• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satiksmes ministrijas 1996. gada 23. decembra pavēle Nr. 109 "Par transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumu apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1997., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41917

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jaunais transportlīdzekļu reģistrācijā

Vēl šajā numurā

16.01.1997., Nr. 22

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Satiksmes ministrija

Veids: pavēle

Numurs: 109

Pieņemts: 23.12.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Nozaru dokumenti

Jūs un Jūsu auto

Latvijas Republikas Satiksmes ministrijas pavēle nr109

1996.gada 23.decembrī

Par transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumu apstiprināšanu

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta 1994. gada 30. augusta Satversmes 81. panta noteiktajā kārtībā izdotajiem noteikumiem Nr. 169 “Par ceļu satiksmi”, pavēlu:

1. Apstiprināt klātpievienotos “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumus”.

2. Noteikt, ka:

2.1. “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi” stājas spēkā ar 1997. gada 1. janvāri;

2.2. “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumu” 2.6.18.2. - 2.6.18.7. punktos noteiktās prasības stājas spēkā ar 1997. gada 1. jūliju.

3. Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktoram Ģirtam Rorbakam nodrošināt nepieciešamo dokumentu izgatavošanu un izdošanu atbilstoši “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumiem”.

4. Atzīt par spēku zaudējušiem:

4.1. Satiksmes ministrijas 1992. gada 19. novembra lēmumu Nr. 4 “Par izsolē iegādāto automototransporta līdzekļu reģistrācijas kārtību”;

4.2. Satiksmes ministrijas 1993. gada 22. februāra lēmumu Nr. 1 “Par grozījumiem izsolē iegādāto automototransporta līdzekļu reģistrācijas kārtībā”;

4.3. Satiksmes ministrijas 1993. gada 7. maija lēmumu Nr. 7 “Par transporta līdzekļu reģistrāciju”;

4.4. Satiksmes ministrijas 1994. gada 11. janvāra lēmumu Nr. 1 “Par transporta līdzekļa reģistrācijas apliecību pretviltošanas hologrāfisko uzlīmju ieviešanu”.

5. Pavēles izpildi kontrolēt Autosatiksmes departamenta direktora vietniekam J.Kancēvičam.

Ministrs V.Krištopans

Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi

Apstiprināti ar satiksmes ministra

1996.gada 23. decembra pavčli nr. 109

Šie noteikumi nosaka ceļu satiksmē iesaistīto mehānisko transportlīdzekļu (izņemot traktortehniku) un to piekabju vienotu reģistrācijas un uzskaites kārtību Latvijas Republikā.

1. Noteikumos lietotie termini

Mehāniskais transportlīdzeklis - pašgājējs transportlīdzeklis, arī traktortehnika, kas brauc pa ceļu, izmantojot savu enerģiju (izņemot transportlīdzekli ar iekšdedzes motoru, kura darba tilpums ir mazāks par 50 cm3).

Motocikls - divriteņu (ar blakusvāģi vai bez tā) mehāniskais transportlīdzeklis ar motoru, kura darba tilpums ir 50 cm( vai lielāks. Šis termins attiecas arī uz sniega motocikliem un trīsriteņu un četrriteņu mehāniskajiem transportlīdzekļiem, kuru pašmasa nepārsniedz 400 kg.

Operatīvais transportlīdzeklis - mehāniskais transportlīdzeklis, kurš piedalās ceļu satiksmē ar ieslēgtu mirgojošu zilu (sarkanu) bākuguni un noteiktu skaņas signālu.

Personu apliecinošs dokuments - personas pase, Latvijas Republikas personas apliecība.

Piekabe - transportlīdzeklis, kas paredzēts braukšanai savienojumā ar mehānisko transportlīdzekli. Šis termins neattiecas uz motociklu blakusvāģiem.

Starptautiskie autotransporta pārvadājumi - jebkuri pārvadājumi ar autotransporta līdzekļiem, šķērsojot vismaz vienas valsts robežu.

Tirdzniecības uzņēmums - uzņēmums, kurš ir saņēmis Satiksmes ministrijas licenci mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem, to numurētiem agregātiem un piekabēm.

Traktortehnika - traktors, kombains vai cita speciāla pašgājēja mašīna ar iekšdedzes motoru, ja tā nav būvēta uz automašīnu bāzes.

Transportlīdzeklis - ierīce, kas pēc savas konstrukcijas paredzēta braukšanai pa ceļiem ar motora palīdzību vai bez motora.

Transportlīdzekļa īpašnieks - fiziska vai juridiska persona, kurai pieder transportlīdzeklis.

Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites - transportlīdzekļa reģistrācijas darbība, kura transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam) piešķir tiesības transportlīdzekli atsavināt, izvest no valsts pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī, vai norakstīt.

Transportlīdzekļa norakstīšana - transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites, kuras rezultātā informācija par transportlīdzekli un tā īpašnieku (turētāju) tiek izņemta no transportlīdzekļu reģistrācijas datu bāzes aktīvā masīva.

Transportlīdzekļa reģistrācija - darbību un pasākumu kopums, ko veic Ceļu satiksmes drošības direkcija (tālāk tekstā - CSDD), veidojot mehānisko transportlīdzekļu (izņemot traktortehniku) un to piekabju valsts uzskaiti un nodrošinot tās aktualizāciju. Šo darbību rezultātā notiek katra transportlīdzekļa uzskaites tehnisko datu fiksēšana un piesaiste konkrētai fiziskai vai juridiskai personai.

Transportlīdzekļa turētājs - fiziska vai juridiska persona, kura uz īpašuma tiesību vai cita tiesiska pamata (mantas īres, nomas, patapinājuma līgums u.c.) lieto transportlīdzekli neatkarīgi no tā, vai transportlīdzeklis ir minētās personas īpašums.

Jēdziens “turētājs” šo noteikumu izpratnē atbilst Civillikuma 2347.pantā lietotajam jēdzienam “valdītājs”.

Transportlīdzekļa uzskaites tehniskie dati - minimālais tehnisko datu kopums, kas nepieciešams transportlīdzekļa uzskaitei: valsts reģistrācijas numurs, marka, modelis, izlaiduma gads, agregātu (šasijas, virsbūves, motora numuri, krāsa, pilna masa, pašmasa un tips).

2. Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība

2.1. Transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība (tālāk tekstā - reģistrācijas apliecība) tiek izsniegta transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam) kā apliecinājums par transportlīdzekļa reģistrāciju šo noteikumu noteiktajā kārtībā. Reģistrācijas apliecība (1.pielikums) ietver transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus, ziņas par transportlīdzekļa īpašnieku (turētāju), datus par reģistrācijas apliecības izdošanas vietu un laiku, kā arī citus datus, kas paredzēti šajos noteikumos.

Piezīme. Šajos noteikumos minētajos gadījumos, kad CSDD jāiesniedz reģistrācijas apliecība, tās vietā var tikt iesniegta līdz 1992.gada 31.decembrim Latvijā reģistrēta transportlīdzekļa tehniskā pase.

2.2. Katram Latvijas Republikā reģistrētam transportlīdzeklim tiek izsniegta viena reģistrācijas apliecība bez derīguma termiņa ierobežojuma, izņemot gadījumus, kad transportlīdzeklis Latvijas Republikā tiek reģistrēts uz laiku, vai arī, kad termiņa ierobežojums ir nepieciešams noteiktu prasību nodrošināšanai.

2.3. Ieraksti reģistrācijas apliecībā netiek papildināti vai laboti. Jebkuru transportlīdzekļa uzskaites tehnisko datu, datu par īpašnieku (turētāju) vai citu reģistrācijas apliecībā norādīto datu izmaiņu gadījumā reģistrācijas apliecība ir jānomaina.

2.4. Reģistrācijas apliecība tiek aizpildīta valsts valodā. Visi ieraksti, izņemot ierakstus tās iekšējā atvērumā, tiek veikti ar datora drukas iekārtu.

Piezīme. Ja transportlīdzeklis tiek noņemts no uzskaites sakarā ar tā izvešanu uz ārvalsti, ierakstu par to atļauts izdarīt citā valodā.

2.5. Reģistrācijas apliecībā visām sadaļām un sadaļu rindām jābūt aizpildītām, izņemot sadaļas atvērumā, kuras aizpilda tikai noteiktos gadījumos. Ja kādai sadaļai vai tās rindai nav atbilstošu datu, šīs rindas tiek aizpildītas ar divām zvaigznītēm, kuru drukāšanu nodrošina datora programma.

2.6. Reģistrācijas apliecības sadaļās :

2.6.1. “Reģistrācijas numurs” - norāda transportlīdzekļa valsts reģistrācijas numuru;

“Marka”, “Modelis” - norāda transportlīdzekļa marku un modeli;

2.6.3. “Izlaiduma gads” - norāda transportlīdzekļa izgatavošanas gadu, kas tiek rakstīts ar četrzīmju skaitli;

2.6.4. “Šasijas Nr.”, “Virsbūves Nr.”, “Motora Nr.” - norāda transportlīdzekļa (agregāta) izgatavotāja piešķirtos agregātu numurus;

Piezīme. Kravas automobiļiem ar pilnu masu lielāku par 3500 kg un autobusiem ar pasažieru vietu skaitu lielāku par 11 reģistrācijas apliecībā motora numuru nenorāda.

“Krāsa” - norāda transportlīdzekļa krāsu;

Piezīmes. 1. Ja transportlīdzekļa krāsojums sastāv no vairākām krāsām, reģistrācijas apliecībā jāuzrāda pamatkrāsa un ne vairāk kā viena papildkrāsa. Ja krāsu skaits ir lielāks un nav iespējams izdalīt divas galvenās krāsas, sadaļā “Krāsa” raksta: “vairākkrāsu”.

2. Par papildkrāsām neuzskata :

- virsbūves (kabīnes) pārklājumus, kas neaizņem vairāk par 20% no transportlīdzekļa ārējās krāsojamās virsmas laukuma;

- krāsu joslas, kuru platums nepārsniedz 200 mm;

- dažāda veida uzrakstus vai apzīmējumus;

- antikorozijas pārklājumus;

- tentu krāsojumus.

3. Kravas automobiļu krāsu nosaka pēc kabīnes ārējās virsmas krāsojuma.

2.6.6. “Pilna masa (kg)” - norāda transportlīdzekļa izgatavotāju noteikto transportlīdzekļa maksimālo pieļaujamo masu kilogramos kopā ar vadītāju, pasažieriem un kravu;

2.6.7. “Pašmasa (kg)” - norāda pilnībā nokomplektēta transportlīdzekļa masu kilogramos bez vadītāja, pasažieriem un kravas;

2.6.8. “Tips” - norāda transportlīdzekļa un virsbūves tipu, kā arī izdara atzīmes par operatīvā transportlīdzekļa statusa piešķiršanu;

2.6.9. “Piezīmes' - norāda ierobežojumus un citu šajos noteikumos atrunāto informāciju;

2.6.10. “Uzvārds”, “Vārdsī, “(Nosaukums)ī - norāda transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) pilnu uzvārdu un vārdu, bet juridiskajām personām - to nosaukumu;

2.6.11. “Adrese” - norāda transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) reģistrēto adresi;

2.6.12. “Pamatojoties uz” - norāda dokumentus, pamatojoties uz kuriem izdota reģistrācijas apliecība, to numurus un izdošanas datumus;

“Kad” - norāda reģistrācijas apliecības izdošanas datumu;

“Kur” - norāda pilsētu, kurā notikusi reģistrācija;

2.6.15. “Derīga līdz” - norāda reģistrācijas apliecības derīguma termiņu gadījumā, ja tas ir ierobežots;

2.6.16. “Z.v. Paraksts” - ierakstu pareizību reģistrācijas apliecībā apliecina ar CSDD nodaļas amatpersonas parakstu un transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentu apliecināšanai paredzēto zīmogu;

2.6.17. “Atzīme par transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites” - izdara ierakstu par transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites. Ierakstu apliecina ar CSDD nodaļas amatpersonas parakstu un transportlīdzekļu reģistrācijas dokumentu apliecināšanai paredzēto zīmogu. Sadaļa tiek aizpildīta, neizmantojot datora drukas iekārtu;

Piezīme. Transportlīdzekli noņemot no uzskaites, atvērtai reģistrācijas apliecībai nogriež apakšējos stūrus.

