• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzlecošās saules zemes diplomāti un uzņēmēji Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.07.1997., Nr. 184/185 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44427

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Zemes Reformas Vēstnesis" - pie Jums dodas 6./7. numurs

Vēl šajā numurā

18.07.1997., Nr. 184/185

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzlecošās saules zemes diplomāti un uzņēmēji Latvijā

Japānas parlamentārieši tiekoties ar Saeimas priekšsēdētāju un Latvijas un Japānas parlamentārās sadarbības grupas locekļiem

Japānas parlamenta delegācijas vadītājs Masakuni Murakami (centrā) un Japānas vēstnieks Latvijā Kagechika Matano (pa kreisi) , sasveicinoties ar Saeimas priekšsēdētāju Alfredu Čepāni...

... un ar Ministru prezidentu Andri Šķēli

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”


— pie Valsts prezidenta

Vakar, 17.jūlijā, Rīgas pilī Latvijas Valsts prezidents tikās ar Japānas un Latvijas parlamentārās asociācijas priekšsēdētāju Masakuni Murakami un viņu pavadošo delegāciju.

Japānas un Latvijas parlamentārās asociācijas delegācija uzturas Rīgā, lai padziļinātu abu valstu kontaktus un plašāk izvērstu ļoti perspektīvo savstarpējo sadarbību. Liberāli demokrātiskās partijas sekretārs Japānas parlamenta augšpalātā Masakuni Murakami pateicās Valsts prezidentam par sirsnīgo uzņemšanu un uzmanību, ko Japānas parlamentārieši izjutuši visās viesošanās reizēs Latvijā. M.Murakami atzīmēja, ka Japāna, gan nebūdama NATO un ES dalībvalsts, pilnībā atbalsta Latvijas centienus iestāties šajās demokrātiskajās organizācijās, un pauda cerību, ka Latvijai izdosies sasniegt šos nozīmīgos izvirzītos mērķus tuvākajā nākotnē.

Tikšanās laikā tika rosināts apspriest konkrēti darāmo abpusējo valstisko attiecību būtiskā padziļināšanā.

Valsts prezidents vērsa uzmanību uz vairākām nozīmīgām Japānas un Latvijas sadarbības jomām un to intensifikācijas iespējām. G.Ulmanis akcentēja nepieciešamību aktivizēt Japānas informācijas centra darbību Rīgā, japāņu valodas apguves iespēju padziļināšanu un valodas skolotāju apmaiņu. Valsts prezidents uzsvēra Latvijas ostu priekšrocības un perspektīvas starptautiskās sadarbības veicināšanā, minēja Latvijas tautsaimniecības nozares, kurās Japānas uzņēmējiem varētu būt vēl lielāka interese investēt, kā arī runāja par kopīgu projektu veidošanu moderno tehnoloģiju jomā. Valsts prezidents pauda gandarījumu par tradicionālo un veiksmīgo abu valstu sadarbību kultūras un mākslas laukā.

Japānas parlamentāriešu delegācijas vadītājs uzsvēra, ka Japānas un Latvijas savstarpējās sadarbības attīstīšanā liela loma būtu Latvijas Valsts prezidenta vizītei Japānā. Viņš atkārtoti aicināja Valsts prezidentu apmeklēt Japānu iespējami tuvākajā laikā. Nobeigumā M.Murakami pasniedza G.Ulmanim katalogu ar to Japānas grāmatu un valodas mācību krājumu sarakstu, kuri tiks dāvināti Latvijas Universitātei.

Valsts prezidenta preses dienests

— pie

Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 17.jūlijā, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Japānas un Latvijas parlamentārās asociācijas delegāciju, ko vada Masakuni Murakami. Sarunā, kas norisinājās draudzīgā savstarpējas sapratnes gaisotnē, pārrunāti Latvijas un Japānas attiecību jautājumi.

Saeimas priekšsēdētājs izteica gandarījumu par abu valstu politiskajiem un ekonomiskajiem kontaktiem, uzsverot, ka Latvija ir visnotaļ ieinteresēta tos paplašināt, kā arī attīstīt sadarbību ar Japānu visās jomās. A.Čepānis, apliecinot Latvijas startēģiskā mērķa nemainību — iekļaušanos Eiropas un transatlantiskajās ekonomiskajās un drošības struktūrās, iepazīstināja sarunas partnerus ar Latvijas likumdošanas darbu, kurš vērsts uz brīvā tirgus ekonomikas izveidi un Eiropas Savienības standartiem atbilstošas normatīvās bāzes radīšanu. A.Čepānis vērsa Japānas parlamentāriešu uzmanību uz Latvijas izdevīgo ģeogrāfisko stāvokli, kas nodrošina ostu saimniecības strauju attīstību. Savienojumā ar stabilo valūtu un zemo inflāciju šis apstāklis varētu noteikti interesēt Japānas biznesa aprindas. Latvija labprāt redzētu investīcijas, piemēram, elektroniskās vai automobiļu rūpnīcas veidā. Latvija arī vēlētos, lai Japāna atvērtu Rīgā savu vēstniecību.

