• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.09.1996., Nr. 156 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40564

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Par revīzijas rezultātiem Ludzas rajona sociālās apdrošināšanas pārvaldē

Vēl šajā numurā

18.09.1996., Nr. 156

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

9.septembra ārkārtas sēdes

turpinājums 12.septembrī

Stenogramma

Nobeigums. Sākums “LV” nr. 155.

Sēdes vadītāja. Konkrēts priekšlikums par šo balsojumu — atbalstīt, neatbalstīt?

I.Bišers. Es domāju, ka... es tāpēc teicu, ka to var pieņemt šajā lasījumā, un tie, kas ir satraukušies, var iesniegt labojumu trešajam lasījumam.

Sēdes vadītāja. Bišera kungs, mēs balsojam par deputātu iesniegto priekšlikumu, tātad jūs aicināt noraidīt deputātu Čerāna un Celmiņa priekšlikumu.

I.Bišers. Jā.

Sēdes vadītāja. Paldies! Dzintars Ābiķis, frakcijas “Latvijas ceļš” deputāts.

Dz.Ābiķis (LC). Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Es saprotu savu kolēģu bažas, izskatot šo ārkārtīgi nopietno jautājumu, un es personīgi būtu kategoriski pret, un es domāju, ka jebkurš saprātīgs cilvēks ir kategoriski pret to, ja mēs paplašinātu šo bīstamo atkritumu ievešanu apstrādei vai pārstrādei no citām valstīm, izņemot Igauniju un Lietuvu. Esmu kategoriski pret, jo tā tiešām, kā Mauliņa kungs teica, tā ir jaunattīstības valstu traģēdija, jo šobrīd vienkārši korumpētās valstu valdības tiek nopirktas, bagātās valstis nopērk, tā ir realitāte, un Āfrikas valstis un Āzijas valstis, un Latīņamerikas valstis daudzviet ir nonākušas tiešām kritiskā situācijā šajā jomā. Bet tiešām, ņemot vērā to, ka Latvija ir maza valsts, arī mūsu kaimiņvalstis ir divas mazas valstis, un atkritumi ir ļoti dažādi pēc savas specifikas, tāpēc mums vajadzētu savstarpēji kooperēties, lai attiecīgas atkritumu grupas, teiksim, varētu uzglabāt vienā valstī, citas, kas pēc savām īpašībām atbilst, varbūt glabātu, būtu iespējams ierīkot glabātavu citā valstī, un mums vajadzētu kooperēties, bet es arī atbalstu Bišera kunga priekšlikumu, jo šis tiešām ir ārkārtīgi būtisks jautājums. Un es arī uzskatu, ka uz trešo lasījumu vajadzētu starpvaldību līgumu vietā paredzēt starpvalstu līgumus, jo tiešām šī problēma ir ārkārtīgi nozīmīga. Es aicinu atbalstīt otrajā lasījumā, bet uz trešo lasījumu varbūt arī pats iesniegšu analoģisku priekšlikumu Bišera kunga priekšlikumam. Paldies!

Sēdes vadītāja. Jūs aicināt balsot pret iesniegto priekšlikumu, ja?

Dz.Ābiķis. Jā.

Sēdes vadītāja. Pēteris Tabūns, LNNK un LZP frakcijas deputāts.

P.Tabūns (LNNK, LZP). Cienījamie kolēģi! Es atbalstu deputātu Celmiņa un Čerāna priekšlikumu izslēgt no likumprojekta 1.panta ceturto daļu, tātad šo papildinājumu attiecīgi, jo te jau tika sacīts par to, ka Latvijā nav skaidrs, kā, kur un kādos apmēros un tā tālāk glabāt, un arī par atkritumu pārstrādi nav skaidrs. Es 5.Saeimā darbojos Vides un sabiedrisko lietu komisijā, un mēs daudz debatējām par šīm lietām, bija dažādi priekšlikumi, bija tikšanās ar ārzemniekiem, kuri šeit gribēja celt atkritumu pārstrādes rūpnīcas, vārdu sakot, ir skaidrs, ka Latvijā šis jautājums, šī problēma nav atrisināta. Un es, godīgi sakot, brīnos,kāpēc bija nepieciešams mainīt pirmajā lasījumā pieņemto redakciju: “Latvijas Republikā aizliegts ievest bīstamos atkritumus, lai tos apstrādātu, pārstrādātu, uzglabātu, apglabātu vai likvidētu.” Es domāju, ka šobrīd, kad šī problēma absolūti nav atrisināta, vajadzētu palikt pie šādas redakcijas šajā likumā. Ja nu tie, kuri grib tomēr ievest, kuri atbalsta ievešanu, pārstrādāšanu vai uzglabāšanu varbūt, ja viņi piedāvās trešajā lasījumā deputātiem pieņemamāku redakciju un ja šo atļauju dotu nevis Ministru kabinets, bet Saeima ar savu akceptu, varbūt mēs varētu spriest par šādu variantu, bet šobrīd es atbalstu Celmiņa un Čerāna priekšlikumu. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Tabūna kungs, vienīgais jūs nolasījāt nevis pirmā lasījuma redakciju, jūs nolasījāt to, kam ir izdarīts grozījums, jo pirmā aile ir tā, kas ir šobrīd, bet kas nav izskatāmā likumprojektā tā redakcija, vienīgais es gribēju precizēt, lai jūs pievērstu tam uzmanību.

P.Tabūns. Paldies!

Sēdes vadītāja. Turpinām debates. Juris Dobelis, LNNK un LZP frakcijas deputāts.

J.Dobelis (LNNK, LZP). Cienītie kolēģi! Es varbūt vienkārši runāšu par jautājuma būtību. Ar šo tekstu, šo papildinājumu, jautājums, vienalga, nav atrisināts, to uzsvēra arī tie runātāji, kuri atbalsta šī teksta atstāšanu. Viņi runāja par teksta grozīšanu. Tātad šeit jau izskanēja doma, ka nepietiek ar starpvaldību līgumiem, šī doma jau šeit ir izskanējusi no tribīnes. Tātad, ja mēs trešajā lasījumā esam gatavi apspriest iespēju par starpvalstu līgumu noslēgšanu, tātad par šo līgumu ratifikāciju šeit, Saeimā, tad jau tas teksts ir jāmaina. Un, ja šis teksts ir jāmaina, tad, piedodiet, kāpēc tas vispār ir vajadzīgs? Vai tad nav daudz vienkāršāk to izņemt ārā, vienkārši izņemt ārā, jo viņš vienalga būs jāmaina, un tad mēs varam apspriest to tekstu, kurš būs sagatavots uz trešo lasījumu, to, protams, iesniegs ieinteresētās personas, un tad mums būs par ko runāt. Šobrīd mēs varam runāt tikai par to tekstu, kurš mums ir, un praktiski nevienu šis teksts neapmierina, tad kāpēc tas ir jāatstāj, nu, es domāju, vienosimies savā starpā saprātīgi. Ja mēs gribam, lai šis likums, kurš tiešām ir būtisks, te vairs nevar būt runa par kaut kādām politiskām tieksmēm, te tiešām ir runa par ārkārtīgi nopietnu jautājumu. Tāpēc ir daudz vienkāršāk izņemt to tekstu ārā. Vēl taču paliek trešais lasījums. Kolēģi, es aicinu noņemt šo spriedzi un izņemt šo tekstu ārā, tad no jauna ķersimies trešā lasījumā pie diskusijām. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vairāk debatēs deputāti pieteikušies nav? Lūdzu zvanu! Komisijas vārdā.

I.Emsis. Cienījamie deputāti, man ir lūgums ļoti uzmanīgi ieskatīties tekstā, jo daži no runātājiem teica to, kas te nav rakstīts. Tātad 1.panta 4.apakšpunkts paliek spēkā: “Latvijas Republikā aizliegts ievest bīstamos atkritumus, lai tos apstrādātu, pārstrādātu, uzglabātu, apglabātu vai likvidētu” — tas paliek tekstā. Šis teksts pēc komisijas priekšlikuma tiek papildināts, šis teksts tiek papildināts ar sekojošu tekstu: “Ministru kabinets atsevišķos gadījumos var atļaut ievest bīstamos atkritumus apstrādei vai pārstrādei no Latvijas un Igaunijas, ja to paredz starpvaldību līgumi šajā jomā”, tāpēc mans lūgums ir balsot par komisijas priekšlikumu un noraidīt Celmiņa un Čerāna priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Tātad par komisijas redakciju šobrīd neviens balsojumu nav lūdzis. Ir lūgts balsojums tikai par iesniegto deputātu priekšlikumu, līdz ar to lūdzu... Debates ir beigušās, kungi! Lūdzu deputātus balsot par deputātu Celmiņa un Čerāna priekšlikumu izslēgt likumprojekta 1.panta ceturtās daļas papildinājumu ar teikumu: “Ministru kabinets atsevišķos gadījumos...” un tālāk. Balsojam par priekšlikumu — izslēgt. Lūdzu balsošanas režīmu. Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! (No zāles: “Nebija režīma!”) Bija, signāls bija, bet neieslēdzās aparatūra. Ābiķa kungs, tāpēc nevajag tik ļoti uztraukties, tūlīt būs. Piedodiet, es noņemu savu apvainojumu Ābiķa kungam, bet Dobeļa kungs, tas tiek pāradresēts jums. Lūdzu mazliet uzmanību, arī tehnika kļūdās, ne tikai cilvēki. (Starpsauciens: “Pārtraukumu!”) Godātie deputāti! Sakarā ar to, ka aparatūru nevar tūlīt pieslēgt, ir tehniska kļūda, līdz pārtraukumam ir 16 minūtes, es ierosinu pārtraukumu līdz pulksten 10.30, pēc tam pasludinot sēdes atsākumu pulksten 11.00, kā ir pēc kārtējā pārtraukuma. Tagad būtu jābalso par to, ka es ierosinu tagad 16 minūšu pārtraukumu. Balsu skaitīšanas komisija, lūdzu secināt, vai zālē ir vairākums no klātesošiem par to, ka tiek pasludināts pārtraukums uz 15 minūtēm. Lūdzu, balsu skaitīšanas komisijas vadītāja atzīst, ka zālē ir vairākums, tātad pārtraukums līdz pulksten 10.30, pēc pārtraukums līdz pulksten 11.00, reģistrācija nevar notikt, jo paši saprotiet.

Tagad vārds paziņojumiem. Pirmais paziņojumam vārds Jānim Strodam — frakcijas “Tautai un taisnībai” deputātam.

J.Strods (TT). Godātie kolēģi! Aicinu visus Latvijas — Japānas sadarbības grupas deputātus uz īsu apspriedi tūlīt Prezidija zālē, šeit blakus, atgādinu vēlreiz, kas ir šajā grupā: deputāti Čerāns, Gannusa, Kazāks, Saulītis, Strods, Rubins, Krisbergs, Kuprijanova, Požarnovs, Zīle, Ozoliņš, Deņisovs. Aicinu arī citus deputātus, kas grib pievienoties šai grupai, uz šo apspriedi. Paldies!

Sēdes vadītāja. Juris Vidiņš, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” deputāts. Deputāti, lūdzu uzmanību paziņojumiem!

J.Vidiņš (TB). Cilvēktiesību komisijas locekļus lūdzu sapulcēties komisijas telpās tūlīt, pēc trim minūtēm.

Sēdes vadītāja. Dzintars Ābiķis, frakcijas “Latvijas ceļš” deputāts.

Dz.Ābiķis (LC). Izglītības, zinātnes un kultūras komisijas deputātus lūdzu uz komisijas sēdi pulksten 10.30.

Sēdes vadītāja. Imants Liepa, frakcijas “Latvijai” deputāts! Deputāti, lūdzu uzmanību!

I.Liepa (TKL). Cienījamie kolēģi! Visi tie deputāti, kuriem ir bijusi darīšana padomijas laikā ar savu publikāciju iespiešanu, aicināti uzkavēties 5 minūtes šeit Baltajā zālē.

