• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Deputātu jautājumi, Saeimas ziņas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.01.1996., Nr. 11 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38625

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Frakciju iesniegumi

Vēl šajā numurā

23.01.1996., Nr. 11

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Deputātu jautājumi

Dokuments nr.243

Ministru kabinetam

Vairākkārt visās valsts institūcijās ir griezušies Mērķobligācijas īpašnieku kustības pārstāvji, lai risinātu jautājumus, kas saistīti ar PSRS 1990.gada mērķobligāciju dzēšanu.

Ņemot vērā mērķobligāciju īpašnieku kuplo skaitu Latvijas Republikā, kā arī to apsvērumu, ka iepriekšējās valdības nenoliedza valsts saistības šinī jomā, par ko liecina mēģinājums ieslēgt attiecīgas izmaksas 1994.gada budžeta projektā, lūdzam atbildēt:

1. Kas tiks darīts, lai noskaidrotu faktisko stāvokli — cik mērķobligāciju turētāju pašlaik dzīvo valstī un kāds ir kopējais parādu apjoms?

2. Ko Ministru kabinets plāno darīt, lai risinātu šo aktuālo problēmu?

Deputāti: J.Jurkāns, J.Urbanovičs, L.Stašs,

1996.gada 10.janvārī A.Ameriks, L.Kuprijanova

 

Dokuments nr.247

Ministru prezidentam A.Šķēlem

Cienītais Šķēles kungs!

1995.gada 12.aprīlī 5.Saeima pieņēma un 26.aprīlī Valsts prezidents izsludināja likumu “Par politiski represētās personas statusa noteikšanu komunistiskajā un nacistiskajā režīmā cietušajiem”. Šā likuma pārejas noteikumos bija uzdots MK līdz 1995.gada 31.decembrim izskatīt jautājumu par tiesību aktu vai likumprojektu sagatavošanu, lai nodrošinātu īpašuma atgūšanu vai tā kompensāciju personām, kuras līdz šā likuma pieņemšanai tika uzskatītas par netieši politiski represētajām, t.i., tām, kuras tika izliktas no savām mājām vai kam tika atņemta manta sakarā ar paaugstināto nodokļu nenomaksāšanu, kā arī pret tām personām, kuras izvairījās no represijām, kā rezultātā gāja bojā to īpašums.

Kaut arī ar šo likumu noteiktais termiņš — 1995.gada 31.decembris — minēto dokumentu izstrādāšanai jau pagājis, MK šā likuma pārejas noteikumu normu līdz šim nav izpildījis.

Lūdzam jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Kad tiks izstrādāti tiesību akti vai likumprojekti, kas noteiks kārtību, kādā nodrošinās īpašumu atgūšanu vai tā kompensāciju minētajām personām?

2. Vai ir apzināts personu skaits, kuras 1948.—1949.gadā tika apliktas ar paaugstinātajiem nodokļiem un nodevām, kam sekoja mantas atņemšana un izlikšana no mājām un dzīvokļiem?

3. Kādas naudas summas ir plānotas 1996.gada valsts budžetā šiem mērķiem?

4. Kad tiks apstiprinātas jaunā parauga politiski represētās personas apliecības, kādā termiņā tiks veikta politiski represēto personu pārreģistrācija?

Saeimas deputāti: O.Kostanda, I.Liepa, E.Zelgalvis, E.Grīnbergs, K.Čerāns,

1996.gada 18.janvārī A.Saulītis, J.Strods, G.Gannusa, J.Mauliņš, A.Rubins

 

Dokuments nr.248

Izglītības un zinātnes ministram M.Grīnblatam

Izglītības valsts ministram J.Gaigalam

Cienītais Grīnblata kungs!

Cienītais Gaigala kungs!

Lūdzam jūs atbildēt uz jautājumiem:

1. Vai LR Ministru kabinetā vai arī Izglītības un zinātnes ministrijā 1995.gadā tika apspriesta LR izglītības koncepcija vai kāds analogs dokuments?

2. Ja šāda izglītības koncepcija tika apspriesta vai apstiprināta, lūdzam jūs informēt par tās pašreizējo statusu un iepazīstināt ar tās pilnu tekstu!

Saeimas deputāti: K.Čerāns, O.Kostanda, M.Rudzītis, J.Strods, E.Grīnbergs,

1996.gada 16.janvārī A.Saulītis, E.Zelgalvis,I.Liepa, A.Rubins, G.Gannusa

 

Dokuments nr.249

Īpašu uzdevumu ministram Eiropas Savienības lietās A.Kiršteinam

Cienītais Kiršteina kungs!

