• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mīkstā inventāra uzskaites, glabāšanas un norakstīšanas kārtība valsts budžeta iestādēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1997., Nr. 100/101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43121-miksta-inventara-uzskaites-glabasanas-un-norakstisanas-kartiba-valsts-budzeta-iestades

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts ieņēmumu dienests

Dabas resursu nodokļa nomaksas kārtība, ievedot videi kaitīgas preces vai produktus un preces vai produktus videi kaitīgā iepakojumā brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā

Vēl šajā numurā

22.04.1997., Nr. 100/101

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kase

Veids: rīkojums

Numurs: 18

Pieņemts: 17.04.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kase

Rīkojums Nr. 18 Rīgā 1997. gada 17. aprīlī

1. Apstiprinu instrukciju "Mīkstā inventāra uzskaites glabāšanas un norakstīšanas kārtība valsts budžeta iestādēš".

2. Instrukciju nosūtīt laikrakstam "Latvijas Vēstnesis"

Valsts kases pārvaldnieks A.Veiss

Apstiprināta ar Valsts kases

1997.gada 17. aprīļa rīkojumu Nr. 18

Mīkstā inventāra uzskaites, glabāšanas un norakstīšanas kārtība valsts budžeta iestādēs

Mīkstā inventāra uzskaite

1. Veļu, gultas piederumus, apģērbus un apavus uzskaita atsevišķās grupās:

1. gultas veļa un piederumi - matrači, spilveni, spilvena pārvalki, segas, palagi, virspalagi, pārklāji, guļammaisi u.tml.

2. veļa, krekli, virskrekli, halāti, virsvalki u.tml.

3. apģērbi un formas tērpi - kostīmi, uzvalki, mēteļi, puskažoki, kleitas, jakas, virsjakas, svārki, bikses u.tml.

4. apavi (arī speciālie) - saišu zābaki, zābaki, kurpes, sandales, velteņi u.tml.

2. Iestādes noliktavā jāiegrāmato viss tās saņemtais mīkstais inventārs - nopirktais, dāvinātais, no bilances uz bilanci bez maksas saņemtais.

Ja mīkstā inventāra saņemšanas dokumentos nav izcenojuma (dāvinātam u.c.), tad iestādes komisijai inventārs jānovērtē un jādod atbilstošs izcenojums.

3. Mīksto inventāru saņemot, noliktavas vadītājs (pārzinis) parakstās uz pavadzīmes vai cita ienākošo preču dokumenta par mīkstā inventāra saņemšanu. Ja saņemot preci, tiek konstatēta tās neatbilstība piegādātāja dokumentos norādītajam apjomam, izcenojumam u.c., tad iestādē izveidotai komisijai par visu veidu materiālo vērtību norakstīšanas kārtību nekavējoties jāsastāda pieņemšanas akts divos eksemplāros (veidlapa Nr.429), kura vienu eksemplāru nosūta atpakaļ piegādātājam kopā ar pretenzijas vēstuli.

4. Pamatojoties uz preču saņemšanas dokumentu, vai uz pieņemšanas aktu, noliktavas vadītājs (pārzinis) katram mīkstā inventāra veidam piešķir attiecīgo nomenklatūras numuru un ieraksta to noliktavas uzskaites grāmatā ( veidlapa M-17 ) - katram nosaukuma veidam iedalot savu lapaspusi ar cenas un daudzuma norādi.

5. Nomenklatūras numuru veido no konta 014, grupas un kārtas numura. Piemēram, saišu zābakiem - 0144001, zābakiem - 0144002, kurpēm - 0144005 (3 - 4 kārtas numurus rezervē, gadījumam, ja tiek piegādāti vēl kāda cita veida apavi).

Katras grupas nomenklatūras numurus sāk ar "001".

Piemērs

Gultas veļa Veļa

Virspalagi - 0141001, Pidžamas - 0142001

Palagi - 0141002,

Spilvendrānas - 0141003

6. Mīksto inventāru noliktavas vadītājs (pārzinis) tūlīt pēc saņemšanas marķē ar noturīgas krāsas zīmogu, kurā ir norādīts iestādes nosaukums.

Izsniedzot mīksto inventāru ekspluatācijā, tas jāmarķē ar otru zīmogu, kurā norādīts izsniegšanas gads un mēnesis.

Zīmogs ar iestādes nosaukumu glabājas pie iestādes vadītāja vai viņa vietnieka saimnieciskos jautājumos. Otrs zīmogs glabājas pie noliktavas vadītāja (pārziņa).