Sēdes vadītāja. Baltā zāle gan ir citā vietā, bet deputāti, cerams, saprata, kur jāpulcējas.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti! Tā kā vaina nav vis kompjūtersistēmā, kas ir priekšā, bet vaina ir kaut kur zālē, kādā no krēsliem, kur ir īssavienojums, par ko laikam īpaši nebūtu jābrīnās pēc lielajiem masu pasākumiem, kas ir bijuši zālē, un intensīvās balsošanas iekārtas lietošanas. Savā laikā, kad mēs runājām par zāles krēslu nomaiņas nepieciešamību, par to tika teikts un brīdināts, ka zālē šinīs krēslos jaunu balsošanas iekārtu ielikt nav iespējams, jo, izņemot ārā šo, krēsli vienkārši sabrūk. Tāda ir šobrīd situācija. To nevar novērst ne 15 minūšu, ne pusstundas laikā. 15 minūšu laikā ir tikai iespējams konstatēt, kurā krēslā ir šis īssavienojums, kas neļauj darboties balsošanas sistēmai.

Šobrīd situācija ir tāda, ka, vai nu mēs turpinām darbu un balsojam ar biļeteniem, tas ir, paceļot apliecības, un balsu skaitīšanas komisija katru reizi skaita, vai pasludināt pārtraukumu līdz pulksten vieniem un tad turpināt darbu.

Lūdzu “par” un “pret” kāds vēlas izteikties? Tad lūdzu balsu skaitīšanas komisiju iznākt zāles priekšā, lai saskaitītu balsis par to, kas piekrīt pārtraukumam līdz pulksten vieniem. Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu balsu skaitīšanas komisiju saskaitīt! Lūdzu turēt rokas, kamēr balsu skaitīšanas komisija saskaita un apkopo rezultātus! Tā kā par priekšlikumu — pārtraukums līdz pulksten 13 — ir nobalsojis 51 deputāts, tas ir vairāk nekā puse no deputātiem, ne tikai zālē esošajiem, pārtraukums līdz pulksten 13.

Bet, pirms izejat no zāles, lūdzu visus deputātus, kam vēl ir sniedzami paziņojumi deputātiem.... Lūdzu, pirmais — deputāts Kaksītis, Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas deputāts!

J.Kaksītis (DPS). Cienījamie kolēģi, Juridiskās komisijas locekļi, lūdzu visus tūlīt pēc pārtraukuma paziņošanas pulcēties komisijas telpā. Paldies.

Sēdes vadītāja. Kurš vēlas vēl sniegt paziņojumu? Neviens. Paldies! Pārtraukums līdz pulksten 13.

(Pārtraukums)

Sēdi vada Latvijas Republikas 6.Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti! Lūdzu ieņemiet savas vietas! Turpināsim darbu! Gribu jūs informēt, ka mūsu tehniskās neveiksmes iemesls bija vienā no deputātu balsošanas pultīm atrodošais svešķermenis. Tāpēc lūdzu deputātus pievērst uzmanību. Ja jums notiek kaut kādas, jūsuprāt, anomālijas, kad iedegas visas gaismas vai vēl kaut kas, lūdzu uzreiz par to ziņot tehniskajam dienestam, lai vairāk šādu negadījumu nebūtu.

Lūdzu, turpinām darbu, Emša kungs! Indulis Emsis — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā, LNNK un LZP frakcijas deputāts. Un mēs palikām pie balsojuma par deputātu Jura Celmiņa un Kārļa Čerāna priekšlikumu, ja?

I.Emsis. Jā.

Sēdes vadītāja. Tātad lūdzu vēlreiz zvanu! Lūdzu deputātus balsot par priekšlikumu — izslēgt likumprojekta 1.panta ceturtās daļas papildinājumu ar teikumu, un tālāk kā tekstā. Tātad par priekšlikumu — izslēgt. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 26, pret — 22, atturas — 12. Nav pieņemts.

I.Emsis. Nākošais priekšlikums, tātad 2.pantā priekšlikumu nav.

Sēdes vadītāja. Deputātiem arī nekādu iebildumu pret 2.pantu... Es atvainojos... Leopolds Ozoliņš, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” deputāts.

L.Ozoliņš (TB). Cienījamo priekšsēdētāj! Cienījamie deputāti! Varētu nebūt iebildumu, ja mēs neignorētu šajā pantā arī pašvaldību tiesības, jo, kā zināms, šad tad tomēr skar pašvaldību intereses, it īpaši bīstamie atkritumi vai to novērtēšana, kaut vai beidzamie novērojumi Jūrmalā. Nu nevarētu teikt, ka Jūrmala iet bojā. Bet sakarā ar Rīgas atkritumu ieplūšanu Rīgas jūras līcī jau vairākus gadu desmitus notiek ļoti intensīva ūdens zāļu izmešana pludmalē. Un sakarā ar to, ka nav autotransporta, galvenokārt arī degvielas, lai aizvestu šos atkritumus, ko agrāk veda speciālās novietnēs, tos izgāž turpat pludmalē, kāpās, uz robežas starp plūstošām vai brīvām smiltīm un zaļo augu joslu. Pašreiz notiek šo atkritumu kaudžu šķīšana, un šķīst barības vielas, kas ieplūst pludmales smiltīs, un pludmale intensīvi aizaug ar zāli. Tā ka pēc kāda laika laikam vajadzēs art un kaut kā filtrēt visas tās smiltis, lai pludmali atbrīvotu no šiem pļavu augiem. Vairāku desmitu augu sugas jau ir ieviesušās pludmales smiltīs.

Tāpēc es ierosinu šo pantu formulēt sekojoši. Otro daļu šādā redakcijā: “Bīstamo atkritumu klasifikāciju un kritērijus, saskaņā ar kuriem atkritumi tiek uzskatīti par bīstamiem, saskaņojot ar Labklājības ministriju un pašvaldībām, kas nav šajā pantā, izstrādā Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un apstiprina Ministru kabinets.”

Tātad es ierosinu šeit ielikt šo vārdu “pašvaldībām”, kas mazliet pacels arī pašvaldību nozīmi šajos likumu grozījumos.

Sēdes vadītāja. Ozoliņa kungs, diemžēl mēs nevaram mutiskā veidā pieņemt jūsu priekšlikumu, to nepieļauj Kārtības rullis. Līdz ar to šis priekšlikums nav balsojams. Mēs varam balsot tikai par šī panta redakciju, kāda viņa ir, vai noraidīt to. Tas ir priekšlikums, kas iesniedzams un balsojams trešajā lasījumā tad, kad jūs iesniegsiet komisijai rakstiski.

L.Ozoliņš. Ja es tagad nevaru iesniegt, tad paldies, es iesniegšu uz trešo lasījumu.

Sēdes vadītāja. Paldies! Turpinām debates. Oskars Grīgs, frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” deputāts. Jūs par procedūru, kā virzāms tālāk?

O.Grīgs (TB). Jā. Cienījamā Saeimas priekšsēdētāja! Es atsaucu savu iepriekšējo balsojumu “pret”. Es balsoju “par”.

Sēdes vadītāja. Tātad paziņojums par balsošanas rezultātiem, kas ieiet stenogrammā, tagad tiek fiksēts, ka Oskars Grīgs iepriekšējā balsojumā ir balsojis “par”.

Dobeļa kungs, jūs debatēs gribat piedalīties? (No zāles deputāts J.Dobelis: “Nē, izdruku ņemt!”)

Tātad deputātiem iebildumu pret 2.pantu tādā redakcijā, kā ir tagad otrajā lasījumā, nav. Pieņemts. Turpinām, lūdzu!

I.Emsis. Paldies! 3.pantā ir Kārļa Čerāna priekšlikums — papildināt 3.panta 5.punktu, kas ir pieņemts pirmā lasījuma redakcijā, ar vārdu “paraugnolikums”, tātad aizstāt ar tekstu “nolikums” un nodot tos Ministru kabineta apstiprināšanai. Komisija neatbalstīja Kārļa Čerāna priekšlikumu. Līdz ar to ieteica tādu redakciju, kā nobalsots pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Atklājam debates — Jānis Mauliņš, frakcijas “Latvijai” deputāts.

J.Mauliņš (TKL). Godātā Saeima! Mūs uztrauc tas pats, ko es jau šodien minēju — vai šeit neizveidosies lobiju sistēma, vai ir nopietni nodot, kā te ir iepriekšējā tekstā: “Latvijas Republikas Vides aizsardzības komiteja un tās reģionālās teritoriālās institūcijas (reģionālās vides aizsardzības institūcijas) izstrādā valsts nozīmes bīstamo atkritumu savākšanas staciju, uzglabāšanas vietu, pārvaldes un utilizācijas uzņēmumu un apglabāšanas poligona paraugnolikumus.” Šis dokuments, nolikums, būtībā izšķir visu — kāda būs šī glabātuve, kas varēs to kotrolēt un kur tā atradīsies. Un šo te svarīgo uzdevumu, izrādās, var veikt ne tikai Vides aizsardzības komiteja, bet arī tās teritoriālās vides aizsardzības institūcijas, kuras pat mēs īsti neapzināmies, kādas tās varētu būt un kur tās atradīsies. Mēs, protams, esam par to, lai šos jautājumus izskatītu nopietnākās instancēs.

Mūsu priekšlikums faktiski ir ļoti pieticīgs, tas ir Kārļa Čerāna priekšlikums, ka šos nolikumus nodod apstiprināšanai Ministru kabinetā. Tas būtu pats mazākais, kas būtu nepieciešams, lai šos nolikumus nevarētu izstrādāt kaut kādi lobiji, un es baidos, ka tad, kā runāja, šīs atkritumu savāktuves tiks privatizētas, lai nevar izstrādāt tur jau gandrīz vai šīs privāto uzņēmumu struktūras, un valsts vairs nekādi nevarēs kontrolēt. Jo, kā zinām, pret kontroli mēs esam iebilduši. Mēs lūdzam atbalstīt Kārļa Čerāna priekšlikumu, lai kaut cik šo situāciju labotu. Paldies par uzmanību!

Sēdes vadītāja. Vairāk debatēs deputāti pieteikušies nav? Lūdzu zvanu! Komisijas vārdā?

I.Emsis. Tikai piebilde, ka visā tekstā jau ir mainīts nosaukums. Tur, kur ir Vides aizsardzības komiteja un reģionālās struktūras, jums jāatšķir pati pirmā lappusīte. Tur ir pareizs nosaukums. Tas ir jau izlabots.

Sēdes vadītāja. Varbūt jūs varat nolasīt, lai nav nekādu problēmu.

I.Emsis. Lai nebūtu nekādu problēmu, es tātad nolasu, ka aizstāt likumā “Vides aizsardzības komiteja” attiecīgajā locījumā ar vārdiem “Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija” attiecīgā locījumā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu deputātus balsot par deputāta Čerāna priekšlikumu likumprojekta 3.panta 5.punktā vārdu “paraugnolikums” aizstāt ar tekstu, kā jums dots tabulā. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 12, pret — 24, atturas — 19. Priekšlikums nav pieņemts.

I.Emsis. Tālāk, cienījamie kolēģi, 4.pantā priekšlikumi ir 1.daļas 6.punktā, kur ir deputāta Kārļa Čerāna priekšlikums. Un šeit ir papildināts — kompetence, ka Ministru kabineta kompetence ir papildināt, pareizāk sakot, labot. Kārlis Čerāns piedāvā, ka bīstamo atkritumu savākšanas staciju, uzglabāšanas vietu un pārstrādes un utilizācijas uzņēmumu un apglabāšanas poligonu izvietojumu plānus nodod apstiprināšanai Saeimai. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Debatēs deputāti pieteikušies nav? Iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

I.Emsis. Tālāk ir vēl Kārļa Čerāna priekšlikums 4.panta pirmajā daļā — papildināt ar 7.punktu: “Apstiprina un publicē bīstamo atkritumu savākšanas staciju uzglabāšanas vietu, pārstrādes un utilizācijas uzņēmumu un apglabāšanas poligonu darbības nolikumu.” Manā skatījumā šis jautājums nav balsojams, jo tas jau vienreiz tika balsots.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

I.Emsis. Tālāk labojumi ir 10.pantā 7.lapaspusē. 10.pantā ir Seiles, Dobeļa un Tabūna labojums — papildināt par iespēju veikt pārbaudes objektā, kompetence. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Vai deputāts Emsis vēlas runāt par šo jautājumu debatēs?