2.6.18. “Atzīme par transportlīdzekļa īpašnieka maiņu” - atkarībā no tā, kāda institūcija veic īpašnieka (turētāja) maiņu norāda:

2.6.18.1. tirdzniecības uzņēmuma nosaukumu, rēķina-uzziņas numuru un tā izdošanas datumu. Ierakstu apliecina ar tirdzniecības uzņēmuma zīmogu un atbildīgās personas parakstu;

2.6.18.2. zvērināta notāra vārdu, uzvārdu, līguma veidu, numuru un tā noslēgšanas datumu. Ierakstu apliecina ar zvērinātā notāra zīmogu un parakstu;

2.6.18.3. tiesas nosaukumu, sprieduma (lēmuma) numuru un datumu. Ierakstu apliecina ar tiesas zīmogu un atbildīgās personas parakstu;

2.6.18.4. Tiesas izpildītāju kantora izsoles protokola numuru un datumu. Ierakstu apliecina ar tiesas izpildītāju kantora zīmogu un atbildīgās personas parakstu;

2.6.18.5. Uzņēmumu reģistra atzīmi par transportlīdzekļa ieguldīšanu uzņēmējsabiedrības statūtkapitālā un paziņojuma par ieguldīšanu datumu. Ierakstu apliecina ar Uzņēmumu reģistra zīmogu un atbildīgās personas parakstu;

2.6.18.6. atsavinātāja - juridiskas personas izdota dokumenta par atsavināšanu nosaukumu un datumu. Ierakstu apliecina ar atsavinātāja zīmogu un atbildīgās personas parakstu;

2.6.18.7. Valsts ieņēmumu dienesta izdota dokumenta par konfiskāciju nosaukumu un datumu. Ierakstu apliecina ar Valsts ieņēmumu dienesta nodaļas zīmogu un atbildīgās personas parakstu.

3. Valsts reģistrācijas numura zīme

3.1. Katram transportlīdzeklim, to reģistrējot Latvijas Republikā, tiek piešķirts valsts reģistrācijas numurs un izsniegta tam atbilstoša(s) valsts reģistrācijas numura zīme(s) (tālāk tekstā - numura zīme) saskaņā ar valsts standartu LVS 20-92. Valsts reģistrācijas numurs ar vienādu burtu un ciparu kombināciju vairākiem transportlīdzekļiem vienlaicīgi nevar tikt piešķirts.

3.2. Katram transportlīdzeklim, izņemot piekabes un motociklus, izsniedz divas ar vienādu simbolu kombināciju apzīmētas numura zīmes. Numura zīmes tipu nosaka CSDD darbinieks, vadoties no transportlīdzekļa konstruktīvajām īpatnībām. Piekabei un motociklam izsniedz vienu numura zīmi.

3.3. Numura zīmju tipi :

- tips A(520 x 110 mm) - paredzēts uzstādīšanai transportlīdzekļu priekšpusē, kā arī aizmugurē, ja tam atbilst transportlīdzekļa konstrukcija (neuzstāda motocikliem);

- tips B(280 x 200 mm) - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A tipa numura zīmi (neuzstāda motocikliem);

- tips C (240 x 130 mm) - paredzēts uzstādīšanai motociklu un motorratiņu aizmugurē;

- tips E (300 x 110 mm) - paredzēts uzstādīšanai to transportlīdzekļu aizmugurē, kuriem konstruktīvi nav iespējams uzstādīt A vai B tipa numura zīmi (neuzstāda motocikliem un piekabēm).

3.4. Valsts prezidenta automašīnai kopā ar valsts reģistrācijas numura zīmēm tiek izsniegtas numura zīmes, kuru centrā attēlots Lielais Latvijas Republikas valsts ģerbonis.

3.5. Pēc transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) lūguma transportlīdzeklim var tikt piešķirts individuāls “pasūtījuma” numurs un izsniegta tam atbilstoša numura zīme. Simboli šādai numura zīmei jāizvēlas pēc valsts standarta LVS 20-92, to kopējais skaits nedrīkst pārsniegt astoņus. Šādu numuru piešķir pie nosacījuma, ka pieprasītā numura simbolu kombinācija jau nav piešķirta citam transportlīdzeklim.

3.6. Transportlīdzeklim var tikt izsniegtas šādas speciālas nozīmes numura zīmes:

3.6.1. Tranzīta numura zīme - izsniedz transportlīdzeklim, kuru paredzēts izvest no valsts pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī vai arī transportlīdzeklim, kurš piedalās ceļu satiksmē, šķērsojot Latvijas Republikas teritoriju tranzītā, ja iebraucot Latvijas Republikā tam nav numura zīmju vai tā numura zīmei ir beidzies derģguma termiņš. Tranzīta numura piešķiršanu apliecina kopā ar tranzīta numura zīmēm izsniegta tranzīta numura karte (2.pielikums).

3.6.2. Tirdzniecības numura zīme - izsniedz tirdzniecības uzņēmumam,

kopā ar noteikta parauga tirdzniecības numura karti (3.pielikums).Tirdzniecības numurus piešķir CSDD Reģistrācijas daļa.

3.6.3. Izmēģinājumu numura zīme - izsniedz personai, kura veic jaunbūvēto vai pārbūvēto transportlīdzekļu izmēģinājumus, kopā ar izmēģinājuma numura karti (4.pielikums). Izmēģinājuma numurus piešķir CSDD Reģistrācijas daļa.

3.6.4. Diplomātiskā numura zīme - izsniedz diplomātiskajām pārstāvniecībām vai diplomātiskajiem aģentiem piederošajiem transportlīdzekļiem pēc Ārlietu ministrijas pieprasījuma.

4. Reģistrācijas pamatnosacījumi

4.1. Reģistrējamie transportlīdzekļi

4.1.1. Mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, kas iesaistīti ceļu satiksmē, piecu dienu laikā no to iegādes (ievešanas) brīža jāreģistrē CSDD. Ja izmainās kaut viens no šo transportlīdzekļu uzskaites tehniskajiem datiem vai datiem par transportlīdzekļa īpašnieku (turētāju), piecu dienu laikā no izmaiņu rašanās brīža jāveic attiecīgā transportlīdzekļa pārreģistrācija.

No ārvalstīm uz laiku Latvijas Republikā ievestie mehāniskie transportlīdzekļi un to piekabes, kas atrodas Latvijas Republikā ilgāk par vienu mēnesi un piedalās ceļu satiksmē, noteiktajā kārtībā jāreģistrē CSDD.

4.1.2. Latvijas Republikā netiek veikta tādu transportlīdzekļu reģistrācija, kuri pēc savas konstrukcijas paredzēti braukšanai pa ceļa kreiso pusi.

Šī prasība neattiecas uz Latvijas pasta transportlīdzekļiem un no ārvalstīm uz laiku ievestajiem transportlīdzekļiem, kā arī uz Latvijā līdz 1996.gada 1.jūlijam reģistrētajiem transportlīdzekļiem.

CSDD nav jāreģistrē :

- traktortehnika un tās piekabes;

- tramvaji un trolejbusi;

- transportlīdzekļi, kas nepiedalās ceļu satiksmē;

- piekabes - tehnoloģiskie agregāti (kompresori, ģeneratori u. tml.), vienasu piekabes - cisternas, kā arī dzīvojamie vagoniņi, kuru konstrukcijā nav paredzētas ārējās apgaismes ierīces un darba bremžu sistēma un, kas ir paredzēti īslaicīgai pārvietošanai pa ceļiem.

4.1.4. Aizliegts reģistrēt transportlīdzekli, kurš izgatavots no atsevišķiem agregātiem (mezgliem) un, kuram nav izgatavotāja izdota attiecīga sertifikāta.

4.2. Transportlīdzekļa īpašnieks

4.2.1. Transportlīdzekļus reģistrē Latvijas Republikas pilsoņiem, pastāvīgajiem iedzīvotājiem, ārvalstniekiem, kuriem ir dienesta vai speciālās vīzas vai arī Pilsonības un Imigrācijas departamenta izdotas termiņuzturēšanās atļaujas, kā arī Latvijas Republikā noteiktā kārtībā reģistrētām juridiskām personām vai to filiālēm.

4.2.2. Reģistrējot transportlīdzekli, fiziskai personai jābūt Latvijas Republikā reģistrētai adresei, izņemot gadījumus, kad Latvijas Republikas pilsoņa pastāvīgā dzīves vieta ir ārvalstīs vai transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) ir ārvalstnieks. Šajā gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā “Adrese” ieraksta īpašnieka (turētāja) pieteikumā norādīto personas uzturēšanās vietu Latvijas Republikā.

4.2.3. Transportlīdzekļa reģistrāciju veic attiecīgajā CSDD nodaļā pēc tā īpašnieka (turētāja) reģistrētās adreses vai Latvijas Republikā nereģistrēta transportlīdzekļa iegādes vietas. Atkāpties no šīs prasības atļauts tikai šajos noteikumos īpaši paredzētajos gadījumos, vai arī ar CSDD Reģistrācijas daļas atļauju.

4.2.4. Transportlīdzekli reģistrē uz tā īpašnieka (turētāja) - fiziskas vai juridiskas personas vārda. Gadījumā, ja transportlīdzeklim ir vairāki īpašnieki, to reģistrē uz viena no līdzīpašnieku (turētāju) - fiziskas vai juridiskas personas vārda, ko nosaka visi līdzīpašnieki pēc savstarpējas vienošanās, kurai nepieciešams notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā norādītās personas apliecinājums. Šajā gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” izdara atzīmi “kopīpašums”.

4.2.5. Valsts īpašumā esošos transportlīdzekļus reģistrē uz valsts uzņēmuma (iestādes) vārda, kurš likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā rīkojas ar šo transportlīdzekli.

4.2.6. Transportlīdzekli reģistrē uz fiziskas personas vārda, kura sasniegusi 18 gadu vecumu. Personām, kuras nav sasniegušas 18 gadu vecumu, transportlīdzekli reģistrē sekojošos gadījumos :

4.2.6.1. ja saskaņā ar Civillikuma 220.pantu persona izsludināta par pilngadīgu;

4.2.6.2. ja persona stājusies laulībā pirms 18 gadu vecuma likumā paredzētajā kārtībā;

ja transportlīdzekli manto tikai nepilngadīgas personas;

ja nepilngadīga persona transportlīdzekli laimējusi loterijā;

ja persona sasniegusi 16 gadu vecumu un reģistrē transportlīdzekli, kuru atļauts vadīt no 16 gadu vecuma.

4.2.7. Šo noteikumu 4.2.6.3. un 4.2.6.4. punktos minētajos gadījumos pieteikumu par reģistrāciju nepilngadīgās personas vārdā iesniedz aizbildnis, un reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” norāda aizbildņa vārdu un uzvārdu. Veicot reģistrāciju, ieceltajam aizbildnim jāuzrāda aizbildņa apliecība.

Piezīme. Aizbildņa apliecība nav jāuzrāda nepilngadīgās personas vecākiem, kuri ir dabiskie aizbilņi.

