• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Patvaļa. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.1997., Nr. 194/195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44536

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šveices konfederācijā

Vēl šajā numurā

01.08.1997., Nr. 194/195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Arhīvi runā

Patvaļa

Sarkanarmija 1940.gadā Latvijas laukos

Jānis Riekstiņš, Latvijas Valsts arhīva vecākais referents, - "Latvijas Vēstnesim"

Turpat 50 gadus ilgais PSRS okupācijas armijas uzturēšanās laiks Latvijā, kā to apliecina arhīva dokumenti, raksturojās ar klaju patvaļu, impērisku attieksmi pret Latviju un latviešu tautu. Sarkanarmiešu un viņu komandieru visatļautība un nevēlēšanās pakļauties pastāvošajiem likumiem, kā arī atbildēt par nelikumībām un nodarītajiem zaudējumiem parādījās jau 1940. gada vasarā, kad "atbrīvotāju" armijas daļas Latvijas laukos piesavinājās vairāk nekā 2500 ēkas, milzīgas zemes platības, sabradāja, noganīja zemnieku tīrumus, izlaupīja, sapostīja skolas, tautas namus, kā arī citas ēkas. Kad 1939. gada 5. oktobrī Maskavā tika parakstīts "savstarpējās palīdzības pakts starp Latviju un Padomju Sociālistisko Republiku Savienību", tā 3. pants piešķīra PSRS "tiesību turēt Liepājas un Ventspils pilsētās kara flotes bāzes un dažus aerodromus". PSRS karaspēka daļas tika izvietotas arī dažās citās Latvijas vietās. 1939. gada novembrī pie Zemkopības ministrijas tika izveidota īpaša Padomju garnizonu apgādes komiteja, kura pastāvēja līdz 1940. gada decembrim. Daudzi dokumenti apliecina, ka līdz 1940. gada 17. jūnijam minētā komisija visai kārtīgi un pedantiski ir nokārtojusi visus ar padomju garnizonu apgādi saistītos jautājumus, sekojusi tam, lai par visiem PSRS karaspēka nodarītajiem zaudējumiem, piešķirto zemi, izpildītajiem darbiem un piegādēm tiktu saņemta attiecīga samaksa.

Citādāks stāvoklis izveidojās pēc Latvijas okupācijas. Atsevišķas Latvijas iestādes sākumā uzskatīja, ka arī pēc 1940. gada 17. jūnija iebrukuma milzīgā PSRS okupācijas armija ievēros agrāk pieņemtos likumus un noteikumus. Īstenība, diemžēl, izrādījās daudz bēdīgāka - daudzie zemnieku lūgumi par Sarkanās armijas nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu palika bez jebkāda pozitīva risinājuma...

Izvilkums no Ministru kabineta sēdes protokola

Protokols Nr. 40 Ministru kabineta sēde 1940. gada 16. jūnijā

(..)

Sēdi sāk plkst. 19.00.

1) Ārlietu ministrs V.Munters ziņo par ultimātu, ko PSRS komisāru padomes priekšsēdētājs iesniedzis Latvijas sūtnim Maskavā 1940. g. 16. jūnijā plkst. 14.00 (13.00 pēc Latvijas laika).

2) Nolemj pieņemt Padomju Savienības valdības prasību par papildu karaspēka daļu ielaišanu Latvijā. (..)

Sēdi slēdz plkst. 22.00.

Ministru prezidents K.Ulmanis

Valsts kancelejas direktora v.i. R. Bulsons.

LVA, 270.f., 1. apr., 2.l., 84. lp. Oriģināls.

Izvilkums no Ministru kabineta sēdes protokola

Protokols Nr. 43 Ministru kabineta sēde 1940. g. 18. jūnijā

(..)

1) Apstiprina 1940. g. 17. jūnija protokolu starp Latvijas armijas pārstāvi un PSRS armijas pārstāvi par padomju karaspēka novietošanu Latvijā.

2) Sadarbības noorganizēšanai un veicināšanai ar Padomju Savienības karaspēka daļām Latvijā nodibina pie armijas komandiera sakaru štābu. Par sakaru štāba priekšnieku ieceļ ģen. M. Hartmani. (..)

LVA, 270.f., 1.apr., 2.l., 87.lp. Oriģināls.

Padomju garnizonu apgādes komitejas priekšsēdētāja J. Krīsberga

norādījums Bauskas apriņķa vecākam

Z.M. Noraksts

Padomju garnizonu apgādes komiteja Rīgā, 1940. g. 6. jūlijā

Andr. Pumpura ielā 5, dz. 4

tālr. 23114, 23733, 20534, 20583

Nr. B.1.

Bauskas apriņķa vecākam

Straumēnos, pie Bauskas pilsētas

Pamatojoties uz noteikumiem par Padomju garnizonu apgādes komiteju (lik. kr. 1939.g. 206), lūdzam saimnieciskās attiecībās ar PSRS karaspēku Latvijā pieturēties pie sekojošas kārtības, kas norādāma arī pagastu pašvaldībām.

1. Ja PSRS karaspēka vai tā vienību vadība griežas pie pašvaldību vecākiem ar pieprasījumu norādīt vai nodot karaspēka vajadzībām zemi, ēkas vai kustamu mantu, tad pirms izpildīšanas uzsākšanas šai lietā jāsazinās ar Latvijas armijas vietējā garnizona priekšnieku, bet kur tāda nebūtu - ar Sakaru štābu, kā arī ar komitejas pilnvarnieku vai pārstāvi, ja rajonā tādi būtu.

2. Pie pieprasīto objektu nodošanas jāpieaicina attiecīgas pašvaldības pārstāvis, nododamā objekta īpašnieks vai tā pilnvarotais, kā arī attiecīgas nozares lietpratējs: piemēram, ēku lietās - tuvākais būvtechniķis, mežu lietās - mežzinis. No padomju karaspēka puses jābūt vismaz vienam pārstāvim.