Lietotā veļa jāglabā atsevišķi no jaunās veļas.

7. No noliktavas mīksto inventāru lietošanai izsniedz noliktavas vadītājs (pārzinis) ar vadītāja pavēli nozīmētajai materiāli atbildīgai personai, pamatojoties uz pavadzīmes (pieprasījuma) dokumenta (veidlapa Nr.343). Pavadzīmi (pieprasījumu) izraksta trīs eksemplāros, no kuriem viens eksemplārs paliek noliktavas pārzinim, otru eksemplāru izsniedz saņēmējai - materiāli atbildīgajai personai, bet trešo eksemplāru nodod grāmatvedībai. Pavadzīmes (pieprasījuma) dokumentu paraksta iestādes vadītājs.

Ja mīksto inventāru saņem materiāli atbildīgā persona, (piemēram slimnīcās), uzskaites nodrošināšanai tā iekārto mīkstā inventāra uzskaites grāmatu ( veidlapa M - 17).

8. Vismaz reizi mēnesī noliktavas vadītājs (pārzinis) sastāda veidlapu Nr.442 “Dokumentu nodošanas reģistrs”( divos eksemplāros), par saņemtā un izsniegtā mīkstā inventāra dokumentu skaitu (par katru veidu atsevišķi) un iesniedz to iestādes grāmatvedībā.

Grāmatvedības darbinieks pārskatu pārbauda, paraksta un vienu eksemplāru atdod noliktavas vadītājam (pārzinim).

Mīksto inventāru iestādes grāmatvedībā uzskaita pamatlīdzekļu uzskaites kartītēs (veidlapa Nr.9) atsevišķi grupējot to pēc nosaukumu veidiem. Ieraksti noliktavas vai grāmatvedības uzskaites grāmatā un kartītēs jāizdara atbilstoši noformētiem dokumentiem.

"Noliktavas uzskaites grāmatā" (veidlapa M-17) mīkstā inventāra atlikumu aprēķina pēc visa ienākušā un izdotā inventāra dokumentu ierakstīšanas.

Grāmatas lapas jānumurē. Pēdējā lapā ar galvenā grāmatveža parakstu jāuzrāda sanumurēto lapu skaits.

9. No noliktavas izsniegto mīksto inventāru budžeta iestādēs nenoraksta, bet iegrāmato -" Nodots materiāli atbildīgai personai".

Materiāli atbildīgā persona lietošanā saņemto jauno mīksto inventāru iegrāmato noliktavas uzskaites grāmatā (veidlapa M-17) atbilstoši saņemšanas dokumentam, bet noraksta, atbilstoši izdevumu dokumentam.

Otrā noliktavas uzskaites grāmatā (veidlapa M-17) ieraksta lietotā mīkstā inventāra apgrozību - kad saņemts no mazgāšanas, tīrīšanas, lietošanas un kad nodots tīrīšanai, mazgāšanai, lietošanai , kā arī ar norakstīšanas aktiem norakstīto mīksto inventāru (veidlapa Nr.443) "Par nederīgu kļuvušās veļas, gultas piederumu, instrumentu, ražošanas un saimniecības inventāra likvidāciju".

10. Iestādēs, kuru štatos ir tikai noliktavas vadītājs (pārzinis) un kurās saņemto mīksto inventāru nenodod materiāli atbildīgās personas uzskaitē tālākai iegrāmatošanai, noliktavas vadītājs (pārzinis) lietošanai izsniegto mīksto inventāru iegrāmato otrā noliktavas uzskaites grāmatā (veidlapa M-17), apgrozījumu (ienācis, izgājis) ieraksta tādā pašā kārtībā, kā norādīts 9.punktā.

11. Materiāli atbildīgā persona mīksto inventāru tālāk izsniedz lietošanai atbilstoši pavadzīmei par mīkstā inventāra nodošanu un saņemšanu (pielikumā), kurā obligāti atsevišķi jānorāda jaunais mīkstais inventārs - "tanī skaitā jaunais".

Minētā saraksta sastādīšana nepieciešama, lai kontrolētu, jaunā mīkstā inventāra ekspluatāciju.

Personām, kurām saskaņā ar darba pienākumu izpildi ir tiesības saņemt mīksto inventāru, nav tiesības saņemt to no noliktavas individuāli, bet saņemšana tiek veikta no materiāli atbildīgām personām. Izņēmums ir uzskaite mazās iestādēs, kurās visus reģistrus kārto noliktavas vadītājs (pārzinis).