4.2.8. Šo noteikumu 4.2.6.5. punktā minētajā gadījumā nepieciešama aizbildņa piekrišana, kas jāapliecina ar parakstu reģistrācijas pieteikumā CSDD darbinieka klātbūtnē. Veicot reģistrāciju, ieceltajam aizbildnim jāuzrāda aizbilņa apliecība.

4.2.9. Iesniegt pieteikumu un nepieciešamos dokumentus fiziskai personai piederoša transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD, kā arī pēc reģistrācijas izdarīšanas saņemt reģistrācijas apliecību un numura zīmes atļauts sekojošām personām :

4.2.9.1. īpašniekam (turētājam), uzrādot personu apliecinošu dokumentu;

4.2.9.2. īpašnieka (turētāja) pilnvarotai personai, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā norādītās personas apliecinātu pilnvaru;

4.2.9.3. jauna, agrāk nereģistrēta transportlīdzekļa reģistrācijas gadījumā - Latvijas pilnvaroto autotirgotāju asociācijas biedra, kurš noslēdzis atbilstošu līgumu ar CSDD, pilnvarotai personai, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un attiecīgu pilnvaru. Pieteikums transportlīdzekļa reģistrācijai šajā gadījumā jāparaksta transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam).

4.2.10. Pieteikumu juridiskai personai piederoša transportlīdzekļa reģistrācijai un nepieciešamos dokumentus iesniedz, kā arī pēc reģistrācijas izdarīšanas reģistrācijas apliecību un numura zīmes saņem tās pilnvarotā persona, uzrādot savu personu apliecinošu dokumentu un juridiskās personas izdotu pilnvaru.

4.2.11. Veicot transportlīdzekļu reģistrāciju, jāiesniedz šo noteikumu 4.2.9. un 4.2.10. punktos minēto uzrādāmo dokumentu kopijas.

4.2.12. Reģistrējot juridiskai personai īpašumā transportlīdzekli, veicot adreses vai nosaukuma maiņas reģistrāciju, jāuzrāda tās juridiskā statusa apliecinoša dokumenta oriģināls, bet reģistrācijas materiāliem jāpievieno tā kopija.

4.3. Transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšana

4.3.1. Pirms katras reģistrācijas vai noņemšanas no uzskaites (izņemot transportlīdzekļa norakstīšanu) transportlīdzeklis jāuzrāda CSDD transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanai. Ja atkārtota reģistrācijas operācija tiek veikta vienā un tajā pašā CSDD nodaļā tajā pašā dienā, tad atkārtota transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšana nav jāizdara.

Piezīmes. 1. Transportlīdzekļa uzskaites tehnisko datu izmaiņu gadījumā transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu var veikt arī valsts tehnisko apskašu veikšanai akreditētas personas.

2. Atsevišķos gadījumos (CSDD vainas dēļ bojāta reģistrācijas apliecība, adreses vai nosaukuma maiņa u.tml. gadījumi) lēmumu par reģistrāciju bez transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanas var pieņemt CSDD nodaļas priekšnieks.

4.3.2. Pirms transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanas personai, kas uzrāda transportlīdzekli, jāiesniedz CSDD darbiniekiem šādi dokumenti :

- Latvijas Republikā vai ārvalstīs izdots transportlīdzekļa reģistrācijas dokuments (iepriekš reģistrētam transportlīdzeklim);

- transportlīdzekļa iegādes dokuments (ja transportlīdzeklis iepriekš nav bijis reģistrēts).

Gadījumā, ja dokumenti netiek uzrādīti, izziņas par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu sadaļā “Piezīmes” izdara atzīmi, ka dokumenti nav uzrādīti.

4.3.3. Pirmo reizi reģistrējot transportlīdzekli Latvijas Republikā, transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu atļauts veikt tikai tajā CSDD nodaļā, kurā saskaņā ar šiem noteikumiem transportlīdzeklis tiks reģistrēts.

4.3.4. Pēc transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanas personai, kas uzrādījusi transportlīdzekli, izsniedz noteikta parauga izziņu par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums), kuru CSDD darbinieks apliecina ar savu parakstu un spiedogu.

4.3.5. Izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu derīga transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD 15 dienas no tās izdošanas brīža.

4.4. Dokumentu valoda

Dokumenti CSDD tiek pieņemti latviešu valodā, kā arī angļu, vācu un krievu valodās bez tulkojumiem. Citās valodās iesniegtajiem dokumentiem CSDD darbinieks ir tiesīgs pieprasīt notariāli apliecinātu tulkojumu.

4.5. Maksājumi par veiktajiem pakalpojumiem un izsniegtajiem materiāliem

4.5.1. Transportlīdzekļu reģistrācija, noņemšana no uzskaites, reģistrācijas apliecības un numura zīmju izdošana, kā arī citi CSDD sniegtie pakalpojumi tiek veikti par samaksu, kuras kārtību un apmērus nosaka Satiksmes ministrija.

4.5.2. Reģistrācijas materiāliem jāpievieno noteikta parauga CSDD izsniegta maksājumu kvīts par veiktajām darbībām un izdotajiem materiāliem. Kvītī jābūt norādītam transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam).

4.6. Transportlīdzekļa reģistrācijas aizliegums

4.6.1. Aizliegts reģistrēt vai noņemt no uzskaites transportlīdzekli, ja tā uzskaites dati neatbilst CSDD datu bāzē esošajiem, un netiek iesniegti dokumenti, kas apliecina šīs izmaiņas.

4.6.2. Aizliegts reģistrēt vai noņemt no uzskaites transportlīdzekli, kuram likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā ir uzlikts aizliegums (arests).

4.6.3. Aizliegumu (arestu) var uzlikt :

- Tiesa un tiesu izpildītāji;

- Valsts policija;

- Prokuratūra;

- Valsts ieņēmumu dienests,

iesniedzot CSDD rakstisku paziņojumu.

4.6.4. Aizliegumu (arestu) var noņemt :

- aizlieguma uzlicējs;

- Tiesa vai tiesu izpildītāji;

- persona, kura pierāda, ka ir tiesīga pieņemt lēmumu attiecībā uz konkrēto aizliegumu,

iesniedzot CSDD rakstisku paziņojumu.

4.6.5. Aizliegumu to transportlīdzekļu vai agregātu, kuri ir Iekšlietu ministrijas meklējamo datu bāzē, reģistrācijai vai noņemšanai no uzskaites uzliek un noņem Iekšlietu ministrijas Operatīvās uzskaites un statistikas pārvalde.

4.6.6. Aizliegts reģistrēt vai noņemt no uzskaites transportlīdzekli, ja CSDD datu bāzē ir informācija, ka šis transportlīdzeklis ir ieķīlāts un nav ķīlas ņēmēja atļaujas. Transportlīdzekļu ķīlu reģistrāciju veic CSDD Reģistrācijas daļa.

4.7. Rīcība gadījumos, kad transportlīdzekļa agregātu numuri ir Iekšlietu ministrijas meklējamo datu bāzē, vai arī ir pamatotas aizdomas, ka ir viltoti agregātu numuri vai reģistrācijas dokumenti

CSDD rīcību gadījumos, kad transportlīdzekļa agregātu numuri ir Iekšlietu ministrijas meklējamo datu bāzē, vai arī ir pamatotas aizdomas, ka agregātu numuri vai iesniegtie dokumenti ir viltoti, nosaka Satiksmes ministrijas un Iekšlietu ministrijas normatīvie dokumenti. Šajos gadījumos lēmumu par transportlīdzekļa reģistrāciju pieņem attiecīgās policijas iestādes. Lēmuma par reģistrāciju pieņemšanu var atlikt uz laiku ne ilgāku par 15 dienām.

4.8. Atbildība

Par apzināti nepatiesu ziņu sniegšanu, viltotu dokumentu iesniegšanu un šo noteikumu prasību apzinātu neievērošanu vainīgā persona ir atbildīga Latvijas Republikas likumdošanā noteiktajā kārtībā.

5. Transportlīdzekļu reģistrācijas kārtība

5.1. Latvijas Republikā izgatavota transportlīdzekļa reģistrācija

Latvijas Republikā izgatavota transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) akts par transportlīdzekļa izgatavošanu (7. pielikums);

4) rēķins-uzziņa (8. pielikums);

Piezīme. Rēķins-uzziņa nav jāiesniedz, ja transportlīdzekli sev reģistrē izgatavotājs.

5.2. No ārvalsts ievesta transportlīdzekļa reģistrācija

5.2.1.Transportlīdzekļa, kurš ievests no ārvalsts, reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums) ;

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) ārvalstī izdots transportlīdzekļa reģistrācijas dokuments, vai jaunam, agrāk nereģistrētam transportlīdzeklim - dokuments, kas apliecina transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus;

4) ārvalstī izdots īpašuma tiesības apliecinošs dokuments;

5) muitas iestādes izdota Latvijas Republikā ievestā transportlīdzekļa reģistrācijas apliecība (tālāk tekstā - muitas apliecība);

6) tirdzniecības uzņēmuma, kurš pārdevis no ārvalsts kā preci ievestu transportlīdzekli, izdots rēķins-uzziņa (8.pielikums).

5.2.2. Transportlīdzekli reģistrē uz tās personas vārda, kas norādīta ārvalstī izdotā īpašuma tiesības apliecinošā dokumentā, izņemot punktā 5.2.8. minēto gadījumu.

5.2.3. Reģistrācijas apliecībā tiek norādīti muitas apliecībā norādītie ierobežojumi (ievešana uz laiku, atsavināšanas aizliegums u.c.).

5.2.4. Muitas apliecības nozaudēšanas gadījumā reģistrācija tiek veikta, pamatojoties uz muitas iestādes izdotu muitas apliecības dublikātu.

5.2.5. Ārvalstī iepriekš reģistrētam transportlīdzeklim jābūt noņemtam no uzskaites saskaņā ar CSDD saņemto informāciju par šajā valstī pastāvošo transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību.

5.2.6. Ārvalstī izdotās numura zīmes jānodod CSDD nodaļā. Ja numura zīmes nevar tikt nodotas, reģistrācijas materiāliem jāpievieno transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) paskaidrojums.

5.2.7. No ārvalsts ievesta transportlīdzekļa tālāka atsavināšana ir atļauta tikai pēc tā reģistrācijas CSDD.

Izņēmuma gadījumā, ja transportlīdzekli kā preci ievedusi Latvijas Republikā reģistrēta juridiska persona, tad tirdzniecības uzņēmums transportlīdzekli var pārdot bez tā iepriekšējas reģistrācijas. Šādā gadījumā personai, kura iegādājusies transportlīdzekli, reģistrācijai CSDD jāiesniedz arī rēķins-uzziņa, kuras otrajā pusē jābūt uzskaitītiem dokumentiem, kuri ir nodoti ieguvējam kopā ar rēķinu-uzziņu. Ierakstam jābūt apstiprinātam ar tirdzniecības uzņēmuma zīmogu un atbildīgās personas parakstu.

5.2.8. Pēc transportlīdzekļa, kurš ievests no ārvalsts, pirmreizējās reģistrācijas Latvijas Republikā, 15 dienas aizliegta šī transportlīdzekļa noņemšanas no uzskaites un īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, izņemot gadījumu, ja transportlīdzeklis ir izgatavots pirms 7 vai vairāk gadiem.

5.3. Latvijas Republikā reģistrēta transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija

5.3.1. Tirdzniecības uzņēmumā iegādāta transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija

5.3.1.1. Tirdzniecības uzņēmumā iegādāta transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) ar atzīmi par noņemšanu no uzskaites un tirdzniecības uzņēmuma atzīmi par pārdošanu;

4) rēķins-uzziņa (8.pielikums).

