• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Finanšu ministrijas 1996. gada 13. februāra rīkojums Nr. 81 "Par zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbības licencēšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 21.02.1996., Nr. 33 https://www.vestnesis.lv/ta/id/39061

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts meža dienesta rīkojums Nr.130

Kokmateriālu uzmērīšanas un kvalitātes vērtēšanas licenču izsniegšanas kārtība

Vēl šajā numurā

21.02.1996., Nr. 33

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Finanšu ministrija

Veids: rīkojums

Numurs: 81

Pieņemts: 13.02.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Finansu ministrijas rīkojums Nr.81

1996. gada 13. februārī

 Par zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbības licencēšanu

Pamatojoties uz Latvijas Republikas Ministru kabineta 1995. gada 31. oktobra noteikumiem nr.321 “Noteikumi par uzņēmējdarbības ierobežojumiem” (Latvijas Vēstnesis 1995., 175.nr.), kuros Finansu ministrijai ir uzdots izsniegt licences zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbībai Latvijas Republikā:

1. Apstiprināt “Noteikumus par zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmēj-sabiedrību un auditorfirmu darbības licencēšanu”.

2. Izveidot zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbības licencēšanas komisiju šādā sastāvā:

Komisijas priekšsēdētāja

V.Andrējeva, Finansu ministrijas valsts sekretāre

Komisijas priekšsēdētājas vietnieks

D.Muciņš, Finansu ministrijas Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas vadītājs, Grāmatvedības metodiskās padomes priekšsēdētājs

Komisijas locekļi:

E.Bernāne, Valsts kontroles Saimnieciskās darbības revīzijas departamenta direktore, zvērināta revidente

A.Garanča, zvērināta revidente

I.Razumovskis, Privatizācijas aģentūras Finansu departamenta direktors

Ņ.Smirnova, Finansu ministrijas Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas vecākā referente

S.Leimane, Finansu ministrijas Grāmatvedības metodoloģijas un pārskatu nodaļas vecākā referente

3. Noteikt, ka nepieciešamības gadījumā licencēšanas komisija ir tiesīga pieaicināt ekspertus no jebkuras iestādes vai uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības).

Finansu ministrs A.Kreituss

 Noteikumi par zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību, auditorfirmu darbības licencēšanu

Apstiprināti ar Finansu ministrijas 1996. gada 13. februāra rīkojumu nr.81

I. Vispārīgie noteikumi

1. Lietotie termini:

1.1. uzņēmuma licence — speciāla atļauja šajos noteikumos paredzēto zvērinātu revidentu uzņēmumu, uzņēmējsabiedrību un auditorfirmu darbības veikšanai;

1.2. uzņēmums — šo noteikumu izpratnē uzņēmums, uzņēmējsabiedrība, auditorfirma, kas saskaņā ar likumiem veic gada pārskata pārbaudes, grāmatvedības un nodokļu konsultanta pakalpojumus, kā arī lietpratēja uzdevumus, kas attiecas uz gada pārskata revīzijām.

2. Šie noteikumi nosaka uzņēmumu darbības licencēšanas kārtību Latvijas Republikā.

3. Uzņēmumu darbību Latvijas Republikā reglamentē Latvijas Republikas likumi “Par uzņēmējdarbību”, “Par zvērinātiem revidentiem”, “Par uzņēmumu gada pārskatiem”, Latvijas Civillikums, šie noteikumi un citi tiesību akti.

4. Šajos noteikumos paredzētā licencēšanas kārtība ir obligāta uzņēmumiem, kurus dibina zvērināti revidenti, grāmatvedības un nodokļu konsultanti un citi speciālisti uzņēmējdarbības veikšanai Latvijas Republikā šādās jomās:

— zvērinātu revidentu darbība,

— grāmatvedības un nodokļu konsultācijas un pakalpojumi,

— lietpratēja vai uzticības uzdevumi, kas attiecas uz gada pārskata revīzijām.

5. Uzņēmuma licenci var saņemt tikai likumā “Par zvērinātiem revidentiem” noteiktajā kārtībā dibināta un saskaņā ar likumu “Par uzņēmējdarbību” reģistrēta juridiska persona, kas ir ievērojusi visas šo noteikumu prasības.

6. Uzņēmumam ir tiesības šo noteikumu 4. punktā minēto uzņēmējdarbību uzsākt vai to turpināt tikai pēc speciālas atļaujas (licences) saņemšanas.

7. Uzņēmums sniedz profesionālus pakalpojumus saskaņā ar rakstveidā noslēgtiem līgumiem, ko parakstījuši arī zvērināti revidenti, kuri atbild par pārbaudēm.