3. Par nododamiem objektiem sastādāmi akti, kuros jāuzrāda: a) nodošanas - pieņemšanas komisijas sastāvs, b) nodošanas laiks un vieta, c) ēku nosaukumi, uzņemtie izmēri un izbūves materiāli, d) ēku vecums un stāvoklis, nosakot to procentos no jaunceltnes stāvokļa, e) nododamās kustamās mantas saraksts, f) nodotās zemes platība pēc kategorijām (pļavas, dārzi, tīrumi u.tml.), g) augļu koki, ja tādi būtu, h) mežs pēc platības un sugām, i) labierīcības, ja tādas būtu (ūdensvads, elektriskā instalācija u.tml.). Bez tam nosakāma katra nododamā objekta, respektīvi, priekšmeta tirgus vērtība nodošanas brīdī. Katras ēkas vērtība nosakāma atsevišķi no zemes vērtības.

4. Jāizmēra nododamo ēku telpas: a) dzīvojamās ēkās visas telpas, izņemot priekšnamus, atejas un trepju telpas, b) pārējās ēkās visi atsevišķie nodalījumi. Mērījumi izdarāmi telpu iekšpusē no sienas līdz sienai.

5. Saskaņā ar noteikumu par komiteju 6. panta 6. punktu zaudējumi vai citāda veida izdevumi, kuri valstij, pašvaldībām vai atsevišķiem pilsoņiem būtu radušies sakarā ar nododamo objektu atbrīvošanu (iedzīvotāju pārvietošana, lauku un dārza ražas zaudēšana u.tml.) vai arī neatkarīgi no nodošanas (pļavu noganīšana no PSRS karaspēka puses, labības sabraukšana u.tml.) konstatējami un novērtējami tikai uz cietušā vai viņa pilnvarotā pieprasījuma.

6. Pie zaudējumu konstatēšanas un novērtēšanas (5.p.) pieaicināmas 2. pantā minētās personas un sastādāmi vērtēšanas akti.

7. Aktos (6.p.) atzīmējams zaudējumu vērtēšanas komisijas sastāvs, vērtēšanas laiks un vieta, zaudējumu sīks apraksts un novērtējums. Padomju karaspēka pārstāvja un cietušā atsevišķas domas uz viņu pieprasījumu ievedamas aktos. Aktiem pēc iespējas pievienojami attaisnojošie dokumenti: kvītis, rēķini u.tml.

8. Nodoto objektu akti un zaudējumu vērtēšanas akti (tos var sastādīt kā latviešu, tā krievu valodā) iesūtāmi Z.M. Padomju garnizonu apgādes komitejai Rīgā, Andreja Pumpura ielā Nr. 5.

Uz visiem aktiem jābūt arī PSRS karaspēka pārstāvju parakstiem.

/J.Krīsbergs/ Komitejas priekšsēdētājs

/E.Kļaviņš/ Būvniecības daļas vadītāja v.i.

/J.Priedītis/ Bauskas apriņķa vecākā grāmatvedis - sekretārs

Visām Bauskas apriņķa pagastu valdēm

Zināšanai un izpildīšanai.

Bauskā, 1940.g. 10.jūlijā Nr. 120

V.Annuss, Bauskas apriņķa vecākais

J.Priedītis, grāmatvedis - sekretārs. *

LVA, 1258.f., 1. apr., 10.l., 1., 2. lp. Noraksts.

* Šeit un turpmāk oriģināldokumentos saglabāts autoru rakstības stils.

Akts par Sarkanās armijas noganītām pļavām Mālupes pagasta

"Driķukalna" mājas īpašnieka Jūlija Zirdziņa saimniecībā

Akts

par 1940.g. 18. jūnijā no Padomju Savienības caurejošā karaspēka

ar zirgiem noganītām Mālupes pagasta "Driķukalna" māju īpašnieka

Jūlija Zirdziņa saimniecības pļavām.

Aktu sastādīja 1940.g. 22. jūnijā Mālupes pagasta vecākais Adolfs Krustiņš, piedaloties cietušās saimniecības īpašniekam Jūlijam Zirdziņam un kā liecinieku - vietējiem lieciniekiem: 1) Albertam Incenbergam, dzīv. "Jaunsalenieku" mājās, un 2) Voldemāram Priedem, dzīv. "Kļavukalna" mājās.

Cietušās saimniecības zemes kopplatība 44,06 ha, kas sadalās sekojoši: aramzemes 10,36 ha, pļavas 9,27 ha, ganības 20,72 ha, meža 2,71 ha un nederīgas zemes ... ha. Saimniecība novērtēta aplikšanai ar valsts un pašvaldības nodokļiem par Ls 2644,-.

Ziņas par noganītām pļavu platībām un zaudējumu novērtējums:

Apskatot uz vietas un apmērot noganīto pļavu platību, tika konstatēts, ka uz pļavas platības 1,90 ha, kur ganīts lielāks skaits zirgu, ir pilnīgi noēsta visa derīgā pirmā zāle, no kuras vairs šogad nekādas ražas nevar iegūt, izņemot atālu.

Augšminētā noganītā pļavas platība ir nekultivēta, pietiekoši mitra upmalas vidējā labuma pļava, no kuras, ņemot par pamatu iepriekšējā gada ražu un salīdzinot ar esošiem līdzīgiem dabas apstākļiem, arī šinī gadā pavisam varētu iegūt 3200 kg lopbarībai derīga siena.