5.3.1.2. Nereģistrējot transportlīdzekli CSDD, uz 5.3.1.1. punktā minēto dokumentu pamata transportlīdzekli tālāk atsavināt citai personai aizliegts.

5.3.1.3. Ja sev piederošu transportlīdzekli, kas Latvijas Republikā nav reģistrēts, vēlas pārdot ārvalsts fiziska vai juridiska persona, tai iepriekš jāsaņem Latvijas Republikas muitas iestādes un CSDD nodaļas priekšnieka rakstiska atļauja atsavināt transportlīdzekli, kā arī šim transportlīdzeklim jābūt noņemtam no uzskaites attiecīgajā ārvalstī, saskaņā ar CSDD saņemto informāciju par šajā valstī pastāvošo transportlīdzekļu reģistrācjas kārtību.

5.3.1.4. Ja transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) nozaudējis rēķinu-uzziņu, reģistrācija tiek veikta, pamatojoties uz tirdzniecības uzņēmuma izsniegta rēķina-uzziņas dublikāta pamata. Uz rēķina-uzziņas dublikāta jābūt norādītam tekstam : “ATKĀRTOTA - R/U Nr.XXXXXX VIETĀ” (jānorāda nozaudētā rēķina-uzziņas numurs).

5.3.1.5. Rēķins-uzziņa, kam ir nogriezts labais apakšējais stūris, ir derīgs tikai piekabes, motocikla vai transportlīdzekļa numurēta agregāta reģistrācijai.

5.3.2. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz abpusēju pieteikumu

5.3.2.1. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai, pamatojoties uz abpusēju pieteikumu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (9.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums).

5.3.2.2. Ja transportlīdzeklim ir tikai viens īpašnieks (fiziska persona), šī transportlīdzekļa reģistrācija no īpašnieka (atsavinātāja) vārda uz citas fiziskas personas (ieguvēja) vārda var notikt CSDD nodaļā abu šo personu klātbūtnē bez atsevišķa īpašuma tiesību maiņas apliecinoša dokumenta iesniegšanas.

5.3.2.3. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz abpusēju pieteikumu, tiek veikta tikai tam transportlīdzeklim, kurš ir iepriekš reģistrēts Latvijas Republikā un arī tā turpmākā ekspluatācija paredzēta Latvijas Republikā.

5.3.2.4. Par apliecinājumu tam, ka transportlīdzeklis tiks ekspluatēts Latvijas Republikā, kalpo jaunā īpašnieka (turētāja) personu apliecinošs dokuments, bet ārvalstniekiem dienesta - vai speciālā vīza, vai arī Iekšlietu ministrijas Pilsonības un imigrācijas departamenta izdota termiņuzturēšanās atļauja.

5.3.2.5. Transportlīdzekļa reģistrāciju veic tā CSDD nodaļa, kurā transportlīdzeklis ir uzskaitē, neatkarīgi no tā ieguvēja reģistrētās adreses Latvijas Republikā, pamatojoties uz rakstisku pieteikumu, pēc tam, kad CSDD amatpersona ir pārliecinājusies par attiecīgo personu identitāti, kā arī par transportlīdzekļa piederību atsavinātājam.

5.3.2.6. Ja transportlīdzeklis iepriekš ir noņemts no uzskaites, īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrāciju, pamatojoties uz abpusēju pieteikumu, atļauts veikt arī CSDD nodaļā pēc jaunā īpašnieka (turētāja) reģistrētās adreses.

5.3.2.7. Gadījumā, ja transportlīdzeklis ir reģistrēts uz abpusēja pieteikuma pamata CSDD nodaļā pēc atsavinātāja reģistrētās adreses, bet ieguvēja reģistrētā adrese ir rajonā (pilsētā), kuru apkalpo cita CSDD nodaļa, tālāka šī transportlīdzekļa reģistrācija (noņemšana no uzskaites) var notikt tikai pēc tam, kad attiecīgajā CSDD nodaļā pēc ieguvēja reģistrētās adreses ir saņemta informācija par šo iepriekšējo reģistrāciju.

Piezīme. Lēmuma pieņemšanu par tālāku transportlīdzekļa reģistrāciju, ja datu bāzē nav informācija no iepriekšējās reģistrācijas vietas, var atlikt uz laiku līdz piecām dienām no reģistrācijas apliecības izdošanas dienas.

5.3.2.8. Ja transportlīdzeklis pieder laulātiem kopīpašumā, laulātajam, uz kura vārda transportlīdzeklis reģistrēts, tā īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijas pieteikumā (9.pielikums) ar savu parakstu jāapliecina, ka otram laulātam nav pretenziju pret transportlīdzekļa atsavināšanu.

5.3.3. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz līgumu

5.3.3.1. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai, pamatojoties uz līgumu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) izraksts no notariālo darbību aktu grāmatas vai uzrādījuma kārtībā notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā norādītas personas apliecināts:

- dāvinājuma līgums;

- atsavinājuma (pirkuma, maiņas u.c.) līgums;

- laulības līgums;

- līgums par daļu noteikšanu kopīpašumā.

5.3.3.2. Ja līguma oriģinālu iesniegt nav iespējams, jāiesniedz notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā norādītās personas apliecināts tā noraksts.

5.3.4. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz tiesas spriedumu

5.3.4.1. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai, pamatojoties uz tiesas spriedumu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums).

4) tiesas apliecināts tiesas sprieduma :

- par mantošanu;

- par mantojuma vai laulāto kopmantas sadali;

- par īpašuma tiesību atzīšanu vai iegūšanu,

noraksts.

5.3.4.2. Pirms tiesas sprieduma par mantošanu iespējamie mantinieki var vienoties, kurš no viņiem būs transportlīdzekļa turētājs. Šī vienošanās uzrādījuma kārtībā jāapliecina notāram vai citai Civillikuma 1474.pantā norādītajai personai. Šajā gadījumā transportlīdzekli reģistrē uz turētāja vārda līdz tiesas spriedumam un reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” norāda, ka ir aizliegta šī transportlīdzekļa atsavināšana.

Piezīme. Ja vienošanās oriģinālu iesniegt nav iespējams, jāiesniedz notāra vai citas Civillikuma 1474. pantā norādītās personas apliecināts tās noraksts.

5.3.4.3. Pēc tiesas sprieduma par mantošanu transportlīdzekļa reģistrāciju uz mantinieka vārda veic tajā CSDD nodaļā, kurā transportlīdzeklis ir uzskaitē. Ja pēc reģistrācijas mantinieks vēlas transportlīdzekli uzreiz noņemt no uzskaites vai reģistrēt īpašnieka (turētāja) maiņu, arī to atļauts veikt šajā nodaļā.

5.3.4.4. Ja mantinieks ir ārvalsts iedzīvotājs, transportlīdzekli ir atļauts noņemt no uzskaites, nereģistrējot uz mantinieka vārda, reģistrācijas apliecības sadaļā “Noņemšana no uzskaites” norādot : “Pēc tiesas sprieduma par mantošanu, mantinieks ÉÉ (jānorāda vārds, uzvārds)”.

5.3.5. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz tiesu izpildītāju kantora izsniegtu pārdošanas dokumentu

Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai, pamatojoties uz tiesu izpildītāju kantora izsniegtu pārdošanas dokumentu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) ar atzīmi par noņemšanu no uzskaites;

4) tiesu izpildītāju kantora izsniegts izsoles akts par transportlīdzekļa pārdošanu, kurā jābūt norādītiem ieguvēja nosaukumam (vārdam, uzvārdam), adresei, transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem un reģistrācijas apliecības numuram.

Piezīme. Ja transportlīdzeklis nav reģistrēts Latvijas Republikā, jāiesniedz transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošs dokuments un īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, bet no ārvalsts ievestam transportlīdzeklim - arī muitas apliecība.

5.3.6. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija, pamatojoties uz atsavinātāja (juridiskas personas) izsniegtu dokumentu

5.3.6.1. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai, pamatojoties uz atsavinātāja (juridiskas personas) izsniegtu dokumentu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) uz atsavinātāja vārda;

4) atsavinātāja izsniegts dokuments, kurā norādģts, ka īpašuma tiesības pāriet ieguvējam. īajā dokumentā jābūt norādītiem atsavinātāja un ieguvēja nosaukumam (vārdam, uzvārdam), adresēm, transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem un reģistrācijas apliecības numuram un tas jāapliecina ar atsavinātāja zģmogu un atbildģgās personas parakstu.

5.3.6.2. Transportlīdzekļa reģistrāciju uz ieguvēja vārda veic tajā CSDD nodaļā, kurā transportlīdzeklis ir uzskaitē. Ja atsavinātājs transportlīdzekli pirms tā atsavināšanas ir noņēmis no uzskaites CSDD, tad ieguvējs transportlīdzekļa reģistrāciju veic attiecīgajā CSDD nodaļā pēc ieguvēja reģistrētās adreses.

5.3.7. Civiliestāžu valdījumā esoša transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija

5.3.7.1. Civiliestāžu valdījumā esoša transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) uz atsavinātāja vārda;

4) īpašuma tiesības apliecinošs dokuments.

5.3.7.2. Reģistrējot transportlīdzekli, kuru civiliestāde pārdevusi izsolē, kā īpašuma tiesības apliecinoši dokumenti tiek iesniegti :

1) izsoles protokols;

2) pirkuma līgums, kuru parakstījis :

- par valsts īpašumā bijušu transportlīdzekli, kurš atradies ministrijas, tās pakļautībā vai pārraudzībā esošas iestādes valdījumā - attiecīgais ministrs vai viņa pilnvarotā persona;

- par valsts īpašumā bijušu transportlīdzekli, kurš atradies pārējo civiliestāžu valdījumā - finansu ministrs vai viņa pilnvarotā persona;

- par pašvaldību īpašumā bijušu transportlīdzekli - attiecīgās domes (padomes) priekšsēdētājs vai viņa pilnvarotā persona.

5.3.7.3. Reģistrējot transportlīdzekli, kuru civiliestāde pārdevusi par brīvu cenu vai mainījusi, kā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments tiek iesniegts pirkuma līgums, kuru parakstījis :

- par valsts īpašumā bijušu transportlīdzekli, kurš atradies ministrijas, tās pakļautībā vai pārraudzībā esošas iestādes valdījumā - attiecīgais ministrs vai viņa pilnvarotā persona;

- par valsts īpašumā bijušu transportlīdzekli, kurš atradies pārējo civiliestāžu valdījumā - finansu ministrs vai viņa pilnvarotā persona;

- par pašvaldību īpašumā bijušu transportlīdzekli - attiecīgās domes (padomes) priekšsēdētājs vai viņa pilnvarotā persona.

5.3.7.4. Reģistrējot transportlīdzekli, kuru civiliestāde nodevusi bez atlīdzības, kā īpašuma tiesības apliecinoši dokumenti tiek iesniegti :

1) transportlīdzekļa pieņemšanas-nodošanas akts;

2) lēmums, kuru pieņēmis :

- Ministru kabinets par Valsts mantas nodošanu bez atlīdzības;

- pašvaldības dome (padome) par pašvaldību mantas nodošanu bez atlīdzības.

5.3.7.5. Ja kādā no šo noteikumu punktos 5.3.7.2. - 5.3.7.4. minētajiem dokumentiem vienlaicīgi norādīti vairāki transportlīdzekļi, šī dokumenta oriģināls pēc uzrādīšanas jāatdod iesniedzējam, bet reģistrācijas materiāliem jāpievieno šī dokumenta kopija.