I.Emsis. Nē.

Sēdes vadītāja. Deputāti debatēs pieteikušies nav? Iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

I.Emsis. Tālāk ir arī deputātu Seiles, Dobeļa un Tabūna priekšlikums — papildināt 10.pantu ar jaunu 12.punktu sekojošā redakcijā: “Veikt atskaitījumus sabiedriskās kontroles fondā Ministru kabineta noteiktā kārtībā un apmērā”. Šo priekšlikumu komisija tātad ir daļēji atbalstījusi un tas ir iestrādāts redakcijā, kas ir redzama šeit, tabulas labajā pusītē.

Sēdes vadītāja. Deputāti debatēs pieteikušies nav un iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

I.Emsis. Paldies! Un tālāk ir vēl viens deputātu Seiles, Dobeļa un Tabūna priekšlikums par sabiedriskās kontroles nodrošināšanu par darbībām ar bīstamajiem atkritumiem. Tas priekšlikums ir redzams 9.lappusītē. Komisija šo priekšlikumu ir atbalstīju, nedaudz mainot redakciju, un tas savukārt ir redzams 8.lapaspusē.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts. Vai deputāts Emsis... Arī negrib uzstāties.

I.Emsis. Paldies.

Sēdes vadītāja. Nu un ko tālāk?

I.Emsis. Man lūgums nobalsot kopumā, un es gribētu nosaukt termiņu.

Sēdes vadītāja. Emša kungs, secībā. Tātad uzklausām, deputāti ir dzirdējuši komisijas priekšlikumu — balsot par “Grozījumi likumā “Par bīstamajiem atkritumiem”” pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Lūdzu balsošanas režīmu, lai balsotu par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 45, pret — 4, atturas — 8. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.

Lūdzu termiņu, līdz kādam iesniedzami priekšlikumi par labojumiem trešajā lasījumā.

I.Emsis. Lūdzu iesniegt priekšlikumus trešajam lasījumam līdz 26.septembrim.

Sēdes vadītāja. 26.septembris. Deptuātiem citu priekšlikumu nav? Iebildumu nav?

Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās”.

Guntars Kleinbergs — Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā. Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas deputāts.

G.Kleinbergs (DPS). Cienījamais Prezidij! Cienījamie deputāti! Strādājam ar dokumentiem Nr.1162 un Nr.1315.

Īsumā par lietas būtību. Pēc “Korupcijas novēršanas likuma”... Tātad ar likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās””.

Īsumā par lietas būtību. Pēc “Korupcijas novēršanas likuma” grozījumu pieņemšanas ministrijas pārziņā ir valsts statūtu sabiedrības vai valsts kapitāla daļas statūtu sabiedrībās. Faktiski tās ierobežotas vai tām ir pat pilnīgi izslēgta iespēja veikt šo kapitāla daļu pārraudzību un rezultātā veidot un realizēt valsts politiku īpašumu racionālai apsaimniekošanai. Tādēļ, ņemot vērā iepriekšējo, ir sagatavoti precizējoši grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās”, kuru pieņemšana dotu iespēju ministriem pašiem izlemt, kādā veidā pārvaldīt viņu atbildībā nodotās valsts kapitāla daļas uzņēmējsabiedrībās. Ievērojot to, ka “Korupcijas novēršanas likums” stājas spēkā ar 1.augustu, ir nepieciešams norādītos grozījumus pieņemt steidzamības kārtībā. Tādēļ arī Vides un reģionālās attīstības politikas komisijas vārdā lūdzu balsot par to, ka šos likuma grozījumus pieņemt steidzamības kārtā.

Sēdes vadītāja. Lūdzu zvanu! Kleinberga kungs! Viens “par”, viens “pret”. Jānis Lagzdiņš, frakcijas “Latvijas ceļš” deputāts.

J.Lagzdiņš (LC). Augsti godātie kolēģi deputāti! Korupcijas novēršanas likums tika pieņemts pagājušā gada augustā, tas stājas spēkā 1.janvārī. Atsevišķu normu spēkā stāšanās tika apturēta, to izdarījām mēs. Pilnībā “Korupcijas likums” stājās spēkā 1.augustā. Ministru kabinetam, ministrijām bija pilnībā iespējas šajā gada laikā, vairāk kā gada laikā, ja tas ir nepieciešams, zinot, kāds ir “Korupcijas novēršanas likums”, izdarīt grozījumus citos likumos. Turklāt nav tā, kā godātais referents šeit mums teica, ka “Korupcijas novēršanas likums” nepieļauj ministrijām nodrošināt kontroli pār valsts uzņēmējsabiedrībām. Proti, ka nav iespējams deleģēt šīm uzņēmējsabiedrībām savus pilnvarniekus. Valstī ir pietiekami daudz kompetentu personu, kuras nav valsts amatpersonas un kuras var pārstāvēt valsts intereses šajās uzņēmējsabiedrībās, kā tas ir citās valstīs. Arī šobrīd šīs uzņēmējsabiedrības ļoti labi funkcionē bez politiķu piedalīšanās, un tādēļ es uzskatu, ka nav nepieciešams šo projektu virzīt uz priekšu steidzamības kārtā. Par citiem argumentiem es runāšu tad, kad es uzstāšos debatēs par pirmo lasījumu. Paldies.

Sēdes vadītāja. “Par” neviens runāt nevēlas. Lūdzu... Jūs kā deputāts “par”... Nē, komisijas vārdā jūs esat ierosinājis steidzamību un pamatojis. Jūs varat lūgt vārdu tikai kā deputāts, ja jūs vēlaties. Kā deputāts? (Kāds kaut ko saka no vietas.) Pareizi. Es atvainojos par to, ka jūs pēc jaunā Kārtības ruļļa nevarat otrreiz aizstāvēt pats savu priekšlikumu. Lūdzu balsošanas režīmu, lai balsotu par likumprojekta atzīšanu par steidzamu! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 23, pret — 24, atturas — 13. Steidzamība nav pieņemta.

G.Kleinbergs. Tātad iznāk, ka, izmantojot savas tiesības, es lūdzu balsot par likumprojektu pirmajā lasījumā.

Sēdes vadītāja. Atklāsim debates vispirms, Kleinberga kungs! (Smejas.) Pēc tam būs balsojums pirmajā lasījumā.

Jānis Lagzdiņš, frakcijas “Latvijas ceļš” deputāts.

J.Lagzdiņš (LC). Kolēģi deputāti! Es būtu ļoti iepriecināts, ja valdība tik tiešām būtu iesniegusi tādu likumprojektu, par kuru runāja šeit cienījamais referents. Jo kopumā jau es atbalstu to ideju, ka ministrijām būtu jānodrošina šī pārraudzība pār uzņēmējsabiedrībām, un tik tiešām mūsu valstī šī pārraudzība netiek realizēta tā, kā mēs vēlētos. To mēs ļoti bieži redzam. It sevišķi tad, kad valsts kontrole vai citas institūcijas — valsts vai pašvaldību uzņēmējsabiedrības kontrolē. Godātie kolēģi, lūdzu iedziļinieties piedāvātajā likumprojekta tekstā. Šeit gluži nav tā, kā to teica cienījamais referents, bet lietas būtība ir šāda. Es varbūt citēšu normu, kuru piedāvā pieņemt Ministru kabinets.

Tātad: izteikt 8.pantu šādā redakcijā. Runa ir par likumu, par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās. Citēju piedāvāto normu: “Valsts institūcija vai pašvaldība kā kapitāla daļu turētāja par pilnvarnieku var iecelt valsts (pašvaldību) amatpersonu, arī ierēdni, vai citu personu...” un tālāk nākošajā teikumā ir runa par to, ka šī amartpersona nevar būt par kapitāla daļas pilnvarnieku vairāk kā trijās uzņēmējsabiedrībās.

Paskatīsimies, ko mums saka “Korupcijas novēršanas likums”. Tur ir fiksēts un skaidri un gaiši 5.pantā ir noteikts, kas ir valsts amatpersonas. Valsts amatpersonas, godātais referent un godātie kolēģi, nav tikai ierēdņi un nav tikai kaut kādu ministriju darbinieki, bet valsts amatpersonas saskaņā ar šo likumu ir 14 kategoriju darbinieki, sākot ar Valsts prezidentu, Saeimas deputātu, ministru, tiesnesi, prokuroru, policijas darbinieku. Tātad, ja pieņemsim šo likumu, arī policijas darbiniekus varēs nozīmēt par pilnvarniekiem valsts un pašvaldību uzņēmējsabiedrības kā padomes locekļus. Padomājiet, kur mēs ejam! Tātad valsts kontrolierus, tātad Nacionālo bruņoto spēku aktīvā ierindas dienesta karavīrus. Godātie kolēģi, es domāju, ka Ministru kabinets šādu normu negribēja iesniegt. Jo runa šeit acīmredzot ir par ierēdņiem. Un acīmredzot atsevišķos gadījumos ierērdņus varētu iecelt, it sevišķi no Finansu un Satiksmes ministrijas, Ekonomikas ministrijas, par šo uzņēmējsabiedrību pārvaldniekiem.

Godātie kolēģi, ņemot vērā, ka šā piedāvātā likuma koncepcija ir absolūti pretrunā ar “Korupcijas novēršanas likumu”, absolūti pretrunā ar veselo saprātu un to pieredzi, kāda ir kaimiņvalstīs, es aicinu šo likumprojektu noraidīt.

Sēdes vadītāja. Debatēs vairāk deputāti pieteikušies nav, bet ir Inese Vaidere — Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre. Lūdzu!

I.Vaidere (Ekonomikas ministrijas parlamentārā sekretāre). Cienījamās deputātes! Godājamie deputāti! Es gribētu vērst jūsu uzmanību uz, manuprāt, ļoti svarīgu lietu. Protams, es piekrītu Lagzdiņa kungam par to, ka redakcionāli šis pants varētu tikt labots, bet galvenais mērķis, kāpēc šāds likumprojekts no Ministru kabineta ir iesniegts, ir tas, ka mums kā ministriju pārstāvjiem sakarā ar “Korupcijas novēršanas likumu”, ar šo neatrisināto jautājumu, kādas ir ierēdņu tiesības, mums ir radušās ārkārtīgi lielas grūtības tajā ļoti svarīgajā sfērā, ko jūs pazīstat ar nosaukumu — valsts uzņēmumu pārvalde. Pretēji līdzšinējai praksei, ka valsts intereses valsts uzņēmumos varēja pārstāvēt ministrijas kompetents ierēdnis. Mūsu ministrijā tādu ir vairāk, varu nosaukt Oša kungu, Cebuļa kungu, un līdz ar to varēja realizēt šajos uzņēmumos noteiktu valsts politiku, tagad mums ir izveidojies starpposms. Dažkārt ir jāņem cilvēki no malas, kuri tad nu būtu tiesīgi un kuriem tad būtu uzdots realizēt šo valsts politiku, un iznāk tādi lieli birokrātiski šķēršļi, jo ministram ir vai nu jāstrādā tieši ar šiem pilnvarniekiem, vai tik un tā starp ministru un šo pilnvarnieku ir jāieliek starpā šis valsts ierēdnis. Katrā ziņā jūs varbūt esat pievērsuši uzmanību pēdējām maiņām uzņēmējsabiedrību padomēs. Lūk, manis nosauktie — Oša kungs, Cebuļa kungs, viņi ir pārtraukuši savu darbu, piemēram, uzņēmējsabiedrībās, un to vietā ir nākuši tādi kungi, kas, protams, arī ir kompetenti, piemēram, Meļņika kungs, Kažes kungs, bet vienkārši šajā gadījumā ministrijai ir ārkārtīgi grūti paust savas intereses. Tāpēc es jūs aicinu nobalsot tomēr par šo likumprojektu un tad tālāk redakcionāli izdarīt tās izmaiņas, par kurām šeit runāja deputāts Lagzdiņa kungs. Paldies!