Aprēķinot no noganītās pļavas platības ievākšanai paredzēto siena ražu 3200 kg par Ls 0,10 kilogramā, kāda cena pēc vietējiem apstākļiem paredzama šāda labuma sienam pēc šī gada ražas ievākšanas, jo siena sliktās ražas dēļ šogad šinī apkārtnē gandrīz nemaz nebūs ko pakot, šinī aktā minētai saimniecībai sakarā ar pļavu noganīšanu nodarītie pašreizējie faktiskie zaudējumi, neskatoties uz to, kādi vēl rastos šinī sakarībā ar paredzamo lopu skaita samazināšanu, tiek novērtēti uz trīs simti divdesmit latiem (Ls 320).

Akta parakstītājiem ir zināms, ka par apzināti nepareizu ziņu došanu draud sods.

Saimniecības īpašnieks - J.Zirdziņš

Liecinieki: 1) A.Incenbergs, 2) V.Priede

Aktu sastādīja: Mālupes pagasta vecākais

paraksts - nesalasāms

Sekretārs: paraksts - nesalasāms.

LVA, 270.f., 1.apr., 412.l., 12., 12.a.lp. Oriģināls.

Pētera Allika lūgums atlīdzināt Sarkanās armijas nodarītos zaudējumus

Kocēnu pagasta zaudējumu vērtēšanas komisijai Kocēnos

Pētera Allika, dzīvojoša Kocēnu pag. Ceplīšos

Lūgums.

Ar šo griežos pie pag. valdes ar paziņojumu, ka sakarā ar Sarkanās armijas novietošanu Kokmuižā manā nepļautā pļavā novietojās vairāki desmiti smago automašīnu, tanku un tika novietoti dažādi kara materiāli, ar kuriem tika aizņemta vai visa nenopļautā pļava. Aiz pļavas krūmos tika ierīkota ateja, uz kuru ejot tiek bradāta zāle vēl tagad. Bez minētās manas pļavas (kura ir kopplatībā 0,69 ha) man bija nomāta pļava 0,3 ha apmēros no blakus saimniecības "Libertiem", kurā arī tika nobradāta nenopļautā zāle. Pēc mana aprēķina esmu zaudējis apmēram 900 kg siena, kopvērtībā par Ls 150. Minētos zaudējumus laipni lūdzu man, ja tas būtu iespējams, atlīdzināt.

P.Alliks

27/VI 1940.g. Ceplīšos.

LVA, 270.f., 1. apr., 412.l., 88.lp. Oriģināls.

Jāņa Rudzītes lūgums atlīdzināt Sarkanās armijas nodarītos zaudējumus

LSR Pašvaldību pārvaldei Rīgā

No Latvijas pilsoņa Jāņa Rudzītes,

dz. Sventes pag. Ilūkstes apr. Lakstīgalās,

kara postījumu lietā

Lūgums.

Ar šo pagodinos lūgt godāto LSR Pašvaldības augstāko padomi savā un pārējo zemturu lietā. Šai gada 1940.g. jūlija mēnesī tika noganītas no Padomju Krievijas karaspēka daļas man prom esošas 10 km atsevišķas 3 ha pļavas. Un arī pārējiem zemturiem, kur bij vienīgais lopu un zirgu uzturam minētas pļavas, kur bij arī izbraucis agronoms apskatīt un novērtēt, caur ko es esmu nostādīts bezizejas stāvoklī. Tagad lopbarība dārga, naudas zemturiem nav, nav, no kā iegūt minētais pabalsts, ja būtu iesniegts agrāk, mēs būtu spējīgi iegādāties barību. Tagad izrādas, ka visas mūsu cerības ir zudušas un taisni otrādi, esam no jaunās valdības izmesti aiz sētas, bet vēl cerēdams un mierinādams pārējos zemturus, griežos ar lūgumu ņemt vērā manu lūgumu un ziņojumu un nākt pretī cietušiem un izsniegt atlīdzību ar papildinājumu, ieskaitot dārdzību, kas tagad ir pašlaik 3 kārtīgi viss dārgāk, kā bij tanī laikā. Par visu augšā sacīto, lūdzu manu lūgumu un ziņojumu ievērot un atbalstīt, kur varētu sacīt, ka tiešām minētā valdība ir taisna un atbalsta darba tautu un tautas barotāju - zemturi.

LVA, 270.f., 1. apr., 412.l., 6., 6.a lp. Oriģināls.

Osvalda Limbēna lūgums atlīdzināt Sarkanās armijas nodarītos zaudējumus

Kocēnu pagasta valdei Valmieras apr.

Osvalda Limbēna, dzīvojoša Kocēnu pag. "Stallu" mājās,

lūgums.

Kad 19. jūnijā 1940.g. Padomju Zociālistisko Republiku Savienības karaspēks novietojās Kokmuižā, man, Osvaldam Limbēnam, minētā laikā bija 3 steri otrās šķiras sausas bērza malkas, novietota pie "Mujānu pagraba" mājās, apmēram 24 latu vērtībā un 3 steri otrās šķiras bērza žagaru Ls 15 vērtībā, arī novietoti turpat, tas ir, pie "Mujānu pagraba" mājas.

Minēto malku un žagarus Padomju Zociālistisko Republiku Savienības karaspēks izlietojis savām vajadzībām. Tamdēļ lūdzu novērtēt un atmaksāt man celušos zaudējumus.

Ludzējs: Osvalds Limbēns.

LVA, 270.f., 1.apr., 412.l., 93.lp. Oriģināls.

Akts par Jāņa Liberta saimniecībai nodarītajiem zaudējumiem

Akts

1940.g. 4. septembrī Kocēnu pagasta vecākais Jānis Bērziņš, klātesot Valmieras garnizona pārstāvim kapteinim Sīmanim un Kocēnu pagasta sekretāram Ādolfam Lesiņam, sastādīja šo aktu par zaudējumu novērtēšanu, kas cēlušies Jānim Libertam, dzīv. Kocēnu pag. "Libertos", sakarā ar PSRS karaspēka novietošanos.

