• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"To naudu ziedojiet Mārtiņa fondam...". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.12.1996., Nr. 213/214 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41515

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Hanukas ugunis Rīgā

Vēl šajā numurā

10.12.1996., Nr. 213/214

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

problēma

“To naudu ziedojiet Mārtiņa fondam...”

Labdarībai ir dažādi izpausmes veidi, bet jebkurā gadījumā tā liecina par pašaizliedzību, vēlēšanos palīdzēt tiem, kam klājas visgrūtāk vai pat dzīvība apdraudēta, arī bērniem, kuri saslimuši ar leikēmiju (asins vēzi). Šobrīd Latvijā uzskaitē ir ap sešdesmit šādu bērnu. Ik gadu saslimst vidēji divdesmit, bet no dzīves aiziet līdz piecpadsmit.

Kā palīdzēt nelaimes piemeklētajiem bērniem? Šā gada novembrī Mārtiņa fonds organizējis akciju, kuras devīze ir “Ikviena asins lāse mazā cilvēkbērna dzīvībai”. Mērķis – aicināt pēc iespējas vairāk donoru nodot asinis, kas domātas ar leikēmiju slimajiem bērniem ārstēšanai. “Laimā”, kad te ieradās Valsts asinsdonoru centra pārstāvji, asinis nodeva četrdesmit seši darbinieki. Atsaucīgi bijuši arī Mobilās policijas puiši, kas to darījuši vairākkārt. Asinis nodot bija lūgti arī Saeimas deputāti, bet... sak', ja esmu vesels, ar mani nekas slikts nenotiks. Taču donori joprojām būs nepieciešami, kaut arī novembrī izsludinātā akcija beigsies, jo diemžēl leikēmija vēl arvien ir līdz galam neizdziedināma slimība...

Visā pasaulē asins vēža ārstēšana prasa lielus līdzekļus, lai apmaksātu dārgo aparatūru un medikamentus. Latvijā nepietiek valsts piešķirtās naudas, tāpēc lielu palīdzību cenšas sniegt Mārtiņa fonds (prezidents Ivars Vīķis, direktore pediatre Inese Vectirāne). Kāpēc Mārtiņa fonds? Ivara Vīķa dēliņš Mārtiņš, dzīvodams pēdējās dienas, lūdzis tēti palīdzēt citiem ar leikēmiju slimojošajiem bērniem. Tā pirms pieciem gadiem tapa fonds, kas, lai palīdzētu nelaimes piemeklētajiem bērniem, meklē gan donorus, gan naudas ziedotājus.

Pēc oficiālajām ziņām, ko deva fonda direktore Inese Vectirāne, šajā gadā līdz novembrim saziedoti 3043,18 lati. Naudu devušas, piemēram, “Komercbanka” Ls 200, “Parex banka” – Ls 260, “Saules banka” – Ls 100, benzīna uzpildes stacija “Lukoil Baltija” – Ls 500, SIA “Kvadra Pak” – Ls 400. Pienākusi vēstule arī no SIA “Salacgrīva–95” — pārskaitīšot 200 dolāru.

— Vai ir arī individuālie ziedotāji? — vaicājām Inesei Vectirānei.

— Zobārste Irēna Krečko (ASV) veda naudu Mārtiņa fondam apmēram no piecdesmit ziedotājiem, teikdama: “Kamēr kustēšos, braukšu uz Latviju.” Jau būdama ļoti slima, sacījusi tuvieniekiem un draugiem: “Man uz bērēm ziedus nenesiet. Naudu, ko par tiem gribat izdot, atstājiet kā ziedojumu Mārtiņa fondam.” Mūsu fondu joprojām atbalsta Lūcija Vītola arī no ASV. Vēl gribu pateikt paldies Krūzmanes kundzei no Talsiem. Mūs allaž atbalsta Dānijas Kultūras institūta direktore Rike Helmsa.

— Kā izlietojat saņemtos līdzekļus?

— Vispirms medikamentu iegādei tiem bērniem, kas ārstējas Republikāniskās bērnu slimnīcas 20.nodaļā. Zāles maksā dārgi, tāpēc aparatūru gan nevaram palīdzēt iegādāties. Par pieciem simtiem latu esam nopirkuši mācību grāmatas. Bet bērniem nepieciešami prieka brīži. Jau otro vasaru pēc kārtas ar leikēmiju slimojošie desmit bērni varēja uzturēties nometnē Amerikas Savienotajās Valstīs. Te viņiem viss ir par brīvu, jo nometnes devīze – “Darīt pasaulei labu”. Vienīgi mums pašiem jāsedz ceļa izdevumi. Lūdzām palīdzību Latvijas aviosabiedrībām (biļetes taču nav tik dārgas, jo bērniem līdz divpadsmit gadiem lidojums ir par puscenu). Atteica. Ierosinājām, lai dod “atlaidi” vismaz “pārlidojumam” pa Eiropas daļu. Arī atteica. Tad ceļa izdevumus samaksāja Mārtiņa fonds. Bērni nometnē jutās lieliski. Amerikāņu firmas bija ziedojušas lielu naudu – svētkos uguņošanai vien tika izlietoti vairāki tūkstoši dolāru.

