• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par rajona padomēm piederošo dzīvojamo māju privatizāciju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 20.09.1996., Nr. 158 https://www.vestnesis.lv/ta/id/209547

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūs gaida Strasbūrā

Vēl šajā numurā

20.09.1996., Nr. 158

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas juridiskais skaidrojums

1996.gada 16.septembrī

Par rajona padomēm piederošo dzīvojamo māju privatizāciju

Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 74.pantu visas valsts un pašvaldību dzīvojamās mājas, kuras līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai nodotas ekspluatācijā, nododamas privatizācijai. Tas nozīmē, ka privatizācijai ir nododamas arī rajona padomes valdījumā esošās dzīvojamās mājas.

Pastāv divas iespējas, kā varētu privatizēt rajona valdījumā esošās dzīvojamās mājas:

1) Dzīvojamās mājas tiek nodotas pilsētas vai pagasta pašvaldības īpašumā (valdījumā) un tad privatizētas saskaņā ar likumu “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju”;

2) Dzīvojamās mājas netiek nodotas pilsētas vai pagasta pašvaldības īpašumā (valdījumā).

1.

Privatizējot rajona padomes valdījumā esošo māju kopumā, tā vispirms nododama pagasta vai pilsētas domes (padomes) valdījumā, par ko rajona padomei ir jāpieņem lēmums.

Tikai pēc nodošanas–pieņemšanas akta parakstīšanas attiecīgā pilsētas vai pagasta dome (padome) var uzsākt mājas privatizāciju, pieņemot lēmumu par konkrētās mājas nodošanu privatizācijai.

Jāpiezīmē, ka uz rajona padomi attiecas likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pārejas noteikumu 2.punktā ietvertā norma, kas nosaka, ka ikvienu pašvaldības dzīvojamo māju, kura līdz šā likuma spēkā stāšanās dienai ir nodota ekspluatācijā, un tajā esošos dzīvokļus var atsavināt, vienīgi privatizējot tos šajā likumā noteiktajā kārtībā.

2.

Likums “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” pieļauj privatizēt rajona pašvaldības valdījumā esošās mājas, kā arī nodot šajās mājās esošos dzīvokļus īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai, nenododot tās pagasta vai pilsētas pašvaldības valdījumā.

Saskaņā ar likuma “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju” 60.panta 3.daļu pagastu un pilsētu dzīvojamo māju privatizācijas komisijas organizē attiecīgās pilsētas un attiecīgā pagasta administratīvajā teritorijā esošo valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju, tajā skaitā var organizēt arī rajona pašvaldības valdījumā esošo dzīvojamo māju privatizāciju.

Vienīgi šajā gadījumā būtu nepieciešams speciāls rajona padomes pilnvarojums pilsētas vai pagasta domei (padomei) veikt šādas darbības. Pilnvarojums nodot īpašumā dzīvokli līdz dzīvojamās mājas privatizācijai varētu izpausties saskaņošanas vēstuļu veidā. Pilnvarojot pilsētas vai pagasta domi (padomi) veikt mājas vai dzīvokļa privatizācijas darbības, var paredzēt kārtību, ka lēmumus par dzīvojamās mājas privatizācijas uzsākšanu, par pirkuma līguma slēgšanu, kā arī par dzīvokļa nodošanu īpašumā līdz dzīvojamās mājas privatizācijai pieņem rajona padome.

Centrālās dzīvojamo māju privatizācijas komisijas

atbildīgais sekretārs I.Krauze

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!