• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Baltijas prezidentu kopīga deklarācija par partnerību integrācijai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.05.1996., Nr. 93 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40394

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Baltkrievijas Republikas ārlietu ministrs Vladimirs Seņko - pie Saeimas priekšsēdētājas - pie Ministru prezidenta

Vēl šajā numurā

30.05.1996., Nr. 93

PAR DOKUMENTU

Veids: deklarācija

Pieņemts: 28.05.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Baltijas prezidentu kopīga deklarācija par partnerību integrācijai

Mēs, Igaunijas, Latvijas un Lietuvas prezidenti, paziņojam pasaulei, ka arī turpmāk mūsu centieni būs vērsti uz mūsu reintegrāciju visās Eiropas institūcijās. Mēs uzskatām, ka mūsu valstis var sniegt un sniegs kopīgu ieguldījumu ES un NATO. Mēs vēlamies šos svarīgos soļus spert, nevis savā starpā konkurējot, bet gan kopā — apzinoties, ka Baltijas drošība, tāpat kā Eiropas drošība, ir nedalāma un daudzveidīga.

Mēs apzināmies, ka integrācija ir process, kas prasa laiku un izvirza mums lielas prasības, tomēr mēs esam pārliecināti par sekojošo:

Pirmkārt, vienlaikus ir jāuzsāk mūsu valstu un citu Centrāleiropas valstu pievienošanas process gan ES, gan NATO, pat ja līdz pilnai dalībai vēl paies zināms laiks. Paplašinoties abām organizācijām, jautājums “kurš” attiecībā uz mūsu un Eiropas drošību ir ievērojami svarīgāks par jautājumu “kad”.

Otrkārt, mēs vēlamies spert šos soļus, nevis baidoties no citām valstīm, bet gan pārliecībā, ka mūsu vieta ir vienotajā Eiropā.

Treškārt, mūsu trīs valstis ir apņēmības pilnas rīkoties ar nepieciešamo atbildību un atdevi, lai sasniegtu šos mērķus. Mūsu ekonomika jau tiek pielāgota Eiropas standartiem, un mūsu kareivji jau piedalās NATO vadītajās miera nodrošināšanas operācijās bijušajā Dienvidslāvijā.

Tā kā mēs visi esam apņēmības pilni kopā iet uz šiem mērķiem, nevienam nevajadzētu mēģināt izspēlēt mūsu valstis vienu pret otru. Mēs tagad esam tikpat vienoti kā mūsu neatkarības atgūšanas ceļā un tādi arī paliksim.

Aļģirds Brazausks, Lietuvas Republikas prezidents

Lennarts Meri, Igaunijas Republikas prezidents

Guntis Ulmanis, Latvijas Republikas prezidents

1996. gada 28. maijā Viļņā

Joint Declaration of the Baltic Presidents on Partnership for integration

We, the Presidents of Estonia, Latvia and Lithuania declare to the world our continuing intentions to seek to re-integrate ourselves in all European institutions. We believe, that our countries can and will make a joint contribution to the European Union and NATO. And we want to make these important steps not in competition with one another, but together, recognising that Baltic security like European security is both multifaceted and indivisible.

We recognise, that integration is a process that will take time and require much from us, but we are convinced of the following:

— first, both the EU and NATO should start the accession process together with us and other Central European Countries, even if actual membership will take some time. For all of us, the “who” of the question of enlargement of both institutions is considerably more important to our security and that of Europe as a whole than the “when”.

— second, we want to take these steps not out of fear of third countries because we believe, that our place is in United Europe.

— and third, our three nations are committed to making the sacrifices necessary to achieve these goals. Our economies are already being brought into line with European standards and our soldiers are already participating in the NATO-led peace implementation operations in the former Yugoslavia.

Because of our joint commitment to these goals, no one should try to play one of our countries off against one another. As we were when we strove to recover our independence, so too now we are united and will remain so.

Algirdas Brazauskas, President Republic of Lithuania

Lennart Meri,  President Republic of Estonia

Guntis Ulmanis, President   Republic of Latvia

Vilnius, May 28, 1996

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!