• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par korupcijas novēršanu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.08.1997., Nr. 210 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44727

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas lielajā likteņstundā, 23. augustā Valsts dokumenti

Vēl šajā numurā

22.08.1997., Nr. 210

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par korupcijas novēršanu

Vakar, 21.augustā, Tieslietu ministrijā notika preses konference sakarā ar 19.augustā Ministru kabineta sēdē apstiprināto Tieslietu ministrijas sagatavoto Korupcijas apkarošanas un novēršanas padomes koncepciju. (Šodien publicējam padomes galvenos darbības virzienus jeb programmu, kas, protams, var tikt papildināta vai koriģēta, kā arī padomes sastāvu un ar to saistītās institūcijas.)

Pirmoreiz tieslietu ministra Dzintara Rasnača šāda tikšanās ar žurnālistiem noritēja viņa darba kabinetā, un tās mērķis, kā teica ministrs, bija informēt preses pārstāvjus par šādas padomes veidošanu, modeļiem, piekrišanu guvis trešais variants. Tas ir — Korupcijas apkarošanas un novēršanas koordinācijas padomi vada tieslietu ministrs, bet viņa vietniece ir Finansu ministrijas valsts ieņēmumu ministre Aija Poča. Padomes locekļi tiks precizēti tuvākajā laikā. Padomes sastāvā darbosies Iekšlietu ministrijas, Finansu ministrijas, Valsts ieņēmumu dienesta, Ģenerālprokuratūras, Valsts kontroles un vēl dažādu institūciju pārstāvji. Tuvākajās dienās tiks izstrādāts un ar valdību saskaņots padomes nolikums. Un tad padome varēs uzsākt darbu. Droši vien Valsts ieņēmumu dienestā tiks paplašināta korupcijas apkarošanas nodaļa.

Dz.Rasnačs atzīmēja, ka padomes programmā liela nozīme ir izglītošanai un profilakses funkcijām. Šajā ziņā turpināma sadarbība ar Valsts administrācijas skolu, kas jau pierādījusi sevi ierēdņu un citu darbinieku izglītošanas jomā.

— Par korupciju kā lielu kaitējumu sabiedrībai jāsāk runāt jau pamatskolās, jāiepazīstina jaunā paaudze, topošie juristi augstskolās, arī Latvijas Universitātē. Cik zinu, LU Juridiskajā fakultātē daži absolventi izstrādājuši interesantus diplomdarbus par korupciju un tās apkarošanu, — sacīja tieslietu ministrs.

Tieslietu ministrijai izveidojušies labi kontakti ar vairāku valstu Tieslietu ministrijām. Saņemti vērtīgi materiāli no Lielbritānijas Apvienotās Karalistes, Beļģijas. Tos apkopo ministrijas Publisko tiesību departaments.

Jautājums: — Vai padomes darbība prasīs papildu līdzekļus?

Ministrs atbildēja, ka pašlaik centīsies iekļauties esošo līdzekļu ietvaros. Iespējams, ka, labi strādājot un gūstot konkrētus rezultātus, padome nākotnē būs jāveido spēcīgāka.

Jautājums: — Vai domāts par to, lai kaut kur nedublētos Korupcijas apkarošanas padomes un Noziedzības apkarošanas padomes darbība?

Dz.Rasnačs: — Jā, šādas šaubas radās, apspriežot šos jautājumus diskusijās jūnija sākumā. Proti, vai padome nekļūs par tādu mākslīgu veidojumu. Noziedzības novēršanas padomē ir augstas amatpersonas, viņi ļoti aizņemti un ne vienmēr var apmeklēt sēdes. Tāpēc aicinājām ministrijas un citas institūcijas Korupcijas apkarošanas padomei ieteikt pārstāvjus, kas reāli varētu darboties. Turklāt padome paredzējusi sniegt pārskatus par veikto.

Jautājums: — Vai šādu padomi nevajadzēja izveidot pirms gada, kad tika pieņemts antikorupcijas likums? Varbūt tagad būtu citāda situācija?

Dz.Rasnačs: — Droši vien, ka vajadzēja to izdarīt agrāk. Un, iespējams, arī stāvoklis šajā jomā būtu citāds. Bet kas bijis, tas bijis, tagad jādomā par to, lai jaunā padome vismaz no oktobra sāktu intensīvu darbu.

Rita Belousova,

“LV” nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!