• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jaunais transportlīdzekļu reģistrācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1997., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/201616

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Nacionālā radio un televīzijas padome

Paziņojums

Vēl šajā numurā

16.01.1997., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Jaunais transportlīdzekļu reģistrācijā

Ādolfs Dreimanis, Ceļu satiksmes drošības direkcijas Transporta reģistrācijas daļas priekšnieks, — “Latvijas Vēstnesim”

Kopš Latvijas neatkarības atjaunošanas piecus gadus Ceļu satiksmes drošības direkcijā transportlīdzekļi tika reģistrēti uz savulaik pieņemto padomju instrukciju pamata. Šajos gados esam atmetuši visu to, kas Latvijā ir lieks un pat nepieņemams, un radījuši vairākus jaunus normatīvos dokumentus — rīkojumus, norādījumus, lai sakārtotu reģistrācijas jautājumus.

Sakarā ar to, ka dokumentu pakete, kas regulēja transportlīdzekļu reģistrāciju, bija ļoti liela, turklāt vēl nepilnīgi sakārtota, tika izstrādāti un pagājušā gada decembrī pieņemti “Transportlīdzekļu reģistrācijas noteikumi”, kuros ir apkopota visa mūsu iepriekšējā pieredze un arī tas, kas ir vajadzīgs, ņemot vērā šodienas likumdošanu. Reģistrācijas noteikumu pamatā ir Ministru kabineta 1994. gada 30. augusta noteikumi nr. 169 “Par ceļu satiksmi”, kuros īsā, koncentrētā veidā izteiktas galvenās prasības arī transportlīdzekļu reģistrācijai.

Īsumā — par būtiskākajiem grozījumiem, ko jaunie noteikumi, kas stājušies spēkā no šī gada 1. janvāra, ienes transportlīdzekļu reģistrācijas kārtībā.

Viens, kam gribu pievērst sevišķu uzmanību, ir transportlīdzekļu pārbūve, tas ir, kad kaut kāda iemesla dēļ īpašnieks vēlas pārbūvēt transportlīdzekli no viena veida uz otru. Šādos gadījumos obligāti ir jāsaņem atļauja Ceļu satiksmes drošības direkcijas nodaļā pārbūves veikšanai — vēl pirms darbu uzsākšanas. Direkcijā tiks sniegta pilna konsultācija: vai tas ir vai nav atļauts, kādā veidā pārbūvi veikt, kādi ir ierobežojumi. Pēc tam transportlīdzekļa īpašniekam tiks izsniegta rakstveida atļauja. Un tad jau viņš varēs visu izdarīt, droši zinot, ka šis transportlīdzeklis tiks reģistrēts.

Jaunie reģistrācijas noteikumi aizliedz vieglā automobiļa un autobusa virsbūves, kā arī kravas automobiļa kabīnes maiņu pret cita modeļa virsbūvi vai kabīni. Tātad pat vienas un tās pašas automobiļa markas, teiksim, VAZ, ietvaros nedrīkst uzstādīt cita modeļa virsbūvi, teiksim, VAZ–2101 modelim uzstādīt VAZ–2106 modeļa virsbūvi.

Piebildīšu, ka virsbūves maiņas vai transportlīdzekļa pārbūves gadījumā izlaiduma gads reģistrācijas dokumentos netiks mainīts.

Lai transportlīdzekli norakstītu, kā arī lai saņemtu izziņu par numurēto agregātu piederību, transportlīdzekli vairs nevajadzēs uzrādīt agregātu numuru salīdzināšanai. Norakstot transportlīdzekli, tā īpašniekam tiks izsniegts speciāls dokuments — apliecinājums par transportlīdzekļa norakstīšanu.

Ir arī tāds būtisks jaunievedums: iesniedzot dokumentus juridiskai personai piederoša transportlīdzekļa reģistrēšanai, dokumentu iesniedzējam ir jāuzrāda sava pase (vai cits personu apliecinošs dokuments), iesniedzot tās kopiju, kā arī jāiesniedz transportlīdzekļa īpašnieka izdota pilnvara.

Noteikumos ir paredzēta arī vairāku jaunu dokumentu — tranzīta, tirdzniecības un izmēģinājuma numura zīmju karšu izdošana atbilstīgos gadījumos.

Jānis Mozulis,

“LV” ekonomikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!