu īpatsvars valstī ir mazs.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!