Sēdes vadītāja. Vairāk debatēs pieteikušos nav? Lūdzu zvanu! Komisijas vārdā.

R.Kleinbergs (DPS). Cienījamie deputāti! Tomēr, cienot arī ļoti Lagzdiņa kunga likumu un Lagzdiņa kunga priekšlikumus, aicinu balsot pirmajā lasījumā “par” un pēc tam izdarīt, ja vajadzīgs, nelielus redakcionālus labojumus.

Sēdes vadītāja. Lūdzu balsošanas režīmu, lai balsotu par likumprojekta “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās” pieņemšanu pirmajā lasījumā. Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 40, pret — 13, atturas — 9. Likumprojekts pirmajā lasījumā ir pieņemts. Lūdzu nosaukt datumu, līdz kādam iesniedzami labojumi otrajam lasījumam!

G.Kleinbergs. Labojumus lūdzu iesniegt līdz 19.septembrim.

Sēdes vadītāja. 19.septembris. Deputātiem citu priekšlikumu nav? Iebildumu nav.

Godātie deputāti! Latvijas Republikas 6.Saeimas Prezidijam. “Sakarā ar to, ka Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas nozīmētais referents 12. un 19.septembra sēdēs nepiedalīsies komandējuma dēļ, lūdzu Prezidija jautājumu “Par Valsts cilvēktiesību biroju” iekļaut 26.septembra sēdē. Lai Prezidijs varētu iekļaut 26.septembra sēdē, man vispirms — Prezidijam ir vajadzīga jūsu piekrišana, ka mēs to šodien svītrojam no darba kārtības. Deputātiem iebildumu nav?

Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā”.

Juris Kaksītis — Juridiskās komisijas vārdā. Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas deputāts.

J.Kaksītis (DPS). Augsti godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Es aicinu jūs pievērst uzmanību dokumentiem Nr. 616, Nr. 809, Nr.110 un Nr. 1184.

Sēdes vadītāja. Nr. 1284.

J.Kaksītis. Nr. 1284. Ministru kabinets ir iesniedzis šos likumprojektus, un Juridiskā komisija, izskatot savā sēdē, atbalstīja principā likumprojektu, kas dokumentā ir Nr.110. Proti, par to, kā rajonu un pilsētu tiesās turpmāk civillietas varēs izskatīt viens tiesnesis. Ja jūs iepazināties ar anotāciju, tad tur gan vairāk ir runāts par pragmatiskiem apsvērumiem, nekā par problēmu pēc būtības, un šis pragmatisms saistās ar to, ka nav iespējams nodrošināt vairāk kā 12 tūkstošu piesēdētāju darbu tiesās, taču, atbalstot šo dokumentu, Juridiskā komisija vadījās arī no tīri juridiskiem apsvērumiem, arī no tā, ka savā laikā šā gada 19.aprīlī republikas tiesnešu konferencē tika pieņemts lēmums par šāda priekšlikuma atbalstīšanu.

Nākamais ir dokuments Nr. 616, bet vispirms daži vārdi par dokumentu Nr. 809. Šie labojumi vai grozījumi Civilprocesa kodeksā ir saistīti ar likumprojektu, kuru mēs jau esam uzsākuši apspriest Saeimā, un es ceru, ka turpināsim to darīt arī šobrīd, tas ir par uzņēmēju un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju, un, apspriežot šos valdības iesniegtos likumprojektus, komisija nāca pie atziņas, ka saskaņā ar Kārtības ruļļa 85.panta nosacījumiem komisija pieņem lēmumu apvienot projektus un izstrādāt alternatīvo likumprojektu. Apvienojot šos likumprojektus un izstrādājot alternatīvo likumprojektu, kas ir dokuments Nr. 1284, mēs esam pilnībā piekrituši tātad jau 110. dokumentā esošajam projektam. Mēs esam atbalstījuši ideju, kas izteikta dokumentā Nr. 616, taču to izdarījuši, mūsuprāt, veiksmīgāk tādējādi, ka noraidījām priekšlikumu izveidot atsevišķu nodaļu, bet gan iestrādājām to ideju, kāda ir šajā likumprojektā ielikta, izdarot papildinājumus vai izsakot priekšlikumus papildināt Civilprocesa kodeksa jau spēkā esošo normu un iestrādāt tos spēkā esošā Civilprocesa kodeksa 25.nodaļā, papildinot 242. pantu un 245. panta 16. punktu ar normām, kuras ir iestrādātas, un jūs varat iepazīties ar tām jau manis nosauktajā dokumentā. Bez tam Juridiskā komisija konstatēja, ka valdības iesniegtajā likumprojektā ir arī tādi priekšlikumi, kuri jau ir pieņemti. Par kuriem mēs trešajā lasījumā nobalsojām 8.augustā, pirmajā sēdē, rudens pirmajā sēdē. Izstrādājot alternatīvo likumprojektu, komisija ņēma vērā tās normas vai tās projektā esošās normas, kuras tika atbalstītas, iepriekš izskatot likumprojektu par uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību atzīšanu par maksātnespējīgām.

Ja jūs atceraties, tad vasarā, brīdī, kad tika apspriests šis likumprojekts, pirmo reizi šajās materiālajās normās bija iestrādātas arī vairākas procesuāla rakstura normas, pret kurām juristi pamatoti iebilda, un tad šis likumprojekts tika atgriezts atpakaļ komisijai, viņi strādāja, lai tālāk veidotu šo projektu un izdarītu labojumus Civilprocesa kodeksā. Mēs esam to ņēmuši vērā, un mūsu dokumentā ir iestrādātas procesuālās normas, procesuālās īpatnības, kādas būtu nepieciešamas, izskatot šīs kategorijas lietas. Mēs jau šobrīd esam piesaistījuši arī tiesu uzmanību šim likumprojektam, kuras būs tās, kurām būs jāvadās pēc šī likuma, ja tas tiks pieņemts, un principā esam saņēmuši pozitīvas rakstiskas atsauksmes gan no Augstākās tiesas, gan no apgabaltiesas, kas faktiski galvenokārt izskatīs lietas un vadīsies pēc normām, kuras, es ceru, tiks pieņemtas Saeimā un izdarīti labojumi Civilprocesa kodeksā. Šajā sakarībā es gribu teikt, ka es šodien griezīšos pie jums ar lūgumu, ka atbilstoši Kārtības ruļļa nosacījumiem es esmu pilnvarots komisijas vārdā lūgt, lai šo likumprojekta izskatīšanu atzītu par steidzamu. Tādēļ es lūdzu, ņemot vērā to, ko es teicu, ņemot vērā, ka tiešām, ja tiks pieņemts likums par uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību maksātnespēju, un tas, iespējams, varētu būt pat šodien, tad šīs procesuālās normas, lai varētu realizēt dzīvē tos nosacījumus, kas ietverti likuma normās, tad šis likums ir ļoti nepieciešams jau drīzumā. Sakarā ar to es arī lūdzu atbalstīt šo projektu pirmajā lasījumā un atzīt par steidzamu. Paldies.

Sēdes vadītāja. Kaksīša kungs, vispirms ir steidzamība, pēc tam debates, un tad būs pirmais lasījums. Lūdzu zvanu! “Par” un “pret” steidzamību? Dobeļa kungs, es atvainojos. Dobeļa kungs, debates Saeimā notiek no tribīnes, ja jūs vēlaties runāt, es jums došu vārdu, nevis jūs nostājaties man priekšā pašlaik un skaidrojiet. Jūs vēlaties runāt? Juris Dobelis , LNNK un LZP frakcijas deputāts, “par” vai “pret” priekšlikumu.

J.Dobelis (LNNK, LZP). Kolēģi! Bet mēs neesam izvēlējušies dokumentu, par kura steidzamību mēs balsojam, ja mēs gadījumā noraidām komisijas piedāvāto variantu un neizvēlamies šo apvienoto dokumentu, tad kāda tad būs šī steidzamība?

Sēdes vadītāja. Augsti godātie deputāti! Kārtības rullī ir 92.pants, pirms debatēm par likumprojektu pirmā lasījumā ir jāizšķir jautājums par steidzamību. Jautājums ir par būtību, par steidzamību par šo dokumentu. Pēc tam jūs izlemsiet, par kuru no šiem dokumentiem jūs... tāda ir kārtība Kārtības rullī, es vienpersonīgi, Dobeļa kungs, uz jūsu ierosinājumu nevaru izmainīt Saeimas Kārtības rulli, tāpēc lūdzu deputātus balsot par likumprojekta atzīšanu par steidzamu. (No zāles deputāts J. Dobelis: “Piekrītu!”) Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 53, pret — nav, atturas — 4. Debatēs deputāti pieteikušies nav. Lūdzu zvanu! Neviens iesniedzējs nevienu likumprojektu, cik es saprotu, atsaucis nav.

J.Kaksītis. Iesniedzēji oficiāli nevienu likumprojektu atsaukuši nav, tādēļ es lūdzu atbalstīt alternatīvo, komisijas izstrādāto likumprojektu un noraidīt likumprojektus, kas ir dokumenti Nr.616, 809 un 1110.

Sēdes vadītāja. Tā kā neviens iesniedzējs savu likumprojektu atsaucis nav, mums ir četri projekti, tagad mēs balsojam iesniegšanas secībā. Dokumenti ir arī sakārtoti iesniegšanas secībā, komisija tā ir sakārtojusi, ja, Kaksīša kungs? Iesniegšanas secībās ir sakārtoti? Jā, tad lūdzu deputātus tagad pievērst uzmanību!

Pirmais — balsojam par dokumentu Nr.616. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu deputātus balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 7, pret — 39, atturas — 11. Nav pieņemts.

Lūdzu deputātus pievērst uzmanību — balsojam par dokumentu Nr. 809, nosaukums visiem vienāds. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 2, pret — 46, atturas — 12. Nav pieņemts.

Lūdzu deputātus balsot par dokumentu Nr. 1110. Lūdzu deputātus tad, kad norit balsojums, netraucēt operatoru, kurš realizē balsošanas režīmu zālē. Lūdzu dokuments Nr.1110. Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 1, pret — 44, atturas — 9. Nav pieņemts.

Dokuments Nr. 1284. Lūdzu balsošanas režīmu! Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 61, pret — nav, atturas — 2. Likumprojekts pieņemts pirmajā lasījumā.

Priekšlikumi iesniedzami otram lasījumam steidzamības gadījumā. Mums ir lūgums nosaukt otrā lasījuma datumu, Kaksīša kungs. Es varbūt atvainojos, tad kurā pantā ir šie datumi? Lūdzu, variet arī nosaukt datumu, ja vēlaties!

J.Kaksītis. Es vēlos arī nosaukt priekšlikumu iesniegšanas datumu — 20.septembri.

Sēdes vadītāja. Neparedz, Kaksīša kungs.

J.Kaksītis. Cienījamie kolēģi... (No zāles deputāts I. Bišers: “Kad sēde?”)

Sēdes vadītāja. Kolēģi, Saeimā diskutē no tribīnes, ja jūs apšaubāt Kaksīša kunga teikto, Bišera kungs, lūdzu nāciet tribīnē, es jums došu vārdu, kā jautājums virzāms tālāk. Ilmārs Bišers, Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas deputāts.

I.Bišers (DPS). Cienījamie kolēģi! Es nevis apstrīdu Kaksīša kunga priekšlikumu, bet atbalstu, jo jaunā Kārtības ruļļa redakcija paredz arī iesniegumu noteikšanas laiku arī pie steidzamības.

