• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par demokrātiskas drošības sistēmas veidošanas semināru. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.1997., Nr. 133/135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43711

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas un Āzijas ārlietu ministru lielsanāksmi

Vēl šajā numurā

03.06.1997., Nr. 133/135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par demokrātiskas drošības sistēmas veidošanas semināru

Saeimas Aizsardzības komisijas, Ārlietu komisijas un preses dienesta speciālisti, kā arī Aizsardzības ministrijas un Aizsardzības akadēmijas pārstāvji kopā ar Lietuvas un Igaunijas parlamentu, Ārlietu ministriju, Aizsardzības ministriju, dažādu zinātniskās pētniecības institūciju un preses speciālistiem piedalījās Eiropas Savienības PHARE projekta “Demokrātiskas drošības arhitektūras veidošana Baltijas valstīs” (1997. — 1999.) ietvaros organizētā seminārā no 17. līdz 23.maijam Tamperes Miera institūta mācību centrā Voijemā (Somijā). Projekta mērķis ir apgūt demokrātiskas drošības sistēmas veidošanas un tās efektīvas darbības principus Baltijas reģionā. Semināru vadīja profesors Trevors Teilors un Dr. Greims Herds, PHARE projekta zinātniskie kuratori no Stafordšīras universitātes Starptautisko attiecību un politikas nodaļas (Lielbritānija). Semināra rīkotāju nolūks bija iepazīstināt projekta dalībniekus ar ES valstu pieredzi demokrātiskas drošības sistēmas veidošanā, virzot projektā iesaistītos Baltijas valstu speciālistus uz sadarbību zinātnisko darbu izstrādē par drošību Baltijas reģionā.

Semināra dalībnieki piecās dienās noklausījās lekciju kursu un piedalījās diskusijās par šādiem tematiem: kolektīvās drošības veidošanas pamatprincipi; aizsardzības komisiju un ārlietu komisiju loma drošības politikas veidošanā un kontroles nodrošināšanā; saiknes veidošana starp sabiedrību un bruņotajiem spēkiem; militāristu un izpildvaras attiecības (bruņotie spēki un Aizsardzības ministrija); zinātniskās pētniecības institūciju un sabiedrības informācijas līdzekļu loma civilās sabiedrības un militāristu attiecību veidošanā; Somijas drošības organizācija.

Semināra dalībnieki iepazinās ar Somijas parlamenta Ārlietu komisijas darbu un piedalījās diskusijā par NATO paplašināšanos, kā arī apmeklēja Aizsardzības ministriju un Ārlietu ministriju, kur noklausījās lekciju kursu par Somijas aizsardzības politiku, pieredzi krīzes situāciju pārvarēšanā, miera uzturēšanas politiku un Baltijas reģiona politiku.

Obligāts nosacījums līdzdalībai projektā ir zinātniski teorētisku darbu izstrāde par demokrātiskas drošības veidošanu Baltijas valstīs. Paredzēts, ka semināra dalībnieki turpinās darbu vairākās starptautiskās darba grupās, kas 1998.gadā noslēgsies ar zinātnisku konferenci Tamperē. Jau šogad, jūlijā, projekta dalībnieki tiksies Tallinā, lai studētu Baltijas reģiona drošības jautājumus.

Margita Markevica,

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!