• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Eiropas un Āzijas ārlietu ministru lielsanāksmi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.06.1997., Nr. 133/135 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43710

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par mūžam nedalāmo - mežsaimniecību un mežzinātni

Vēl šajā numurā

03.06.1997., Nr. 133/135

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Eiropas un Āzijas ārlietu ministru lielsanāksmi

Piektdien, 30. maijā, Sintrā, Portugālē, notika Ziemeļatlantijas sadarbības padomes (NACC — North Atlantic Cooperation Council ) ārlietu ministru sanāksme. Latvijas Republiku tajā pārstāvēja ārlietu ministrs Valdis Birkavs.

Ceturtdien, 29. maijā, ievērojot aizsāktās tradīcijas, t.i., dienu pirms NACC sanāksmes pēdējoreiz pirms alianses samita Madridē tikās 16 NATO dalībvalstu ārlietu ministri.

Piektdien, 30. maijā, Ziemeļatlantijas sadarbības padome beidza pastāvēt un tika izveidota Eiroatlantiskās partnerības padome (EAPC — Euro–Atlantic Partnership Council ), kas būs kvalitatīvi jauna attīstības pakāpe NATO dalībvalstu un partnervalstu politiskajā un militārajā sadarbībā. EAPC apvienos NACC dalībvalstis un arī programmas “Partnerattiecības mieram” (“Patnership for Peace”) dalībvalstis:

PFP dalībvalstis, kas ir arī NACC dalībvalstis, — Albānija, Armēnija, Azerbaidžāna, Baltkrievija, Bulgārija, Čehija, Gruzija, Igaunija, Kazahstāna, Kirgizstāna, Krievija, Latvija, Lietuva, Maķedonija, Moldova, Polija, Rumānija, Slovākija, Slovēnija, Turkmenistāna, Ukraina, Ungārija, Uzbekistāna. Tadžikistāna ir tikai NACC dalībvalsts. PFP dalībvalstis, kas ir novērotājas NACC, — Austrija, Somija, Zviedrija, Šveice.

Sintrā Latvijas ārlietu ministrs Valdis Birkavs kopā ar Centrāleiropas un Austrumeiropas valstu ārlietu ministriem tikās ar ASV valsts sekretāri Madelaini Olbraitu ( Madeleine Albright ). Sarunas gaitā M.Olbraita augstu novērtēja NATO lomu Eiropā, norādot, ka nākotnē alianses loma un spējas saglabāsies. ASV valsts sekretāre uzsvēra, ka pēc Madrides tikšanās NATO turpinās paplašināties un pret jaunajām kandidātvalstīm alianse izvirzīs tādas pašas prasības kā pret valstīm, kuras uzņems pēc Madrides samita.

Sarunas gaitā LR ārlietu ministrs V.Birkavs norādīja, ka Madrides samitam jāsniedz Baltijas valstīm skaidra perspektīva iestāties Ziemeļatlantijas aliansē. Tā lēmumi nedrīkst radīt pretrunīgas interpretācijas vai spekulācijas par NATO turpmāko paplašināšanos. V.Birkavs aicināja NATO valstis saskaņot savu rīcību, paužot atbalstu Baltijas valstu integrācijai NATO un stiprinot saites ar katru valsti atsevišķi. Kā veiksmīgu piemēru šādai sadarbībai V.Birkavs minēja ASV un Baltijas hartu.

Sarunas noslēgumā M.Olbraita augstu novērtēja Latvijas puses priekšlikumus un uzsvēra, ka NATO paplašināšanās ir tikai sākuma posmā.

30. maijā Latvijas Republikas ārlietu ministrs Valdis Birkavs, Lietuvas Republikas ārlietu ministrs Aļģirds Saudargs un Igaunijas Republikas ārlietu ministrs Tomass Ilvess tikās ar Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Karalistes ārlietu un sadraudzības ministru Robinu Kuku ( Robin Cook ). R.Kuks izteica stingru atbalstu NATO paplašināšanās gaitai, uzsverot, ka tas būs ilgstošs un nepārtraukts process. Lielbritānijas puse norādīja, ka Madrides samitam jāiesaista plašajā dialogā visas valstis, kas izteikušas vēlmi iestāties NATO. Eiropas Savienības kontekstā R.Kuks augstu novērtēja Baltijas valstu sasniegumus ekonomisko un politisko reformu jomā.

Tās pašas dienas pēcpusdienā Valdis Birkavs tikās arī ar Portugāles ārlietu ministru Haimi Gamu ( Jaime Gama ). Sarunas laikā puses pauda gandarījumu par Latvijas un Portugāles attiecību attīstību, pozitīvi vērtēja līgumbāzes izstrādāšanas procesu, kā arī pārrunāja ES un NATO paplašināšanās aktualitātes. H.Gama pauda atbalstu vienotām starta pozīcijām visām ES kandidātvalstīm. Sarunas noslēgumā V.Birkavs ielūdza Portugāles ārlietu ministru apmeklēt Latviju.

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!