Jānis Liberts ziņo pagasta valdei, ka sakarā ar PSRS karaspēka novietošanos viņa saimniecībā "Libertos" viņam cēlušies zaudējumi. kurus lūdz novērtēt un atmaksāt.

Pamatojoties uz Liberta iesniegumu un faktiski nodarītiem zaudējumiem, augtāk minētā zaudējumu apvērtēšanas komisija novērtēja Jāņa Liberta zaudējumus sekoši:

1) Nav varējis laist govis ganībās, caur ko zaudējumi cēlušies Ls 30,-
2) Nav saņēmis īri par 2 mēnešiem no izīrētām telpām Ls 22,-
3) Samaksājis pats īri par dzīvokli citā mājā Ls 20,-
4) Ogu un dārza ražas neizmantošanas dēļ zaudējums Ls 21,-
5) Pazuduši 20 gab. dēļi 26 pēdas gari 1x1 1/2, vērtība Ls 60,-
6) Salauzts labības apcirknis un koka materiāli nozuduši, vērtība Ls 50,-
7) Pagrabā 5 durvīm izlauzti caurumi un pagrabā izlauzti visi dzelzs
āķi un kartupeļu apcirkņu ietaises, zaudējumu vērtība Ls 30,-
8) Salauzta tačka, vērtība Ls 10,-
9) Salauzta piena maļamā mašīna, vērtība Ls 20,-
10) Salauzta viena koka gulta, vērtība Ls 10,-
11) Salauzta viena ozola finierēta gulta Ls 40,-
12) Viena lāde un loga aizkaru stienis nozudis, vērtība Ls 15,-
Visu zaudējumu kopvērtība Ls 328,-

(Trīs simti divdesmit astoņi lati)

Pagasta vecākais J.Bērziņš

Sekretārs A.Lesiņš

Valmieras garnizona pārstāvis Sīmanis.

LVA, 270.f., 1. apr., 412.l., 84.lp. Oriģināls.

Akts par Hermaņa Jurjāna saimniecībai nodarītajiem zaudējumiem

Akts

1940.g. 4. septembrī Kocēnu pagasta vecākais Jānis Bērziņš, klātesot Valmieras garnizona pārstāvim kapteinim Sīmanim un Kocēnu pagasta sekretāram Ādolfam Lesiņam sastādīja šo aktu par zaudējumu novērtēšanu, kas cēlušies Hermanim Jurjānim, dzīv. Kocēnu pagasta Jaunkaritēnos, sakarā ar PSRS karaspēka novietošanos.

Hermanis Jurjānis ziņo Kocēnu pagasta valdei, ka PSRS karaspēks paņēmis no viņa saimniecībā "Baloži" atrodošā būvmateriāla šādus materiālus:

40 gab. jumta latas 1 1/2 x 2 ā. 30 pēd. garas; 15 gab. apaļus siju kokus apm. 8 col. resnumā, ā. 18 pēd. gr.;

30 gab. priežu dēļus 1x8 col. plat. ā. 30 pēd. garus;

10 gab. plankas 3x8, 18 pēd. gar.;

1 tonnu rudzu salmus.

Pamatojoties uz Hermaņa Jurjāna iesniegumu, faktiskām tirgus cenām un to apstākli, ka Hermanim Jurjānim minētie materiāli paņemti no PSRS karaspēka, minētā zaudējumu novēršanas komisija noteica paņemtiem materiāliem šādas vērtības:

1. 40 gab. jumta latas par Ls 20,-
2. 15 gab. sijas par Ls 93,75
3. 30 gab. dēļus par Ls 48,-
4. 10 gab. plankas par Ls 48,-
5. 1 tonnu rudzu salmus par Ls 45,-
Visu zaudējumu kopvērtība Ls 254,75

(divi simti piecdesmit četri lati 75 sant.)

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Sekretārs A.Lesiņš

Valmieras garnizona pārstāvis kapteinis Sīmanis.

LVA, 270.f., 1.apr., 412.l., 99.lp. Oriģināls.

Akts par Arnolda Alaiņa saimniecībai nodarītajiem zaudējumiem

Akts

1940. g. 4. septembrī Kocēnu pagasta vecākais Jānis Bērziņš, klātesot Valmieras garnizona pārstāvim kapteinim Sīmanim un Kocēnu pagasta sekretāram Ādolfam Lesiņam, sastādīja šo aktu par zaudējumu novērtēšanu, kas cēlušies Arnoldam Alainim sakarā ar PSRS karaspēka novietošanos Kocēnu pagasta Tautas namā.

Arnolds Alainis ziņo, ka viņam sakarā ar PSRS karaspēka novietošanos Kocēnu pagasta Tautas namā cēlušies zaudējumi, kurus lūdz novērtēt un atmaksāt.

Pamatojoties uz Alaiņa iesniegumu un tiem apstākļiem, ka Arnoldam Alainim tiešām nodarīti zaudējumi, augstāk uzrādītā zaudējumu novērtēšanas komisija novērtēja Arnolda Alaiņa zemāk uzrādītos zaudējumus sekoši:

1) Pārkravāšanās izdevumi:
a) pakošanās Ls 20
b) pārvešana Ls 45
Ls 65
2) Sakarā ar tirgošanās pārtraukšanu (bija krodzniecības veikala turētājs) zaudējis uz izpirktiem tirdzniecības papīriem par 1940. g.:
tabakas patenti Ls 7,50
tirdzniecības zīmi Ls 5
patenti dzērieniem Ls 12,50
Ls 25
3) Zīmognodevas izdevumiem pie tirdzniecības papīru izpirkšanas Ls 14
4) Bojāti iegādātie produkti, kurus nav varējis izlietot par Ls 14
Visu zaudējumu kopvērtība Ls 118

(viens simts astoņpadsmit lati)

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Sekretārs A. Lesiņš

Valmieras garnizona pārstāvis kapteinis Sīmanis.

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 106. lp. Oriģināls.

