• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Vēstule "Latvijas Vēstnesim". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.05.1997., Nr. 122/123 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43539

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

... Ir Latgale mūsu!

Vēl šajā numurā

20.05.1997., Nr. 122/123

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

VĒSTULES

Vēstule “Latvijas Vēstnesim”

Kapēc ir pienācis laiks mednieka apliecību maiņai

Ir pagājuši pieci gadi kopš, pamatojoties uz LR Augstākās padomes 1992.gada 5.februāra lēmumu “Par LR Medību likuma spēkā stāšanās kārtību”, tika izsniegtas pašreizējās mednieka apliecības. Taču būtiskās izmaiņas medību saimniecības organizēšanā sakarā ar 1995.gadā arkārtoti pieņemto “medību likumu” un citu medību saimniecību reglamentējošu tiesību aktu pieņemšanu vai grozīšanu rada nepieciešamību nomainīt esošās mednieka apliecības. Šai sakarā ar Valsts meža dienesta 1997.gada 9.aprīļa rīkojumu nr.32 valsts virsmežziņiem ir uzdots 1997.gadā medniekiem nomainīt mednieka apliecības. Nomaiņas nepieciešamību papildus jau teiktajam vēl diktē:

1. Vienotas mednieku uzskaites datu bāzes izveidošana un tās atbilstība Latvijas iedzīvotāju reģistram, t.i., mednieka apliecība ir papildināta ar personas kodu, ņemot vērā mednieka — medību šaujamieroča īpašnieka statusu, un līdz ar to obligātu reģistru arī valsts policijā. Vienlaicīgi uzlabota mednieka apliecības aizsardzība pret viltojumiem.

2. Medību iecirkņu un mednieku formējumu datu precizēšana, medību platību apzināšana saistīta ar platību nomas līgumu pārslēgšanu 1996.gadā un mednieku formējumu pārorientāciju. Tas viss nepieciešams medību atļauju sadales un izsniegšanas, medību pieteikumu pieņemšanas un kvalitatīvas medību organizēšanas procesu nodrošināšanai, vispārējas kontroles aktivizēšanai ar gala mērķi kopējās medību saimniecības uzlabošanai un sakārtošanai.

Par mednieka apliecību nomaiņas kārtību jau ir publikācijas centrālajā presē. Savukārt valsts virsmežziņiem uzdots par mednieka apliecību nomaiņas kārtību informēt rajonu padomes un pilsētu domes priekšsēdētājus, rajonu un pilsētu policijas priekšniekus, mednieku formējumu vadītājus, kā arī attiecīgu informāciju publicēt vietējā presē.

Būtiskais ir tas, ka mednieka apliecību nomaiņa notiks bez jebkādas papildu zināšanu un praktisko iemaņu pārbaudes. Vienlaicīgi jāatzīmē, ka mednieka apliecību nomaiņas, kā arī eksāmenu kārtošanas maksājumi medniekam (mednieka kandidātam) ir samazināti. Derētu arī atcerēties, ka “kādreiz” medniekam ik gadu, lai saglabātu derīgu “medību apliecību”, bija jāmaksā 8,50 rbļ. (līdzvērtīgs Ls 8,50).

Ceru uz mednieku izpratni mednieka apliecību nomaiņas nepieciešamībā mednieku un medību saimniecības labā.

Ar cieņu, — Valsts meža dienesta

Meža departamenta direktors

U.Gavrilovs

Par studentu militāro apmācību

LR Valsts prezidentam Guntim Ulmanim,

LR Saeimas priekšsēdētājam Alfredam Čepānim,

LR Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai,

LR Saeimas Aizsardzības un iekšlietu komisijai,

LR Ministru prezidentam Andrim Šķēlem,

LR izglītības un zinātnes ministram Jurim Celmiņam,

LR aizsardzības ministra v.i. Dz.Rasnačam

Latvijas studentija ir par mērķtiecīgu, līdzsvarotu valsts aizsardzību un efektīvu intelektuāla potenciāla izmantošanu, attīstīšanu Nacionālajos bruņotajos spēkos.

Latvijas Studentu apvienība (LSA) šo savu viedokli ir paudusi, piedaloties obligātā militārā dienesta likuma izstrādē. Sadarbībā ar Saeimas deputātiem LSA ir panākusi racionālu veidu studentu militārajai apmācībai.

Saeima obligāto militārā dienesta likumu pieņēma š.g. 10.februārī, un likums stājās spēkā š.g. 28.februārī. No tā laika ir pagājuši vairāk nekā divi mēneši, tuvojas jauns studiju gads. Studentiju interesē procesi, kas tiek veikti valsts līmenī, lai nodrošinātu likuma īstenošanos dzīvē.

LSA labprāt uzzinātu, ko Valsts prezidents un Aizsardzības ministrija šajā laikā paveikusi militārās apmācības sakarā. LSA vēlētos uzzināt, vai vispār tiek izstrādāts tāds apmācību plāns, kāda būtu iespējamā bāze apmācību veikšanai un kāda būs apmācību sistēma.

Šādu apmācību studentiem paredz obligātā militārā dienesta likuma panti:

a) 3.panta 3.punkts. Rezervē tiek ieskaitīti — valsts licencēto augstskolu absolventi, kuri augstākās izglītības apguves laikā vai pēc tam Ministru kabineta noteiktajā kārtībā apguvuši militārā dienesta pamatapmācību.

b)21.panta 3.punkts. Obligātajā militārajā dienestā neiesauc — nemilitāro augstskolu absolventus, kuri augstākās izglītības iegūšanas laikā brīvprātīgi apguvuši valsts apstiprinātu speciālo militārās apmācības kursu.

Latvijas Studentu apvienība ir gatava sadarboties, jo LSA ir vairākas iestrādes un priekšlikumi optimālai apmācību izveidei. LSA izsaka cerību, ka valsts varas un pārvaldes institūcijas darīs visu iespējamo, lai, sākoties jaunajam studiju gadam, studenti, kuri arī ir Latvijas pilsoņi un vēlētāji, varētu īstenot savas likumā paredzētās tiesības.

Pēc LSA 1997.gada 10.maija Domes sēdes lēmuma,

Latvijas Studentu apvienības

prezidents J.Poriņš,

LSA Obligātā militārā dienesta

darba grupas vadītājs I.Nartišs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!