• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Indijas vēstnieks Latvijas apmeklējumā un savas valsts svētkos. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.01.1996., Nr. 15/16 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38691

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas ārpolitikas uzdevums ir apliecināt tautas gribu (Ārlietu ministrs Valdis Birkavs - Latvijas de iure atzīšanas 75. gadadienā)

Vēl šajā numurā

30.01.1996., Nr. 15/16

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Indijas vēstnieks Latvijas apmeklējumā un savas valsts svētkos

Kupli bija apmeklēta svinīgā pieņemšana piektdien, 26. janvārī, viesnīcas “Rīdzene” banketu zālē, ko par godu savas valsts nacionālajiem svētkiem — Republikas dienai — rīkoja Indijas Republikas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Paramdžits Singhs Sahaji (Paramjit Singh Sahai).

Kā vēstnieks vēlāk teica sarunā ar “Latvijas Vēstneša” pārstāvi, šis pasākums bija visai sarežģīts, jo Paramdžita Sahaji rezidence atrodas Stokholmā (viņš ir Indijas vēstnieks arī Zviedrijā) un Rīgā Indijas pusei pagaidām nav nepieciešamo resursu (telpas, darbinieku u. tml.). Taču vēlēšanās Indijas nacionālos svētkus nosvinēt Rīgā bijusi liela. Indijas puse tādējādi vēlējusies uzsvērt savas valsts silto un draudzīgo attieksmi pret Latviju.

Pieņemšanā bija plaši pārstāvēta Latvijas valdība un valsts sabiedrība, piedalījās ASV, Vācijas, Zviedrijas, Norvēģijas, Ķīnas, Krievijas, Ukrainas, Polijas un vairāku citu valstu vēstnieki un vēstniecību pārstāvji. Uzrunājot viesus, Indijas ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Paramdžits Singhs Sahaji teica:

— Man ir liels gods rīkot šo pieņemšanu Rīgā, tas atspoguļo aizvien draudzīgākās mūsu valstu attiecības. Tas liecina arī par mūsu vēlmi turpināt mūsu valstu sadarbību.

Mūsu valstīm ir ļoti daudz kopīga. Mēs gribam būt Latvijas partneri un sadarboties ar jums visdažādākajās jomās. Mūsu valstis jau ir apmainījušās ar vairākām delegācijām, un es ceru, ka šis process turpināsies arī nākotnē. Šo vizīti es beidzu ar pārliecību, ka Latvijas jaunā valdība darīs visu iespējamo mūsu draudzības un sadarbības turpināšanai. Vēlos apliecināt jūsu valsts vadītājiem, ka mēs Indijā priecāsimies arī turpmāk sadarboties ar jums. Izmantojot iespēju, es arī gribu novēlēt panākumus Latvijas tautai! Atļaujiet man uzsaukt tostu par abu mūsu valstu tautām!

Atbildes runu teica ārlietu ministrs Valdis Birkavs:

— Jūsu ekselence vēstnieka kungs! Vēstnieka kundze! Ekselences, ministri, dāmas un kungi! Indijas vēsturē, kas iesniedzas daudzu gadu simtu un pat tūkstošu dziļumā, 1950. gada 26. janvārim ir īpaša vieta un nozīme. Šajā dienā Indijā tika pieņemta jaunā konstitūcija un Indija tika pasludināta par republiku. Līdz ar to iesākās jauns senās valsts vēstures posms. Mums šodien kopā ar Indijas tautu arī ir svētki. Pirms 75 gadiem Latvija tika atzīta

de iure . Man ir prieks, ka mēs kopā ar Indijas tautu, ar Indijas vēstnieku, ar indiešu draugiem svinam šīs dienas. Šodien Indija var atskatīties uz sasniegumiem, kas piesaistījuši visas pasaules uzmanību. Man patīk daudzu indiešu lietotais salīdzinājums, ka Indija ir “pasaules lielākā demokrātija”. Ir patīkami atzīmēt, ka arī Latvija ir to valstu skaitā, kas daudzveidīgi un sekmīgi veido savas attiecības ar Indiju. Mūsu saites ir ļoti senas un ļoti draudzīgas. Divkārt patīkami ir pakavēties pie tā, ka cienījamais Indijas vēstnieks Viņa ekselence Paramdžits Sahaji ir atradis iespēju šos Indijas svētkus svinēt Rīgā kopā ar mums. Es to uzskatu par īpašu draudzības apliecinājumu. Es vēlos uzsaukt tostu par abu mūsu tautu draudzību un sadarbību, kas neapšaubāmi ir ieguvusi jaunas, dinamiskas aprises.

Svinīgajā pieņemšanā īpašu, siltu gaisotni radīja arī indiešu jaunieši, kas studē Latvijas augstskolās.

Attēlā: Indijas vēstnieks ar kundzi pieņemšanas reizē.

Jānis Ūdris,
“LV” ārpolitikas redaktors


Indijas vēstnieks — pie aizsardzības ministra

Piektdien, 26.janvārī, Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš tikās ar Indijas Republikas vēstnieku Latvijā Paramdžitu Singu Sahaji.

Sarunas gaitā tika apspriesti abas puses interesējoši jautājumi, piemēram, iespēja Latvijas Nacionālo bruņoto spēku pārstāvjiem mācīties Indijas augstākajās militārajās mācību iestādēs. Mācības notiktu angļu valodā un to ilgums būtu no vairākiem mēnešiem līdz par četriem gadiem. Indija piedāvā sagatavot vadu komandierus, kā arī speciālistus Gaisa spēkiem, Jūras spēkiem, Krasta apsardzei un militārajai policijai.

Ministru prezidenta biedrs, aizsardzības ministrs Andrejs Krastiņš pateicās Indijas vēstniekam Latvijā Paramdžitam Singam Sahaji par šo Indijas valdības piedāvājumu sadarboties militāro kadru apmācīšanas jomā.

AM preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!