Akts par Kocēnu pagasta skolai nodarītajiem zaudējumiem

Akts

1940. gada 4. septembrī Kocēnu pag. vecākais Jānis Bērziņš, klātesot Apsīšu Jēkaba 6. kl. pamatskolas pārziņa vietniekam Robertam Zuikam, pagasta sekretāram Ādolfam Lesiņam, Latvijas PSR teritoriālā strēlnieku pulka korpusa pārstāvim kapt. Sīmanim kā sakaru uzturētājam ar PSRS karaspēka vienībām (Kocēnos), klāt bija kapt. Volkovs, sastādīja šo aktu par telpu atpakaļsaņemšanu no PSRS karaspēka vienībām.

Pie skolas nama atņemšanas atrasts šāds inventāra iztrūkums.

1. Tāfelklavieres Ls 40
2. Grāmatu plaukts Ls 0,50
3. 4 skolas soli Ls 8
4. Brūna gultiņa Ls 8
5. 2 ozola krēsli Ls 10
6. Drēbju pakaramais Ls 5
7. 3 ēdamistabas galdi Ls 75
8. Klases galdiņš Ls 20
9. Lecekšu logiem izsisti stikli Ls 40
10. 3 ēdamistabas galdi Ls 9
11. Klases vienv. soli Ls 1,50
12. Sēdamsols Ls 0,50
13. 4 finiera krēsli Ls 10
14. Papīrkastes - koka, 10 gab. Ls 20
15. Tačka Ls 5
16. 15 l eļļas kanna Ls 1
17. Malkas zāģējamais steķis Ls 1
18. Šķērszāģis Ls 1
19. 1 cirvis Ls 1
20. Stikla pudele Ls 3
21. Kāju slaukāmais Ls 0,25
22. 2 grīdas sukas Ls 6
23. Sols metāla kājām Ls 10
24. Cirvis Ls 3
25. 6 dvieļi Ls 3
26. Tabele - senlatv. saktas Ls 0,20
27. Tabele - biškopība Latvijā Ls 0,20
28. Tabele - rovis (?) Raunas Kaulēnos Ls 0,20
29. J. Cimzes ģīmetne Ls 3
30. M. Kaudzītes pēcnāves maska Ls 0,50
31. Foto - palielin. pagasta mājas att. Ls 9
32. Tenteļa ģīmetne Ls 7
33. Galodiņa Ls 0,50
34. Koka cirkulis Ls 0,05
35. Karošu grabis Ls 0,20
36. Maskalibra šautene "Erma" Ls 69,67
37. Izkapts Ls 4,05
38. 4 kapļi Ls 4,80
39. 2 rokas kapļi Ls 0,90
40. Latvijas politiskā karte Ls 0,50
41. Kokmuižas pag. ceļu karte Ls 4,50
42. Transportētājs Ls 4,50
43. Mājsaimniecības piederumi Ls 11,13
44. Alumīnija kauss Ls 7,50
45. 11 virtuves naži Ls 15,65
46. Bibliotēkas grāmatas, žurnāli, albūms Ls 168,30
47. Dažādi metāla priekšmeti skolas durvīm un logiem Ls 45,20
48. 25 l grīdas eļļas - a 1,20 kg Ls 30,00
49. 3 klozetu podi Ls 195,00
50. 8 kv. metri linoleuma Ls 129,00

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Skolas pārziņa v.i. R. Zuika

Sekretārs A. Lesiņš

Valmieras garnizona pārstāvis kapteinis Sīmanis.

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 118., 118.a, 119. lp. Oriģināls.

Zaudējumu rēķins par Kocēnu pagasta skolai nodarītajiem zaudējumiem

Zaudējumu rēķins

Sastādīts no Kocēnu pag. vecākā Jāņa Bērziņa, piedaloties skolas pārziņa vietniekam Robertam Zuikam un pag. sekretāram Ādolfam Lesiņam 1940. g. 5. septembrī.

Caurskatot š. g. 4. sept. aktā minētos trūkumus un bojājumus, augšminētā komisija izdarīja to novērtēšanu, vadoties no pašreizējām tirgus cenām un iegādes vērtības:

1.

Skolas namā
1. Izsisti 11 gab. loga stikla (ā 74 x 156 cm) ā 12,70 kv. m. -
Ls 3,80 par 1 kv. m. Ls 48,26
2. Izsisti 22 gab. durvju stikli (ā 49 x 28 cm) ā Ls 2,74 kv. m.;
3,80 par 1 kv. m. Ls 10,41
3. Izņemts viens apaļais (ovāls) loga rāmis ar stiklu, vērtībā Ls 20
4. Izsists viens ovālais logu stikls, vērtībā Ls 5
5. Sadauzīti divi emaljas mazgājamie galdi ā Ls 72 Ls 144
6. Salauzta un norauta vannas niķ. mis. bateteja ar rokas dušu, vērtībā Ls 80
7. Izņemtas durvis izejai uz bēniņiem Ls 15
8. Noņemts elektrības apgaismošanas slēdzis Ls 2
9. Nodedzināta malka 55 kub. m. ā Ls 8,50 Ls 467,50
10. Patērēta apgaismošanai elektrības strāva 629,1 kw. st. ā Ls 0,38 Ls 239,05
11. Patērēta ūdens sūknēšanai elektrības strāva 506,5 kw. st. ā Ls 0,25 Ls 126,62
12. Inventāra iztrūkums pēc akta no š. g. 4. sept. kopā par Ls 993,30
Kopā Ls 2151,14

2.

Patērēta elektriskā strāva Tautas namā par Ls 31,54. Pavisam Kocēnu pagasta pašvaldībai cēlušies zaudējumi sakarā ar Sarkanās armijas novietošanos par Ls divi tūkstoši simts astoņdesmit divi 68/100.

