• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Mūs gaida Strasbūrā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.1996., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40586

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas smagie soļi uz pasauli

Vēl šajā numurā

20.09.1996., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pirms notikuma

Mūs gaida Strasbūrā

Latvijas delegācijas vadītāja Eiropas Padomes

Parlamentu asamblejā Janīna Kušnere —

“Latvijas Vēstnesim”

Jau rīt, 21.septembrī, Latvijas pastāvīgā delegācija Eiropas Padomes Parlamentu asamblejā (EPPA) dosies uz Strasbūru (Francijā), lai piedalītos EPPA šā gada ceturtajā, pēdējā sesijā, kas notiks no 23. līdz 27.septembrim. Delegācijas vadītāja ir Saeimas sekretāra biedre Janīna Kušnere, bet uz Strasbūru dosies arī deputāti Aleksandrs Kiršteins, Andrejs Panteļējevs, Jānis Priedkalns un Juris Sinka. Vienīgi delegācijas loceklis Ivars Ķezbers šoreiz paliks mājās, lai veiktu priekšdarbus Baltijas Asamblejas (BA) kopsēdēm, kas notiks 5. un 6.oktobrī Rīgā, jo viņš pavasarī tika ievēlēts par BA Prezidija priekšsēdētāju. Atbildot uz “LV” vaicājumiem, Janīna Kušnere sacīja:

— Parlamentu asamblejas sēdēs piedalās visu Eiropas Padomē uzņemto valstu parlamentu deputāti. Nākamnedēļ darbs būs gan kopsēdēs, gan EPPA komitejās. Darba kārtība sagatavota apmēram tāpat kā līdz šim. Piemēram, paredzēta valstvīru ziņojumu noklausīšanās. Šoreiz iekļauts Čečenijas jautājums. Cerams, būs Krievijas ģenerāļa Ļebedja viesošanās, iespējams, piedalīsies arī čečenu pārstāvis Mashadovs. Turklāt darba kārtība tiek noteikta atkarībā no dažādu EPPA pastāvīgo komiteju priekšlikumiem. Tagad paredzami šādi galvenie jautājumi: par Eiropas Savienības valstu un valdību galotņu tikšanos 1997.gadā, par sociālo politiku nākotnē, par cilvēktiesību un biomedicīnas konvencijas projektu, kur ir runa par eksperimentiem ar cilvēku orgāniem un audiem medicīnā, par miera nodrošināšanu Tuvajos Austrumos. Protams, darba kārtībā var būt arī izmaiņas.

— Vai varētu būt kādas diskusijas pēc Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa uzstāšanās EP Parlamentu asamblejā?

— Manuprāt, Eiropas Padomē ir pietiekami laba informācija par stāvokli Baltijas valstīs. Par lielo interesi varēja pārliecināties nupat, kad Rīgā notika EPPA Politiskās komisijas sēde. Domāju, ka tas ir ļoti labi, ka vairāk nekā 60 šīs komitejas locekļi Latvijā viesojās tieši pirms Gunta Ulmaņa uzstāšanās Strasbūrā. Te viņi labi iepazinās ar vietējo situāciju, ar cilvēktiesību jautājumu risinājumiem Latvijā, tikās ar pašvaldību un nacionālo minoritāšu pārstāvjiem. Un ar šiem iespaidiem Politiskās komisijas locekļi neapšaubāmi jau ir dalījušies ar citiem EPPA deputātiem. Tāpēc domāju, ka nevarētu būt īpašas diskusijas sakarā ar Ulmaņa kunga runu. Kā parasti būs jautājumi un atbildes. Protams, pēc tam Ulmaņa kungs droši vien lūgs sarīkot preses konferenci. Tātad, manuprāt, būs parastā procedūra.

— Vai šoreiz Latvijas delegācijai būs kaut kādi īpaši mērķi vai uzdevumi?

— Jā, Saeimas Ārlietu komisija mums ierosināja aktīvi atbalstīt čečenu tautas centienus, tās alkas pēc neatkarības un brīvības. Citu jautājumu risināšanā mums šoreiz īpašas ieinteresētības nav, kaut arī nepavisam neuzskatām tos par mazsvarīgiem. Taču nereti nākas ātri un nosvērti reaģēt uz Krievijas parlamenta deputātu kaut kādiem paziņojumiem par situāciju Baltijas valstīs. Tad mēs parasti apspriežamies ar igauņu un lietuviešu kolēģiem un sagatavojam savu paziņojumu, ko izplatām pārējo deputātu vidū. Pēdējā mūsu aktivitāte bija saistīta ar Krievijas tanku izvietošanu Igaunijas un Latvijas pierobežā. Un bija plaša politiska rezonanse.

— Veiksmīgu darbu jums un pārējiem Latvijas Saeimas deputātiem Strasbūrā!

Mintauts Ducmanis,

“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors

Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!