 

II. Uzņēmumu licencēšanas komisija

8. Finansu ministrija izveido uzņēmumu licencēšanas komisiju septiņu cilvēku sastāvā. Uzņēmumu licencēšanas komisijā ietilpst Valsts kontroles, Finansu ministrijas, Privatizācijas aģentūras, Grāmatvedības metodiskās padomes pārstāvji un zvērināti revidenti.

9. Uzņēmumu licencēšanas komisijas sastāvu apstiprina finansu ministrs.

10. Uzņēmumu licencēšanas komisija izskata iesniegumus licenču saņemšanai un pieņem lēmumu par licences izsniegšanu, par atteikumu izsniegt licenci, par izsniegto licenču anulēšanu vai apturēšanu un to atjaunošanu.

11. Uzņēmumu licencēšanas komisija ir tiesīga:

11.1. pārbaudīt šo noteikumu 16. punktā minēto dokumentu pareizību un tajos norādīto ziņu atbilstību īstenībai;

11.2. pārbaudīt licencēto uzņēmumu darbības kvalitāti un šo noteikumu prasību ievērošanu;

11.3. saņemt no licencētajiem uzņēmumiem pārskatus par licences izmantošanu;

11.4. pieņemt lēmumu par atteikumu izsniegt licenci vai par licences anulēšanu, ja:

11.4.1. konstatēts, ka pārkāptas tiesību aktu prasības, kas reglamentē zvērinātu revidentu un grāmatvedības konsultantu darbību;

11.4.2. konstatēta šo noteikumu 16. punktā minētajos dokumentos norādīto ziņu neatbilstība īstenībai;

11.4.3. licences turētājs pats atsakās no licences tiesību izmantošanas;

11.4.4. licences saņēmējs nav uzsācis darbību gada laikā pēc licences saņemšanas. Licencēšanas komisija var to neanulēt, pieņemot pamatotu lēmumu;

11.5. pieņemt lēmumu par licences anulēšanu arī tad, ja konstatēts, ka darbs netiek pienācīgi pildīts (līgumsaistību ar klientiem nepildīšana vai nekvalitatīvu profesionālo pakalpojumu sniegšana);

11.6. pieņemt lēmumu par licences darbības apturēšanu uz laiku, lai noskaidrotu pret licencēto uzņēmumu izteikto pretenziju pamatotību vai citus apstākļus.

12. Uzņēmumu licencēšanas komisijas sēdes tiek sasauktas pēc nepieciešamības.

13. Uzņēmumu licencēšanas komisijas sēdes sasauc komisijas priekšsēdētājs vai viņa vietnieks. Komisijas sēdes vada komisijas priekšsēdētājs, bet viņa prombūtnes laikā — priekšsēdētāja vietnieks.

14. Uzņēmumu licencēšanas komisija pieņem lēmumus ar klātesošo komisijas locekļu balsu vairākumu. Balsīm sadaloties līdzīgi, izšķirošā ir komisijas priekšsēdētāja vai viņa pilnvarotā vietnieka balss. Katram komisijas loceklim ir viena balss. Uzņēmumu licencēšanas komisija ir lemttiesīga, ja tās sēdē piedalās ne mazāk kā 4 cilvēki no komisijas sastāva.

15. Uzņēmumu licencēšanas komisijas sēdes tiek protokolētas. Protokolu paraksta visi komisijas locekļi, kuri piedalījušies sēdē, un komisijas sekretārs.

 

III. Licenču izsniegšanas un anulēšanas nosacījumi

16. Lai saņemtu licenci 4. punktā paredzēto darbību veikšanai, uzņēmumam jāiesniedz licencēšanas komisijai šādi dokumenti:

16.1. pieteikums;

16.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības noraksts;

16.3. uzņēmuma statūtu noraksts;

16.4. uzņēmuma dibinātāju kapitāla daļu saraksts;

16.5. uzņēmuma dalībnieku un strādājošo licencēto speciālistu profesionālās darbības apraksti;

16.6. uzņēmuma dalībnieku fizisko personu profesionālās darbības licenču kopijas;

16.7. uzņēmuma dalībnieku apliecību noraksti par valsts valodas prasmi — 3. kategorijas līmenī (gadījumos, kad tas ir nepieciešams);

16.8. apliecinājums, ka uzņēmuma licencētie darbinieki tiks apdrošināti pret profesionālu civiltiesiskās atbildības risku par summu, kas nav mazāka par Finansu ministrijas noteikto summu;

16.9. apliecinājums, ka uzņēmums regulāri veiks iemaksas šīs licences uzraudzības institūcijai.

17. Uzņēmumu licencēšanas komisijas locekļiem ir tiesības iepazīties ar visiem uzņēmumu līgumiem un finansu pārskatiem.

18. Licences pieprasītāja iesniegtie dokumenti un tajos norādītās ziņas ir konfidenciālas. Uzņēmumu licencēšanas komisijas locekļiem ir aizliegts izpaust dokumentu saturu un tajos norādītās ziņas (izņemot tiesību aktos īpaši paredzētajos gadījumos).

