• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pirmais Vjetnamas sūtnis Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.05.1997., Nr. 124 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43554

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirmais Vjetnamas sūtnis Latvijā (turpinājums)

Vēl šajā numurā

21.05.1997., Nr. 124

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirmais Vjetnamas sūtnis Latvijā

Vakar, 20.maijā, akreditācijā pie Latvijas Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa — Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks NGO TAT TO (Ngo Tat To)

Viņa ekselence Ngo Tat To, Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā, dzimis 1935.gada 28.martā Vjetnamā, Nam Ha provincē. Vēstnieks beidzis Vjetnamas Sociālistiskās Republikas Valsts Pedagoģisko institūtu un Starptautisko attiecību un ārējās tirdzniecības institūtu, ir vēstures zinātņu kandidāts.

Divdesmit gadu vecumā nākamais vēstnieks sāka strādāt par Vjetnamas Sociālistiskās Republikas Ekonomikas un plānošanas institūta un Starptautisko attiecību un ārējās tirdzniecības institūta pasniedzēju un bija šajos amatos līdz 1970.gadam, kad pārgāja diplomātiskā darbā. Sākumā Ngo Tat To divus gadus bija Vjetnamas konsula palīgs Ķīnā, Kvantsi provincē, bet no 1972. līdz 1974.gadam strādāja par Vjetnamas vēstniecības Ķīnā trešo sekretāru. No 1974. līdz 1979.gadam viņš bija Vjetnamas ārlietu ministrijas Ķīnas departamenta direktora palīgs. No 1980. līdz l985.gadam Ngo Tat To strādāja Vjetnamas vēstniecībā Maskavā— vispirms par pirmo sekretāru, pēc tam par padomnieku. 1986. un l987.gadā viņš atkal strādāja Hanojā, Starptautisko attiecību institūtā, bet no 1988. līdz 1990.gadam bija Vjetnamas SR Ārlietu ministrijas Ķīnas departamenta direktora vietas izpildītājs. Pēc tam līdz 1992.gadam — departamenta direktors. No 1992. līdz 1996.gadam Ngo Tat To bija Vjetnamas SR ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Malaizijā, bet pēc tam nepilnu gadu atkal Ārlietu ministrijas departamenta direktors. 1996. gada novembrī Ngo Tat To atkal tika nosūtīts uz Maskavu — šoreiz par Vjetnamas SR vēstnieku Krievijas Federācijā. Ngo Tat To savu valsti pārstāv arī Lietuvā un Igaunijā. Viņa rezidence arī turpmāk būs Maskavā.

Vēstnieks pārvalda vjetnamiešu, ķīniešu, angļu, krievu un franču valodu. Ngo Tat To ir precējies, viņam ir divi bērni.

Pasniedzot Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim savu akreditācijas rakstu, Vjetnamas Sociālistiskās Republikas vēstnieks Ngo Tat To teica:

“Man ir tas gods nodot Jūsu ekselencei Latvijas Republikas Valsts prezidentam Vjetnamas Sociālistiskās Republikas prezidenta Le Duk Ana sirsnīgākos sveicienus un vislabākos laimes un labas veselības novēlējumus.

Man patiesi ir liels gods un prieks būt ieceltam par Vjetnamas Sociālistiskās Republikas vēstnieku Latvijas Republikā. Es dziļi izprotu, cik svarīgi ir nodibināt visaptverošu un savstarpēji izdevīgu sadarbību starp mūsu abām valstīm. Lai gan Vjetnamu un Latviju šķir kilometru tūkstoši, mūsu tautas saista viens liktenis un draudzība. Es uzskatu, ka tradicionalā draudzība starp Vjetnamu un Latviju ir mūsu abu nāciju vērtīgs ieguvums, kas mums jasaglabā un jāattīsta, veidojot mūsu valstis. Mūsu divpusējo attiecību attīstība atbilst mūsu valsts iedzīvotāju vajadzībām un interesēm.

Šajā garā es savu pilnvaru laikā kā vēstnieks Latvijā darīšu visu, lai stiprinātu solidaritāti, draudzību un efektīvu sadarbību starp mūsu valstīm. Es ceru, ka saņemšu Jūsu ekselences, valdības un Ārlietu ministrijas palīdzību mana svarīgā pienākuma veikšanā.

Jūsu ekselence,

nobeigumā ļaujiet man nodot jums manus sirsnīgākos sveicienus un vēlēt laimi, labu veselību un panākumus jūsu augstās un atbildīgās misijas veikšanā.”

