• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dabas resursu nodokļa nomaksas kārtība, ievedot videi kaitīgas preces vai produktus un preces vai produktus videi kaitīgā iepakojumā brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 22.04.1997., Nr. 100/101 https://www.vestnesis.lv/ta/id/43120

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ir visas Latvijas un katra tās cilvēka vajadzības

Vēl šajā numurā

22.04.1997., Nr. 100/101

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts ieņēmumu dienests

Pieņemts: 15.04.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

nozaru dokumenti

Dabas resursu nodokļa nomaksas kārtība, ievedot videi kaitīgas preces vai produktus un preces vai produktus videi kaitīgā iepakojumā brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā

Apstiprinu

Rīgā 15.04.1997.g.

1. Dabas resursu nodokļa nomaksas kārtība

Kārtība izstrādāta saskaņā ar likumu "Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli"", kurš stājās spēkā 1997.gada 17.janvārī.

Nodokli par videi kaitīgu preču, preču vai produktu videi kaitīgā iepakojumā ievešanu (importu) aprēķina un maksā brīdī, kad preces tiek ievestas brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas muitas teritorijā. Nodokļu maksātājs nodokli aprēķina un iemaksā Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk — VID) noteiktajā budžeta kontā, uzrādot maksājuma uzdevumā (vai citā maksājumu apliecinošā dokumentā — ja nodokli maksā skaidrā naudā uz robežas) VID teritoriālās iestādes ieņēmumu subkontu, kur viņš ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs (sk.5.pielikumu — VID iestāžu subkonti).

Ja samaksa notiek iekšzemē , VID teritoriālā iestāde, kur nodokļu maksātājs ir reģistrēts, izsniedz izziņu par samaksāto nodokļa summu, noformējot to pēc parauga 1.pielikumā, bet, ja maksājuma uzdevumā ir kļūdaini uzrādīts citas VID teritoriālās iestādes ieņēmumu subkonts, tad izziņu izsniedz tā VID teritoriālā iestāde, kuras ieņēmumu subkonts uzrādīts maksājuma uzdevumā. (Šāda kārtība jāpiemēro arī gadījumos, kad nodokļu maksātājs samaksājis nodokļus, uzrādot Rīgas muitas ieņēmumu subkontus.)

Ja nodokļu maksātājs pēc izziņas saņemšanas vēlas mainīt izziņā minēto informāciju (muitas kontroles punkta nosaukumu u.c.), tad, saņemot jaunu izziņas oriģinālu, iepriekš izdotais jānodod VID teritoriālajai iestādei, kura izsniegusi izziņu.

Saņemtās izziņas oriģināls nodokļu maksātājam jānodod muitas kontroles punktā, caur kuru preces tiek ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā brīvam apgrozījumam.

Saņemot no nodokļu maksātāja izziņu (1.pielikums), muitas kontroles punkta atbildīgā amatpersona salīdzina izziņā uzrādīto nodokļa summu ar muitas kravas deklarācijā (VAD) faktiski noteiktajiem nodokļa apmēriem un aizpilda apstiprinājuma veidlapu, kas ir noformēta pēc parauga 2.pielikumā.

Ja izziņā uzrādītā samaksātā nodokļa summa:

• ir mazāka par faktiski noteiktajiem nodokļa apmēriem, tad nodokļa starpība nodokļu maksātājam jāpiemaksā uz robežas;

• ir lielāka par faktiski noteiktajiem nodokļa apmēriem, tad atlikusī summa paliek uzskaitē VID teritoriālajā iestādē kā pārmaksa.

Apstiprinājums aizpildāms divos eksemplāros.

Apstiprinājuma oriģinālu ne vēlāk kā trīs dienu laikā muitas iestāde nosūta VID teritoriālajai iestādei, kura ir izsniegusi izziņu; kopija paliek muitas iestādē, caur kuru preces tika ievestas Latvijas Republikas muitas teritorijā brīvam apgrozījumam.

Ja izziņu par samaksu izsniegusi VID teritoriālā iestāde, kurā nodokļu maksātājs nav reģistrēts, tad, saņemot no muitas iestādes apstiprinājumu par dabas resursa nodokļa samaksu, ne vēlāk, kā trīs dienu laikā tas jānosūta VID teritoriālajai iestādei, kurā nodokļu maksātājs ir reģistrēts.

2. Pārmaksāto dabas resursu nodokļa summas apliecinājuma un izmantošanas kārtība

Saskaņā ar likuma "Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli"" pārejas noteikumu 1.punktu, grozījumi likuma "Par dabas resursu nodokli" 4., 5., 9.pantā un 10.panta trešajā daļā piemērojami nodokļu aprēķinam par periodu no 1996.g. 1.oktobra.

Nodokļu maksātājiem, kuriem saskaņā ar Ministru kabineta 1996.gada 20.jūnija noteikumu nr.210 5.pielikumu ir samaksāts dabas resursu nodoklis, ievedot videi kaitīgas preces vai produktus laika posmā no 1996.g. 1.oktobra līdz 1997.g. 7.janvārim (likuma "Grozījumi likumā "Par dabas resursu nodokli" spēkā stāšanās dienas) un kuriem saskaņā ar minētajiem grozījumiem ir izveidojusies pārmaksa, pārmaksātās nodokļa summas ieskaita kā avansa maksājumus līdz 1998.g. 20.janvārim, nekoriģējot pārējo nodokļu aprēķinus par iepriekšējiem periodiem.

Lai apliecinātu pārmaksātās summas apmēru, nodokļu maksātājam jāgriežas VID teritoriālajā iestādē, kur viņš ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs, iesniedzot šādus dokumentus:

• iesniegumu par pārmaksāto dabas resursu nodokļa ieskaitīšanu avansa maksājumos, kas noformēts pēc parauga 3.pielikumā;

• dabas resursu nodokļa pārrēķinu (sk.4.pielikumu), kas saskaņots muitas iestādē, kurā tika veikta pilna muitas kontrole.

• ja pārmaksātā dabas resursu nodokļa summa tiek apliecināta un nodokļu maksātājs vēlas izmantot to, ievedot jaunas preces, tad VID teritoriālā iestāde, kur viņš ir reģistrēts kā nodokļu maksātājs, izsniedz izziņu, kas noformēta pēc parauga 1.pielikumā.

Turpmākā dokumentu noformēšana notiek saskaņā ar šo norādījumu 1.daļā minēto kārtību.

Valsts ieņēmumu dienesta

ģenerāldirektors A.Sončiks

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!