• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1997. gada 4. februāra noteikumi Nr. 58 "Grozījumi Ministru padomes 1991.gada 13.novembra lēmumā nr.315 "Par Patērētāju biedrības paraugstatūtiem"". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 7.02.1997., Nr. 40/41 https://www.vestnesis.lv/ta/id/42142-grozijumi-ministru-padomes-1991-gada-13-novembra-lemuma-nr-315-par-pateretaju-biedribas-paraugstatutiem-

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta rīkojums Nr.58

Par konkursa komisiju jauna parauga vīzu ielīmju izgatavošanai

Vēl šajā numurā

07.02.1997., Nr. 40/41

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 58

Pieņemts: 04.02.1997.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 58

Rīgā 1997.gada 4.februārī  (prot. nr.7 1.§)

Grozījumi Ministru Padomes 1991.gada 13.novembra lēmumā nr.315 "Par Patērētāju biedrības paraugstatūtiem"

Izdoti saskaņā ar likuma "Par kooperatīvajām
(kopdarbības) sabiedrībām" 4.pantu

Izdarīt Patērētāju biedrības paraugstatūtos (apstiprināti ar Ministru Padomes 1991.gada 13.novembra lēmumu nr.315) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4.punkta pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Patērētāju biedrība ir brīvprātīga fizisko un juridisko personu apvienība ar mainīgu biedru sastāvu un kapitālu, kuras darbības mērķis ir apmierināt tās biedru vajadzības pēc precēm un pakalpojumiem, realizēt patērētāju biedrības biedru ražojumus, kā arī veicināt sabiedrisko darbību, materiālās labklājības un kultūras līmeņa celšanos."

2. Izteikt 11.punktu šādā redakcijā:

"11. Patērētāju biedrība no 19____. gada ________________________________ nodibina savienību vai iestājas:

1. ______________________________________________________ savienībā un uzņemas tajā šādus pienākumus: ___________________________________________, _________________________ kā arī deleģē tās institūcijām šādas tiesības: ____________________________________________________.

2. ______________________________________________________ savienībā un uzņemas tajā šādus pienākumus: ___________________________________________, kā arī deleģē tās institūcijām šādas tiesības: ______________________________________________________________.

Patērētāju biedrība, kas ir iestājusies par biedru Latvijas kopdarbības Centrālajā savienībā "Turība" (turpmāk - savienība "Turība"), ir pakļauta tās revīzijām.

Savienībā "Turība" var iestāties arī citas juridiskās personas, kuras atzīst un ievēro patērētāju biedrību darbības pamatprincipus saskaņā ar likumu "Par kooperatīvajām (kopdarbības) sabiedrībām". Patērētāju biedrības pienākums ir pildīt savienības "Turība" statūtus un tās pārvaldes institūcijas lēmumus."

3. Izteikt 12.punkta pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Par patērētāju biedrības biedru var būt fiziskā persona, kas sasniegusi 16 gadu vecumu, bet par valdes un revīzijas komisijas locekli - tikai persona, kas sasniegusi 18 gadu vecumu. Patērētāju biedrībā var iestāties arī juridiskās personas. Patērētāju biedrības darbiniekiem jābūt paju biedriem."

4. Izteikt 14.punktu šādā redakcijā:

"14. Iestāšanās nauda patērētāju biedrībā noteikta ______ latu apmērā un obligātā paja - ________ latu apmērā. Kopsapulce (pilnvaroto sapulce) var noteikt virspajas atsevišķām paju biedru kategorijām. Virspajas var izņemt tikai, ja persona pārtrauc darba vai vēlētās amatpersonas attiecības ar patērētāju biedrību.

Paju var iemaksāt naudā un papildināt ar dividendes pieskaitījumiem un atlaidēm. Pajas vērtībā var ieskaitīt biedra nododamās kustamās vai nekustamās mantas vērtību."

5. Papildināt noteikumus ar 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Juridiskajai personai biedru reģistrā norāda tās nosaukumu, adresi, datumu, kad tā uzņemta patērētāju biedrībā, tās pajas vērtību un visas izmaiņas, kas notikušas ar pajām."

6. Izteikt 19.punkta 8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8) saņemt no patērētāju biedrības amatpersonām informāciju par jebkuru jautājumu, kas skar tās darbību, izņemot konfidenciālo informāciju;".

7. Izteikt 20.punktu šādā redakcijā:

"20. Ja biedrs vēlas izstāties no patērētāju biedrības, tas iesniedz rakstisku iesniegumu biedrības institūcijai, kura ir tiesīga uzņemt biedrus. Attiecīgā institūcija izskata iesniegumu 30 dienu laikā pēc tā saņemšanas dienas. Pēc tam, kad pieņemts lēmums par biedra izslēgšanu, patērētāju biedrība izmaksā biedram tā paju vērtību kopā ar nesaņemto dividendi (ja tāda pienākas), kā arī atskaita atlīdzināmos zaudējumus.

Biedrs nevar pieteikt izstāšanos no patērētāju biedrības pēc tam, kad pieņemts lēmums par patērētāju biedrības likvidēšanu."