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Skolas pārziņa v. R. Zuika

Sekretārs A. Lesiņš

Valmieras garnizona pārstāvis kapteinis Sīmanis

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 120., 120.a lp.

Kocēnu pagasta vecākā lūgums atlīdzināt Sarkanās armijas

nodarītos zaudējumus

IeM

Kocēnu pagasta valde

Valmieras apriņķis 1940. g. 13. septembrī

Nr. 130

Zemkopības komisariāta

Padomju garnizonu apgādes komitejai

Rīgā, Andreja Pumpura ielā Nr. 5

Nosūtot Kocēnu pagasta pašvaldības zaudējumu rēķinu līdz ar 1940. g. 4. septembra aktiem par telpu pārņemšanu no PSRS karaspēka un inventāra iztrūkumu, pagasta valde lūdz zaudējumus Ls 2151,14 atmaksāt steidzamības kārtībā, jo skolas ēka un inventārs ir jāsaved steidzami kārtībā līdz skolas sākumam, bet pašvaldībai nav līdzekļu, ko ieguldīt.

Skolas ēka tika pārbūvēta 1937. gadā, kur tika izlikti visi līdzekļi un aizņemtas lielas summas, kuru termiņmaksu kārtošanai tagad aiziet prāvi līdzekļi, kamdēļ skolas remontiem summas nav iespējams izdot.

Pielikumā: minētais.

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Sekretārs A. Lesiņš

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 127. lp. Oriģināls.

Padomju garnizonu apgādes komitejas priekšsēdētāja paskaidrojums

par to, kā jākārto jautājumi par zaudējumu atlīdzināšanu

ZTK

Padomju garnizonu

apgādes komiteja L. Nr. 320/2049 Rīgā, 1940. g. 4. oktobrī

Nr. Nv. 6

Kocēnu pagasta valdei

Uz Jūsu š. g. 13. septembra rakstu Nr. 130 Padomju garnizonu apgādes komiteja nosūta atpakaļ aktus un iesniegumus un paskaidro, ka zaudējumu novērtēšanas akti ir vienpusīgi, resp., nav attiecīgu parakstu vai apstiprinājumu no PSRS karaspēka vienību amata personām, t.i., zīmogs, vienības nosaukums utt.

Šo trūkumu dēļ Padomju garnizonu apgādes komitejai ir grūtības un pat neiespējami iekasēt atlīdzību no piekritīgām iestādēm pēc nepilnīgiem, resp., vienpusīgiem zaudējumu novērtēšanas aktiem.

Ievērojot augšā minēto, visi pieprasījumi dēļ atlīdzības izsniegšanas zaudējumu lietās vispirms jācenšas nokārtot uz vietas ar attiecīgās PSRS karaspēka vienības priekšnieku, resp., saimniecības priekšnieku, bet, ja tas nav iespējams (karaspēka vienība aizgājusi prom), tad jāgriežas pie tuvākā PSRS garnizona priekšnieka vai komandanta, lai tas zaudējumu aktus apstiprina, bet katrā ziņā lūgt, lai paziņo, uz kādu karaspēka daļu tie zīmējas. Ja viņš neatrod par iespējamu nosaukt karaspēka daļu, tad vismaz jālūdz uzdot tā pulka komandiera uzvārdu, kuram padota karaspēka vienība, kas nodarījusi zaudējumus. Tas būtu pietiekoši, lai iestāde, kura zaudējumus apmaksātu, vajadzības gadījumā varētu pārliecināties par prasības pareizību.

Sastādot zaudējumu novērtēšanas aktus, jāpieaicina arī atteicīgās PSRS karaspēka vienības pārstāvis, uzaicinot to rakstiski. Gadījumā, ja tas neierodas vai atteicas ierasties, tad lūgt rakstisku atteikšanos un motīvus. Iesūtot aktus komitejai, uzaicinājuma raksta noraksts un varbūtējās atteikšanās raksts jāpievieno klāt.

Pielikumā: minētais uz 15 lapām.

Komitejas priekšsēdētājs J. Kūsbergs

Norēķinu daļas vadītāja p.v.i. A. Ozols

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 129., 129.a lp. Oriģināls.

Kocēnu pagasta valdes lūgums Valmieras garnizona priekšniekam

pārbaudīt un parakstīt zaudējumu novērtēšanas dokumentus

IeM, Kocēnu pagasta valde

Valmieras apriņķī 1940. g. 7. oktobrī

Nr. 320/2049

Sarkanarmijas

Valmieras garnizona priekšniekam

Nosūtot zaudējumu novērtēšanas aktus līdz ar zaudējumu atlīdzības pieprasījumiem, lūdzam Jūsu gādību, lai zaudējumu novērtēšanas akti tiktu pārbaudīti un parakstīti no PSRS karaspēka vienību pārstāvjiem, kas laikā no 19. jūlija līdz 4. sept. 1940. g. bija novietotas Kocēnu pagastā.

Pielikumā: 6 iesniegumi un 8 akti, katrs divos eks. un Padomju garnizonu apgādes komitejas 1940. g. 4. okt. raksts Nr. Nv. 6.

Pagasta vecākais J. Bērziņš

Sekretārs A. Lesiņš

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 125. lp. Oriģināls.

Pulkvežleitnanta Lobes paskaidrojums Padomju garnizonu apgādes komitejai

par zaudējumu atlīdzināšanu

295. strēlnieku pulka komandieris,

palīgs 1940. g. 17. oktobrī

Nr. 1277/k

ZTK Padomju garnizonu apgādes komitejai

Rīgā, Andreja Pumpura ielā 5.

Valmieras garnizona priekšnieka uzdevumā nosūtu piesūtītos viņam pie Kocēnu pagasta valdes š. g. 7.X raksta Nr. 320/2049 zaudējumu novērtēšanas aktus līdz ar atlīdzības pieprasījumiem uz 32 lp. līdz ar saraksti jūsu tālākai rīcībai - pieprasīto zaudējumu atlīdzināšanai.

