• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai Kristus tēls mudina mūsu tautas priekšstāvjus uz labestību. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 24.05.1996., Nr. 90 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40319

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas parlamentārieši Maskavā

Vēl šajā numurā

24.05.1996., Nr. 90

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai Kristus tēls mudina mūsu tautas priekšstāvjus uz labestību

Vakar Saeimas nama Viesu zālē plenārsēdes pusdienlaika pārtraukumā bija svētbrīdis, kurā piedalījās vairums deputātu. Latvijas četru lielāko kristīgo konfesiju vadītāji dāvāja mūsu valsts likumdošanas iestādei kristietības augstāko simbolu.


Vakar Saeimas nama Viesu zālē plenārsēdes pusdienlaika pārtraukumā bija svētbrīdis, kurā piedalījās vairums deputātu. Latvijas četru lielāko kristīgo konfesiju augstākie pārstāvji dāvāja mūsu valsts likumdošanas iestādei kristietības simbolu — koka krucifiksu ar Jēzus Kristus attēlojumu (3.attēļā). Savulaik, 20.–30. gados, krucifikss jau atradies Saeimas namā, taču vēlāk komunistiskā režīma apstākļos tas aizvākts projām un droši vien iznīcināts. Svinīgajā dāvinājuma ceremonijā piedalījās, ar dievišķiem vārdiem deputātus uzrunāja un jauno krucifiksu iesvētīja Romas katoļu Baznīcas arhibīskaps metropolīts Jānis Pujats, Latvijas pareizticīgās Baznīcas arhibīskaps Aleksandrs, Latvijas Baptistu draudžu savienības bīskaps Andrejs Šterns un Latvijas evaņģēliski luteriskās Baznīcas arhibīskaps Jānis Vanags. Svētsvinīgajā brīdī klāt bija Saeimas priekšsēdētāja Ilga Kreituse (1., 2. un 4..attēlā) un lielākais vairums deputātu.

Arhibīskaps Jānis Pujats izteica atzinību parlamentam par to, ka pēc daudziem gadiem atkal šajā ēkā var novietot kristietības simbolu — krucifiksu. Un arī atgādināja tos vārdus, ko Kristus teicis, kad viņu pienagloja pie krusta: “Tēvs, piedod tiem, jo viņi nezina, ko dara.” Bet tam, kas nožēlo savus grēkus, Kristus sacījis — šodien tu kopā ar mani būsi paradīzē. Arhibīskaps, izsakot nožēlu par tiem, kas runā par reliģisko fanātismu, aicināja Saeimas deputātus uz labestības fanātismu, sekojot Kristus paraugam. Un izteica cerību, ka parlaments ar saviem labajiem likumiem veicinās šo labestības fanātismu mūsu sabiedrībā.

Krucifikss tika novietots pie sienas Saeimas ēkas Zaļajā zālē, kas atrodas nostāk no citām telpām. Tādējādi, pēc četru nozīmīgāko Latvijas baznīcu vadītāju uzskata, turpmāk šeit ikviens deputāts, kam pilna sirds, varēs rast dvēseles mierinājumu.

Mintauts Ducmanis,“LV” Saeimas un valdības lietu redaktors
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!