5.3.8. Valsts un pašvaldību uzņēmumu īpašumā esoša transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija

5.3.8.1. Valsts un pašvaldību uzņēmumu īpašumā esoša transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) uz atsavinātāja vārda;

4) atsavinātāja izsniegts dokuments par īpašuma tiesību pāriešanu ieguvējam, kurā jābūt norādītiem atsavinātāja un ieguvēja nosaukumiem (vārdam, uzvārdam), adresēm, transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem un reģistrācijas apliecības numuram;

5) dokuments, kas apliecina atsavināšanas likumību (izraksts no izsoles protokola, attiecīgās valsts vai pašvaldību institūcijas atļauja, pašvaldības uzņēmuma statūti).

5.3.8.2. Valsts uzņēmumi citiem valsts uzņēmumiem, valsts iestādēm un organizācijām transportlīdzekļus var pārdot par vienošanās cenu vai līdzvērtīgi mainīt bez saskaņošanas ar attiecīgo ministriju.

5.3.8.3. Valsts uzņēmumi citām fiziskām vai juridiskām personām transportlīdzekļus var pārdot izsoles kārtībā, vai - ar attiecīgas ministrijas vai Privatizācijas aģentūras atļauju - bez izsoles rīkošanas.

5.3.8.4. Pašvaldības uzņēmumu īpašumā esošo transportlīdzekļu atsavināšana citām fiziskām vai juridiskām personām notiek pašvaldības uzņēmuma statūtos noteiktajā kārtībā.

5.3.9. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija juridiskās personas reorganizācijas gadījumā

Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai juridiskās personas reorganizācijas gadījumā CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) dokuments, kas apliecina reorganizāciju:

- uzņēmuma statūti, nolikums;

- Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izziņa;

- kopsapulces vai valdes lēmums u.c.

(jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija);

5) dokuments, kas apliecina transportlīdzekļa piederību pēc reorganizācijas:

- pieņemšanas-nodošanas akts;

- akts par īpašuma sadalīšanu vai apvienošanu

(jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

5.3.10. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija gadījumos, kad transportlīdzeklis ir iegūts kopīpašumā

5.3.10.1. Īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai gadījumos, kad transportlīdzeklis ir iegūts kopīpašumā, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums) uz turētāja vārda;

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) kāds no šo noteikumu 5.3.3.1. punkta 4. apakšpunktā, 5.3.4.1. punkta 4. apakšpunktā vai 5.2.1. punkta 4. apakšpunktā minētajiem īpašuma tiesības apliecinošiem dokumentiem;

5) līdzīpašnieku parakstīta vienošanās par to, kurš būs turētājs, kuru uzrādījuma kārtībā apliecinājis notārs vai cita Civillikuma 1474.pantā norādītā persona.

5.3.10.2. Ja transportlīdzeklis ir kopīpašumā, tā reģistrācijas apliecības ailē “Piezīmes” tiek ierakstīts vārds “Kopīpašums”.

5.3.10.3. Ja visi līdzīpašnieki vēlas transportlīdzekli nodot īpašumā vienam no tiem, pārējo atteikšanās no īpašuma tiesībām jāapliecina notāram vai citai Latvijas Republikas Civillikuma 1474.pantā norādītajai personai.

5.3.11. Uzņēmējsabiedrību statūtkapitālā ieguldīta transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija

Uzņēmējsabiedrību statūtkapitālā ieguldīta transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) Uzņēmumu reģistra apliecināts paziņojums par transportlīdzekļa ieguldījumu uzņēmējsabiedrības statūtkapitālā.

5.4. Transportlīdzekļa reģistrācija, pamatojoties uz transportlīdzekļa nomas vai līzinga līgumu

5.4.1. Transportlīdzekļa reģistrācijai, pamatojoties uz transportlīdzekļa nomas vai līzinga līgumu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums), kuru iznomātāja vai līzinga devēja vārdā var iesniegt arī nomnieks vai līzinga ņēmējs;

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums), ja transportlīdzeklis reģistrēts Latvijas Republikā;

4) kāds no šo noteikumu 5.1.1. punkta 3. apakšpunktā vai 5.2.1. punkta 3. apakšpunktā minētajiem transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošiem dokumentiem, ja transportlīdzeklis nav reģistrēts Latvijas Republikā;

5) muitas apliecība no ārvalsts ievestam transportlīdzeklim;

6)transportlīdzekļa nomas vai līzinga līgums (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

5.4.2. Transportlīdzekļa reģistrāciju, pamatojoties uz transportlīdzekļa nomas līgumu, CSDD veic tikai sekojošos gadījumos :

1) ja transportlīdzekli iznomājusi ārvalsts fiziska vai juridiska persona;

2) ja Latvijas Republikā reģistrēta juridiska persona iznomājusi kravas automobīli citai Latvijas Republikā reģistrētai juridiskai personai starptautisko kravu pārvadājumiem, un nomas līgums ir reģistrēts Latvijas starptautisko autopārvadājumu asociācijā “Latvijas Auto”.

5.4.3. Aizpildot reģistrācijas apliecību, saskaņā ar transportlīdzekļa nomas vai līzinga līgumu, jāievēro sekojoši nosacījumi :

1) sadaļā “Piezīmes” - norāda nomnieka vai līzinga ņēmēja nosaukumu (sadaļas nosaukums “Piezīmes” tiek papildināts ar vārdiem “Nomnieks” un “Leaseholder”);

2) sadaļās “Uzvārds”, “Vārds”, “(Nosaukums)” - norāda iznomātāju vai līzinga devēju;

3) sadaļā “Adrese” - norāda nomnieka vai līzinga ņēmēja juridisko adresi (sadaļas nosaukums “Adrese” tiek papildināts ar vārdu “Nomnieka”);

4) sadaļā “Derīga līdz” - norāda nomas vai līzinga līguma darbības termiņu, ja tas nepārsniedz muitas apliecībā norādīto termiņa ierobežojumu.

5.4.4. Iznomāta vai līzingā ņemta transportlīdzekļa noņemšanai no uzskaites pārdošanai vai īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai pieteikumu iesniedz iznomātājs vai līzinga devējs, bet pārējos gadījumos pieteikumu var iesniegt nomnieks vai līzinga ņēmējs, iesniedzot iznomātāja vai līzinga devēja rakstisku piekrišanu.

5.4.5. Reģistrēt transportlģdzekli sakarā ar Latvijas starptautisko autopārvadājumu asociācijā “Latvijas Auto” (tālāk tekstā - asociācija) reģistrētā nomas līguma darbības pārtraukšanu, vai arī noņemt iznomāto transportlīdzekli no uzskaites atļauts tikai pēc asociācijas rakstiska nomas līguma izbeigšanās apstiprinājuma iesniegšanas CSDD (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

5.5. Transportlīdzekļa reģistrācija valsts vai pašvaldību uzņēmuma vai tā daļas iznomāšanas gadījumā

5.5.1. Gadījumā, kad valsts vai pašvaldību uzņēmums vai tā daļa tiek iznomāta un iznomāto pamatlīdzekļu vidū ir arī transportlīdzekļi, to reģistrācijai CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums), kuru iznomātāja vārdā var iesniegt arī nomnieks;

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) nomas līgums (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

5.5.2. Aizpildot reģistrācijas apliecību, saskaņā ar nomas līgumu, jāievēro sekojoši nosacījumi :

1) sadaļā “Piezīmes” - norāda nomnieka nosaukumu (sadaļas nosaukums “Piezīmes” tiek papildināts ar vārdiem “Nomnieks” un “Leaseholder”);

2) sadaļās “Uzvārds”, “Vārds”, “(Nosaukums)” - norāda iznomātāju;

3) sadaļā “Adrese” - norāda nomnieka juridisko adresi (sadaļas nosaukums tiek papildināts ar vārdu “Nomnieka”);

4) sadaļā “Derīga līdz”- norāda nomas līguma darbības termiņu.

5.5.3. Transportlīdzekļa noņemšanai no uzskaites pārdošanai vai īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācijai pieteikumu iesniedz iznomātājs, bet pārējos gadījumos pieteikumu var iesniegt nomnieks, iesniedzot iznomātāja rakstisku piekrišanu.

5.6. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) datu vai adreses maiņas reģistrācija

5.6.1. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) datu vai adreses maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) izmaiņas apliecinošs dokuments :

- juridiskām personām - uzņēmuma statūti, nolikums, Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra izziņa, u.c.;

- fiziskām personām - laulības apliecība, dzimtsarakstu nodaīas izziņa u.c.

5.6.2. Transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) adreses maiņas reģistrāciju veic tajā CSDD nodaļā, kurā transportlīdzeklis ir uzskaitē.

5.7. Transportlīdzekļa uzskaites tehnisko datu izmaiņu reģistrācija

5.7.1. Transportlīdzekļa krāsas maiņas reģistrācija

Transportlīdzekļa krāsas maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums).

5.7.2. Transportlīdzekļa numurēto agregātu maiņas reģistrācija

5.7.2.1. Transportlīdzekļa numurēto agregātu maiņas reģistrācijai CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) numurētā agregāta īpašuma tiesības apliecinošs dokuments :

- ārvalstī izdots īpašuma tiesības apliecinošs dokuments kopā ar muitas apliecību;

- CSDD izsniegta izziņa par agregāta piederību (10.pielikums);

- rēķins-uzziņa (8.pielikums) kopā ar CSDD izsniegtu izziņu (10.pielikums) vai ar Latvijas Republikā izgatavota agregāta izgatavotāja izdotu sertifikātu;

- pieņemšanas-nodošanas akts, ja iegādāts juridiskai personai piederējis agregāts, kopā ar CSDD izsniegtu izziņu (10.pielikums) vai ar Latvijas Republikā izgatavota agregāta izgatavotāja izdotu sertifikātu;

- Valsts ieņēmumu dienesta izdots dokuments par konfiscētā vai bezīpašnieka transportlīdzekļa numurētā agregāta pārdošanu.

5.7.2.2. Numurētā agregāta īpašnieka (turētāja) maiņu starp divām fiziskām personām atļauts veikt CSDD nodaļā abu šo personu klātbūtnē, pamatojoties uz abpusēju pieteikumu (9.pielikums), atsavinātājam iesniedzot kādu no šo noteikumu 5.7.2.1. punkta 4.apakšpunktā minētajiem dokumentiem.

5.7.2.3. Vieglā automobiļa un autobusa virsbūves vai kravas automobiļa kabīnes maiņu atļauts veikt tikai pret tādas pašas markas modeļa virsbūvi vai kabīni.

5.7.2.4. Virsbūves maiņas gadījumā transportlīdzekļa izlaiduma gads nemainās, bet reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” tiek norādīts : “Izdarīta virsbūves maiņa ÉÉ. (norādīt virsbūves maiņas reģistrācijas datumu)ī.

5.7.2.5. Ja remonta laikā transportlīdzeklim tiek uzstādīta virsbūves detaļa, uz kuras izgatavotājs marķē agregāta numuru, tās reģistrācijai jāiesniedz kāds no šo noteikumu 5.7.2.1. punkta 4. apakšpunktā minētajiem dokumentiem.

5.7.2.6. Motocikla rāmja maiņu atļauts veikt tikai pret tādas pašas markas, modeļa rāmi.

5.7.2.7. Motocikls, kurš reģistrēts ar blakusvāģi, izmantošanai ceļu satiksmē bez blakusvāģa nav jāpārreģistrē kā motocikls bez blakusvāģa.

