• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Dzīvības devīze: "Nepaej garām!". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 6.12.1996., Nr. 211 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41448

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas policija - manas un tavas drošības sargs

Vēl šajā numurā

06.12.1996., Nr. 211

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tā ir dzīvības devīze:

“Nepaej garām!”

Šī devīze ir Latvijas Bērnu fonda devīze tai izsludinātajai akcijai, kas turpināsies līdz šī gada beigām.

Kā zināms, Latvijā ir vairāk nekā seši tūkstoši hroniski slimo bērnu, kuru ārstēšanai, aprūpei, izglītošanai un sociālajai rehabilitācijai nepieciešams ļoti liels atbalsts. Ir jāiegūst līdzekļi, lai atvieglotu dzīvi ne tikai viņiem, bet arī daudziem citiem — bāreņiem, tiem, kas aug nelabvēlīgās ģimenēs vai ļoti trūcīgos, pat antisanitāros apstākļos.

Tātad akcija “Nepaej garām!” sākusies — oficiāli ar 19. novembri, kad Mazajā Ģildē notika preses konference, kuru vadīja Latvijas Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš.

Kādi ir akcijas mērķi? Īstenojami četri projekti. Joprojām jāgādā, lai tiktu pabeigti remontdarbi Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona patversmē, kas kļūs par vienu no lielākajām Latvijā. Jārūpējas, lai līdz galam īstenotu projektu par bērnu rehabilitācijas centra izveidi Baltezerā. Materiālo atbalstu jau sniegusi gan Nīderlandes valdība, gan Labklājības ministrija.

Nauda joprojām nepieciešama hroniski slimo bērnu nometnēm. Tās tiek rīkotas ik vasaru — kopskaitā jau ap astoņdesmit, katrā līdz divdesmit pieciem bērniem. Pēdējos gados nometnes tiek organizētas arī ziemā. Šogad iecerētas divas — viena Mežezerā, otra — Rīgas tuvumā.

Daudz rūpju prasīs patversmes izveide Krāslavā. Labi, ka te ir tik atsaucīgs Krāslavas rajona padomes priekšsēdētājs Gunārs Upenieks. Jau atvērti divi pansionāti vecajiem ļaudīm. Tagad top patversme bērniem un pusaudžiem. Te viņiem būs gan dzīves vieta, gan iespēja mācīties un apgūt iemaņas galdniecībā, mašīnu remontēšanā un šūšanā. Tātad patversmes iemītnieki radināsies strādāt, par darbiņu saņems atalgojumu, kaut arī niecīgu un tomēr — lai saprastu darba jēgu. Patversmei savas telpas jau ir, ir arī Vācijas Kristīgo bērnu fonda, ANO Attīstības programmas un Latvijas Bērnu fonda atbalsts, bet naudas joprojām pietrūkst, kaut arī iecerētā projekta īstenošana jāpabeidz līdz nākamā gada martam.

Tātad akcija “Nepaej garām!” jau sākusies, un liekas, ka gatavošanās tai notikusi krietni vien pirms izsludināšanas. Komponists Jānis Lūsēns sacerējis dziesmas, kas tagad ierakstītas skaņu kasetē “Šai svētā naktī”.

Savukārt kino režisores Rozes Stiebras vadībā tapusi 15 sekundes (!) ilga videofilmiņa “Nepaej garām!” — reklāma.

Gatavojoties šai akcijai, talkā nākuši arī Rīgas amatniecības ģimnāzijas audzēkņi — izgatavojuši ap sešdesmit kastītes ziedojumiem. Tās būs izvietotas skolās, veikalos, teātros, benzīna uzpildes stacijās un daudzviet citur. Kā preses konferencē teica Latvijas Bērnu fonda prezidents Andris Bērziņš, ziedotā naudiņa “neaizies garām”, tā tiks stingri saskaitīta. Ikvienai kastītei būs klāt mazs plakātiņš ar uzrakstu, kuram projektam konkrēti lati vai pat santīmi tiek atvēlēti. Varbūt Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona patversmei, varbūt Krāslavas patversmei, Baltezeram vai hroniski slimo bērnu nometnēm...

Allaž Latvijas Bērnu fonda rīkotajos pasākumos, arī hroniski slimo bērnu nometnēs klāt bijusi Valsts prezidenta dzīvesbiedre Aina Ulmane, arī preses konferencē Mazajā Ģildē, kad viņa pirmā kā dāvanu saņēma kaseti “Šai svētā naktī”. Ainas Ulmanes novēlējums: “Kastītes izvietos skolās. Varbūt viens otrs nenopirks konfektes, bet tām atvēlētos santīmus iemetīs tajā, lai palīdzētu vienaudžiem, kam klājas grūti. Šādai akcijai jākļūst par tradīciju...”

Ir cerība, ka daudzi saklausīs aicinājumu: “Nepaej garām!” un arī nepaies garām. Protams, tie būs privātie ziedojumi. Latvijas Bērnu fondam joprojām jāmeklē atsaucīgi sponsori — tepat mūsu zemē vai ārvalstīs, jo tad, kad fonda prezidents Andris Bērziņš nosauca izlietotās naudas summas iecerēto projektu īstenošanai un tās summas, kas vēl nepieciešamas, kļūst skaidrs, ka bez sponsoriem iztikt nevarēs.

Dr. ped. Elza Gžibovska,

“LV” nozares korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!