• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Visu laiku, visos laikos, - vienmēr vienoti Latvijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.08.1997., Nr. 204/206 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44683

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zaļibaltzilais karogs pāri mūsu pamattautu kopībai Sejas un acis. 13 apturēti mirkļi

Vēl šajā numurā

15.08.1997., Nr. 204/206

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Visu laiku, visos laikos, — vienmēr vienoti Latvijai

Šodien ir 15.augusts, un cilvēki no visas Latvijas pulcējas Aglonā uz dievkalpojumu par godu Māras Zemes Karalienes, Vissvētās Jaunavas Marijas Debesīs uzņemšanas dienai.

Pirms pieciem gadiem šo svētku priekšvakarā Latgales sirdī Rēzeknē tika atklāts atjaunotais piemineklis Latgales Māra. Arī šogad, atzīmējot šo piecu gadu gadskārtu, Rēzeknē notika vairāki pilsētas domes un kultūras centra rīkoti pasākumi.

Centrālajā bibliotēkā ir iekārtota publikāciju izstāde “Latgales Māra”. 13.augustā pie pieminekļa notika piemiņas brīdis, spēlēja Rēzeknes pūtēju orķestris. Kultūras namā klausītāji priecājās par Ievas Akurāteres sniegto koncertu. Pasākumos piedalījās tēlnieks, pieminekļa atjaunotājs Andrejs Jansons.

Latgales kultūras centra izdevniecības apgādā tapušajā izdevumā “Rēzekne—Latgales sirds” lasām:

“Pilsētas valdes priekšā, simtgadīgo liepu un ozolu ēnā, 1930.gada 8.jūnijā, atzīmējot 10 gadu jubileju Latgales galīgai atbrīvošanai no svešām varām, lika pamatus grandiozam Latgales atbrīvošanas piemineklim. Pieminekļa celšanas darbus cerēja pabeigt un pieminekli atklāt 1937.gada 10.maijā, kad būs pagājuši 20 gadi, kopš Rēzeknē sanāca vēsturiskais Latgales latviešu kongress. Piemineklis, pēc Leona Tomašicka meta, ir uz granīta postamenta, ar četriem Latgales apriņķu pilsētu ģerboņiem un brīvības cīņu tēliem. Virs postamenta paceļas piramīdveidīga kompozīcija — trīs bronzas figūras: važu rāvējs, kas simbolizē Latgales varonīgo dēlu cīņu pret atkarības važām, viņam pretim — ceļos nometusies tautumeita, kas, iegrimusi klusā lūgšanā, tur rokās vainagu, ar ko greznot dzimtenes atbrīvotājus, bet pāri abām figūrām — stalta tautumeita ar augsti paceltu krustu rokā, — tā atbrīvotā Latgale.

Piemineklis netika atklāts 1937.gada 10.maijā, bet tika atklāts 1939.gada 8.septembrī (tēlnieks Kārlis Jansons). 1940.gadā, naktī no 5. uz 6.novembri, nogāzts, pēc restaurēšanas uzstādīts 1943.gada 22.augustā. 1950.gada jūnijā iznīcināts. Atjaunotais piemineklis, kura autors ir Kārļa Jansona dēls — tēlnieks Andrejs Jansons, atklāts un iesvētīts 1992.gada 13.augustā.”

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

1992. gada 13.augustā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!