5.7.2.8. Motoru atļauts mainīt tikai pret tādas pašas markas motoru.

5.7.2.9. Ja transportlīdzeklim nepieciešams veikt remontdarbus, kuru rezultātā var tikt likvidēti, bojāti vai mainīti agregātu numuri, transportlīdzeklis iepriekš jāuzrāda transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanai. Šādos gadījumos izziņā par transpotlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums) jānorāda šādu darbu nepieciešamība, un pēc to veikšanas šī izziņa kopā ar citiem šo noteikumu 5.7.2.1. punktā minētajiem dokumentiem jāiesniedz numurēto agregātu maiņas reģistrācijai.

5.7.2.10. Ja jebkuras legālas darbības rezultātā transportlīdzeklim ir likvidēts, pārsists vai iemetināts cits agregāta numurs, vai arī agregāta numura izmaiņas izmeklētas policijā un saņemts tās lēmums par iespēju reģistrēt šo transportlīdzekli, tad reģistrācijas apliecības sadaļā “Šasijas Nr.”, “Virsbūves Nr.” vai “Motora Nr.” agregāta numurs netiek norādīts, bet sadaļā “Piezīmes” tiek norādītas izdarītās agregāta numura izmaiņas, kā arī norādīts pašrocīgi pārsistais (iemetinātais) agregāta numurs, ja tāds ir.

5.7.2.11. Iesniedzot CSDD kādu no šo noteikumu 5.7.2.1. punkta 4. apakšpunktā minētajiem dokumentiem, kā arī par numurēto agregātu, kurš noņemts Latvijas Republikā reģistrētam transportlīdzeklim, tā īpašnieks (turētājs) var saņemt izziņu par agregāta piederību (10.pielikums). Šādas izziņas tiek izsniegtas bez agregātu numuru salīdzināšanas.

5.7.3. Transportlīdzekļa pārbūves reģistrācija

5.7.3.1. Transportlīdzekļa individuālās pārbūves reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) pieteikums transportlīdzekļa pārbūvei (11.pielikums), kurā jābūt CSDD tehniskās kontroles inspektora atļaujai veikt konkrēto pārbūvi;

5) tehniskās ekspertīzes akts (12.pielikums).

5.7.3.2. Sērijveidā pārbūvējamo transportlīdzekļu reģistrācijai CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums), Latvijas Republikā iepriekš reģistrētam transportlīdzeklim;

4) nepārbūvēta transportlīdzekļa iegādes dokuments un rēķins-uzziņa (8.pielikums), Latvijas Republikā iepriekš nereģistrētam transportlīdzeklim;

Piezīme. Rēķins-uzziņa nav jāiesniedz, ja transportlīdzekli sev reģistrē pārbūvētājs.

5) muitas apliecība no ārvalsts ievestam nepārbūvētam transportlīdzeklim;

6) akts par transportlīdzekļa izgatavošanu (7. pielikums).

5.7.3.3. Pārbūves gadījumā transportlīdzekļa izlaiduma gads nemainās.

5.7.3.4. Pārbūves gadījumā reģistrācijas apliecības sadaļā “Tips” norāda transportlīdzekļa tipu pēc pārbūves, bet sadaļā “Piezīmes” norāda:

1) transportlīdzekļa konstrukcijas izmaiņas;

2) pārbūves reģistrācijas datumu;

3) tekstu : “Pārbūvēts no ÉÉ “ (daudzpunktu vietā norāda iepriekšējo transportlīdzekļa tipu).

5.8. Reģistrācijas apliecības izsniegšana nozaudētās, nozagtās, bojā gājušās vietā vai tās apmaiņa

5.8.1. Lai saņemtu transportlīdzekļa reģistrācijas apliecību nozaudētās, nozagtās, bojā gājušās vietā vai to apmainītu, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) apmaiņas gadījumā;

Piezīme. Reģistrācijas apliecības apmaiņa tiek veikta, ja iesniegtajai reģistrācijas apliecībai var konstatēt veidlapas numuru;

4) izziņa par reģistrācijas apliecības zādzību vai bojāeju nepārvaramas varas rezultātā, vai īpašnieka (turētāja) paskaidrojums, ja reģistrācijas apliecība nozaudēta vai gājusi bojā citos apstākļos.

5.8.2. Ja reģistrācijas apliecība ir nozaudēta, nozagta, gājusi bojā vai arī tajā nevar izlasīt visus ierakstus, CSDD nodaļas arhīvā jāpārbauda tās izdošanas fakts un datu atbilstība. Ja reģistrācijas apliecība izdota citā CSDD nodaļā, īpašniekam (turētājam) jāiesniedz šīs nodaļas izsniegta izziņa. Datu atbilstības gadījumā īpašniekam (turētājam) izsniedz jaunu reģistrācijas apliecību.

Piezīme. Ja reģistrācijas apliecība nozaudēta, nozagta vai gājusi bojā pēc transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas, bet pirms tā reģistrācijas CSDD, izziņas saņemšanai jaunajam īpašniekam (turētājam) jāuzrāda īpašuma tiesības apliecinošs dokuments.

5.8.3. Ja īpašnieks (turētājs) iesniedz policijas izziņu par reģistrācijas apliecības zādzību vai atbilstošas institūcijas izziņu par reģistrācijas apliecības bojāeju nepārvaramas varas rezultātā, reģistrācijas apliecību izsniedz par noteiktu maksu.

Ja reģistrācijas apliecība nozaudēta vai gājusi bojā citos apstākļos, apmaksa par reģistrācijas apliecību veicama pieckāršā apmērā.

5.8.4. Lai saņemtu reģistrācijas apliecību nozaudētās, nozagtās vai bojā gājušās vietā, transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) personu apliecinošā dokumenta vietā var uzrādīt Pilsonības un imigrācijas departamenta izziņu (forma Nr.9). Šajā gadījumā reģistrācijas apliecība tiek izdota uz laiku, kas nepārsniedz šīs izziņas derīguma termiņu.

5.8.5. Izsniedzot reģistrācijas apliecību, pamatojoties uz īpašnieka (turētāja) pieteikumu par jaunas reģistrācijas apliecības izsniegšanu nozaudētās, nozagtās vai bojā gājušās vietā, nozaudētās, nozagtās vai bojā gājušās apliecības datu bāzē tiek ņemtas uzskaitē kā meklējamas un līdz ar to kļūst nederīgas.

5.9.Valsts reģistrācijas numura maiņa, numura zīmju izsniegšana nozaudēto, nozagto vietā vai to atjaunošana

5.9.1. Valsts reģistrācijas numura maiņas kārtība:

5.9.1.1. Pamatojoties uz īpašnieka (turētāja) pieteikumu, valsts reģistrācijas numurs var tikt nomainīts.

5.9.1.2. CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) ;

4) numura zīmes.

5.9.1.3. Ja transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) vēlas valsts reģistrācijas numuru saglabāt reģistrācijai citam sev piederošajam transportlīdzeklim, CSDD nodaļas priekšniekam par to jāiesniedz rakstisks iesniegums un jāveic valsts reģistrācijas numura maiņa. Nomainītās numura zīmes netiek uzglabātas un, reģistrējot šo valsts reģistrācijas numuru citam transportlīdzeklim, tās par samaksu jāizgatavo no jauna. Šāda pasūtījuma izpildes termiņš nedrīkst pārsniegt 30 dienas.

Piezīme. Ja transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) nomainīto valsts reģistrācijas numuru reģistrē citam transportlīdzeklim tajā pašā dienā, var tikt izsniegtas nodotās numura zīmes, tās no jauna neizgatavojot.

5.9.1.4. Reģistrējot transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņu, valsts reģistrācijas numurs nav jāmaina.

5.9.2. Numura zīmju izsniegšanas kārtģba nozaudēto vai nozagto vietā:

5.9.2.1. CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) īpašnieka (turētāja) paskaidrojums par numura zīmju nozaudēšanas apstākļiem vai policijas izziņa par to zādzību.

Piezīme. Ja nozaudēta viena no divām numura zīmēm, otra numura zīme jānodod CSDD nodaļā.

5.9.2.2. Transportlīdzeklim tiek piešķirts cits valsts reģistrācijas numurs un izsniegtas jaunas numura zīmes.

5.9.2.3. Ja īpašnieks (turētājs) iesniedz policijas izziņu par numura zīmes (zīmju) zādzību, jaunas numura zīmes izsniedz par noteiktu maksu. Pārējos gadījumos apmaksa par numura zīmēm veicama divkāršā apmērā.

5.9.2.4. Izsniedzot jaunas numura zīmes, pamatojoties uz īpašnieka (turētāja) pieteikumu par to nozaudēšanu vai nozagšanu, iepriekšējais valsts reģistrācijas numurs datu bāzē tiek ņemts uzskaitē kā meklējams un līdz ar to kļūst nederīgs.

5.9.3. Ja transportlīdzeklim numura zīme (zīmes) ir bojāta un īpašnieks (turētājs) to var nodot, šādu pašu jaunu numura zīmi (zīmes) var pasūtīt CSDD nodaļā. Šāda pasūtījuma izpildes termiņš nedrīkst pārsniegt 30 dienas. Īpašniekam (turētājam) jāuzrāda reģistrācijas apliecība, un, saņemot jaunu numura zīmi, bojātā numura zīme jānodod. Transportlīdzekļa reģistrācija šādos gadījumos nav jāveic.

5.10. Operatīvā transportlīdzekļa reģistrācija

5.10.1. Operatīvā transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

Ministru kabineta “Noteikumos par operatīvajiem transportlīdzekļiem” noteiktās amatpersonas rakstisks apliecinājums par operatīvā transportlīdzekļa statusa piešķiršanu.

Piezīme. Ja operatīvajam transportlīdzeklim kāda iemesla dēļ jāmaina reģistrācijas apliecība, jaunajā reģistrācijas apliecībā ieraksts par operatīvā transportlīdzekļa statusu tiek veikts bez atkārtota noteiktās amatpersonas apliecinājuma.

5.10.2. Operatīvā transpotlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas gadījumā transportlīdzeklis zaudē operatīvā transportlīdzekļa statusu.

5.10.3. Reģistrējot transportlīdzekli, kuram ir piešķirts operatīvā transpotlīdzekļa statuss, reģistrācijas apliecības sadaļā “Tips” tiek veikti šādi ieraksti :

5.10.3.1. Operatīvajam transportlīdzeklim ar stacionāri uzstādītām zilām (vai zilām un sarkanām) bākugunīm, speciālām skaņas iekārtām un speciālu krāsojumu

pirmajā rindā - “operatīvā”

otrajā rindā - jānorāda virsbūves tips pēc pastāvošās klasifikācijas;

5.10.3.2. Operatīvajam transportlīdzeklim ar zilām bākugunīm, kas nav uzstādītas stacionāri, un speciālām skaņas iekārtām, bet bez speciāla krāsojuma

pirmajā rindā - “operatīvā”

otrajā rindā - jānorāda virsbūves tips pēc pastāvošās klasifikācijas

trešajā rindā - “bez speciāla krāsojuma”.

5.11.Valsts ieņēmumu dienesta konfiscēta transportlīdzekļa reģistrācija

5.11.1. Valsts ieņēmumu dienesta konfiscēta transportlīdzekļa reģistrācijai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošs dokuments;

4) Valsts ieņēmumu dienesta izdots dokuments par konfiscētā transportlīdzekļa pārdošanu vai tā nodošanu tirdzniecības uzņēmumam, kurā jābūt norādītām ziņām par ieguvēju, kā arī transportlīdzekļa uzskaites tehniskajiem datiem;

5) rēķins-uzziņa (8.pielikums), ja transportlīdzeklis pārdots ar tirdzniecības uzņēmuma starpniecību.

5.11.2. Ja Valsts ieņēmumu dienesta konfiscētā transportlīdzekļa reģistrācijai netiek iesniegts transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus apliecinošs dokuments, to aizliegts reģistrēt kā transportlīdzekli, bet atļauta tā numurēto agregātu reģistrācija saskaņā ar šo noteikumu 5.7.2. punktu.