Sēdes vadītāja. Lūdzu — 20.septembris. Deputātiem citu priekšlikumu nav, iebildumu nav.

J.Kaksītis. Paldies. Cienījamie kolēģi! Es labprāt nosauktu šodien arī sēdes laiku, taču es esmu diezgan savādā situācijā šobrīd, jo es zinu, ka tiks lemts arī par sēdēm, kuras notiks trešdienās, iespējams, notiks, līdz ar to es varētu likt priekšā 26.datumu, tā ir ceturtdiena. Un acīmredzot neskatoties uz izmaiņām, iespējamām izmaiņām sēdēs, es lieku priekšā izskatīt šo likumprojektu 26.septembrī.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret likumprojekta izskatīšanu otrā, galīgā lasījumā 26.septembrī nav? Pieņemts.

Godātie deputāti! Līdz ar to mēs esam izskatījuši visus jautājumus, kas tika iekļauti un netika atsaukti ārkārtas sēdē, un līdz ar to ārkārtas sēdi pasludinu par slēgtu.

Godātie deputāti, es ceru, ka jums visiem uz galda ir kārtējās sēdes materiāli, ja nav tad... Ja ir iebildumi, tad mēs varam pēc reģistrācijas, kad tiks nolasīti rezultāti, izsludināt piecu minūšu pārtraukumu, lai šos dokumentus saņemtu.

Tā, lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu deputātus reģistrēties un Saeimas sekretāra biedri Janīnu Kušneri nolasīt reģistrācijas rezultātus!

J.Kušnere (6. Saeimas sekretāra biedre). Godātie deputāti! Lūdzu uzmanību! Nav reģistrējušies: Kārlis Čerāns, Roberts Dilba, Guntis Eniņš, Viesturs Gredzens, Jānis Kazāks, Aleksandrs Kiršteins, Odisejs Kostanda, Andrejs Krastiņš, Ludmila Kuprijanova, Ivars Jānis Ķezbers, Aristids Jēkabs Lambergs, Imants Liepa, Andrejs Naglis, Andris Rubins, Andris Saulītis, Antons Seiksts, Leonards Teniss, Andris Tomašūns, Jānis Urbanovičs, Roberts Zīle. Paldies.

Sēdes vadītāja. Ārkārtas sēdi pasludinu par slēgtu.

Lūdzu balsošanas režīmu, lai balsotu par manu priekšlikumu — piecu minūšu pārtraukumu pirms kārtējās sēdes, lai deputāti varētu paņemt materiālus. Lūdzu balsot! Lūdzu rezultātu! Par — 44, pret — 8, atturas — 8. Darbu sākam pulksten 13.50.

Kopsavilkums

Par 9. un 12.septembra ārkārtas sēdi

Saeima 2.lasījumā pieņēma likumprojektus:

— Grozījumi likumā “Par zemes privatizāciju lauku apvidos””. (Reģ. Nr.266) (dok. Nr.735; Nr.1255; Nr.1255a; Nr.1255b) Balsojums: 50 par, 12 pret, 7 atturas. (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.81, dok. Nr.170)

— “Grozījumi likumā “Par zemes reformu Latvijas Republikas pilsētās””. (Reģ. Nr.270) (dok. Nr.739; Nr.1306) Balsojums: 43 par, 12 pret, 1 atturas.

— “Grozījumi likumā “Par bīstamajiem atkritumiem””. (Reģ. Nr.276) (dok. Nr.755; Nr.1305) Balsojums: 45 par, 4 pret, 8 atturas. (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.80, dok. Nr.169)

Saeima 1.lasījumā kā steidzamu pieņēma likumprojektu:

— “Grozījumi Latvijas Civilprocesa kodeksā”. (Reģ. Nr.431) (dok. Nr.1284) Balsojums par steidzamību: 53 par, 0 pret, 4 atturas. Balsojums par 1.lasījumu: 61 par, 0 pret, 2 atturas.

Saeima 1.lasījumā pieņēma likumprojektu:

— “Grozījums likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldi uzņēmējsabiedrībās””. (Reģ. Nr.392) (dok. Nr.1162; Nr.1315) Balsojums: 40 par, 13 pret, 9 atturas.

12. septembra sēde

Stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 6. Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse.

Sēdes vadītāja. Godātie deputāti! Lūdzu ieņemiet savas vietas! Piecu minūšu pārtraukums ir beidzies. Lūdzu reģistrācijas režīmu! Lūdzu deputātus reģistrēties! Lūdzu rezultātu! Zālē ir 64 deputāti.

Godātie deputāti! Sākam 1996. gada 12. septembra plenārsēdi. Turpinām darbu tur, kur pārtraucām iepriekšējā plenārsēdē, izskatot likumprojektu “Likums par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju”. Trešais lasījums.

Roberts Zīle — Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas vārdā, “Tēvzemei un Brīvībai” frakcijas deputāts.

Atgādināšu deputātiem stenogrammas ierakstu, kurā brīdī mēs beidzām: “Sēdes vadītāja: Deputātiem iebildumu par 24. panta pirmās daļas jauno redakciju nav. Pieņemts. “ Tātad, lūdzu, deputātus atrast 24. panta pirmo daļu.

R.Zīle (TB). Cienījamā priekšsēdētāja, godātie kolēģi! Tātad 19. lappuses... mēs esam nobalsojuši 24. panta pirmo daļu, un nākošais priekšlikums, ko komisija izskatīja, ir 24. panta pirmās daļas 1.— 4. punktu iekļaut jaunajā otrajā daļā, attiecīgi svītrojot vārdus. Šo priekšlikumu ir iesniedzis ekonomikas ministrs Guntars Krasts. Šis priekšlikums ir iestrādāts komisijas priekšlikumā, kas tātad ir izteikts Budžeta un finansu komisijas priekšlikumā, ko jūs redzat 19. lappuses apakšējā daļā, 24. panta pirmās daļas 1. — 4. punktu izteikt kā otro daļu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu par 24. panta pirmās daļas pirmo četru punktu iestrādāšanu otrajā daļā nav? Pieņemts.

R.Zīle. 20. lapaspusē ir saņemts ekonomikas ministra Guntara Krasta priekšlikums — izteikt 24. panta otro daļu minētajā redakcijā, ko komisija daļēji ir iestrādājusi savā priekšlikumā, kas ir izteikts 20. lappuses beidzamajā rindkopā, tātad izteikt 24. panta otrās daļas pirmo teikumu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 24. panta otrās daļas pirmā teikuma jauno redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 21. lapaspuse. Ekonomikas ministra priekšlikums par 24. panta otrās daļas 1. — 4. punktu iekļaušanu jaunajā trešajā daļa, attiecīgi svītrojot vārdu “līdz”. Šis priekšlikums izstrādāts komisijas priekšlikumā, kurš ir redzams nedaudz zemāk, tātad Budžeta un finansu komisijas priekšlikums ir izteikt 24. panta otrās daļas 1. — 4. punktu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu par 24. panta otrās daļas 1. — 4. punktu redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Nākošais ir arī ekonomikas ministra priekšlikums — izteikt 24. panta trešo daļu minētajā redakcijā, ko komisija neatbalstīja...

Sēdes vadītāja. .... bet iesniedza savu redakciju, ja?

R.Zīle. Bet iesniedza savu redakciju par 24. panta trešo daļu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu par 24. panta trešās daļas redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 22. lapaspuse. Ekonomikas ministra priekšlikums — izteikt 24. panta 5. daļu minētajā redakcijā. Komisija šo priekšlikumu neatbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu par ekonomikas ministra priekšlikumu par 24. panta 5. daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — 25. pantā trešajā daļā aizstāt attiecīgos vārdus. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 23. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — izteikt 27. panta pirmās daļas 4. punktu minētajā redakcijā. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 27. panta pirmās daļas 4. punktu jaunajā redakcijā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikumu — izteikt 28. panta pirmās daļas 1. punktu minētajā redakcijā — ir atbalstījusi komisija sēdē.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 28. panta pirmās daļas 1. punkta redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Nākamie priekšlikumi, ko komisija izskatīja, bija 25. lapaspusē. Budžeta un finansu komisija ir izstrādājusi savu priekšlikumu, ko, protams, ir atbalstījusi. Par 30. panta pirmās daļas maiņu.

Sēdes vadītāja. Te ir svītrot vārdus, cik es saprotu?..

R.Zīle. Jā, svītrot vārdus no iepriekšējā lasījuma redakcijas.

Sēdes vadītāja. Deputātiem arī nav iebildumu pret komisijas slēdzienu par vārdu svītrošanu? Pieņemts.

R.Zīle. Nākamais priekšlikums arī ir Budžeta un finansu komisijas izstrādātais priekšlikums — papildināt 30. pantu ar jaunu trešo daļu, mainot attiecīgo daļu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas priekšlikumu par 30. panta jauno trešo daļu, mainot daļu numerāciju, nav? Pieņemts.

R. Zīle. Komisija, izskatot Juridiskā biroja priekšlikumus par 30. panta trešo daļu jaunā redakcijā, šo priekšlikumu ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas atbalstu Juridiskā biroja priekšlikumam nav? Pieņemts.

R.Zīle. 26. lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādājusi savu priekšlikumu izteikt 32. panta pirmo daļu tātad minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 32. panta pirmās daļas redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Par 32. panta trešās daļas otrā teikuma redakciju Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādāja savu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 32. panta trešās daļas otrā teikuma redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 27. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikumu — 32. pantu papildināt ar 4. daļu minētajā redakcijā — komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 32. panta 4. daļu jaunā redakcijā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Ekonomikas ministra priekšlikumu — papildināt 32. pantu ar jauno 4. daļu — komisija noraidīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikumu — izteikt 5. nodaļas virsrakstu jaunā redakcijā — komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 5. nodaļas jauno virsrakstu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 29. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 39. panta 1. punktu izteikt minētajā redakcijā. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 39. panta pirmā punkta jauno redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 31. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikumu — aizstāt 42. panta otrās daļas 1. punktā attiecīgos vārdus — komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret Juridiskā biroja priekšlikumu atbalstīšanu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 33. lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums svītrot — 45. panta otro teikumu. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija, protams, atbalstījusi savu priekšlikumu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 45. panta otrā teikuma svītrošanu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — izteikt 46. panta nosaukumu jaunā redakcijā — ir atbalstīts komisijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 46. panta jauno redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — 46. panta otrajā daļā aizstāt attiecīgos vārdus — ir komisijā atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir atbalstījusi arī Juridiskā biroja priekšlikumu izslēgt 47. pantu.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 47. panta izslēgšanu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 34. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — izslēgt 48. pantu — ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 48. panta svītrošanu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — aizstāt 49. panta nosaukumā vārdu “lietā” ar vārdu “procesā” ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par vārdu aizstāšanu 49. pantā nav? Pieņemts.

R.Zīle. 35. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 53. pantā aizstāt vārdus... šeit ir neliela tehniska neprecizitāte... “citu faktiskās maksātnespējas iestāšanās dienu” ar vārdiem “agrāk maksātnespējas iestāšanās diena”. Šis priekšlikums ir pieņemts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par vārdu izmaiņu 53. pantā nav? Pieņemts.

R.Zīle. 38. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums papildināt — 58. pantu ar trešo daļu minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 58. panta jaunu trešo daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 39. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums izteikt — 59. panta 7. un 8. daļu minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu par 59. panta 7. un 8. daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 40. lappuse. Juridiskā biroja priekšlikums — izslēgt 62. panta otro daļu — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 62. panta otrās daļas svītrošanu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 41. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — papildināt 63. pantu ar jaunu trešo daļu, mainot turpmāko numerāciju — ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 63. panta papildināšanu ar jaunu trešo daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 42. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — papildināt 64. panta ceturto daļu ar otro teikumu minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu par 64. panta ceturto daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 43. lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — aizstāt 65. panta pirmajā daļā attiecīgos vārdus — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret atbilstošo vārdu nomaiņu 65. panta pirmajā daļā nav? Pieņemts.