12. Budžeta iestādēs par mīkstā inventāra lietošanu, saglabāšanu un uzskaiti jābūt izveidotai iekšējās kontroles sistēmai.

Mainoties materiāli atbildīgām personām (arī aizejot atvaļinājumā, slimības gadījumā u.c.), obligāti jāinventarizē to materiālā glabāšanā esošais inventārs.

13. Mainoties diennakts dežūrām (slimnīcās, pansionātos u.c.), materiāli atbildīgai personai ir jāpārskaita veļa, jāsalīdzina tās daudzums ar pavadzīmē norādītā mīkstā inventāra nodošanu un saņemšanu.

Ja pārbaudē atklājas iztrūkums, tad materiāli atbildīgai personai par to nekavējoties jāziņo iestādes vadībai un jānoskaidro iztrūkuma iemesls un vainīgās personas.

14. Mīkstā inventāra inventarizācija jāizdara katru gadu atbilstoši Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1995.gada 27.septembra ar rīkojumu Nr.10 apstiprinātajam Nolikumam par Latvijas Republikas budžeta iestāžu pārskatiem un bilancēm.

15. Grāmatvedības uzskaiti jākārto atbilstoši Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1994.gada 1.jūlija rīkojumam Nr.20 "Grāmatvedības instrukcija valsts budžeta iestādēm", kurā norādīts, ka veļa, gultas piederumi, apģērbs un apavi ir pamatlīdzekļi neatkarīgi no to vērtības un tos grāmatvedībā uzskaita grupveida uzskaites kartītē (veidlapa Nr.9), daudzuma un summārā izteiksmē.

Izstrādājot mīkstā inventāra uzskaites datorprogrammas, jāņem vērā šī nolikuma prasības.

Mīkstā inventāra norakstīšanas kārtība

16. Iestādēs, lai noteiktu mīkstā inventāra nederīgumu, tā atjaunošanas nelietderīgumu, neefektivitāti, morālo novecošanos, nelietojamību avārijas dēļ, nozagšanu, fizisko nolietošanos, kā arī lai sagatavotu visus nepieciešamos norakstīšanas dokumentus, ar tās vadītāja rīkojumu ieceļ pastāvīgu komisiju. Komisijas sastāvu un darbības noteikumus nosaka ar Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1995.gada 28.septembra rīkojumu Nr.12 apstiprinātā "Instrukcija par visu veidu materiālo vērtību norakstīšanas kārtību valsts budžeta iestādēs".

17. Mīkstā inventāra norakstīšanas komisijai jāpielieto Finansu ministrijas Valsts kases departamenta 1994.gada 1.jūlija rīkojumā Nr.20 "Grāmatvedības instrukcija valsts budžeta iestādēm" noteiktā veidlapa Nr.443 - "Akts par nederīgu kļuvušās veļas, gultas piederumu, instrumentu, ražošanas un saimniecības inventāra likvidāciju".

18.Lēmums par mīkstā inventāra norakstīšanu tiek pieņemts gadījumos, ja tā atjaunošana nav iespējama, kā arī tad, ja nav iespējams to realizēt: pārdot vai nodot citām budžeta iestādēm vai pašvaldībām.

19. Mīkstā inventāra vērtību no bilances pastāvīgā komisija ar aktu noraksta, ja mīkstais inventārs kļuvis nederīgs fiziskas nolietošanās dēļ , morāli novecojis vai arī kļuvis nederīgs avāriju, stihisku nelaimju vai citu iemeslu dēļ.

20. Norakstot no bilances mīksto inventāru, kurš kļuvis nederīgs avārijas dēļ, norakstīšanas aktam jāpievieno avārijas akta kopija, kā arī paskaidrojums par avārijas iemesliem un dokumenti par veiktajiem pasākumiem pret avārijā vainojamām personām. Ja aktā minētas konkrētas vainīgās personas, tad grāmatvedis izdara grāmatojumu atbilstoši "Instrukcijas par visu veidu materiālo vērtību norakstīšanas kārtību valsts budžeta iestādēs" 2.punktam.

21. Norakstot mīksto inventāru, tas jānosver un aktā jāieraksta svara daudzums, kuru grāmatvedība ņem uzskaitē, izlieto to izsniedzot apkopējām telpu uzkopšanai.

Valsts kases pārvaldnieka vietniece Z.Eglīte

Pielikumi

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!