Piezīme. Izņēmuma gadījumā, pēc transportlīdzekļa tehniskā stāvokļa kontroles, lēmumu par tā reģistrāciju kā transportlīdzekli var pieņemt CSDD Reģistrācijas daļa.

5.12. Reģistrācija gadījumā, kad transportlīdzeklis atzīts par bezīpašnieka mantu

Transportlīdzekli, kurš atzīts par bezīpašnieka mantu, reģistrēt kā transportlīdzekli aizliegts, bet atļauta tā numurēto agregātu reģistrācija saskaņā ar šo noteikumu 5.7.2. punktu.

5.13. Transportlīdzekļa reģistrācija, pamatojoties uz citiem īpašuma tiesības apliecinošiem dokumentiem

Ja transportlīdzekļa reģistrācijai kā īpašuma tiesības apliecinoši tiek iesniegti šādi dokumenti :

1) dokuments par loterijā vai citā ceļā legāli laimētu transportlīdzekli;

2) arhīva izziņa;

3) citi šajos noteikumos neminēti dokumenti,

jautājumu par reģistrāciju izskata un lēmumu pieņem CSDD Reģistrācijas daļa.

5.14. Transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites

5.14.1. Vispārējie nosacījumi

5.14.1.1. Veicot noņemšanu no uzskaites, transportlīdzekļa īpašniekam (turētājam) tiek atļauts transportlīdzekli atsavināt, izvest no valsts pastāvīgai lietošanai ārvalstī vai norakstīt.

5.14.1.2. Ja transpotlīdzeklis reģistrēts kā kopīpašums, šo transportlīdzekli var noņemt no uzskaites tikai ar visu līdzīpašnieku piekrišanu, ko apliecinājis notārs vai cita Latvijas Republikas Civillikuma 1474. pantā norādītā persona.

5.14.1.3. Aizliegts noņemt no uzskaites transportlīdzekli (izņemot norakstīšanu), ja tā reģistrācijas apliecība ir bez hologrammas. Reģistrācijas apliecība bez hologrammas ir jānomaina šo noteikumu 5.8. punktā noteiktajā kārtībā.

5.14.2. Noņemšana no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā

5.14.2.1. Noņemšanai no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums).

5.14.2.2. Transportlīdzekli noņemot no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā, reģistrācijas apliecības sadaļā “Noņemšana no uzskaites” ieraksta tekstu: “Transportlīdzeklis noņemts no uzskaites atsavināšanai Latvijas Republikā 30 dienu laikā”. Šo termiņu var pagarināt par 30 dienām vienu reizi pēc atkārtotas agregātu numuru salīdzināšanas, izdarot par to atbilstģgu ierakstu reģistrācijas apliecībā. Transportlīdzekli atļauts atsavināt arī pēc reģistrācijas apliecībā norādītā termiņa beigām, bet, lai to izmantotu ceļu satiksmē, transportlīdzeklis atkārtoti jāreģistrē, izsniedzot jaunu reģistrācijas apliecību.

5.14.3. Noņemšana no uzskaites pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī

5.14.3.1. Transportlīdzeklis var tikt noņemts no uzskaites pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī sakarā ar :

1) atsavināšanu;

2) īpašnieka dzīves vietas maiņu.

Šajos gadījumos Latvijas Republikas transportlīdzekļu reģistrācijas numurs jānomaina pret tranzīta numuru.

5.14.3.2. Noņemšanai no uzskaites pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī CSDD jāiesniedz:

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) numura zīmes.

5.14.3.3. Ja Latvijas Republikā reģistrēts transportlīdzeklis atrodas ārvalstī un kāda pamatota iemesla dēļ nevar atgriezties Latvijas Republikā, ar CSDD nodaļas priekšnieka atļauju to atīauts noņemt no uzskaites tālākai ekspluatācijai ārvalstī, neiesniedzot izziņu par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu.

5.14.3.4. Reģistrācijas apliecības sadaļā “Noņemšana no uzskaites” tiek izdarīts ieraksts “Noņemts no uzskaites Latvijas Republikā”, norādot uz kuru valsti transportlīdzekli izved.

5.14.4. Ieķīlāto transportlīdzekļu noņemšana no uzskaites

5.14.4.1. Ieķīlāta un neizpirkta transportlīdzekļa noņemšanai no uzskaites CSDD jāiesniedz:

1) transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) vārdā ķīlas ņēmēja aizpildīts pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) ķīlas līgums (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

Piezīme. Ja ķīlas devējs ir fiziska persona, ķīlas līgumam ir obligāts notāra vai citas Civillikuma 1474.pantā norādītas personas apliecinājums.

5.14.4.2. Transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites pārdošanai bez īpašnieka (turētāja) klātbūtnes, pamatojoties uz ķīlas ņēmēja iesniegto ķīlas līgumu, var veikt, ja:

- ir beidzies ķīlas līgumā noteiktais kredīta samaksas termiņš;

- līgumā norādīts, ka transportlīdzekli ķīlas ņēmējs drīkst pārdot bez īpašnieka (turētāja) piekrišanas par brīvu cenu. Ja šādas tiesības ķīlas ņēmējam nav piešķirtas, tad transportlīdzekli var pārdot tikai izsolē ar tiesas starpniecību un šajā gadījumā CSDD papildus jāiesniedz izsoles protokols (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija).

5.14.4.3. Ķīlā ņemto transportlīdzekli nedrīkst reģistrēt uz ķīlas ņēmēja vārda.

5.14.5. Noņemšana no uzskaites pēc tiesas sprieduma

5.14.5.1. Transportlīdzekļa noņemšanai no uzskaites, pamatojoties uz tiesas spriedumu par mantas konfiskāciju, par zaudējumu piedziņu vai arī par piedziņu, kas izriet no civiltiesiskajām attiecībām, CSDD jāiesniedz :

1) transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) vārdā tiesu izpildītāju kantora pilnvarotas personas aizpildīts pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

tiesas apliecināta tiesas sprieduma noraksta vai tiesas izpildraksta tiesu izpildītāju kantora apliecināta kopija;

4) tiesu izpildītāju kantora izdota pilnvara par konkrēta transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites.

Piezīme. Ja reģistrācijas apliecība nozaudēta vai to nav iespējams iegūt no iepriekšējā īpašnieka (turētāja), jāiesniedz tiesu izpildītāju kantora paskaidrojuma vēstule. Šādos gadījumos, veicot noņemšanu no uzskaites, pilnvarotai personai tiek izsniegta izziņa par konkrēta transportlīdzekļa noņemšanu no uzskaites. Reģistrācijas apliecības dublikāts netiek izsniegts.

5.14.5.2. Transportlīdzekļa uzskaites tehnisko datu vai datu par tā īpašnieku (turētāju) neatbilstības gadījumā transportlīdzekļa noņemšana no uzskaites netiek veikta, un par šo faktu CSDD nodaļa rakstiski informē tiesu izpildītāju kantori.

5.14.6. Transportlīdzekļa norakstīšana

5.14.6.1. Norakstot transportlīdzekli, tam tiek atņemtas tiesības piedalīties ceļu satiksmē. Norakstītu transportlīdzekli turpmāk reģistrēt aizliegts.

5.14.6.2. Transportlīdzekļa norakstīšanai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

3) numura zīmes.

5.14.6.3. Norakstot transportlīdzekli, īpašniekam (turētājam) tiek izsniegts apliecinājums par transportlīdzekļa norakstīšanu (13.pielikums).

5.14.6.4. Norakstot transportlīdzekli, vai arī vēlāk, uzrādot apliecinājumu par transportlīdzekļa norakstīšanu, transportlīdzekļa īpašnieks (turētājs) var saņemt izziņas par numurēto agregātu piederību (10.pielikums), vai arī reģistrēt tos citam sev piederošam transportlīdzeklim.

5.14.6.5. Norakstot transportlīdzekli, kā arī, lai saņemtu izziņas par numurēto agregātu piederību, transportlīdzeklis nav jāuzrāda transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanai.

5.14.6.6. Ja, norakstot transportlīdzekli, reģistrācijas apliecība vai numura zīmes (zīme) nozaudētas vai gājušas bojā, īpašniekam (turētājam) jāiesniedz paskaidrojums par reģistrācijas apliecības vai numura zīmju nozaudēšanas vai bojā ejas apstākļiem. Šādas reģistrācijas apliecības un numura zīmes tiek ņemtas meklējamo dokumentu vai numura zīmju uzskaitē. Šajā gadījumā reģistrācijas apliecība un numura zīmes nav jāatjauno.

5.15. Tranzīta numura zīmju izsniegšana

5.15.1. Tranzīta numura zīmes izsniedz transportlīdzekļa izvešanai no Latvijas Republikas pastāvīgai ekspluatācijai ārvalstī.

5.15.2. Tranzīta numura zīmju saņemšanai CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) vai dokuments, kas apliecina Latvijas Republikā nereģistrēta transportlīdzekļa uzskaites tehniskos datus (jāuzrāda oriģināls un jāiesniedz kopija);

4) īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, ja transportlīdzeklim nav reģistrācijas apliecības vai ja tajā norādīts iepriekšējais īpašnieks.

Piezīme. Gadījumos, kad ārvalsts fiziskā vai juridiskā persona Latvijas Republikā iegādājusies Latvijas Republikā nereģistrētu transportlīdzekli, kā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments tranzīta numura zīmju saņemšanai var tikt uzrādīts tikai noteikta parauga rēķins-uzziņa (8.pielikums) kopā ar dokumentiem, kuri apliecina tirdzniecības uzņēmuma īpašuma tiesības uz minēto transportlīdzekli.

5.15.3. Tranzīta numura zīmes transportlīdzekļa izvešanai no Latvijas Republikas neizsniedz Latvijas Republikas pastāvīgiem iedzīvotājiem piederošajiem, bet Latvijas Republikā nereģistrētiem transportlīdzekļiem.

5.15.4. Tranzīta numuru zīmju derīguma termiņš nedrīkst pārsniegt 30 dienas. Šis termiņš tiek norādīts tranzīta numura kartē (2.pielikums).

5.15.5. Ja transportlīdzeklis noteiktā termiņā nav izvests no valsts, pamatojoties uz īpašnieka (turētāja) paskaidrojumu, un pēc atkārtotas agregātu numuru salīdzināšanas, tranzīta numura derīguma termiņu var pagarināt vienu reizi, izsniedzot jaunu tranzīta numura karti.

6. Ārvalstu fiziskām vai juridiskām personām piederoša transportlīdzekļu reģistrācija Latvijas Republikā uz laiku

6.1. Ārvalstu fiziskām vai juridiskām personām piederošs transportlīdzeklis, kas atrodas Latvijas Republikā ilgāk par vienu mēnesi un piedalās ceļu satiksmē, jāreģistrē CSDD.

6.2. Transportlīdzekli Latvijas Republikā var reģistrēt ārvalsts fiziskai personai, ja tai ir Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamenta izdota termiņuzturēšanās atļauja, dienesta vai speciālā vīza, bet juridiskai personai - ja tās pārstāvniecība noteiktā kārtībā reģistrēta Latvijas Republikā.

6.3. Reģistrācijai uz laiku CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) izziņa par transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanu (5.pielikums);

3) transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokumenti un numura zīmes, kā arī muitas apliecība, ja transportlīdzeklis ievests no ārvalsts;

4) reģistrācijas apliecība (1.pielikums) un īpašuma tiesības apliecinošs dokuments, ja transportlīdzeklis iegādāts Latvijas Republikā.

