• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Atslēga uz Angliju jāmeklē pašiem Latvijā (turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.1997., Nr. 180/181 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44385

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Francijas Republikā

Vēl šajā numurā

11.07.1997., Nr. 180/181

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

INTERVIJAS. PĒC CEĻA

Atslēga uz Angliju jāmeklē pašiem Latvijā

“Latvijas Vēstneša” lauksaimniecības redaktore RŪTA BIERANDE — pēc Londonas Rīgā

Juris Bone, Latvijas vēstniecības Apvienotajā Karalistē otrais sekretārs, — “Latvijas Vēstnesim”

Turpinājums no 1.lpp.

Savu vērojumu iespaidā Juris Bone minēja, ka britus šobrīd pastiprināti interesē koka rotaļlietas, un kādēļ gan mūsu uzņēmēji nevarētu attīstīt šāda veida biznesu?

Pieprasījums ir pēc lina izstrādājumiem. Diemžēl pašlaik Latvijas tekstilražotāji nav gatavi šo nišu aizpildīt. Vēl trakāk — uz šejieni plūst informācija, ka linkopība Latvijā ir pilnīgi izputējusi, un pat nav iespējams atrast, kurā uzņēmumā ražotie linu galdauti lepojas ar uzrakstu "Made in Latvia".

— Visus pieteikumus ar vēlmi pirkt un pārdot vienu vai citu preci mēs reģistrējam,— teica otrais sekretārs.— Tie krājas datu bāzē. Turklāt katru pieteikumu izsūtām nozaru asociācijām, kuras varētu apzināt un piesaistīt konkrētu uzņēmumu. Ļoti atsaucīga ir Latvijas Kokapstrādes uzņēmēju un eksportētāju asociācija, ar ko jau ilgstoši sastrādājamies. Pēc Lielbritānijas datiem, koka eksportā uz britu salām Latvija ir trešā lielākā ievedējvalsts. Latvijas eksporta pieaugums šāgada pirmajā ceturksnī ir puse no Krievijas eksporta pieauguma uz Apvienoto Karalisti. Tā ka tirdzniecības bilance šobrīd ir par labu mazajai Latvijai. Tas varētu veicināt jaunu investīciju ieplūšanu no Lielbritānijas.

Kas gan vēl varētu interesēt britus? Lielos daudzumos uz Karalisti savu alu importē Čehija. To pārdod ne tikai veikalos, bet arī restorānos. Kādēļ tam līdzās nevarētu parādīties "Aldaris"? (Protams, te atkal un atkal jākustina ekonomiski sāpīgais punkts — reklāmas izdevumi. Neviens veikals neņemsies pārdot pat trīs kastes alus, ja produkts nebūs pircējiem kaut nedaudz pazīstams.)

— Viens veids, kā iepazīstināt ar savu preci, ir izstādes,— atzīst Juris Bone. — Nākamajā gadā Birmingemā notiks izstāde "Ethnic Food", kuras pamatdoma: etniskai pārtikai pieder nākotne. Tajā noteikti vajadzētu piedalīties arī Latvijai, un sīkāka informācija par izstādi atrodama Latvijas attīstības aģentūrā. Latvijai būtu jārāda sava produkcija iespējami biežāk un jāpiedalās izstādēs ar saviem pārtikas produktiem, lietišķās mākslas izstrādājumiem — īpaši dzintaru, koka priekšmetiem. Taču piedalīšanās arī nopietni un pārdomāti jāsagatavo: vispirms jau jābūt sīkai informācijai, kas ir Latvija un kur tā atrodas; jau iepriekš jāizsūta uzaicinājumi apmeklēt stendu firmām, ar kurām potenciāli varētu izveidoties tirdzniecība; jānodrošina labas kvalitātes (valodas un izskata ziņā) reklāmprospekti; cilvēkiem stendā būtu jāprot pastāstīt par precēm angļu vai vācu valodā — atkarībā no valsts, kurā izstāde notiek. Varu teikt, ka ekonomiskās sadarbības attīstību ļoti kavē tieši valodu nezināšana. Gadās, ka mēs nosūtām pieprasījumu uzņēmumam Latvijā un gaidām zvanu vai faksu, bet — atbildes nav tikai tā iemesla dēļ, ka neviens neprot angliski atbildēt...

Juris Bone uzskata, ka visu Latvijā ražoto produktu un preču klāstu Lielbritānijā piedāvāt nav vajadzības, jo šeit var nopirkt visu. Taču, rūpīgi pētot, kādu spraudziņu atrast būtu iespējams īpatnam un savdabīgam produktam vai precei. Varbūt valstiskā mērogā šāda tirdzniecība nebūtu nozīmīga, bet kādai firmai tā varētu nodrošināt uzplaukumu. Un varētu jau ievest arī tādas preces, kurām reklāma nav vajadzīga, piemēram, neapstrādātu dzintaru.

Liela interese, uzzinot, ka Latvija atrodas tikai pāris stundu lidojumā no Britānijas un ka pastāv bezvīzu režīms, ir par iespējām apmeklēt mūsu valsti — gan individuāli, gan tūrisma grupās, gan ar vēlmi apmesties pilsētās, gan baudīt Latvijas lauku eksotiku. Un te nu Latvija pamatīgi grēko, nesniedzot informāciju par tūrisma iespējām. Šādas vispusīgas informācijas nav arī vēstniecībā, kaut uz šejieni ceļotgribētāji zvana pietiekami aktīvi (tūrisma aģentūras, saausieties!). Jebkurai nopietnai vēlmei sadarboties vēstniecības darbinieki centīsies palīdzēt.

Baltijas valstu tirdzniecības apjoma pieaugums, %, ar Apvienoto Karalisti 1997.gada 1.ceturksnī (salīdz. ar periodu 1996.g., britu dati)

Tirdzniecības apjoma pieaugums miljonos mārciņu ar Apvienoto Karalisti 1997.gada 1.ceturksnī (britu dati)

Latvijas eksports uz Apvienoto Karalisti 1997.gada 1.ceturksnī (latos, Latvijas dati)

Latvijas imports no Apvienotās Karalistes 1997.gada 1.ceturksnī (latos, Latvijas dati)

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!