R.Zīle. 44. lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izstrādājusi savu priekšlikumu — papildināt 66. pantu ar otro daļu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 66. panta otrās daļas papildināšanu dotajā redakcijā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — izteikt 67. panta pirmo rindkopu minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 46. lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izstrādājusi priekšlikumu — papildināt likumprojektu ar jaunu 70. pantu, ietverot 104. panta normas, mainot panta numerāciju, un šī redakcija ir dota tālāk 46. lapaspusē.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas priekšlikumu papildināt likumprojektu ar jaunu 70. pantu

R.Zīle. 47.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 70.pantā izteikt pirmās daļas 1.punktu minetā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu par 70.panta pirmās daļas 1.punktu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izstrādājusi priekšlikumu — 70.panta 2.punktā mainīt attiecīgos vārdus.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret atbilstošo vārdu nomaiņu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 70.panta 3.punktā arī ir Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums arī par minēto, tieši to pašu vārdu aizstāšanu.

Sēdes vadītāja. Jā, tas ir pēc būtības tas pats. Paldies, pieņemts.

R.Zīle. 48.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 70.pantā aizstāt ceturtajā daļā attiecīgos vārdus. Komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 49.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 73.panta pirmās daļas pirmo rindkopu izteikt minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 73.panta pirmās daļas pirmās rindkopas redakciju, nav? Pieņemts.

R.Zīle. 50.lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — izteikt 73.panta otro daļu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 73.panta otrās daļas redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 51.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 78.panta pirmajā daļā aizstāt vārdus, — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret šo vārdu nomaiņu “lietas” aizstāt ar vārdu “procesa” nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — papildināt 81.panta pirmās daļas 2.punktu ar attiecīgiem vārdiem — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par komisijas slēdzienu — papildināt 81.panta pirmās daļas 2.punktu ar vārdiem, kas doti tabulā, nav? Pieņemts.

R.Zīle. Arī nākamais Juridiskā biroja priekšlikums — papildināt 81.pantu ar jaunu daļu, mainot daļu numerāciju, pārvietojot 85.panta pirmo daļu minētā redakcijā – komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 53.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 85.pantā aizstāt panta nosaukumā attiecīgos vārdus. Budžeta komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par vārdu nomaiņu 85.pantā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — 85.pantā pārcelt panta pirmo daļu uz 81.pantu kā trešo daļu, mainot 81. un 85.panta turpmāko daļu numerāciju — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par pantu pārcelšanu, mainot numerāciju, nav? Pieņemts.

R.Zīle. 54.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 86.pantā izslēgt vārdus — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par vārdu izslēgšanu 86.pantā atbilstoši dotajam tekstam, nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādājusi savu priekšlikumu — izteikt 87.panta pirmās daļas 2.punktu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 87.panta pirmās daļas 2.punkta redakciju, nav? Pieņemts.

R.Zīle. 55.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — izteikt 90.panta 2.punktu minētajā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 90.panta 2.punkta redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 56.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 90.pantā aizstāt 3.punktā attiecīgos vārdus — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret atbilstošo vārdu nomaiņu, kā dots tabulā, nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādājusi savu priekšlikumu — papildināt 91.pantu ar jaunu otro un trešo daļu, mainot daļu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 91.panta jauno otro un trešo daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 57.lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādājusi priekšlikumu — izteikt 92.pantu minētā redakcijā, ko jūs redzat tabulā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas sniegto redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — papildināt 93.pantu trešo daļu ar jaunu 5.punktu, mainot punktu numerāciju. Šī redakcija ir dota tabulā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 93.panta trešās daļas papildināšanu ar jaunu 5.punktu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 58.lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — izteikt 96.pantu minētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 96.panta redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — papildināt likumu ar jaunu 97. pantu minētajā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret jaunā 97.panta redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 60.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — aizstāt 98.pantā attiecīgos vārdus — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret vārdu nomaiņu 98.pantā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija izstrādājusi savu priekšlikumu — papildināt 99.pantu ar jaunu otro daļu, mainot attiecīgi daļu numerāciju.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 99.panta papildināšanu ar jaunu otro daļu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 61.lapaspuse. Budžeta un finansu (nodokļu) komisijas priekšlikums — izteikt 99.panta otro daļu minētā redakcijā.

Sēdes vadītāja. Deputātiem pret komisijas sniegto redakciju iebildumu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — 100.pantā papildināt otro daļu ar attiecīgiem vārdiem — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 100.panta papildinājumu otrajā daļā nav? Pieņemts.

R.Zīle. Juridiskā biroja priekšlikums — 100.pantā papildināt trešo daļu ar otro teikumu minētā redakcijā — komisijā ir atbalstīts.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret 100.panta trešās daļas otro teikumu nav? Pieņemts.

R.Zīle. 62.lapaspuse. Komisija ir atbalstījusi Juridiskā biroja priekšlikumu — aizstāt 101.pantā attiecīgos vārdus.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu pret komisijas slēdzienu par 101.panta vārdu nomaiņu nav? Pieņemts.

R.Zīle. Budžeta un finansu (nodokļu) komisija ir izstrādājusi priekšlikumu — izslēgt 104.pantu un izteikt to kā 70.pantu, mēs jau iepriekš nedaudz saskārāmies ar šo numerācijas maiņu.

Sēdes vadītāja. Tas pēc būtības nav izskatāms. Paldies! Pieņemts.

R.Zīle. 63.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — izteikt 107.panta pirmās daļas pirmā teikuma palīgteikumu minētā redakcijā. Komisija ir atbalstījusi.

Sēdes vadītāja. Deputātiem iebildumu par 107.panta pirmās daļas pirmā teikuma palīgteikuma redakciju nav? Pieņemts.

R.Zīle. 64.lapaspuse. Juridiskā biroja priekšlikums — 108.panta trešās daļas 1. punktā attiecīgi aizstāt vārdus — komisijā ir atbalstīts.

Informācija

Par Saeimas Prezidija 1996.gada 16.septembra sēdi

1. Sēdē izskatīja piecus saņemtos likumprojektus, par kuriem Prezidijs līdz ar savu atzinumu par to tālākvirzīšanu ziņos Saeimas sēdē.

2. Nolēma atcelt Saeimas Prezidija 1996.gada 9.septembra lēmumu “Par Saeimas sēžu kavējumiem 1996.gada augustā” daļā par deputāta P.Keiša 29.augusta ārkārtas sēdes kavējumu.

3. Saeimas Prezidijs apstiprināja izsludināšanai Saeimas 1996.gada 18. un 19.septembra sēdes darba kārtību.

4. Saeimas Prezidijs apstiprināja izsludināšanai Saeimas 1996.gada 19.septembra sēdes (pulksten 18.00) darba kārtību.

5. Prezidijs lūdza frakcijas sagatavot un līdz 20.septembrim iesniegt Saeimas Kancelejā priekšlikumus jautājumā par Saeimas sēdēm, kurās tiek atbildēts uz deputātu jautājumiem. Par minēto jautājumu tiks lemts Prezidija un Frakciju padomes sēdē 24.septembrī pulksten 16.00.

6. Pieņēma zināšanai Saimnieciskās komisijas lēmumu par līdzekļu piešķiršanu tipogrāfijas izdevumiem sakarā ar Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sagatavoto likumdošanas aktu un informatīvo materiālu krājumu.

Prezidijs nolēma atlikt jautājuma izskatīšanu līdz nākamajai sēdei.

7. Pieņēma zināšanai Revīzijas komisijas atzinumu par veikto pārbaužu rezultātiem.

8. Izskatīja deputātu iesniegumus un attaisnoja kavējumus: O.Brūveram (Saeimas 9.septembra ārkārtas sēdes daļā); A.Krastiņam (Saeimas 9.septembra ārkārtas sēdē un 12.septembra sēdes daļā); J.Kušnerei (Saeimas 5.septembra sēdē un 5.septembra vakara sēdē); E.Inkēnam (Saeimas 28.augusta ārkārtas sēdē, ārkārtas sēdes turpinājumā 29.augustā un 29.augusta sēdē); J.Sinkam (Saeimas 5.septembra sēdē un 5.septembra vakara sēdē); V.Kalnbērzam (Saeimas 9.septembra ārkārtas sēdē); R.Zīlem (Saeimas 9.septembra ārkārtas sēdes turpinājumā 12.septembrī — pēdējā reģistrācijā); P.Keišam (Saeimas 5.septembra sēdē, 5.septembra vakara sēdē un 9.septembra ārkārtas sēdē); E.Grinovskim (Saeimas 9.septembra ārkārtas sēdē); J.Kazākam (Saeimas 5.septembra sēdē un 5.septembra vakara sēdē); M.Bekasovam (Saeimas 5.septembra sēdē un 5.septembra vakara sēdē).

9. Piešķīra komandējumus:

1) deputātiem J.Kušnerei, A.Panteļējevam, J.Sinkam, I.Ķezberam, J.Priedkalnam, A.Kiršteinam un Starpparlamentu attiecību biroja vadītājai S.Kalniņai laikā no 21.septembra līdz 27.septembrim uz Eiropas Padomes Parlamentu asamblejas 1996.gada sesijas ceturto daļu Strasbūrā (Francija);

2) deputātam J.Bunkšam laikā no 22.septembra līdz 27.septembrim uz ANO, Zviedrijas valdības un Zviedrijas valsts sektora organizācijas Stokholmā rīkoto pasaules forumu par jauninājumiem vietējo pašvaldību politikā un pārvaldē;

3) deputātam A.Tomašūnam laikā no 21.septembra līdz 27.septembrim uz aktuālās Baltijas izpētes grupas organizēto simpoziju par Vācijas un Lietuvas attiecībām 20.gadsimtā (Vācija);

4) deputātam K.Druvam laikā no 23.septembra līdz 28.septembrim uz sanāksmi par drošības jautājumiem (Zviedrija);

5) Saeimas priekšsēdētājai I.Kreitusei, Saeimas sekretāram I.Daudišam, deputātiem J.Priedkalnam un O.Kostandam un Saeimas priekšsēdētājas palīdzei R.Petrikai laikā no 8.oktobra līdz 18.oktobrim uz darba vizīti Singapūrā un atbildes vizīti Austrālijā pēc Austrālijas parlamenta ielūguma.

