• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvijas Republika sveic Francijas Republikas Senāta priekšsēdētāju. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.04.1996., Nr. 57 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39523

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas un Krievijas diplomātu konsultācijas

Vēl šajā numurā

02.04.1996., Nr. 57

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Republika sveic Francijas Republikas Senāta priekšsēdētāju

Šodien, 2.aprīlī, sākas Francijas Republikas Senāta priekšsēdētāja Renē Monorī un Francijas Republikas Senāta delegācijas oficiālā vizīte mūsu valstī.

Viņa ekselence Renē Monorī, Francijas Republikas Senāta priekšsēdētājs, dzimis 1923.gada 6.jūlijā Ludēnā, Vjēnas departamentā. Viņš ir profesionāls rūpnieks, kas brieduma gados aktīvi iesaistījies politiskajā darbībā. 1959.gadā, trīsdesmit sešu gadu vecumā, Renē Monorī tika ievēlēts par dzimtās pilsētas Ludēnas mēru. Pēc diviem gadiem viņu ievēlēja Vjēnas ģenerālpadomē, bet 1979.gadā viņš kļuva Vjēnas ģenerālpadomes priekšsēdētājs. 1985. un 1986.gadā Renē Monorī bija Puatū—Šarantas reģionālās padomes priekšsēdētājs.

1977.—1978.gadā Renē Monorī bija Francijas rūpniecības un amatniecības ministrs un 1978.gadā — arī ekonomikas ministrs, bet 1986.—1988.gadā — nacionālās izglītības ministrs.

1968.gadā Renē Monorī tika ievēlēts Francijas parlamentā un bija senators līdz 1977.gadam. Pēc tam viņš atkal tika ievēlēts parlamentā 1981.gadā, kad bija senators līdz 1986.gadam. Trešais un pašreizējais senatora darbības posms Renē Monorī sākās 1988.gadā, bet Senāta priekšsēdētājs viņš ir kopš 1992.gada.

Renē Monorī ir savdabīga personība ar daudzpusīgām interesēm un talantiem — par to liecina arī pasaulslavenā Eiropas izklaides parka “Futuroscope” darbība: Renē Monorī ir šī parka dibinātājs un prezidents. Šis Renē Monorī iecerētais un finansētais projekts atspoguļo pasaules modernākās tehnoloģijas un ir viens no vispopulārākajiem izpriecu parkiem Eiropā. Pērn to apmeklēja vairāk nekā 2,8 miljoni viesu.

Renē Monorī un Francijas Senāta delegācija Rīgā ierodas šo pēcpusdien no Kauņas. Jau šodien augstajiem viesiem paredzēta tikšanās ar franču kopienu Latvijā, kā arī Francijas vēstniecības apmeklējums. Vizītes otrā diena augstajam viesim sāksies, tiekoties ar Latvijas Republikas Saeimas priekšsēdētāju Ilgu Kreitusi, ar Saeimas sēžu zāles apskati un preses brīfingu Saeimas namā. Renē Monorī tiksies arī ar Saeimas frakciju un komisiju vadītājiem. Pēc tam Renē Monorī dosies uz Latvijas Republikas Ārlietu ministriju, kur tiksies ar ministru Valdi Birkavu. Rīt 11.40 Francijas Republikas Senāta priekšsēdētājs noliks ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pusdienlaikā Renē Monorī būs saruna ar Ministru prezidentu Andri Šķēli, pēc tam augstais viesis dosies uz Rīgas pili, lai Ģerboņu zālē tiktos ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani. Vēl paredzētas tikšanās ar Latvijas Universitātes rektoru profesoru Juri Zaķi un Rīgas Domes priekšsēdētāju Māri Purgaili. Pēc tam Francijas Republikas Senāta priekšsēdētājs Renē Monorī kopā ar Francijas Senāta delegāciju izlidos uz Tallinu.

Nav šaubu, ka augstā viesa oficiālā vizīte Latvijā ir vēl viens mūsu valsts starptautiskās autoritātes apliecinājums. Zīmīgi, ka Viņa ekselence Renē Monorī apmeklē visas trīs Baltijas valstis pēc kārtas — tas lieku reizi parāda, ka pasaules politikā Latviju, Lietuvu un Igauniju jo bieži aplūko vienkopus, kas arī atbilst mūsu zemju likteņu kopībai un mūsu kopīgās drošības interesēm.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!