• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārbaudes rezultātiem Zemkopības ministrijas Rīgas rajona lauksaimniecības departamentā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.05.1996., Nr. 84 https://www.vestnesis.lv/ta/id/40197

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts kontroles Valsts saimnieciskās darbības revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Par SIA "Bauskas klēts" Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) kredīta izlietošanas un atmaksas iespējām veikto revīziju

Vēl šajā numurā

15.05.1996., Nr. 84

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valsts kontrole

Veids: lēmums

Pieņemts: 30.04.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Valsts kontroles dokumenti

Revīzijas lieta nr. 5.1–2–68

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģijas lēmums

Rīgā 1996.gada 30.aprīlī

Par pārbaudes rezultātiem Zemkopības ministrijas Rīgas rajona lauksaimniecības departamentā

Latvijas Republikas Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija: priekšsēdētājs — departamenta direktors K.Beljānis un kolēģijas locekļi — R.Bērziņa, B.Breidaks, Dz.Ozoliņa, M.Prāma un R.Zonenbergs —, izskatījuši materiālus par Rīgas rajona lauksaimniecības departamenta rīcību ar valsts un speciālā budžeta līdzekļiem 1995.gadā,

konstatēja:

Rīgas rajona lauksaimniecības departaments ir Latvijas Republikas rajona posma valsts civiliestāde, ar kuras palīdzību Zemkopības ministrija realizē valsts agrāro politiku, un tas darbojas uz 1995.gada 12.maijā ar Zemkopības ministrijas rīkojuma nr.49-r apstiprinātā nolikuma pamata.

Departamentam 1995.gadā atvērts asignējums par Ls 19 055, t.sk. darba algām Ls 12 492, bet faktiskie izdevumi sasniedza Ls 24 492. Pārsniegums Ls 5473 radies saskaņā ar Zemkopības ministrijas nolikumu par subsīdijām, paredzot atskaitījumus no tām 2,5% apmērā departamenta uzturēšanai. Vēl Ls 1 500 no subsīdiju līdzekļiem ieskaitīti Rīgas rajona lauksaimniecības departamenta speciālā budžeta kontā. Departamenta speciālā budžeta kontā ieskaitīti arī Ls 2703 par pasūtītāja funkciju veikšanu un tehnisko uzraudzību, lai gan lauksaimniecības departamenta nolikums paredz, ka viens no departamenta pamatuzdevumiem ir kontrolēt no valsts budžeta līdzekļiem piešķirto līdzekļu racionālu izmantošanu, kā arī īstenot pasūtītāja funkcijas projektiem. Līdz ar to šādi atskaitījumi departamenta uzturēšanai no līdzekļiem, kas izdalīti zemnieku saimniecību attīstībai, nav pamatoti.

Rīgas rajona lauksaimniecības departamenta grāmatvedības uzskaite par budžeta un speciālā budžeta līdzekļiem netiek veikta saskaņā ar “Instrukciju par grāmatvedību valsts budžeta iestādēs”. Netiek sastādīti memoriālorderi, ieraksti “Virsgrāmatā” nav sagrupēti pa kontiem, netiek sastādīti apgrozījuma pārskati u.c. Uzskaites kārtība nav nodrošinājusi likumīgu, lietderīgu un pareizu valsts un speciālā budžeta līdzekļu izlietošanu.

Nepareizi veikta naudas līdzekļu izmaksa no iestādes kases uz fiktīvu dokumentu pamata par Ls 238,95. Pretpārbaudē konstatēts, ka Pļaviņu pilsētas individuālā uzņēmuma “Blits” izsniegtais čeks par šādu summu ir viltots. Nepamatoti sistemātiski izmaksātas piemaksas departamenta direktora vietniekam G.Lazdiņam līdz ierēdņa kandidāta likmei kopumā gadā Ls 570.

