• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par valsts iedzīvotāju nodrošināšanu ar Latvijā ražotiem pārtikas produktiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.1996., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38661

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pirms 75 gadiem, 1921.gada 26.janvārī, Parīzē Antantes Augstākā padome pieņem lēmumu, kurš kļūst par tiesisko pamatu Latvijas neatkarības starptautiskajai atzīšanai.

Vēl šajā numurā

26.01.1996., Nr. 14

PAR DOKUMENTU

Veids: rezolūcija

Pieņemts: 19.01.1996.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvijas Zemnieku federācijas 5. kongresa rezolūcija

Rīgā 1996.gada 19.janvārī

Par valsts iedzīvotāju nodrošināšanu ar Latvijā ražotiem pārtikas produktiem

 LZF kongresa delegāti paziņo, ka Latvijas kā valsts neatkarības garantēšanas viens no galvenajiem pamatiem ir visu valsts iedzīvotājiem nepieciešamo galveno pārtikas produktu nodrošināšana ar mūsu valstī izaudzētiem un mūsu rūpnīcās pārstrādātajiem pārtikas produktiem.

Izprotot visai latviešu tautai šo svarīgo mērķi, jaunievēlētiem 6.Saeimas deputātiem, Ministru kabinetam un LR ministrijām jārada veicinoši apstākļi visu valsts iedzīvotāju apgādes sekmēšanai ar kvalitatīviem pašu zemē izaudzētiem pārtikas produktiem par pircējiem pieņemamām mazumtirdzniecības cenām.

Mērķa realizēšanai Latvijas Zemnieku federācijas kongress prasa:

1. Novērst esošos un neradīt jaunus šķēršļus Latvijas zemnieku un citu lauksaimnieku darbībai un izaudzētās produkcijas realizēšanai, pārstrādei un tirdzniecībai.

2. Mūsu zemē ražotām analoģisko importa pārtikas preču tirdzniecību un realizāciju veikt tikai uz izsniegtu individuālu licenču un patentu pamata. Noteikt ievērojami bargākus sodus par šo noteikumu neievērošanu.

3. Uz 2 — 3 gadiem noteikt maksimālos pārstrādes un tirdzniecības uzcenojumus no zemniekiem un citiem lauksaimniekiem iepirktiem augkopības un lopkopības produktiem. Šo uzcenojumu nelikumīgas palielināšanas gadījumos iegūtos papildienākumus vismaz divkārtīgi pārskaitīt valsts budžetā.

4. Zemkopības ministrijai izstrādāt un Ministru kabinetam līdz katra gada 1.martam apstiprināt galveno pārtikas preču patēriņa prognozi valstī. Rajonu lauksaimniecības departamentiem kopīgi ar zemnieku un citu lauksaimnieku organizācijām, kooperatīviem, to savienībām un pagastu pašvaldību pārstāvjiem informēt zemniekus un pārējos lauksaimniecības produktu audzētājus un sekmēt līdz katra gada 31.martam līgumu slēgšanu par augkopības un lopkopības preču produkcijas iepirkšanu pārstrādei un realizēšanai.

5. Paredzēt 1996.gada valsts budžetā subsīdijas lauksaimniecībai vismaz 20 miljonu latu apjomā, principā saglabājot 1995.gada noteikšanas kārtību, kā arī paredzēt papildu subsidēšanu pārdotajiem smagsvara (virs 150 kg kautsvarā) jaunlopiem un preču graudiem ar mērķi panākt 1997.gadā valsts iedzīvotājus apgādāt tikai ar Latvijā izaudzētiem rudziem, kviešiem, gaļu, izslauktu pienu un iegūtām olām.

Saukt pie atbildības vainīgos par 5 milj. Ls subsīdiju neizmaksāšanu lauksaimniekiem 1995.gadā un parādu izmaksāt 1996.gadā.

6. Likumdevēja un valdības pieņemto lēmumu izpildes pēctecības atbildības nodrošināšanai katru gadu, arī 1996.gadā, Latvijas laukos par valsts budžeta līdzekļiem vismaz 100 reāli funkcionējošām zemnieku saimniecībām, preču produkcijas ražotājām, uz konkursa pamata izbūvēt pievadceļus un vismaz 100 saimniecībām 3 fāžu elektrolīnijas. Paredzēt valsts budžetā katru gadu vismaz 1 milj. Ls esošo melioratīvo sistēmu saglabāšanai.

7. Prasīt Latvijas Zemnieku federācijas pārstāvju iekļaušanu valsts, rajonu un pagastu lauksaimniecības attīstību lemjošo institūciju darbā. Svarīgu lauk-saimniecības, lauku dzīves, iedzīvotāju pārtikas nodrošināšanas un mežu izmantošanas jautājumu lemšanā rēķināties ar LZF pārstāvju izteiktām atziņām.

8. Atbalstīt LR 6. Saeimas 1. lasījumā pieņemtos atvieglojumus lauksaimniekiem par sociālo nodokli.

9. Pieprasīt likuma “Par obligāto civiltiesisko apdrošināšanu” pārskatīšanu, ņemot vērā reālo situāciju Latvijas laukos.

10. Atbalstīt LZF Limbažu rajona nodaļas delegātu rezolūcijas:

10.1. Par SIA “Proventus farmi” cūku kompleksa celtniecību Limbažu rajona Lēdurgas pagastā;

10.2. Par mājlopu kaušanas noteikumiem zemnieku saimniecībās;

10.3. Par zemju izpirkšanas noteikumu projektu 1996.g.

11. Pielīdzināt mežsaimniecību, mežizstrādi un savā mežā iegūto koku apstrādi lauksaiamniecības produkcijas ražošanai, ja ieņēmumi no tās nepārsniedz ieņēmumus no savā saimniecībā ražotās lauksaimniecības produkcijas apjoma.

12. Sekmēt ienākumu no mežiem ieguldīšanu lauksaimniecības zemju auglības uzlabošanai, lauksaimniecības ražošanas fondu, tehnikas, šķirnes sēklu un sugas lopu iegādēm, tos neapliekot ar nodokļiem. Atļaut lauksaimniekiem iegūt mežizstrādes tiesības valsts mežos uz atvieglotiem noteikumiem.

13. Jaunievēlētai LZF vadībai, valdei, padomei, pagastu zemnieku un lauksaimnieku organizācijām, aktīvistiem līdz š.g. 15.februārim sagatavot pamatojumu kongresā pieņemtās rezolūcijas realizēšanai, par to plaši informējot valsts iedzīvotājus, un dokumentus iesniegt Saeimā un valdībai.

14. Aicināt visus Latvijas zemniekus un citus lauksaimniekus aizstāvēt savas intereses, savas cilvēka tiesības un būt vienotiem.

Pieņemts LZF 5. kongresā 1996.gada 19.janvārī

LZF priekšsēdētājs Andris Auziņš

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!