18. un 19.septembra sēdes darba kārtība

Sēde 18.septembrī no pulksten 15.00 līdz 18.30

Sēde 19.septembrī no pulksten 9.00 līdz 17.00

Akceptēta Saeimas Prezidija 16.septembra sēdē

I. Prezidija ziņojumi

Par saņemtajiem likumprojektiem

1. 1. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Ķīnas Tautas Republikas valdības līgumu par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. (Reģ. Nr.440) (dok. Nr.1351; Nr.1351a) Ministru kabinets

2. 2. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Ukrainas valdības konvenciju par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem”. (Reģ. Nr.441) (dok. Nr.1352; Nr.1352a) Ministru kabinets

3. 3. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas pievienošanos 1972.gada Konvencijai par bioloģisko (bakteoroloģisko) un toksisko ieroču izstrādāšanas, ražošanas un uzglabāšanas aizliegšanu un to iznīcināšanu”. (Reģ. Nr.442) (dok. Nr.1353; Nr.1353a) Ministru kabinets

4. 4. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Darba likumu kodeksā”. (Reģ. Nr.443) (dok. Nr.1359; Nr.1359a) Deputāti J.Vidiņš, A.Jirgens, R.Jurdžs, J.Priedkalns, A.Pētersons

5. 5. Likumprojekts “Grozījums Kredītiestāžu likumā”. (Reģ. Nr.444) (dok. Nr.1372; Nr.1372a) Ministru kabinets

II. Par amatpersonu ievēlēšanu un atbrīvošanu no amata

6. Lēmuma projekts “Par deputāta P.Apiņa ievēlēšanu Sociālo un darba lietu komisijā”. (dok. Nr.1366) Deputāti K.Lībane, E.Inkēns, Ģ.V.Kristovskis, R.Apsītis, A.Panteļējevs, J.Lagzdiņš, J.Ādamsons, A.Endziņš, A.Tomašūns, J.Bunkšs

III. Saeimas 29.augusta sēdē iekļautie, bet neizskatītie likumprojekti un patstāvīgie priekšlikumi

1. Neizskatītie likumprojekti

7. 1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts civildienestu””. (Reģ. Nr.435) (1.lasījums) (komisija ierosina atzīt par steidzamu) (dok. Nr.1296; Nr.1363) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

8. 2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu privatizāciju””. (Reģ. Nr.79) (2.lasījums) (dok. Nr.168; Nr.1246; Nr.1246a) (iekļauti likumprojekti ar reģ. Nr.242, dok. Nr.685; reģ. Nr.253, dok. Nr.698; reģ. Nr.280, dok. Nr.776) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

9. 3. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par individuālo (ģimenes) uzņēmumu, zemnieka vai zvejnieka saimniecību un individuālo darbu””. (Reģ. Nr.285) (2.lasījums) (dok. Nr.781; Nr.1258) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

10. 4. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par pašvaldības uzņēmumu””. (Reģ. Nr.284) (2.lasījums) (dok. Nr.780; Nr.1259) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

11. 5. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par līgumsabiedrībām””. (Reģ. Nr.283) (2.lasījums) (dok. Nr.778; Nr.1260) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

12. 6. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par lauksaimniecības uzņēmumu un zvejnieku kolhozu privatizāciju””. (Reģ. Nr.286) (2.lasījums) (dok. Nr.782; Nr.1261) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

13. 7. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par paju sabiedrībām””. (Reģ. Nr.289) (2.lasījums) (dok. Nr.785; Nr.1262) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

14. 8. Likumprojekts “Par nekustamo īpašumu atdošanu akadēmiskajām mūža organizācijām”. (Reģ. Nr.187) (2.lasījums) (dok. Nr.608; Nr.1229) Juridiskā komisija

15. 9. Likumprojekts “Par grozījumiem Latvijas Republikas Augstākās padomes 1992.gada 15.decembra lēmumā “Par Latvijas Republikas likuma “Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām” spēkā stāšanās kārtību””. (Reģ. Nr.321) (2.lasījums) (dok. Nr.946; Nr.1233) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

16. 10. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par zemes nodokli””. (Reģ. Nr.291) (2.lasījums) (dok. Nr.814; Nr.1243) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

17. 11. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas Augstākās padomes Prezidija 1991.gada 17.oktobra lēmuma “Par Bauskas rajona bijušo partijas komitejas telpu izmantošanu” atzīšanu par spēku zaudējušu”. (Reģ. Nr.363) (2.lasījums) (dok. Nr.1118; Nr.1247) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

18. 12. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par pašvaldību finansu izlīdzināšanu 1996.gadā””. (Reģ. Nr.342) (2.lasījums) (dok. Nr.1039; Nr.1254) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

2. Neizskatītie patstāvīgie priekšlikumi

19. 1. Lēmuma projekts “Par deputāta K.Leiškalna atsaukšanu no Sociālo un darba lietu komisijas”. (dok. Nr.1278) Deputāti A.Panteļējevs, K.Lībane, P.Keišs, J.Ādamsons, I.Bērziņš, A.Tomašūns, Ģ.V.Kristovskis, R.Apsītis, A.Seiksts, P.Apinis

20. 2. Lēmuma projekts “Par deputāta K.Leiškalna ievēlēšanu Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā”. (dok. Nr.1279) Deputāti A.Panteļējevs, K.Lībane, J.Ādamsons, P.Keišs, I.Bērziņš, A.Tomašūns, Ģ.V.Kristovskis, R.Apsītis, A.Seiksts, P.Apinis

21. 3. Lēmuma projekts “Par deputāta P.Apiņa atsaukšanu no Revīzijas komisijas”. (dok. Nr.1280) Deputāti A.Panteļējevs, K.Lībane, P.Keišs, J.Ādamsons, I.Bērziņš, A.Tomašūns, Ģ.V.Kristovskis, R.Apsītis, A.Seiksts, K.Leiškalns

IV. Saeimas 5.septembra sēdē iekļautie, bet neizskatītie likumprojekti un patstāvīgie priekšlikumi

1. Neizskatītie likumprojekti

22. 1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts apdrošināšanas uzraudzības inspekciju””. (Reģ. Nr.208) (3.lasījums) (dok. Nr.1297) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.377; Nr.1137) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

23. 2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par apdrošināšanu””. (Reģ. Nr.206) (3.lasījums) (dok. Nr.1298) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.376, dok. Nr.1136) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

24. 3. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību uzņēmumu nomu un nomu ar izpirkumu””. (Reģ. Nr.85) (3.lasījums) (dok. Nr.1301) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.246, dok. Nr.690) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

25. 4. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju””. (Reģ. Nr.228) (2.lasījums) (dok. Nr.667; Nr.1263) Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija

26. 5. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Uzbekistānas Republikas līgumu par tiesisko palīdzību un tiesiskajām attiecībām civilajās, ģimenes un darba lietās un krimināllietās”. (Reģ. Nr.358) (1.lasījums) (komisija ierosina atzīt par steidzamu) (dok. Nr.1108; Nr.1266) Ārlietu komisija

27. 6. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Igaunijas Republikas valdības nolīgumu par valsts robežas šķērsošanas vietām”. (Reģ. Nr.371) (1.lasījums) (komisija ierosina atzīt par steidzamu) (dok. Nr.1128; Nr.1267) Ārlietu komisija

28. 7. Likumprojekts “Ar Vatikāna pasi ceļojošo personu bezvīzu ieceļošanas kārtība Latvijas Republikā”. (Reģ. Nr.363) (2.lasījums) (dok. Nr.1116; Nr.1268) Ārlietu komisija

29. 8. Likumprojekts “Grozījums Radio un televīzijas likumā”. (Reģ. Nr.336) (2.lasījums) (dok. Nr.1015; Nr.1273) Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisija

30. 9. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas Satversmē”. (Reģ. Nr.165) (2.lasījums) (dok. Nr.543; Nr.1287a) Juridiskā komisija

31. 10. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Uzbekistānas Republikas valdības līgumu par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos”. (Reģ. Nr.357) (1.lasījums) (komisija ierosina atzīt par steidzamu) (dok. Nr.1107; Nr.1289) Ārlietu komisija

32. 11. Likumprojekts “Par Latvijas Republikas valdības un Norvēģijas Karalistes valdības līgumu par savstarpējo palīdzību muitas jautājumos”. (Reģ. Nr.346) (1.lasījums) (komisija ierosina atzīt par steidzamu) (dok. Nr.1074; Nr.1290) Ārlietu komisija

33. 12. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par invalīdu medicīnisko un sociālo aizsardzību””. (Reģ. Nr.209) (2.lasījums) (dok. Nr.638; Nr.1300) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.355, dok. Nr.2010) Sociālo un darba lietu komisija

34. 13. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem””. (Reģ. Nr.223) (2.lasījums) (dok. Nr.662; Nr.1302) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.86, dok. Nr.175) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

35. 14. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par valsts un pašvaldību mantas atsavināšanas kārtību””. (Reģ. Nr.193) (2.lasījums) (dok. Nr.617; Nr.1303) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.310, dok. Nr.923) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

36. 15. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbības regulēšanu enerģētikā””. (Reģ. Nr.204) (2.lasījums) (dok. Nr.633; Nr.1304) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.69, dok. Nr.138) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

2. Neizskatītie patstāvīgie priekšlikumi

37. 1. Lēmuma projekts “Par O.Znaroka uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1294) Pilsonības likuma izpildes komisija

38. 2. Likumprojekts “Par A.Ignatoviča uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1295) Pilsonības likuma izpildes komisija

V. Saeimas 12.septembra sēdē iekļautie, bet neizskatītie likumprojekti un patstāvīgie priekšlikumi

1. Neizskatītie likumprojekti

39. 1. Likumprojekts “Grozījums Latvijas Kriminālkodeksā”. (Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.302) (Reģ. Nr.399) (2.lasījums) (dok. Nr.1170; Nr.1320) Aizsardzības un iekšlietu komisija

40. 2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts pensijām””. (Satversmes 81.pantā noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.120) (Reģ. Nr.229) (2.lasījums) (dok. Nr.668; Nr.1334) Sociālo un darba lietu komisija

41. 3. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par namīpašumu denacionalizāciju Latvijas Republikā””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.87) (Reģ. Nr.197) (2.lasījums) (dok. Nr.627; Nr.1337) Juridiskā komisija

42. 4. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par bāriņtiesām un pagasttiesām””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.133) (Reģ. Nr.240) (2.lasījums) (dok. Nr.679; Nr.1338) Juridiskā komisija

43. 5. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu, iestāžu un organizāciju darbības apturēšanas kārtību””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.303) (Reģ. Nr.400) (2.lasījums) (dok. Nr.1171; Nr.1339) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.340, dok. Nr.1028) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

44. 6. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmējdarbību””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.129) (Reģ. Nr.236) (3.lasījums) (dok. Nr.675; Nr.1340) (iekļauts likumprojekts ar reģ. Nr.281, dok. Nr.777) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

45. 7. Likumprojekts “Grozījums likumā “Par obligāto sociālo apdrošināšanu bezdarba gadījumam””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.284) (Reģ. Nr.379) (2.lasījums) (dok. Nr.1139; Nr.1341) Sociālo un darba lietu komisija

46. 8. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par sabiedrībām ar ierobežotu atbildību””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.11) (Reģ. Nr.83) (3.lasījums) (dok. Nr.172; Nr.1342) (iekļauti likumprojekti ar reģ. Nr.288, dok. Nr.784; reģ. Nr.382, dok. Nr.1142) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

47. 9. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par akciju sabiedrībām””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.10) (Reģ. Nr.82) (3.lasījums) (dok. Nr.171; Nr.1343) (iekļauti likumprojekti ar reģ. Nr.287, dok. Nr.783; reģ. Nr.366, dok. Nr.1119) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

48. 10. Likumprojekts “Noteikumi par Rīgas tirdzniecības brīvostu”. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.137) (Reģ. Nr.248) (2.lasījums) (dok. Nr.692; Nr.1344) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija

49. 11. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālprocesa kodeksā”. (Reģ. Nr.329) (1.lasījums) (dok. Nr.976; Nr.1317) Aizsardzības un iekšlietu komisija

50. 12. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālkodeksā”. (Reģ. Nr.330) (1.lasījums) (dok. Nr.977; Nr.1318) Aizsardzības un iekšlietu komisija

51. 13. Likumprojekts “Grozījums Latvijas Kriminālkodeksā”. (Reģ. Nr.339) (1.lasījums) (dok. Nr.1027; Nr.1320) Aizsardzības un iekšlietu komisija

52. 14. Likumprojekts “Ārvalstu bruņoto spēku statuss Latvijas Republikā”. (Reģ. Nr.411) (1.lasījums) (dok. Nr.1206; Nr.1326) Aizsardzības un iekšlietu komisija

53. 15. Likumprojekts “Par grozījumiem Latvijas Kriminālkodeksā”. (Reģ. Nr.319) (1.lasījums) (dok. Nr.944; Nr.1332) Deputāti J.Dobelis, A.Seile, A.Lambergs, P.Tabūns, I.Emsis

Alternatīvais likumprojekts

16. “Grozījums Latvijas Kriminālkodeksā”. (Reģ. Nr.439) (1.lasījums) (dok. Nr.1332) Aizsardzības un iekšlietu komisija

54. 17. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Kriminālkodeksā”. (Reģ. Nr.348) (1.lasījums) (dok. Nr.1082; Nr.1336) Aizsardzības un iekšlietu komisija