No sarakstes redzams, ka Kocēnu pagastā bijušas novietotas Sarkanarmijas tanku daļas, kuru pārstāvis, kapteinis Volkovs, ir aicināts piedalīties komisijā, bet dienesta apstākļu dēļ komisijā nav piedalījies.

Pēc pulkā esošām ziņām - tanku daļas piederējušas pie 39. brigādes (..).

Pulkvedis-leitnants Lobe

Štāba priekšnieka palīgs kapteinis Mežīts.

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 124. lp. Oriģināls.

Ādolfa Priedes lūgums atlīdzināt Sarkanās armijas nodarītos zaudējumus

Mālupes pagasta pagaidu izpildu komitejai

Ādolfa Priedes, dzīv. Mālupes pagasta "Senčos"

un Jūlija Zirdziņa, dzīv. Mālupes pag. "Driķukalnā"

lūgums.

Lūdzam pagasta pagaidu izpildu komitejas gādību un starpniecību pie Zemkopības tautas komisariāta Padomju garnizonu apgādes komitejas, lai mums tiktu atmaksāta atlīdzība par nodarītiem zaudējumiem sakarā ar pļavu noganīšanu ar Sarkanarmijas karaspēka zirgiem pie cauriešanas 1940. g. 18. jūnijā, saskaņā ar Mālupes pagasta valdes sastādītiem šo zaudējumu novērtēšanas aktiem.

Vērā ņemot pagājušās vasaras ļoti slikto lopbarības ražu, šo zaudējumu atlīdzība iztrūkstošai lopbarības iegādei mums ir ļoti nepieciešama, pie kam zaudējumu atlīdzība būtu paaugstināma pēc pašreizējām cenām.

Mālupē, 30. decembrī 1940. g.

Lūdzēji: A. Priede, J. Zirdziņš.

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 9. lp. Oriģināls.

Ozolaines pagasta izpildu komitejas priekšsēdētāja lūgums

sniegt informāciju par to, kā atlīdzināt zemniekiem nodarītos zaudējumus

Ozolaines pagasta izpildu komiteja

Rēzeknes apriņķī

Zemkopības tautas komisariātam

1941. g. 1. martā

Nr. 240

Nosūtot šīs izpildu komitejas rakstu Nr. 240 no š. g. 20. februāra jūsu tālākai rīcībai, jo cik spriežams pēc pasta izziņas ZM (Zemkopības ministrijas) Padomju garnizonu apgādes komisija savu darbību izbeigusi, bet zemniekiem par nodarītiem zaudējumiem atlīdzība pienākas.

Ievērojot augšējo, lūdzam noskaidrot, kur palikuši no Rēzeknes apriņķa izpildu komitejas iesūtītie zaudējumu novērtēšanas akti un kad zemnieki varēs saņemt atlīdzību, jo daļai no cietušiem tika noganītas pļavas, sējumi u.c. un tagad lopbarības iepirkšanai nav līdzekļi.

Par lietas stāvokli lūdzam ziņot šai komitejai, tālāk informēšanai zemniekus. (..)

Izpildu komitejas priekšsēdētājs F. Saveļjevs

Sekretārs p.v.i. J. Bīskaps."

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 17. lp. Oriģināls.

