• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Polijas pilnvarotais pārstāvis - iepazīšanās vizītēs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.01.1997., Nr. 9/11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41849

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien Rīgā - Baltijas valstu lauksaimniecības ministri

Vēl šajā numurā

10.01.1997., Nr. 9/11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Polijas pilnvarotais pārstāvis — iepazīšanās vizītēs

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Vakar, 9.janvārī, pie Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāja Alfreda Čepāņa iepazīšanās vizītē ieradās Polijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Jaroslavs Bratkēvičs.

Tikšanās gaitai raksturīga bija sirsnīga savstarpējās sapratnes gaisotne, kāda, kā atzina abas puses, tradicionāli piemīt latviešu un poļu attiecībām. Vērojama bija arī viedokļu sakritība visos pārrunātajos jautājumos.

Polija, kā atzīmēja J.Bratkēvičs, noteikti atbalsta Baltijas valstu integrāciju Eiropas Savienībā un NATO, uzskatot, ka Polija un Baltija veido Rietumeiropas civilizācijas austrumu robežu. Sakrītot šim stratēģiskajam mērķim, Polija ir gatava krasi intensificēt gan politiskās, gan ekonomiskās attiecības ar Latviju, izlīdzinot nevienmērību, kāda ir izveidojusies sadarbībā ar Lietuvu un pārējām Baltijas valstīm. Šim nolūkam Polija ir ar mieru sniegt Latvijai arī savu palīdzību. Polija uzskata, ka Krievijas bažas par NATO paplašināšanos uz Austrumiem ir ignorējamas, jo neviena no tām valstīm, kuras gatavojas iesaistīties transatlantiskajās struktūrās, nevar un nekad nevarēs apdraudēt Krieviju. Latvijai un Polijai, uzsvēra J.Bratkēvičs, ciešāk jākontaktējas politiķu un parlamentāriešu līmenī, saskaņojot viedokļus drīzumā gaidāmajam NATO valstu sammitam un sarunām par asociēto locekļu iestāšanos ES. Polija ir pārliecināta, ka šīm sarunām jāsākas vienlaikus ar visām potenciālajām dalībvalstīm.

Runājot par attiecībām humanitārajā jomā, A.Čepānis apliecināja Saeimas deputātu vairākuma sapratni par nepieciešamību atrisināt Latvijas poļu minoritātes pilsonības jautājumu — iespējams, ka tas tiks izdarīts jau līdz LR Valsts prezidenta vizītei Polijā šā gada pirmajā pusē.

Puses apmainījās ar viedokļiem par Vācijas ārlietu ministra K.Kinkela nesenajiem izteikumiem par Igaunijas īpašo statusu ceļā uz ES, nonākot pie secinājuma, ka Rietumi meklē mehānismu, kā veiksmīgāk atrisināt problēmas Baltijas ceļā uz ES.

Pārrunāti tika arī abu valstu kontaktu praktiskie aspekti.

Saeimas preses dienests

Pie Ministru prezidenta

Vakar, 9. janvārī, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles iepazīšanās vizītē bija ieradies Polijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Jaroslavs Bratkevičs.

Sarunu sākumā J. Bratkevičs uzsvēra, ka savstarpējo attiecību attīstīšana ar Latviju ir un būs viena no Polijas ārpolitikas prioritātēm. Tika izteikts gandarījums, ka šīs attiecības sekmēs februārī paredzamā Polijas premjerministra vizīte Latvijā, kuras laikā plānots parakstīt abu valstu brīvās tirdzniecības līgumu. Starpvalstu attiecības sekmēs arī gaidāmā LR prezidenta vizīte Polijā.

Ministru prezidents un vēstnieks izteica kopēju atziņu, ka nepieciešama reāla abu valstu sadarbības paplašināšana visās jomās arī turpmāk.

Sarunu laikā tika pārrunātas ar drošības politiku saistītas problēmas. Tika uzsvērts, ka abām valstīm ir kopīgi mērķi — iestāties NATO un ES. J. Bratkevičs izteica pārliecību, ka šo organizāciju paplašināšanās notiks vairākos posmos un rezultātā gan Latvija, gan Polija būs kā ES, tā arī NATO locekle.

A. Šķēle informēja viesi par Latvijas gatavību šā gada septembrī Rīgā organizēt Baltijas jūras valstu padomes dalībvalstu valdību vadītāju tikšanos, kam būtu liela nozīme visa reģiona politiskajā un ekonomiskajā attīstībā.

Noslēgumā Ministru prezidents novēlēja Polijas vēstniekam panākumus darbā, stiprinot abu valstu sadarbību.

Valdības preses departaments

Polijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Jaroslavs Bratkēvičs un Saeimas priekšsēdētājs Alfreds Čepānis

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!