Departaments no privātpersonas par skaidru naudu nopircis automašīnu “Ford – Scorpio” Ls 2180 vērtībā (kases izdevumu orderis nr. 23 1996. gada 29. janvārī). Izdevumi segti no īpašiem mērķiem paredzētiem līdzekļiem. Darījumā pārkāpti valsts budžeta iestādēm noteiktie pamatlīdzekļu iegādes nosacījumi, un to nevar atzīt par likumīgu un pareizu. Iestādes transporta līdzekļu kārtējam remontam un uzturēšanai pēc 1995. gada tāmes bija paredzēts izlietot Ls 325. Faktiski izlietots Ls 2094, bet, ieskaitot speciālā budžeta līdzekļus, — Ls 2488, kas pārsniedz pat iestādes transporta līdzekļu vērtību Ls 2243, un tas neliecina par budžeta līdzekļu lietderīgu izlietošanu.

Rīgas rajona lauksaimniecības departaments noslēdzis līgumus par meliorācijas darbu veikšanu ar SIA “Meliorācija A.G.” 1995. gada 2. oktobrī un 12. decembrī praktiski jau pēc meliorācijas darbu sezonas beigām, ieskaitot tam avansu Ls 8565, kas vērtējams kā valsts budžeta līdzekļu bezprocentu aizdevums uzņēmējsabiedrībai un ir pretrunā ar Zemkopības ministrijas nolikumu “Par zemnieku saimniecību attīstībai paredzēto valsts budžeta un Valsts īpašuma privatizācijas fonda līdzekļu izmantošanas un kontroles kārtību 1995. gadā”. Darbi uz pārbaudes momentu nav veikti.

Kolēģijas sēdē piedalījās un savus paskaidrojumus sniedza Zemkopības ministrijas Rīgas rajona lauksaimniecības departamenta direktors A.Ceplišs.

Valsts kontroles Valsts budžeta revīzijas departamenta kolēģija, izvērtējot revīzijas materiālus un pamatojoties uz likuma “Par 1923. gada 2. augusta likuma “Par Valsts kontroli” atjaunošanu” 33. pantu,

nolēma:

1. Apstiprināt revīzjas rezultātus par valsts budžeta un speciālā budžeta līdzekļu izlietojumu LR Zemkopības ministrijas Rīgas rajona lauksaimniecības departamentā 1995. gadā un revīziju slēgt.

2. Pieprasīt Rīgas rajona lauksaimniecības departamentam novērst revīzijā konstatētos pārkāpumus un nodrošināt grāmatvedības uzskaiti atbilstoši “Instrukcijai par grāmatvedības uzskaiti valsts budžeta iestādēs”, par veiktajiem pasākumiem informējot Valsts kontroli līdz 1996. gada 1. jūnijam.

3. Noteikt Rīgas rajona lauksaimniecības departamentam uzrēķinu kopsummā Ls 2418,95, no tā Ls 238,95 par nelikumīgi veiktu naudas līdzekļu izmaksu no iestādes kases uz viltotu dokumentu pamata un Ls 2180 par nepareizi veiktu un nelikumīgu vieglās automašīnas “Ford – Scorpio” iegādi, samaksājot skaidrā naudā no īpašiem mērķiem paredzētiem līdzekļiem.

4. Uzdot Rīgas rajona lauksaimniecības departamentam nodrošināt 1995. gadā noslēgto līgumu izpildi par meliorācijas darbiem papildlīgumos paredzētajos termiņos vai pretējā gadījumā atjaunot valsts budžetā Ls 8564,57, kas avansā samaksāti SIA “Meliorācija A.G.”.

5. Par revīzijā konstatētajiem pārkāpumiem paziņot LR Zemkopības ministrijai, iesakot izskatīt jautājumu par A.Cepliša atbilstību Rīgas rajona lauksaimniecības departamenta direktora amatam.

Lēmumu var pārsūdzēt Latvijas Republikas Valsts kontroles padomē mēneša laikā no lēmuma paziņošanas dienas, iesniedzot sūdzību Valsts budžeta revīzijas departamentā.

Kolēģijas priekšsēdētājs — departamenta direktors K.Beljānis
Kolēģijas locekļi: R.Bērziņa, B.Breidaks, Dz.Ozoliņa, M.Prāma, R.Zonenbergs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!