Bet mums jādomā, lai bērniem slimnīcas 20.nodaļā arī būtu svētki. Mārtiņdienā Mārtiņš Rītiņš no “Vincenta” visiem mazajiem slimniekiem, viņu vecākiem un personālam bija sagādājis bagātīgu cienastu. Es pat neesmu uzdrošinājusies pavaicāt, cik Mārtiņam Rītiņam tas izmaksāja. Atsaucās akciju sabiedrība “Latfood”, kas piegādāja Ādažu “čipšus”. Bija Mārtiņdienā aizlūgums evaņģēliski luteriskajā baznīcā Slokas ielā. Tagad jādomā, kā bērnus iepriecināt Ziemassvētkos.

— Leikēmija – tik grūta slimība. Kā iespējams to konstatēt?

— Bērns jūtas slikti, kļūst vārgs, bāls, zaudē ēstgribu. Protams, šādi simptomi mēdz būt dažādos saslimšanas gadījumos, tomēr vecākiem noteikti jāgriežas pie vietējā pediatra, kas bērnu pārbaudīs, izdarīs asins analīzes. Tiklīdz radīsies aizdomas par ļauno slimību, ārsts mazo pacientu sūtīs uz bērnu klīnisko slimnīcu Vienības gatvē. Te speciālisti īpaši pārbaudīs asins ainu, ja būs nepieciešams, veiks pat kaulu smadzeņu analīzes.

— Vai leikēmija ir izārstējama?

— Mediķi par to nemēdz runāt. Leikēmijas attīstības procesu var tikai apturēt. Katram bērnam tiek noteikts individuāls ārstēšanas kurss. Kādu laiku viņš slimnīcā saņem nepieciešamos medikamentus, tad var uzturēties mājās, pēc tam atkal jāatgriežas stacionārā.

— Tā taču ir arī garīga trauma bērnam, ja viņš apzinās, ka ir neglābjami slims...

Inese Vectirāne atceras savu uzturēšanos Čikāgas universitātes (ASV) slimnīcā, kur ārstējas bērni ar onkoloģiskām saslimšanām, arī ar leikēmiju:

— Te ir lieliski ārsti, medicīnas māsas ar augstāko izglītību. Modernas iekārtas. Katram mazajam slimniekam sava palātiņa ar visām ērtībām, ar televizoru. Bet pats galvenais – ļoti iejūtīga attieksme gan pret pacientu, gan pret viņa tuviniekiem. Protams, mums arī ir gudri mediķi, taču nereti pietrūkst iejūtības un sirsnības kā pret bērniem, tā pret viņu vecākiem... Dabiski, ka bērna slimība izraisa tuviniekiem dziļu pārdzīvojumu. Sirds sāp, ka nepamatotas pretenzijas tiek izvirzītas mediķiem, pat Mārtiņa fondam it kā par nelikumīgi izlietotajiem naudas līdzekļiem. Bet mums taču ir precīza uzskaite, ar dokumentiem varam pierādīt, par ko esam izdevuši ziedoto naudu.

Piebildīšu, ka “oficiālie” ziedotāji tiek atbrīvoti no peļņas nodokļa. Tādēļ, gaidām visus, arī katru individuālo atbalstītāju! Mūsu adrese: Vecpilsētas ielā 3, 2.korp., trešajā stāvā, Rīgā, LV–1050, tālrunis 7–211119.

Kaut arī Mārtiņa fonda izsludinātā akcija beigsies novembrī, joprojām donori būs nepieciešami. Ņemot līdzi pasi, ikviens asinis var nodot Valsts asinsdonoru centrā, Rīgas 1. un 7. klīniskajā slimnīcā, P.Stradiņa klīniskajā slimnīcā un Valsts asinsdonoru centra plazmas sagatavošanas nodaļā. Ja skolās, organizācijās, darba kolektīvos donoru ir divdesmit vai vairāk, pa tālruni 456122 var pieteikt izbraukumu.

Dr.ped. Elza Gžibovska,

“LV” nozares korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!