• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Līdz vēlēšanām - 25 dienas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.02.1997., Nr. 46/47 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42191

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mēs - Latvija - šajā vietā uz Zemes, savu kaimiņu vidū

Vēl šajā numurā

13.02.1997., Nr. 46/47

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Līdz vēlēšanām — 25 dienas

Kaut nedaudz klusinātākā noskaņā nekā agrāk, tomēr visā valstī daudzi ļaudis rosīgi, ar cerībām un pienākuma apziņu gatavojas kārtējām vēlēšanām — šoreiz pašvaldību. Par šo vēlēšanu sarīkošanas un norises lietām vakar Saeimas namā preses konferencē izteicās Centralās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs Atis Kramiņš:

— Līdz pašvaldību vēlēšanām, kas notiks 9.martā, atlicis tikai nepilns mēnesis. Bet visu vēlēšanu kampaņas norisi mēs nosacīti varētu sadalīt trīs posmos. Pirmais ir kandidātu sarakstu iesniegšana. Otrais — darbs ar šiem kandidātu sarakstiem, vēlēšanu materiālu sagatavošana, vēlēšanu komisiju izveidošana. Visbeidzot, trešais — pati balsošana, vēlēšanu rezultātu apēķināšana un apkopošana. Tagad var sacīt, ka pirmais posms ir beidzies, jo ir iesniegti kandidātu saraksti visās pašvaldībās.

Vēlēšanas notiks 566 pašvaldībās. Un tajās jāievēlē 4445 deputāti. It visu pašvaldību vēlēšanu komisijās ir iesniegti kandidātu saraksti — nav nevienas tādas, kur tas nebūtu izdarīts. Pavisam ir reģistrēti 1454 kandidātu saraksti. Salīdzinājumā ar iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām tas ir mazliet mazāk— toreiz bija iesniegti 1860 saraksti. Droši vien tas ir saistīts ar drošības naudu, kas tagad ir iemaksājama. Ir pieteikti reģistrācijai 11 959 pašvaldības deputāta amata kandidāti (pirms trim gadiem to bija ap 12 700). Saprotams, kandidātu skaits vairs nevar palielināties, jo ir beidzies sarakstu iesniegšanas laiks. Kandidātu skaits tagad var vienīgi samazināties — patlaban vēlēšanu komisijās pārbauda pieteikto kandidātu atbilstību vēlēšanu likuma prasībām. Ja nu kāds neatbildīs šīm prasībām, viņš var tikt izsvītrots no iesniegtā kandidātu saraksta.

Pašlaik vēlēšanu komisijas nodarbojas ar iecirkņu komisiju izveidošanu. Jo līdz 17.februārim tās jāizveido. Bet 28.februārī tām jau jāsāk strādāt un iecirkņiem jābūt atvērtiem. No šīs dienas visas ziņas par deputāta kandidātiem, visi dokumenti, kas paredzēti likumā, visa informācija atradīsies vēlēšanu iecirkņos, kuru, pēc pašreizējiem datiem, būs 926. Šajā laikā, protams, tiks sagatavoti visi vēlēšanu materiāli.

Centrālā vēlēšanu komisija ir sagatavojusi visas vēlēšanu komisijām nepieciešamās instrukcijas — par iecirkņa vēlēšanu komisijas darbību, par balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirkņos, par vēlēšanu rezultātu aprēķināšanu. Sagatavotas arī vēlēšanu protokolu veidlapas, lai iecirkņu komisijām būtu vieglāk strādāt. Līdz ar to var cerēt, ka šoreiz kļūdu būs ļoti maz. CVK sagatavojusi arī visas pārējās nepieciešamās veidlapas un dokumentus. Ir apstiprināti vēlēšanu zīmju paraugi, balsotāju sarakstu veidlapas, vēlēšanu zīmju aizpildīšanas paraugi, kas atradīsies katrā vēlēšanu iecirkņa kabīnē. Tuvākajās nedēļās pats grūtākais darbs mums būs apmācības semināru rīkošana visos rajonos visiem vēlēšanu komisiju locekļiem.

Šajās vēlēšanās būs iespējams izmantot arī datortehniku rezultātu aprēķināšanai. Ir izsūtītas anketas visām vēlēšanu komisijām, un 122 no tām apliecināja vēlmi un gatavību aprēķināt balsošanas rezultātus ar datortehnikas palīdzību. Šiem cilvēkiem tiek rīkoti īpaši apmācības semināri. Mēs Centrālajā vēlēšanu komisijā uzskatām, ka turpmāk noteikti visā valstī jāpāriet uz datorizētu vēlēšanu rezultātu aprēķināšanu un apkopošanu — kā daudzās citās valstīs.

Sacīto papildināja Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dzidra Ceihnere:

— Centralajā vēlēšanu komisijā esam nedaudz paanalizējuši to situāciju, kāda izveidojusies kandidātu sarakstu iesniegšanas gaitā. Jo esam jau saņēmuši ziņas gandrīz no visām pašvaldību vēlēšanu komisijām. Vidēji visā valstī ir 2,7 kandidāti uz vienu pašvaldības deputāta vietu. Taču Rīgā ir 13,7 kandidāti uz vienu vietu, Ķekavas pagastā — 6,3, Saulkrastu pilsētā— 7,3. Turpretī Daugavpils rajonā un Krāslavas rajonā apmēram pusē no pašvaldībām ir pieteikts tikai viens kadidātu saraksts. Savukārt Talsu rajonā nav nevienas pašvaldības, kur nebūtu pieteikti vismaz divi kandidātu saraksti. Pavisam valstī ir 123 pašvaldības, kur pieteikts tikai viens kandidātu saraksts, tajā skaitā Ventspilī.

Centrālās vēlēšanu komisijas sēdē apstiprināms vēl viens dokuments — par dokumentu sakārtošanu un nodošanu glabāšanā valsts arhīvā. Tātad attiecībā uz vēlēšanu nobeiguma posmu.

Gribu vēl atgādināt visiem interesentiem, ka pirms pašvaldību vēlēšanām nenotiek deputāta kandidātu sarakstu numerācijas izloze — atsķirībā no Saeimas vēlēšanām. Likums to neparedz. Tātad vēlētājiem būs jāvadās savā izvēlē tikai no saraksta nosaukuma. Turklāt likumā ir noteikts, ka vienīgais personu apliecinošais dokuments var būt Latvijas Republikas pilsoņa pase vai arī vecā PSRS pase ar attiecīgu Pilsonības un imigrācijas departamenta atzīmi. Bet vēlētājs var balsot tikai tās pašvaldības administratīvajā teritorijā, kur viņš ir pieraksīts. Vai arī, ja ir reģistrēts nekustamais īpašums attiecīgās pašvaldības teritorijā. Tad nu uz vēlēšanu iecirkni ir jāpaņem līdzi uzrādīšanai Zemesgrāmatas akts vai arī tā notariāli apstiprināts noraksts.

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!