• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltkrievijas Republikas ārlietu ministrs Vladimirs Seņko - pie Saeimas priekšsēdētājas - pie Ministru prezidenta. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1996., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40396

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Igaunijas Republikas, Latvijas Republikas un Lietuvas Republikas prezidentu tikšanās Kopīgais komunikē

Vēl šajā numurā

30.05.1996., Nr. 93

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltkrievijas Republikas ārlietu ministrs Vladimirs Seņko

— pie Saeimas priekšsēdētājas

Vakar, 29.maijā, Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse tikās ar Baltkrievijas Republikas ārlietu ministru Vladimiru Seņko, kurš ieradies Latvijā pēc ārlietu ministra Valda Birkava uzaicinājuma. Sarunā piedalījās arī Saeimas sekretārs Imants Daudišs, Ārlietu komisijas priekšsēdētājs Indulis Bērziņš un Latvijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Baltkrievijas Republikā Jānis Lovniks.

Baltkrievijas ārlietu ministrs V.Seņko izteica prieku par Latvijas un Baltkrievijas tirdzniecisko sakaru aktivizēšanos un vēlmi, lai nākotnē abu kaimiņvalstu sakari kļūtu dinamiskāki. V.Seņko uzsvēra, ka pēc ilgstošas parlamentārās krīzes Baltkrievijā parlaments sekmīgi ir atsācis darbību. Patlaban tajā darbojas 199 deputāti, tas ir vairāk nekā divas trešdaļas no nepieciešamā deputātu skaita — 260 deputātiem, tādēļ parlaments ir tiesīgs darboties. Viņš atzina, ka, vērojot Baltkrievijā notiekošos procesus, jāņem vērā tautas mentalitāte, tāpēc, pat ievērojot Eiropā valdošos “spēles noteikumus”, demokrātijas attīstībai Baltkrievijā būs sava specifika. Baltkrievijai ir vēsturiskas saiknes ar Krieviju, un šis apstāklis zināmā mērā izskaidro Baltkrievijas virzību uz integrāciju ar Krieviju. Bet tam, pēc V.Seņko domām, nevajadzētu radīt uztraukumu kaimiņvalstīs, vēl jo vairāk — mēģinājumus iejaukties un pasniegt savas “demokrātijas stundas”. Baltkrievijas nostāja, kas daudzos jautājumos sakrīt ar tās lielā kaimiņa nostāju, nekādā gadījumā nav automātiska Krievijas nostājas atkārtošana. Baltkrievijas ārlietu ministrs uzsvēra, ka viņa valsts nedomā militarizēties, un, lai gan, piemēram, pret NATO Baltkrievijai ir citāda attieksme nekā Latvijai, tas, pret ko iestājas Baltkrievijas politiķi, ir straujas izmaiņas pastāvošajā drošības sistēmā, tāpat kā mākslīga integrēšanās jebkādās starptautiskajās organizācijās.

Atbildot Baltkrievijas ārlietu ministram, Saeimas priekšsēdētāja I.Kreituse atzīmēja, ka Latvijas galvenā vēlme ir redzēt Baltkrieviju kā stipru, neatkarīgu valsti, kas ir spējīga pati atrisināt savas iekšējās problēmas, neradot bažas kaimiņiem. Latvija ir ieinteresēta sakārtot ekonomiskās attiecības ar Baltkrieviju, noregulēt robežjautājumus un sākt sadarbību parlamentu līmenī. I.Kreituse atzina, ka, sadarbojoties ar citu valstu parlamentiem, visnoderīgākā pieredze tiek gūta, satiekoties un veidojot ciešākus kontaktus parlamentu komisiju pārstāvjiem. Gatavību attīstīt parlamentārās attiecības ar Latviju izteica arī Baltkrievijas ārlietu ministrs. “Pasīvais savstarpējo attiecību posms ir beidzies, pienācis laiks sākt jaunu, ciešāku saišu veidošanu,” sarunas noslēgumā rezumēja V.Seņko.

Saeimas preses dienests

— pie Ministru prezidenta

Vakar, 29.maijā, pie Ministru prezidenta Andra Šķēles viesojās Baltkrievijas Republikas ārlietu ministrs Vladimirs Seņko.

Sarunu gaitā tika atzīmēts, ka nepieciešams sakārtot abu valstu līgumisko bāzi un aktivizēt ekonomisko sadarbību.

V.Seņko iepazīstināja klātesošos ar ekonomisko reformu gaitu Baltkrievijā, atzīstot, ka ne visos virzienos tā attīstās pietiekami efektīvi.

A.Šķēle aicināja Baltkrieviju aktīvāk izmantot Latvijas piedāvātos tranzītpakalpojumus un iepazīstināja V.Seņko ar plāniem brīvostu un brīvo ekonomisko zonu izveidē Latvijā.

Valdības preses dienests

Ārlietu ministrs Vladimirs Seņko

Vladimirs Seņko dzimis 1946.gadā, 1973.gadā viņš beidza Maskavas Starptautisko attiecību institūtu. No 1973. līdz 1988.gadam strādāja dažādos diplomātiskos amatos PSRS Ārlietu ministrijā. No 1985. līdz 1987.gadam Vladimirs Seņko mācījās PSRS Ārlietu ministrijas Diplomātiskās akadēmijas aspirantūrā, bet no 1988. līdz 1991.gadam bija vecākais diplomāts PSRS vēstniecībā Polijā. 1991. un 1992.gadā viņš bija Baltkrievijas Republikas ārlietu ministra vietnieks. 1992.gadā Vladimirs Seņko tika iecelts par Baltkrievijas Republikas vēstnieku Polijā un pildīja šos pienākumus līdz 1994.gadam, kad viņu iecēla par Baltkrievijas Republikas ārkārtējo un pilnvaroto vēstnieku Lielbritānijā. Kopš šī paša gada Vladimirs Seņko ir arī Baltkrievijas Republikas ārlietu ministrs. Vladimirs Seņko runā angļu, franču un poļu valodā. Ministrs ir precējies, viņam ir divi bērni.

Vakar Vladimirs Seņko apmeklēja Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi un Ministru prezidentu Andri Šķēli, kā arī tikās ar baltkrievu diasporas pārstāvjiem Latvijā. Šodien Baltkrievijas ārlietu ministram paredzētas tikšanās ar Valsts prezidentu Gunti Ulmani un ārlietu ministru Valdi Birkavu.

Pēc tam Ārlietu ministrijā notiks abu kaimiņvalstu ārlietu ministru preses konference. Pēcpusdienā Vladimirs Seņko izlidos uz Vīni.

Jānis Ūdris, “LV”
ārpolitikas redaktors
Foto: Arnis Blumbergs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!