• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc Ziemeļatlantijas asamblejas sesijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 28.05.1996., Nr. 91 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40368

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgas pilī - krievu teātra zvaigznes

Vēl šajā numurā

28.05.1996., Nr. 91

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc Ziemeļatlantijas asamblejas sesijas

No 16.līdz 21.maijam Atēnās, Grieķijā, notika Ziemeļatlantijas Parlamentu asamblejas pavasara sesija, kurā piedalījās arī Latvijas Republikas Saeimas delegācija ZA asamblejā — tās vadītājs Saeimas sekretārs Imants Daudišs, delegācijas locekļi: Aizsardzības un iekšlietu komisijas priekšsēdētājs Kārlis Jūlijs Druva, frakcijas "Latvijai" priekšsēdētājs Odisejs Kostanda un Ārlietu komisijas konsultante Ingūna Lāce.

Sesijas darbs ritēja piecās komitejās un plenārsēdē. Latvijas delegācijas pārstāvji piedalījās visu piecu komiteju sēdēs un runāja debatēs par jautājumiem, kas saistīti ar Viduseiropas valstu, tai skaitā Baltijas valstu, virzību uz NATO.

Sesijas nobeigumā notika plenārsēde, kurā runāja NATO ģenerālsekretārs Havjers Solana. Komitejās sesijas dalībnieki noklausījās un apsprieda ziņojumus par aktuālākajiem jautājumiem, piemēram, par miera nodrošināšanu Bosnijā, nemilitāro struktūru lomu Bosnijas valsts atjaunošanā, NATO un Eiropas Savienības ieguldījumu drošības nostiprināšanas procesā Vidusjūras reģionā u.c.

Ekonomikas komitejā ļoti atzinīgi tika novērtēts ekonomisko reformu process Polijā.

Aizsardzības un drošības komitejā nolasītajos ziņojumos tika uzsvērta to valstu, kuras nav NATO dalībvalstis, nozīmīgā loma miera nodrošināšanas operācijās.

Ziemeļu reģiona drošības jautājumu darba grupas sagatavotajā ziņojumā izskanēja neobjektīvs ekonomiskās un politiskās situācijas vērtējums Latvijā, pret ko, runājot debatēs, iebilda Latvijas delegācijas locekļi.

Sesijā īpaša uzmanība tika pievērsta gaidāmajām prezidenta vēlēšanām Krievijā, kā arī atsevišķiem Krievijas valsts ārpolitikas aspektiem.

Politiskajā komitejā ziņojumos izskanēja viedoklis, ka Krievijas nostāja jautājumā par NATO paplašināšanu austrumu virzienā ir kļuvusi izteikti noraidoša. Apspriežot jautājumu par jaunu valstu uzņemšanu NATO un Viduseiropas valstu sadarbību to centienos iestāties transatlantiskajās struktūrās, daudzu valstu pārstāvji atbalstīja Baltijas valstu izvirzīto mērķi kļūt par NATO dalībvalstīm, vienlaicīgi uzsverot, ka stabilitāti un drošību Eiropā var garantēt tikai sadarbība ar Krieviju.

Sesijas plenārsēdē tika pieņemta rezolūcija, kurā ZAA dalībvalstu parlamenti un valdības aicinātas turpināt sadarboties līguma par militārajiem spēkiem Eiropā ievērošanā, kā arī citos jautājumos, kas saistīti ar parasto ieroču skaita samazināšanu.

ZAA pavasara sesijas darbā piedalījās un runāja arī ES augstākais pārstāvis Kārlis Bilts, tāpat Grieķijas parlamenta vadītājs A.Kaklamanis un Grieķijas premjerministrs K.Simitis. Ar delegāciju vadītājiem tikās arī Grieķijas prezidents Konstantīns Stepanopuls.

I.Daudišs,
Latvijas delegācijas vadītājs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!