• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Šī mūžīgā dilemma: "Vai viegli būt jaunam?". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.07.1997., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/44180

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltijas jūras valstu ārlietu ministri - šodien Rīgā

Vēl šajā numurā

02.07.1997., Nr. 169

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATGĀDNES. ATCERES

Šī mūžīgā dilemma: “Vai viegli būt jaunam?”

Režisora Jura Podnieka filmu vidū šī bija viena no tām, kas izraisīja īpašu interesi, diskusijas skatītājos un kritiķos. Un ne tikai Latvijā vien.

Toreiz daudz materiālu palika ārpus filmas, tie tika nodoti arhīvā. Režisoram bijusi iecere atgriezties pie šī krājuma, pēc desmit gadiem pavērot, filmēt, kādus ceļus gājuši toreizējie jaunieši. Taču sapnim nebija lemts piepildīties. Pirms pieciem gadiem, tieši Jāņos, pārtrūka hronikas rakstītāja dzīves pavediens..

Un tomēr Vecrīgā, Jura Podnieka studijā, nobeigumam pietuvojusies flma “Vai viegli būt?”, kas veltīta meistara piemiņai.

Stāsta studijas vadītāja, J.Podnieka darba turpinātāja režisore Antra Cilinska:

— Pirmais darbs, protams, bija sameklēt mūsu bijušos filmas varoņus, jauniešus. Te visvairāk paveica Aleksandrs Demčenko, Jurim īpaši tuvs cilvēks (viņi kopā iemūžināja traģiskos notikumus Viļņā). Tikai labi vārdi jāteic par abiem operatoriem — Uldi Milleru un Daini Kļavu, par skaņu režisoru Anriju Krenbergu, komponistu Mārtiņu Braunu, par visiem Jura domubiedriem.

Interesanta bija mūsu atkalredzēšanās. Gandrīz katram no 13 puišiem un divām jaunietēm pēdējos divos trīs gados dzīve būtiski mainījusies. Nav jau viegli šiem trīsdesmitgadniekiem — viņi ir pēdējā padomju apstākļos uzaugusī paaudze. Viņi nav apguvuši tās gudrības, kas šodien palīdz izdzīvot. Dažs enerģiskāks atradis savu vietu dzīvē, cits kūtrāks — vēl ne. Gandrīz katram ir ģimene, par kuru jāgādā, kā tu vairs skolosies?

Nav salīdzināma pirmā filma ar topošo. Jaunais darbs ir mierīgs vērojums, stāstījums bez skaļuma, bez sensācijas. Arī šodienas situācija ir pilnīgi citāda.

Mūsu 73 minūtes garā filma nu ir pabeigta. Ceram, ka 2. jūlijā to varēs parādīt Latvijas Televīzijas pirmajā programmā. Ir noruna to demonstrēt arī Anglijas televīzijā. Jura iedibinātie kontakti ar Angliju turpinās, un viņa vārds tur joprojām skan ar vislielāko cieņu.

Aina Adermane

Foto: Harijs Burmeistars,

Jāzeps Danovskis

Juris Podnieks 1985. gadā, strādājot pie filmas “Vai viegli būt jaunam?”;

Antra Cilinska 1997. gadā, strādājot pie filmas “Vai viegli būt?”

Režisore Antra Cilinska, režisora asistents Aleksands Demčenko un Juris — viens no filmas varoņiem

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!