19. Uzņēmumam, kura darbība ir pakļauta licencēšanai, jāievēro šādas prasības:

19.1. tā uzņēmuma, kas veic zvērinātu revidentu un grāmatvedības konsultantu pakalpojumus vai lietpratēja un uzticības uzdevumus iepriekš minētajās jomās, īpašniekiem vai līdzīpašniekiem, vai uzņēmumu vadītājiem jābūt zvērinātu revidentu licencēm vai citām Finansu ministrijas izsniegtām licencēm finansu kontroles veikšanai. Uzņēmumā strādājošām licencētām fiziskām personām jāpieder ne mazāk kā 50% šī uzņēmuma kapitāla;

19.2. tā uzņēmuma, kas veic grāmatvedības konsultanta pakalpojumus vai lietpratēja un uzticības uzdevumus šajā punktā minētajās jomās, īpašniekiem vai līdzīpašniekiem, vai uzņēmumu vadītājiem jābūt licencētām personām. Uzņēmumā strādājošām licencētām fiziskām personām jāpieder ne mazāk kā 33% šī uzņēmuma kapitāla.

Zvērinātam revidentam atļauts sniegt arī grāmatvedības pakalpojumus un nodokļu konsultanta pakalpojumus, kā arī pildīt lietpratēja un uzticības uzdevumus, nesaņemot grāmatvedības vai nodokļu konsultanta licenci.

20. Bez uzņēmuma licences strādāt drīkst:

20.1. zvērināti revidenti, grāmatvedības konsultanti, kuri savu uzņēmējdarbību veic individuālā darba formā;

20.2. individuālā uzņēmuma īpašnieki (zvērināti revidenti, grāmatvedības konsultanti), kuri neizmanto algotus darbiniekus;

20.3. valsts uzņēmumi un iestādes, kuri veic revīzijas un pārbaudes.

Šo noteikumu 20. punktā minētām juridiskām personām jāiesniedz pieteikums un jāapliecina, ka licencētās personas tiks apdrošinātas pret profesionālu civiltiesiskās atbildības risku un ka uzņēmums izdara iemaksas uzraudzības institūcijai.

21. Zvērināts revidents vienlaicīgi nevar būt darba attiecībās vairāk nekā ar diviem uzņēmumiem.

Licencēto uzņēmumu īpašnieki, vadītāji un zvērināti revidenti nedrīkst nodarboties ar tādu uzņēmējdarbību, kas var izraisīt interešu konfliktu.

Licencētam uzņēmumam nav ieteicams mēģināt iegūt kādas priekšrocības, izvietojot sludinājumus vai piedāvājumu preses izdevumos.

22. Komisijai 30 dienu laikā no pieteikuma saņemšanas dienas jāizskata iesniegums un jāpieņem lēmums par licences izsniegšanu vai jāsniedz motivēts atteikums izsniegt licenci.

23. Licenci izsniedz uz laiku līdz 3 gadiem ar norādījumu par ikgadēju pārreģistrāciju pēc attiecīgas valsts nodevas samaksāšanas.

24. Pamatojoties uz Ministru kabineta 1995. gada 31. marta noteikumiem nr.77 “Noteikumi par valsts nodevu par speciālas atļaujas (licences) izsniegšanu atsevišķiem uzņēmējdarbības veidiem”, par licences saņemšanu jāmaksā valsts nodeva 100 latu, bet par licences ikgadējo pārreģistrāciju jāmaksā valsts nodeva 10 latu.

Licenci izsniedz, kā arī to pārreģistrē pēc tam, kad licences pieprasītājs ir uzrādījis dokumentu par valsts nodevas samaksu.

25. Ja uzņēmumam anulē licenci, tad tam 3 mēnešu laikā ir jālauž visi noslēgtie pakalpojumu sniegšanas līgumi un jāpaziņo par to licencēšanas komisijai.

26. Uzņēmums ir tiesīgs atkārtoti saņemt licenci ne ātrāk kā sešus mēnešus pēc licences anulēšanas.

27. Pēc uzņēmumu licencēšanas komisijas pieprasījuma uzņēmumam ir jāiesniedz licencēšanas komisijai tai nepieciešamie dokumenti.

28. Ja uzņēmums licenci pazaudē, tā ir jāsaņem no jauna šajos noteikumos paredzētajā kārtībā, samaksājot valsts nodevu.

29. Licences anulēšanas vai tās darbības apturēšanas gadījumos licences oriģināls jānodod licencēšanas komisijai.

30. Uzņēmumu licencēšanas komisijai ir pienākums sniegt informāciju laikrakstā “Latvijas Vēstnesis” par licenču piešķiršanu, apturēšanu un anulēšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!