Japānas delegācijas vadītājs augstu novērtēja Latvijas panākumus ekonomikas pārkārtošanā un apliecināja savas valsts izpratni un atbalstu Latvijas centieniem integrēties ES un NATO. M.Murakami apsolīja informēt Japānas valdību un attiecīgās instances par Latvijas priekšlikumiem. Sarunas gaitā M.Murakami minēja divus piemērus, kas liecinot, ka Latvijas tieksme izveidot brīvo tirgu vēl nav pilnībā īstenojusies: mītnes viesnīcas antikvariātā pārdevēja nav piekritusi pazemināt pārlieku augsto cenu, un kādas slavenas firmas pulkstenis īstenībā izrādījies viltojums. Tomēr Latvijai un Japānai ir tik daudz kopīgu interešu, ka viņš darīs visu iespējamo, lai tās sekmīgi īstenotu. M.Murakami izteica vēlmi redzēt Latvijas parlamentāriešus Japānā.

Sarunā piedalījās Latvijas un Japānas parlamentārās sadarbības grupas locekļi Andris Saulītis, Andris Rubīns, Jānis Ābele un Juris Sinka.

Saeimas preses dienests

— pie Ministru prezidenta

Ministru prezidents Andris Šķēle vakar, 17.jūlijā, tikās ar Latvijas un Japānas parlamentārās asociācijas delegāciju, kuru vadīja asociācijas priekšsēdētājs Masakuni Murakami.

Sarunas laikā Ministru prezidents informēja Japānas parlamentāriešus par Latvijas valdības ekonomisko politiku, uzsverot, ka pēdējos piecos gados Latvijā notikušas tik lielas pārmaiņas kā Rietumu valstīs XX gadsimta 20.—30.gados. Latvija ir pilnībā pārorientējusi savus ekonomiskos sakarus no bijušajām PSRS republikām uz Rietumeiropas valstīm: tirdzniecība ar Eiropas Savienības valstīm ir vairāk nekā puse no Latvijas kopējā tirdzniecības apjoma.

A.Šķēle uzsvēra, ka īpaši svarīgi ir pilnveidot ekonomiskos sakarus starp Latviju un Japānu. Viņš aicināja Japānas uzņēmējus aktīvāk iesaistīties Latvijā notiekošajos ekonomiskajos procesos. Arī Japānas vēstniecības atvēršana Latvijā būtu nozīmīgs solis abu valstu attiecību pilnveidošanā.

Latvijas un Japānas parlamentārās asociācijas priekšsēdētājs M.Murakami izteica atzinību par Latvijas valdības veiktajām ekonomiskajām reformām un novēlēja tālākus panākumus šo procesu risināšanā. M.Murakami apsolīja, ka Latvijas un Japānas parlamentārā asociācija darīs visu, lai veicinātu Japānas uzņēmēju ieinteresētību, kredītu piesaisti un citus ekonomiskos sakarus.

Vakar, 17. jūlijā, Ministru prezidents Andris Šķēle tikās arī ar Japānas uzņēmēju delegāciju, kuru vadīja Kiči Vatanabe. Tikšanās laikā A.Šķēle informēja Japānas pārstāvjus par Latvijas valdības ekonomiskajām reformām, finansu politiku, kā arī par aktualitātēm attiecībās ar Krieviju, kas ir gan Latvijas, gan Japānas kaimiņvalsts.

Ministru prezidents uzsvēra, ka, pateicoties ģeogrāfiskajai situācijai, Latvija var kalpot kā tilts starp Rietumiem un Austrumiem, tāpēc valdība arī turpmāk veltīs lielu uzmanību transportpolitikas attīstībai.

Japānas pārstāvji tika informēti par privatizācijas procesiem Latvijā, un Ministru prezidents aicināja Japānas uzņēmējus aktīvāk iesaistīties šajos procesos.

Tikšanās noslēgumā tika izteikts kopējs viedoklis, ka Latvijas un Japānas attiecības arī turpmāk attīstīsies sekmīgi.

Valdības preses departaments

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!