• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lietuva rāda. Ir ko redzēt!. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.11.1996., Nr. 195 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41318

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Lietuva rāda. Ir ko redzēt!(turpinājums)

Vēl šajā numurā

15.11.1996., Nr. 195

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lietuva rāda. Ir ko redzēt!

Vakar, 14.novembrī,

Rīgā, Šmerlī, sākusi darbu triju dienu izstāde “Piedāvā Lietuva”

Vakar, 14. novembrī, Rīgas kinostudijas telpās atklāja Lietuvas rūpniecības un pārtikas preču izstādi. Tās atklāšanā ekspozīcijas organizētājfirmas izstāžu sabiedrības “BT 1” direktors Viesturs Tīle izteica prieku un gandarījumu par plašo mūsu tuvāko dienvidu kaimiņu preču klāstu. Godpilno izstādes atklāšanas uzrunu teica Lietuvas vēstnieks Latvijā Rimants Karazija. Viņš šajā svinīgajā brīdī sveica klātesošos, it īpaši visus 81 firmas pārstāvjus un atzīmēja, ka te apskatāms viss Lietuvas oficiālais eksports. Viņu gandarī tas, ka izstādē pārstāvēti 32 pārtikas pārstrādes uzņēmumi. Tie, kas ar saviem eksponātiem brauca uz šo izstādi, uz Latviju, ir sapratuši, ka nav tik vienkārši pārkļūt pāri Lietuvas un Latvijas robežai. Vēstnieks izteica cerību, ka pēc brīvā tirdzniecības līguma stāšanās spēkā robežas šķērsošana kļūs daudz vienkāršāka. Pie tā ir jāstrādā, un šī izstāde ir kā aizsākums lielajam melnajam darbam, kas mums visiem kopā jāpaveic. Vēl jo vairāk tādēļ, ka šodien tiks parakstīts līgums starp Lietuvas un Latvijas Rūpniecības konfederācijām. Mums jāpriecājas, ka konfederācijas šeit satikušās aci pret aci. Rimants Karazija novēlēja visiem veiksmīgas šīs izstādes dienas.

Visus klātesošos sveica Lietuvas Rūpniecības ministrijas valsts sekretārs Ignots Anicets. Viņš uzsvēra, ka lietuvieši un latvieši ir vistuvākās tautas, baltu tautas. Tādēļ šī izstāde ir kā mūsu vienotās tautas sadarbības attīstības simbols, un lai labas gribas uzņēmēju kopīgs darbs ir kā ceļvedis politiķiem nojaukt esošās barjeras. Viņš novēlēja sākt sarunas par sadarbības līgumiem un atrisināt jautājumus, kuri līdz šim traucējuši kopīgi strādāt.

Latvijas Ekonomikas ministrijas Rūpniecības departamenta direktors Egils Tītmanis apsveica visus daudzos Lietuvas ražotājus šeit, Latvijā. Tas ir pirmais solis kaimiņvalstu rūpniecības sadarbības attīstībai. Viņš dziļi pateicās abu valstu Rūpniecības konfederācijām un izstāžu sabiedrībai “BT 1” par darbu, veidojot šo izstādi. E.Tītmanis novēlēja, lai iztāde kļūst arī par Baltijas valstu brīvās tirdzniecības līguma realizācijas aizsākumu.

Pēc svinīgajām uzrunām Latvijas Rūpniecības konfederācijas izpilddirektors Jānis Meļķis un Ekonomikas ministrijas Rūpniecības departamenta direktors Egils Tītmanis pārgrieza Lietuvas nacionālajās krāsās austo jostu, līdz ar to atklājot izstādi.

Lietuvas rūpniecības un pārtikas preču izstāde Rīgas kinostudijas telpās būs skatāma līdz 16. novembrim.

Izstādes atklāšanas dienas otrajā pusē visu trīs Baltijas valstu premjerministri, beidzot nopietnās sarunas viesnīcā “Radisson SAS”, ieradās izstādē. Iepazīstoties ar izstādes eksponātiem, viņi labprāt atbildēja uz “Latvijas Vēstneša” jautājumiem.

— Godātais Šķēles kungs, vai paralēli šodien parakstītajam Latvijas un Lietuvas Rūpniecības konfederāciju līgumam un Baltijas valstu brīvajam tirgum, kas sāks darboties 1. janvārī, tiks noslēgtas vēl kādas īpašas vienošanās par kopīgu uzņēmumu veidošanu?

— Jūs jau zināt, ka mēs, Latvijas puse, gribam izveidot Baltijas muitas ūniju. Vai mēs to spēsim, tas vēl ir parlamentu ziņā, līdztekus valdību labajiem nodomiem. Mēs noteikti esam par to.

— Kāda bija jūsu doma, kādēļ ieradāties šajā izstādē?

— Patīkami apskatīties. Redzu, ka mēs esam spējīgi tikt galā arī ar šiem konkurentiem.

— Vai šāda veida Latvijas preču izstādēm citās valstīs nevajadzētu finansiālu palīdzību no Latvijas budžeta? Mēs taču zinām, ka mūsu ražotāji, it īpaši lauksaimnieki, nav bagāti. Piedalīšanās izstādēs prasa diezgan lielu naudu.

— Mēs jau to darām, tas ir pirmkārt. Otrkārt, — svarīgākais ir tas, kādā veidā viss tiek noorganizēts. Bieži vien kļūdas ir saistītas ar amatierisku izstāžu organizēšanu. Piemēram, kā tas bija Poznaņas izstādē. Tas jāatceras un jāņem vērā. Vēl jo vairāk tādēļ, ka šādās izstādēs ir jāpiedalās un tās jārīko.

— Liels paldies par sarunu!

Igaunijas premjerministrs Tīts Vehi, Latvijas Ministru prezidents Andris Šķēle, Lietuvas premjerministrs Mindaugs Stankevičs izstādes atklāšanas dienā, aplūkojot Lietuvas ražotāju plašo preču klāstu. Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!