8. Izteikt 21.punkta pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Biedru var izslēgt, ja viņš pārkāpj statūtus, neizpilda kopsapulču (pilnvaroto sapulču) lēmumus vai uz tiem pamatotus valdes lēmumus, kā arī ja tas ir īpašnieks vai ieņem vadošu amatu tirdzniecības, ražošanas vai citā ar patērētāju biedrību konkurējošā uzņēmumā."

9. Izteikt 22.punktu šādā redakcijā:

"22. Kopsapulces (pilnvaroto sapulces) var būt:

1) kārtējās, kuras valde sasauc ne retāk kā vienu reizi gadā;

2) ārkārtas, kuras valde sasauc neatliekamu jautājumu izlemšanai, ja to pieprasa vismaz desmitā daļa biedru vai vismaz trešā daļa pilnvaroto, vai revīzijas komisija vai pēc valdes pašas iniciatīvas, kā arī ja to pieprasa savienības "Turība" valde vai revīzijas komisija, ja patērētāju biedrība ir savienības "Turība" sastāvā. Ārkārtas sapulce jāsasauc 30 dienu laikā pēc priekšlikuma iesniegšanas dienas. Par sapulces datumu, vietu, laiku un darba kārtību valdei jāinformē biedri (pilnvarotie) un attiecīgā kooperatīvo sabiedrību savienība vismaz septiņas dienas pirms sapulces sasaukšanas dienas. Ja valde 30 dienu laikā pēc pieprasījuma iesniegšanas dienas nesasauc kopsapulci (pilnvaroto sapulci), to sasauc revīzijas komisija (revidents)."

10. Svītrot 30.punkta sesto rindkopu.

11. Izteikt 32.punkta 6.apakšpunktu šādā redakcijā:

"6) nosaka patērētāju biedrības biedru iestāšanās naudas apmēru un obligātās pajas un virspajas vērtību, kā arī atlaides biedriem;".

12. Izteikt 33.punkta otro rindkopu šādā redakcijā:

"Patērētāju biedrības pārvaldes un kontroles institūcijās nevar tikt ievēlētas personas, kas ir sodītas par zādzībām, kukuļņemšanu un citiem likumpārkāpumiem savtīgos nolūkos, kā arī personas, kas ir īpašnieki vai amatpersonas ar patērētāju biedrību konkurējošos uzņēmumos."

13. Izteikt 36.punkta pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"Patērētāju biedrības valdes sēdes tiek sasauktas ________________________, bet ne retāk kā reizi ceturksnī. Valdes sēdes var sasaukt arī pēc savienības "Turība" valdes vai tās revīzijas komisijas pieprasījuma, ja patērētāju biedrība ir savienības "Turība" sastāvā. Valde ir tiesīga izlemt jautājumus, ja sēdē piedalās vairāk nekā puse valdes locekļu, to skaitā priekšsēdētājs."

14. Izteikt 38.punktu šādā redakcijā:

"38. Patērētāju biedrības valde ne retāk kā reizi gadā sniedz pārskatus kopsapulcei (pilnvaroto sapulcei), kā arī kooperatīvo iecirkņu sapulcēs un ar masu informācijas līdzekļu starpniecību regulāri informē biedrus par savu darbu."

15. Izteikt 39.punkta pirmo rindkopu šādā redakcijā:

"39. Revīzijas komisija (revidents) kontrolē patērētāju biedrības statūtu ievērošanu un valdes un amatpersonu saimniecisko un finansiālo darbību, kā arī sekmē citu kooperatīvās kontroles institūciju darbību. Revīzijas komisijas sēdes sasauc saskaņā ar tās nolikumu, bet ne retāk kā reizi ceturksnī."

16. Papildināt 39.punktu ar septīto rindkopu šādā redakcijā:

"Patērētāju biedrības saimnieciski finansiālās darbības revīziju ir tiesīga veikt revīzijas komisija un īpaši izveidoti auditoru dienesti, kā arī savienība "Turība", ja patērētāju biedrība ir savienības "Turība" sastāvā. Attiecīgās revīzijas materiāli jāizskata pārbaudītās biedrības valdei un, ja nepieciešams, biedrības kopsapulcei (pilnvaroto sapulcei). Ja revīzijā tiek konstatēta likumu neievērošana, nopietni finansu disciplīnas pārkāpumi un līdzekļu izšķērdēšana, revīzijas komisija ir tiesīga ierosināt vainīgo amatpersonu, arī valdes priekšsēdētāja, atbrīvošanu no darba."

17. Papildināt 40.punktu ar jaunu trešo rindkopu šādā redakcijā:

"Savienības "Turība" valde var atstādināt no amata uz vienu mēnesi savienības "Turība" biedru valdes priekšsēdētājus par ļaunprātīgi pieļautiem likumu un statūtu pārkāpumiem, kā arī darba pienākumu nepildīšanu."

18. Izteikt 42.punkta otro rindkopu šādā redakcijā:

"Pamatkapitāla vērtība nedrīkst būt mazāka par 2000 latu."

19. Izteikt 65.punktu šādā redakcijā:

"65. Patērētāju biedrību var reorganizēt ar biedru kopsapulces (pilnvaroto sapulces) lēmumu, bet likvidēt, ja tam piekrīt divas trešdaļas ilggadējo (vismaz ar 10 gadu stāžu) biedru."

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!