2. Neizskatītie patstāvīgie priekšlikumi

55. 1. Lēmuma projekts “Par Sergeja Čudinova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1327) Pilsonības likuma izpildes komisija

56. 2. Lēmuma projekts “Par Grigorija Panteļejeva uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (Reģ. Nr.1328) Pilsonības likuma izpildes komisija

57. 3. Lēmuma projekts “Par Vjačeslava Fanduļa uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1329) Pilsonības likuma izpildes komisija

58. 4. Lēmuma projekts “Par Andreja Maticina uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1330) Pilsonības likuma izpildes komisija

59. 5. Lēmuma projekts “Par Igora Pavlova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1331) Pilsonības likuma izpildes komisija

VI. Likumprojektu izskatīšana

60. 1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par policiju””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.91) (Reģ. Nr.200) (2.lasījums) (dok. Nr.630; Nr.1345) Aizsardzības un iekšlietu komisija

61. 2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par ugunsdrošību””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.89) (Reģ. Nr.198) (2.lasījums) (dok. Nr.628; Nr.1346) Aizsardzības un iekšlietu komisija

62. 3. Likumprojekts “Noteikumi par valsts akciju sabiedrību “Latvijas Hipotēku un zemes banka””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.304) (Reģ. Nr.401) (2.lasījums) (dok. Nr.1172; Nr.1361) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

63. 4. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas muitas kodeksā”. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.138) (Reģ. Nr.249) (1.lasījums) (dok. Nr.693; Nr.1368) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

64. 5. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par grāmatvedību””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.270) (Reģ. Nr.367) (2.lasījums) (dok. Nr.1120; Nr.1369) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

65. 6. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par uzņēmumu gada pārskatiem””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.292) (Reģ. Nr.387) (2.lasījums) (dok. Nr.1147; Nr.1370) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

66. 7. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par zvērinātiem revidentiem””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.299) (Reģ. Nr.396) (2.lasījums) (dok. Nr.1167; Nr.1371) Budžeta un finansu (nodokļu) komisija

67. 8. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Valsts darba inspekciju””. (Satversmes 81.panta noteiktajā kārtībā izdotie noteikumi Nr.285) (Reģ. Nr.380) (2.lasījums) (dok. Nr.1140; Nr.1373) Sociālo un darba lietu komisija

VII. Patstāvīgie priekšlikumi

68. 1. Lēmuma projekts “Par Sergeja Žuravļova uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1365) Pilsonības likuma izpildes komisija

69. 2. Lēmuma projekts “Par Džamala Maisuradzes uzņemšanu Latvijas pilsonībā par īpašiem nopelniem Latvijas labā”. (dok. Nr.1364) Pilsonības likuma izpildes komisija

19. septembra sēdes darba kārtība

Sēdes sākums pulksten 18 Akceptēta Saeimas Prezidija 16. septembra sēdē

1. Deputātu J. Vidiņa, V. Dozorceva, R. Leitenas, A. Nagļa, J. Straumes, V. Kalnbērza jautājums

LR Ministru prezidentam A. Šķēlem

Reģ. Nr. 40

Saeimas Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas deputātu jautājumi, kas ir saistīti ar 1995. gada 26. aprīļa likuma “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem” izpildi.

Godātais Šķēles kungs!

Lūdzam Jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Kādu iemeslu dēļ vairāk nekā gadu politiski represētās personas nevar saņemt jauna parauga apliecības un dažāda veida sociālos atvieglojumus un kā ir sodīti vainīgie likuma neizpildē?

2. Kad Ministru kabinets:

— izdos noteikumus, nosakot politiski represēto personu apliecību uzskaiti, izsniegšanas un izmantošanas kārtību, kā arī politiski represēto personu uzskaites kārtību pašvaldībās un valsts mērogā;

— nodrošinās jauna parauga politiski represētās personas apliecību izgatavošanu un noteiks termiņu, kurā veicama politiski represēto personu pārreģistrācija un līdz kuram ir derīgas pašreizējā parauga politiski represēto personu apliecības;

— noteiks kārtību, kādā kompensējami medicīnas, transporta, sociālo un citu iestāžu un uzņēmumu izdevumi par politiski represētajām personām sniegtajiem pakalpojumiem;

— izskatīs jautājumu par tiesību aktu vai likumprojektu sagatavošanu, lai nodrošinātu īpašuma atgūšanu vai tā kompensāciju personām:

a) kurām tika uzlikti paaugstināti nodokļi un nodevas, kam sekoja mantas atņemšana, izlikšana no mājām vai dzīvokļiem,

b) kuras izvairījās no represijām, ja pret tām gatavotās politiskās represijas ir dokumentāri pierādītas.

3. Kā noris starpvalstu sarunas ar Krievijas Federāciju un Vācijas Federatīvo Republiku, iesaistot ASV un Lielbritāniju kā Jaltas un Potsdamas konferences dalībvalstis, risinot jautājumus par:

a) visu Latvijas Republikai un Latvijas pilsoņiem un pastāvīgajiem iedzīvotājiem nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu un visu no Latvijas izvesto arhīvu materiālu (arī Latvijas PSR Valsts drošības komitejas arhīvu materiālu) atdošanu atpakaļ Latvijas Republikai,

b) nodarīto zaudējumu atlīdzināšanu citu valstu iedzīvotājiem, kuri komunistiskā un nacistiskā režīma represiju rezultātā nokļuvuši un turpina pastāvīgi dzīvot Latvijā, šo jautājumu saskaņojot ar tām valstīm, no kurām minēto režīmu laikā tika pārvietoti vai pārvietojās šie iedzīvotāji.

2. Deputātu A. Rubina, I. Liepas, L. Ozoliņa, R. Jurdža, G. Valdmaņa, V. Krisberga, I. Bišera, J. Mauliņa, E. Zelgalvja, J. Vidiņa jautājums

Ārlietu ministram V. Birkavam

Reģ. Nr. 41

Saeima ar balsu vairākumu (62 balsis par) pieņēma Deklarāciju par Latvijas okupāciju, ko Jūs publiski kritizējat.

Lūdzam atbildēt uz sekojošiem jautājumiem:

1. Ar ko Jūs kā Latvijas Republikas ārlietu ministrs pamatojat savas valsts parlamenta izteiktās gribas kritiku?

2. Kas Jums devis tiesības valsts augstākās varas pieņemto dokumentu kritizēt tā vietā, lai to nelokāmi izpildītu savā darbā, kuru arī Jums uzticējusi Saeima.

Lūdzam vārdu motivācijai.

3. Deputātu G. Valdmaņa, A. Rubina, L. Ozoliņa, G. Gannusas, J. Kušneres, J. Mauliņa, L. Staša, I. Liepas, E. Zelgalvja, Ā. Ločmeļa jautājums

LR Ministru prezidentam A. Šķēlem

Reģ. Nr. 42

Godātais A. Šķēles kungs!

Sakarā ar gaidāmo tikšanos ar Krievijas Federācijas premjerministru A. Černomirdina kungu lūdzam Jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Lūdzu informēt no Latvijas puses par ieteikto dienas kārtību; par ikkatru paredzēto punktu, tā nolūku un mērķi.

2. Ja dienas kārtībā nav jautājumu par:

a) kompensāciju Latvijas valstij un iedzīvotājiem ar okupāciju saistītiem zaudējumiem;

b) kompensāciju Latvijai par tekošajiem izdevumiem, lai sociāli nodrošinātu nepilsoņu bezdarbniekus, t. sk. arī pensionārus, bērnus un invalīdus;

c) kompensāciju valstij un bijušajiem īpašniekiem par Abreni un citiem Krievijas anektētajiem apgabaliem,

— tādā gadījumā, lūdzu, paskaidrojiet kāpēc, kā, kad un kur Latvijai nozīmīgie jautājumi tiks risināti.

Pirmdien, 16. septembrī

Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš:

— tikās ar Japānas–Latvijas parlamentāriešu asociācijas delegāciju.

Latvijas–Japānas parlamentu sadarbības grupa:

— tikās ar Japānas–Latvijas parlamentāriešu asociācijas delegāciju.

Eiropas lietu komisija:

— uzklausīja Eiropas integrācijas biroja direktora J. Vaivada ziņojumu par Eiropas Komisijas papildjautājumiem Latvijai, kā arī par Tulkošanas un terminoloģijas centru.

“Bankas Baltija” krīzes cēloņu un bankrota

pamatotības noskaidrošanai un iesniegto bankas sanācijas projektu izvērtēšanai izveidotās Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisija:

— uzklausīja LR Ģenerālprokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas nodaļas virsprokurori Birutu Ulpi.

Juridiskā komisija:

— atbalstīja likumprojektus “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (dok. Nr. 655; 921; 974; 1083) 1. lasījumam;

— neatbalstīja likumprojektus “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (dok. Nr. 745; 945) 1. lasījumam;

— nolēma apvienot likumprojektus “Grozījumi Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā” (dok. Nr. 709 un dok. Nr. 736), lai izstrādātu alternatīvu likumprojektu;

— izstrādāja iesniegšanai Saeimai likumprojektus “Par Latvijas Republikas valsts ģerboni” un “Par Latvijas Republikas valsts himnu”.

Japānas–Latvijas parlamentāriešu asociācijas delegācijas preses konference:

— Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse un Japānas–Latvijas parlamentāriešu asociācijas delegācijas vadītājs Jošihiro Nišida informēja par Japānas delegācijas vizītes Latvijā rezultātiem.

Trešdien, 18.septembrī

8.00 Frakcijas “Latvijai” sēde.

9.00 Frakcijas “Tautai un taisnībai” sēde.

10.00 Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās

politikas komisijas sēde.

Likumprojekts “Par spirta un alkoholisko dzērienu valsts monopolu”.

10.00 Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību

finansu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanu””.

2. Likumprojekts “Grozījumi Ministru kabineta 1994.gada 4.janvāra

noteikumos nr.5 “Par ministriju iekārtu””.

3. Likumprojekts “Par nekustamā īpašuma nodokli”.

10.00 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēde.

Par likumdošanas pilnveidošanu migrācijas jautājumos.

10.00 Aizsardzības un iekšlietu komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts aizsardzību””.

2. Likumprojekts “Grozījumi likumā “Par Aizsardzības spēkiem””.

3. Likumprojekts “Grozījumi Latvijas Republikas valsts robežas

likumā”.

10.00 Ārlietu komisijas sēde.

1. Likumprojekts “Par Konvenciju par robežšķērsojošo ūdensteču

un starptautisko ezeru aizsardzību un izmantošanu”.

2. Likumprojekts “Par Latvijas Rpublikas, Igaunijas Republikas

un Lietuvas Republikas līgumu par brīvo tirdzniecību ar

lauksaimniecības precēm”.

10.00 Juridiskās komisijas sēde.

Likumprojekts “Par sapulcēm, gājieniem un piketiem”.

10.00 Sociālo un darba lietu komisijas sēde.

Likumprojekts “Par prakses ārstiem”.

11.00 Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas sēde.

Likumprojekts “Muzeju likums”.

12.00 Nacionālās drošības komisijas sēde.

12.00 Preses konference “XIV Starptautiskais simpozijs par

organizēto un ekonomisko noziedzību (korupcija)”.

Piedalās K.Čerāns.

12.30 Preses konference par stāvokli uz Baltijas valstu robežām.

Piedalās: J.Ādamsons, M.Rudzītis, J.Bunkšs, J.Vidiņš.

12.40 Saeimas priekšsēdētājas Ilgas Kreituses tikšanās

ar Kipras Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Latvijas

Republikā Tasu Panaidesu (Tasos Panayides).

13.00 Demokrātiskās partijas “Saimnieks” frakcijas sēde.

13.00 Latvijas Vienības partijas frakcijas sēde.

13.00 LZS, KDS, LDP frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Latvijas ceļš” sēde.

14.00 LNNK, LZP frakcijas sēde.

14.00 Frakcijas “Tēvzemei un Brīvībai” sēde.

15.00 — 18.30 Saeimas sēde.

Saeimas preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!