Valsts prezidents Guntis Ulmanis savā atbildes uzrunā teica:

“Jūsu ekselence, es jūs apsveicu kā Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijā un vēlu sekmes jūsu atbildīgajā darbā. Esmu pateicīgs par sveicieniem un laba vēlējumiem, ko jūs nesat no sava prezidenta un valdības, un savukārt lūdzu jūs nodot viņiem vislabākos vēlējumus. Jūsu stāšanās šajā amatā un Latvijas un Vjetnamas ciešāku attiecību un sadarbības veidošana ir vēl viens apliecinājums tam, ka Latvija patiesi vēlas nodibināt vislabākās attiecības ar valstīm daudzās pasaules malās. Es esmu pārliecināts, ka mūsu attiecības līdz ar jūsu stāšanos amatā kļūs daudz pragmātiskākas, reālākas un arī ciešākas. Latvija šobrīd aktīvi strādā, lai iesaistītos Eiropas Savienības institūcijās, lai iesaistītos NATO struktūrās un ne tikai Eiropas struktūrās, bet arī dažādās pasaules organizācijās. Es esmu pārliecināts, ka mūsu sadarbība un savstarpējais atbalsts palīdzēs mums šajā procesā. Abām mūsu tautām ir daudz kā kopēja. Bijuši pārdzīvojumi, kas šīs tautas rūdījuši un veidojuši gadsimta otrajā pusē. Bet ir arī tāda kopīga īpašība kā mūsu tautu strādīgums un darba mīlestība, kas nodrošina mūsu tautu panākumus. Atļaujiet man izteikt pārliecību, ka mūsu tautu patiesā vēlme un centieni pēc miera, pēc iespējas strādāt savas zemes un savas tautas labā dos nākotnē vēl lielākus vjetnamiešu un latviešu tautu panākumus. Vēlreiz atļaujiet jūs apsveikt šajā atbildīgajā amatā un vēlēt jums sekmes!”

Pēc akreditācijas ceremonijas tika pārrunāta abu valstu sadarbības perspektīva ekonomikā un starptautisko institūciju ietvaros. Valsts prezidents interesējās, kā šodien savā zemē jūtas vjetnamiešu tauta. Vēstnieks minēja vairākus faktorus, kas veicina Vjetnamas ekonomikas attīstību,tai skaitā investīciju piesaisti, uzsverot to lomu ekonomikas augšupejas nodrošināšanā. Valsts prezidents atzīmēja reformu procesa intensitāti un veiksmes Latvijā, kā arī Latvijas centienus un gatavību integrēties ES un NATO struktūrās.

Vēstnieks atzina, ka pēdējos trīs gados attiecības starp abām valstīm pakāpeniski un stabili attīstījušās. Nobeigumā Valsts prezidents nodeva sveicienus Vjetnamas Sociālistiskās Republikas vadībai un vēlēja vēstniekam sekmes, pildot atbildīgā amata pienākumus.

“Latvijas Vēstnesim”

Tūdaļ pēc akreditēšanās ceremonijas un sarunas ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani Vjetnamas Sociālistiskās Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Ngo Tat To sniedza “Latvijas Vēstnesim” savu pirmo interviju Latvijā.

— Ar ko jūs sāksit pildīt savu atbildīgo vēstnieka misiju Latvijā?


Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 20. maijā, Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis tikās ar Vjetnamas Sociālistiskās Republikas vēstnieku Latvijas Republikā Ngo Tat To. Draudzīga un lietišķa saruna tika veltīta divpusējo attiecību jautājumiem, kā arī sadarbībai starptautiskās institūcijās.

Alfreds Čepānis informēja viesi par politisko un ekonomisko situāciju Latvijā un Saeimas darbu, tuvinot Latvijas likumdošanu Eiropas Savienības standartiem. Īpašu uzmanību Saeimas priekšsēdētājs veltīja attiecībām ar Krievijas Federāciju, uzsverot, ka pēdējā laikā tajās iezīmējies noteikts progress. Atzinīgi novērtēti līdzšinējie Latvijas un Vjetnamas kontakti, pasvītrots, ka abu valstu izcilais ģeogrāfiskais stāvoklis rada priekšnoteikumus auglīgai sadarbībai ekonomikā un tirdzniecībā.

Ngo Tat To apliecināja savas valsts gatavību būtiski paplašināt politiskās, ekonomiskās, finansiālās un kultūras attiecības ar Latviju. Vēstnieks izteica konkrētus priekšlikumus, piemēram, Vjetnama būtu ieinteresēta piegādāt Latvijai vidēja izmēra ātrgaitas kuģus, kas būtu izmantojami zvejniecībā un nepieciešamības gadījumā varētu tikt pielāgoti militārām vajadzībām. Sadarbība varētu būt arī tekstilrūpniecībā un apģērbu šūšanā, dibinot tostarp attiecīgus kopuzņēmumus. Priekšlikumi tika uztverti ar interesi, tikšanās dalībnieki vienojās par konkrētiem soļiem, kā varētu sekmēt ekonomisko projektu īstenošanu.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!