6.4. Ārvalsts fiziskai vai juridiskai personai, kura ievedusi uz īpašnieka (turētāja) vārda ārvalstī nereģistrētu transportlīdzekli, papildus jāiesniedz tā īpašuma tiesības apliecinošs dokuments.

6.5. Ārvalsts reģistrācijas dokumenti un numura zīmes tiek uzglabātas attiecīgajā CSDD nodaļā, bet īpašniekam (turētājam) izsniedz Latvijas Republikas numura zīmes un reģistrācijas apliecību, kurā norāda termiņuzturēšanās atļaujā, dienesta vai speciālā vīzā vai muitas apliecībā norādīto laiku (īsāko no minētajos dokumentos norādītajiem), kā arī citus muitas norādītos ierobežojumus. Pēc reģistrācijas laika beigām, transportlīdzekli noņemot no uzskaites, glabāšanā nodotie ārvalsts reģistrācijas dokumenti un numura zīmes tiek atdotas īpašniekam (turētājam), saņemot atpakaļ CSDD izsniegto reģistrācijas apliecību un numuru zīmes.

Piezīme. Gadījumā, ja transportlīdzeklis ievests Latvijas Republikā bez numura zīmēm vai ir beidzies to derīguma termiņš, tiek izsniegtas tranzīta numura zīmes.

6.6. Gadījumos, kad ārvalsts fiziskā vai juridiskā persona Latvijas Republikā ievesto transportlīdzekli pilnvaro lietot Latvijas Republikas pilsoni vai pastāvīgo iedzīvotāju, reģistrācijas apliecībā jāizdara šādas atzīmes :

1) sadaļā “Īpašnieks” - jānorāda pilnvaras devējs;

2) sadaļā “Piezīmes” - jānorāda pilnvarotās personas uzvārds un vārds (reģistrācijas apliecībā sadaļas nosaukums “Piezīmes” tiek nosvītrots un aizvietots ar nosaukumu “Nomnieks” un “Leaseholder”);

3) sadaļā “Adrese” - jānorāda pilnvarotās personas reģistrētā adrese (sadaļas nosaukums tiek papildināts ar vārdu “Nomnieka”);

4) sadaļā “Derīgs līdz” - jānorāda pilnvaras darbības termiņš vai muitas apliecībā norādītais termiņš (īsākais no minētajos dokumentos norādītajiem).

7. Transportlīdzekļa reģistrācija diplomātiskajām, konsulārajām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām un personām, kuras bauda diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas un imunitātes

7.1.Transportlīdzekļa reģistrācija diplomātiskajām, konsulārajām un starptautisko organizāciju pārstāvniecībām (tālāk tekstā - diplomātiskās pārstāvniecības) un personām, kuras bauda diplomātiskās vai konsulārās privilēģijas un imunitātes (tālāk tekstā - diplomātiskie aģenti) neatkarīgi no to adreses tiek veikta tikai CSDD Rīgas pilsētas nodaļā.

7.2. Personai, kura iesniedz diplomātiskās pārstāvniecības vai diplomātiskā aģenta transportlīdzekļa reģistrācijas dokumentus, jāuzrāda diplomātiskās pārstāvniecības apliecināta pilnvara reģistrēt šīs pārstāvniecības un tās diplomātisko aģentu transportlīdzekļus. Pilnvara var būt izdota arī konkrēta transportlīdzekļa reģistrācijas veikšanai. Pilnvara nav nepieciešama, ja dokumentus iesniedz īpašnieks (turētājs) - diplomātiskais aģents.

7.3. Transportlīdzekļa reģistrācijai diplomātiskajām pārstāvniecībām un diplomātiskajiem aģentiem CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanas izziņa (5.pielikums);

3) transportlīdzekļa reģistrācijas un iegādes dokumenti;

4) Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas nota, kurā ir norādīts īpašnieks (turētājs), transportlīdzekļa marka, modelis, šasijas numurs, nepieciešamā reģistrācijas darbība un piešķiramā numura zīme;

5) pilnvara.

Transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas un iegādes dokumentu oriģināli jāuzrāda CSDD, un reģistrācijas materiāliem tiek pievienotas to kopijas.

Latvijas Republikā iegādāta transportlīdzekļa reģistrācijas materiāliem jāpievieno iegādes dokumentu un, iepriekš reģistrētam transportlīdzeklim, arī reģistrācijas apliecības oriģināls.

7.4. Pārtraucot transportlīdzekļa ekspluatāciju Latvijas Republikā, pirms izvešanas no valsts tas jānoņem no uzskaites CSDD. Ja transportlīdzeklis kādu pamatotu iemeslu dēļ, ko apliecina diplomātiskās pārstāvniecības vēstule, jau izvests no Latvijas Republikas un vairs netiks atgriezts, to var noņemt no uzskaites bez agregātu numuru salīdzināšanas.

7.5. Diplomātiskajām pārstāvniecībām un diplomātiskajiem aģentiem reģistrētu transportlīdzekli noņemot no uzskaites, CSDD jāiesniedz :

1) pieteikums (6.pielikums);

2) transportlīdzekļa agregātu numuru salīdzināšanas izziņa (5.pielikums);

3) reģistrācijas apliecība (1.pielikums);

4) Latvijas Republikas Ārlietu ministrijas nota, kurā ir norādīts īpašnieks (turētājs), transportlīdzekļa marka, modelis, šasijas numurs, nepieciešamā reģistrācijas darbība un nododamās diplomātiskās numura zīmes;

5) pilnvara;

6) diplomātiskās numura zīmes.

7.6. Gadījumā, kad transportlīdzeklis bijis iegādāts Latvijas Republikā, to noņemot no uzskaites izvešanai no valsts, transportlīdzeklim tiek izdotas tranzīta numuru zīmes un tranzīta numura karte. Reģistrācijas apliecība tiek atdota īpašniekam (turētājam).

7.7. Lai diplomātiskajām pārstāvniecībām un diplomātiskajiem aģentiem reģistrētu transportlīdzekli noņemtu no uzskaites pārdošanai Latvijas Republikā, vispirms jāveic diplomātisko numura zīmju maiņa pret Latvijas Republikas numura zīmēm. Gadījumā, ja transportlīdzeklis iepriekš bijis ievests no ārvalsts, jāiesniedz muitas iestādes izdota atļauja to atsavināt, kā arī transportlīdzekļa ārvalsts reģistrācijas dokumentu oriģināli, kuri tiek pievienoti reģistrācijas materiāliem. Transportlīdzeklim jābūt noņemtam no uzskaites ārvalstī saskaņā ar CSDD saņemto informāciju par šajā valstī pastāvošo transportlīdzekļu reģistrācijas kārtību.

7.8. Diplomātiskajām pārstāvniecībām un diplomātiskajiem aģentiem atļauts reģistrēt transportlīdzekļus arī ar Latvijas Republikas numura zīmēm saskaņā ar šo noteikumu 6.nodaļu. Vienu un to pašu transportlīdzekli vienlaicīgi reģistrēt ar diplomātisko un Latvijas Republikas valsts reģistrācijas numuru aizliegts.

8. Iznēmuma gadījumi reģistrācijā

8.1. Seno spēkratu reģistrācija

Transportlīdzekļi, kuri pēc Starptautiskās seno spēkratu federācijas (FIVA) klasifikācijas ir atzīstami par senajiem spēkratiem (izgatavoti līdz 1945.gadam), bet kuriem nav īpašnieku vai to tiesības nav juridiski pierādītas, var tikt reģistrēti CSDD, izsniedzot reģistrācijas apliecību un numura zīmes, pamatojoties uz senā spēkrata reģistrācijas pieteikumu, ko izsniedz Latvijas Antīko Automobiļu kluba (LAAK) tehniskā komisija pēc saskaņošanas ar LAAK padomi un protokolu par tehniskās apskates izdarīšanu CSDD. Šāds transportlīdzeklis var atrasties LAAK vai tā biedru lietošanā. Reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes”tiek izdarīts ieraksts “Senais spēkrats. Īpašnieka maiņa nav atļauta”. Reģistrācijas apliecība tiek izsniegta uz diviem gadiem. Pēc reģistrācijas apliecības derīguma termiņa izbeigšanās reģistrācijas apliecība tiek atjaunota augstākminētajā kārtībā.

8.2. Invalīdiem ar muitas nodevas atlaidi pārdota transpotlīdzekļa reģistrācija

8.2.1. Transportlīdzekļa reģistrācijai, kurš ievests Latvijas Republikā un pārdots invalīdiem ar muitas nodevas atlaidi saskaņā ar līgumu starp Labklājības ministriju un piegādātāju, tā īpašniekam (turētājam) rēķina-uzziņas vietā CSDD jāiesniedz pieņemšanas-nodošanas akts (14.pielikums).

8.2.2. Reģistrācijas apliecības sadaļā “Piezīmes” tiek norādīts : “INVALĪDU. LĪDZ ÉÉ AIZLIEGTS ATSAVINĀT BEZ MUITAS ATĻAUJAS". Daudzpunktu vietā jānorāda četru gadu termiņš, skaitot no muitas apliecības izdošanas datuma.

8.2.3. Pirms reģistrācijas apliecībā norādītā termiņa beigām transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrācija vai noņemšana no uzskaites atsavināšanai ir atļauta tikai gadījumā, ja īpašnieks (turētājs) iesniedz Sociālo iestāžu servisa centra izziņu par muitas nodevas iemaksu valsts budžetā.

8.3. Iekšlietu ministrijas transportlīdzekļu reģistrācija

Reģistrējot transportlīdzekli, ko ieguvušas Iekšlietu ministrijas struktūrvienības, kā arī veicot tām piederoša transportlīdzekļa īpašnieka (turētāja) maiņas reģistrāciju, papildus dokumentiem, kuri nepieciešami reģistrācijas darbību veikšanai, jāiesniedz arī Iekšlietu ministrijas pavēles (izraksta no pavēles) par transportlīdzekļa uzskaitīšanu un pārvietošanu kopija.

8.4. Transportlīdzekļa, uz kura uzmontētas bīstamas iekārtas, reģistrācija

Transportlīdzekli, uz kura ir uzmontētas šādas bīstamas iekārtas:

- celtņi ar izlici;

- hidrauliskie autoceltņi ar izlici un grozu cilvēku pacelšanai;

- urbšanas iekārtas un agregāti;

- kompleksās un gamma karotāžas stacijas;

- seismiskās, gravimetriskās un elektroizpētes iekārtas,

reģistrē ar noteikumu, ka tiek iesniegts rakstisks apliecinājums par bīstamās iekārtas reģistrācijas faktu Latvijas Republikas Valsts darba inspekcijā.

8.5. Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” transportlīdzekļu reģistrācija

Valsts akciju sabiedrībai “Latvijas dzelzceļš” piederošos transportlīdzekļus atļauts reģistrēt uz tās struktūrvienību, kurām nav juridiskās personas statusa, vārda. Struktūrvienību, kurām šādas tiesības piešķirtas, sarakstu un adreses iesniedz Valsts akciju sabiedrības “Latvijas dzelzceļš” ģenerāldirektors un to apstiprina CSDD Reģistrācijas daļa.

Satiksmes ministrijas Ceļu satiksmes drošības direkcijas direktors Ģ.Rorbaks

“Latvijas Vēstneša” redakcijas rīcībā ir arī citi dokumenti — par grozījumiem noteikumos “Par transportlīdzekļu tehnisko stāvokli” un “Transportlīdzekļu valsts tehniskās apskates noteikumos”, par licenču izsniegšanas kārtību mazumtirdzniecībai ar mehāniskajiem transportlīdzekļiem un autotransporta līdzekļu vadītāju apmācībai, — kas sekos

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!