Iestāžu un atsevišķu personu iesniegumu saraksts Kara resoram

par tā sagādāto zaudējumu atlīdzināšanu

Nr. Zaudējumu
p. Kam sagādāti zaudējumi summa Pievienotie dokumenti
k. saskaņā ar
aktiem rubļos
1. Ozolaines pagastā
1. Pankavs Jevgrāfs - Jaunsaimniecība Nr. 78 Pielikums Nr. 1: 2 vēstules:
Ozolaines pag. 1940. g. 2.8.
Valdes lēm. Nr. 240 un Rē-
zeknes apr. izpildu komit.
1940. g., 31.12. lēm. Nr. 140
ar aktiem: 1940. g. 18.11.
akts - 1 lapa
2. Gaiduļs Antons - Gaiduļu sādža, viensēta Nr. 2 270 1940. g. 18.12. akts - 1 lapa
3. Fjodorovs Meirons - Morimontu sādža, viensēta Nr. 9 100 1940. g. 11.12. akts - 1 lapa
4. Trasuns Konstantīns - Ruboļu sādža, viensēta Nr. 1 880 1940. g. 12.12. akts - 1 lapa
5. Gaiduļš Aleksandrs - Gaiduļu sādža, viensēta Nr. 1 295 1940. g. 13.12. akts - 1 lapa
6. Solcevičs Francis - Ruboļu sādža, viensēta Nr. 3 310 1940. g. 12.12. akts - 1 lapa
7. Mališevs Mirons - Kriševņiku sādža, viensēta Nr. 15 150 1940. g. 13.12. akts - 1 lapa
8. Ruboļņiks Staņislavs - Gaiduļu sādža, viensēta Nr. 3 100 1940. g. 12.12. akts - 1 lapa
9. Kiuka (vai Kivka) Antons - Kozaru sādža 560 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
10. Povra Izidors - Kozaru sādža 205 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
11. Runga Alfons - Rotoņiku sādža 160 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
12. Vinteš Anastasijs - Plataču sādža 80 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
13. Runcis Pēteris - Rateniku sādža 292 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
14. Plotočs Staņislavs - Lipsku sādža 180 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
15. Patočs Ivans - Platoču sādža 160 1940. g. 15.11. akts - 1 lapa
16. Ungers Osips - Kozoru sādža 284 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
17. Bernāns Francis - Plataču sādža 155 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
18. Jurjāns Antons - Kozaru sādža 400 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
19. Ungera Domeneka - Kozaru sādža 410 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
20. Jurons Konstantīns - Kozaru sādža 320 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
21. Kjoksta Vladislavs - Kozaru sādža 745 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
22. Jevstigņejevs Jefims - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 11 120 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
23. Stirāns Ivans - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 22 140 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
24. Škēvele Antoņina 236 1940. g. 18.11. akts - 1 lapa
25. Borkancevs Pēteris - Rītiņu sādža 100 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
26. Stirāns Donāts - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 24 120 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
27. Vorkanceva Jekaterina - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 19 160 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
28. Cunskis Francis - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 10 80 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
29. Bogdanova Aleksandra - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 18 240 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
30. Ustinovs Ābrams - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 11 300 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
31. Zaharovs Ivans - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 17 300 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
32. Berkancevs Sevastjans - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 21 140 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
33. Orlovs Gavrils - Morimontu sādža, viensēta Nr. 5 80 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
34. Tkačovs Vasilijs - Morimontu sādža, viensēta Nr. 3 800 1940. g. 6.12. akts - 1 lapa
35. Kotovs Jefims - Kivku sādža, viensēta Nr. 37 300 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
36. Borkancevs Fedosijs - Rītiņu sādža, viensēta Nr. 21 500 1940. g. 9.12. akts - 1 lapa
37. Gavrilovs Tihons - Morimontu sādža, viensēta Nr. 10 150 1940. g. 6.12. akts - 1 lapa
38. Škeveļs Donāts - Ratuņiku sādža 250 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
39. Škeveļs Valerijans - Ratenieku sādža 175 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
40. Kaujeri Jēzups - Ratenieku sādža 120 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
41. Puncis Antons Fabiana d. - Ratenieku sādža 300 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
42. Brencāns Antons - Ratenieku 200 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
43. Vainis Arkādijs - Račevas sādža 800 1940. g. 22.12. akts - 1 lapa
2. Kocēnu pagastā
1. Liberts Jānis Pētera d. "Liberti" un "Silupītes" 328 Pielikums Nr. 2: Padomju
garnizonu apgādes komitejas
1940.21.11. vēstule un iesnie-
gumi. 1. 1940.17.8. un
1940.8.9. iesniegumi un
1940.4.9. akts - 3 l.
2. Alliks Pēteris - "Ceplīši", Kocēnu pag. 150 1940.g.27.06. iesniegums un
1940.g.4.9. akts - 2 lapas
3. Limbēns Osvalds - "Staļļi", Kocēnu pag. 39 1940.g.4.9. iesniegums un
akts - 2 lapas
4. Jurjāns Hermanis - "Jaunkaritēni", Kocēnu pag. 254,75 1940.g.3.9. iesniegums un
1940.g.4.09. akts - 2 lapas
5. Alainis Arnolds - bij. Kocēnu pag. Aizsargu nams
(tagad Valmiera, Rīgas iela 23) 118 1940.g.4.8. iesniegums, 1940.g.4.09.
kvīts un akts - 3 lapas
6. Kocēnu pag. valde, pamatskolas telpas 2182,68 1940.g.4.09. akts un 2. dec.
rēķins - 4 lapas
3. Sventes pagastā
1. Jasāns Antons - "Aplociņu" m., Sventes pag. 710 Pielikums Nr. 3 Padomju gar-
nizonu apgādes komitejas no-
vembra vēstule Nr. 6 ar aktiem,
1940.g.6.8. akts uz 1 lapas
2. Plātere Zīberga Jaņina - "Urbanišķu" m., Sventes pag. 180 1940. g. 28.8. akts - 1 lapa
3. Tarvids Antons - Sventes stac. rajons 180 1940.g. 6.8. akts par zemniekiem
nodarītajiem zaudējumiem
Sventes stacijas rajonā
4. Antuzevičs Jāzeps - Sventes stac. rajons 180
5. Jegblobičs Vladislavs - Sventes stac. rajons 360
6. Jegblobičs Stefānija - Sventes stac. rajons 270
7. Kukelis Ustins - Sventes stac. rajons 190
8. Multāns Jānis - Sventes stac. rajons 60
9. Savickafa Annele un Švilpa Augusts -
Sventes stac. rajons 252
10. Klaucāns Ādolfs - Sventes stac. rajons 240
11. Rudzītis Jānis - Sventes stac. rajons 180
12. Dukčinskis Jāzeps - Sventes stac. rajons 24
4. Bunkas pagastā
1. Vecvagars Pēteris - "Dimantu" m. caur Bēni 1000 Pielikums Nr. 4: sarakste un
protokoli uz 9 lapām
5. Rīgas apriņķī
1. Rīgas pag. izpildu komiteja 6057,60 Pielikums Nr. 5 Sarakste un
kvītis uz 4 lapām
6. Kurcuma pagastā
1. Škirokovs Terentijs - "Ediptu" m. 13,50 Pielikums Nr. 6 Sarakste un
protokoli (akti) uz 6 lapām
2. Baška Vladislavs 30
3. Širokovs Terentijs 22,50
4. Krasevskis Kārlis 120
5. Livanovskis Jānis 210
6. Bernāns Edgars 79,75
7. Podiņš Kārlis 8
8. Stepiņš Ansis-Alberts 20
9. Pučka Vikentijs - Medumu Valsts pam.sk. 108
10. Civle Anna - "Karpu" m. 18
11. Viļums Jāzeps - "Ziemeļu" m. 66
12. Mazevska Staņislava - "Kalnenieku" m. 91
13. Bogdans Mārtiņš - "Rozes" m. 75
14. Krasevskis Kārlis - "Siltnieku" m. 14

Rīgā, 1941. g. 12. martā

Latvijas PSR Tautas Komisāru Padomes

Slepenās daļas priekšnieks 1. ranga intendants (D. Šarapovs)

LVA, 270. f., 1. apr., 412. l., 227., 228. lp. Oriģināls. Tulkojums no krievu valodas.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!