• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā NATO ģenerālis(turpinājums). Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 13.11.1996., Nr. 192 https://www.vestnesis.lv/ta/id/41274

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Bankas ziņas

Vēl šajā numurā

13.11.1996., Nr. 192

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MILITĀRĀS ZIŅAS

Rīgā NATO ģenerālis

Turpinājums no 1.lpp.

Vakar, 12.novembrī, savas īsās vizītes noslēgumā ģenerālis Dž.Džemersons tikās ar masu informācijas līdzekļu pārstāvjiem. Preses konferencē piedalījās arī ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers un NBS preses virsnieks leitnants Uldis Davidovs.

Ģenerālis Dž.Džemersons (attēlā) žunālistiem teica:

— Man bija liels prieks pirmo reizi kopā ar visu savu komandu apmeklēt Latviju. Mūsu NATO štābs un centrs ir iesaistīts militārajā sadarbībā ar Latviju. Un tagad man bija šī iespēja redzēt, kāds ir galarezultāts šai sadarbībai. Apskatot Latvijas armiju un Zemessardzi, es guvu labu iespaidu par jūsu paveikto darbu. Mēs kādu laiku pavadījām Baltijas bataljona mācību centrā, vērojot tur notiekošās nodarbības. Patiešām bija prieks redzēt, ka karvīri ir labi apmācīti un gatavi veikt savus uzdevumus. Ļoti iespaidīgi ir arī tas, ka šajās treniņu apmācībās strādā visdažādāko valstu formas tērpos ģērbti virsnieki, instruktori un karavīri. Šī dažādu valstu un tautību iesaistīšana starptautiskos projektos un procesos ir viena no jaunās pasaules pazīmēm. Tādēļ ļoti svarīga ir arī valstu sadarbība militārajā jomā. Un svarīga ir arī mūsu valstu militārā sadarbība.

Protams, rezultāts jūtams ne tikai Latvijā vien. To jūt arī, piemēram, Bosnijā, kur patiesi nepieciešama palīdzība. Tur var sastapt gan latviešu, gan citu tautību karavīrus. Bosnijā kopā darbojas apmēram 30 nāciju pārstāvji, viņi palīdz uzturēt mieru šai valstī. Tādēļ mums bija liels gods pavadīt kopā laiku ar Latvijas militāro struktūru vadītājiem un Latvijas valdības pārstāvjiem.

Pēc tam ģenerālis atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Jautājums: — Kāds bija šīs jūsu vizītes mērķis?

Dž.Džemersons: — Manas vizītes mērķis bija novērtēt situāciju Latvijā un uzzināt to, cik tālu ir attīstījusies mūsu kopīgās sadarbības programma. Es apzinos, ka ir ļoti liela interese par to, kā norisināsies NATO paplašināšana. Mēs ieradāmies šeit, lai palīdzētu attīstīties šim procesam, sadarbojoties kopā ar Latviju militārajā sfērā.

Jautājums:— Kā notiks Latvijas un NATO sadarbība militārajā jomā, ja nesen publiski tika pateikts, ka mūsu valsts netiks uzņemta šai organizācijā tās paplašināšanas pirmajā kārtā?

Dž.Džemersons:— Šī sadarbība jau sākās, pirms tika apspriesta NATO paplašināšanas iespēja. Protams, šīs sadarbības mērķis ir palīdzēt Latvijai noiet ceļu līdz NATO paplašināsanai. Tādēļ mūsu mērķis, turpinot šo sadarbību, ir palīdzēt Latvijai sasniegt tādus standartus, ka tā varētu iestāties NATO. Es gribētu uzsvērt, ka šis ir bijis tiešām ļoti labs piemērs sadarbībai. Tajā ir programmas “Partnerattiecības mieram” elementi, bilaterālas, divpusējas palīdzības programma starp ASV un Latviju, savstarpēja Latvijas Zemessardzes un Mičiganas štata (ASV) Nacionālās gvardes apmācību programma. Tieši visu šo programmu īstenošanas rezultātā Latvijā militārajā jomā var redzēt lielu progresu. Tādēļ nākotnē visas šīs iepriekšminētās programmas tiks turpinātas un nav gaidāmas nekādas radikālas izmaiņas.

Jautājums: — Vai jūs, Džemersona kungs, pēc savas īsās vizītes varētu pateikt, kā Latvijai vajadzētu pilnveidot savu armiju? Kādu palīdzību šai jomā (apmācību vai bruņojumu) varētu sniegt NATO vai kāda valsts?

Dž.Džemersons: — No saviem vērojumiem šodien un manām zināšanām par Latviju vispār es varu secināt: Latvijai militārā sfērā jau ir plašs darbības lauks un varētu uzskatīt, ka tas ir pieņemams. Es šodien redzēju apmācības un treniņus Baltijas bataljonā Ādažos. Un tas ir lielisks piemērs, kā Latvijai vajadzētu turpināt militāro apmācību, kā pēc iespējas efektīvāk izmantot tos līdzekļus, kuri Latvijai ir pieejami. Protams, jums vēl ir daudz darāmā militārajā sfērā. Bet šo piecu gadu laikā, kopš Latvija ir atguvusi savu valstisko neatkarību un izveidojusi bruņotos spēkus, ir panākts milzīgs progress militārajā jomā. Tādēļ mēs vienkārši turpināsim attīstīt visas iesāktās programmas un to, ko esam panākuši jau līdz šim.

Preses konferences noslēgumā ģenerālis Dž.Džemersons informēja, ka viņš domā apmeklēt arī Igauniju un Lietuvu, lai iepazītos arī ar šo valstu situāciju militārajā jomā.

Viesturs Avots,

“LV” nozares redaktors

Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!