Lūdzam jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Cik ilgi Eiropas integrācijas birojā tiks tulkota latviešu valodā Baltā grāmata Viduseiropas un Austrumeiropas valstu sagatavošanai integrācijai Eiropas Savienības iekšējā tirgū?

2. Kad deputāti un citas ieinteresētās personas varēs šo dokumentu izmantot savā darbā?

Saeimas deputāti: A.Rubins, O.Kostanda, M.Rudzītis, E.Zelgalvis, J.Strods,

1996.gada 16.janvārī K.Čerāns, E.Grīnbergs, A.Saulītis, O.Dunkers, I.Liepa

Dokuments nr.250

Finansu ministram A.Kreitusam

Cienītais Kreitusa kungs!

Lūdzam jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. 1991.gadā vienpusēji tika likvidēta “Vņešekonombankas” Rīgas nodaļa. Cik naudas tobrīd bija Rīgas nodaļas rēķinā, kur tā palika?

2. Cik pavisam Latvijas naudas šobrīd atrodas “Vņešekonombankā” Krievijas teritorijā? Kādiem uzņēmumiem un organizācijām tā pienākas (summas lielums katram uzņēmumam un organizācijai)?

3. Kā konkrēti valdība plāno risināt jautājumu par “Vņešekonombankā” esošās naudas atgūšanu?

Saeimas deputāti: O.Kostanda, M.Rudzītis, K.Čerāns, I.Liepa, O.Dunkers, E.Grīnbergs, A.Saulītis, O.Grinbergs,G.Gannusa, A.Rubins

1996.gada 16.janvārī

 

Dokuments nr.251

Aizsardzības ministram A.Krastiņam

Cienītais Krastiņa kungs!

Lūdzam jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Vai tiks veikta dienesta izmeklēšana par NBS komandiera v.i. Zemessardzes pulkveža J.Eihmaņa noslēgto līgumu par automašīnu “Landrover” iegādi, kā arī citiem apšaubāmajiem finansiālajiem darījumiem NBS?

2. Vai disciplinārā kārtā ir sodīts NBS komandiera v.i. ZS pulkvedis J.Eihmanis par sev neesoša amata piedēvēšanu līgumā par automašīnu “Landrover” iegādi?

3. Vai Jūs uzskatāt, ka NBS komandiera v.i. ZS pulkvedis J.Eihmanis ir morāli tiesīgs vadīt NBS vai ieņemt kādu citu augstāku amatu pēc tam, kad ir atklājušies fakti par viņa slēgtajiem apšaubāmajiem finansiālajiem darījumiem tik milzīgos apmēros?

4. Vai Jūs uzskatāt, ka NBS vadībā joprojām jāatrodas neprofesionāliem virsniekiem, kas jau vairākkārt pierādījuši savu nekompetenci militārās aizsardzības un karaspēka vadīšanas jautājumos?

5. Vai tiks turpināta BALTBAT un citu miera uzturēšanas spēku īpaša privileģēšana, atstājot novārtā pārējās NBS daļas?

6. Vai šā gada janvārī Aizsardzības ministrija saņēma finansējuma 1/12 daļu no 1995.gada budžeta apmēra? Ja saņēma, tad kāpēc NBS daļas saņēma daudzkārt mazāk nekā 1/12 daļu no šā budžeta?

7. Kādā veidā Aizsardzības ministrija plāno segt NBS daļu parādus par 1995.gadu, ja arī 1996.gada janvāris tiek sākts ar ikdienai nepieciešamo līdzekļu trūkumu?

8. Vai jūs uzskatāt, ka ir nepieciešams tik liels Aizsardzības ministrijas, NBS štāba un ZS štāba darbinieku aparāts, ja Latvijā ir tik mazskaitlīgas NBS daļas?

9. Vai jūs uzskatāt par lietderīgu atsevišķa ZS štāba uzturēšanu pēc NBS štāba izveidošanas un it kā vienotas armijas koncepcijas pasludināšanas?

Saeimas deputāti: O.Kostanda, M.Rudzītis, E.Zelgalvis, J.Strods, E.Grīnbergs,

1996.gada 16.janvārī A.Saulītis, K.Čerāns,I.Liepa, A.Rubins, G.Gannusa

Dokuments nr.255

Labklājības ministram V.Makarova kungam

Lielā parfimērijas preču importa dēļ un tāpēc, ka daudzām parfimērijas precēm ir piešķirti neizskaidrojami atvieglojumi un labvēlības režīms, lūdzam atbildēt Saeimas deputātiem uz šādiem jautājumiem:

1. Vai parfimērijas preces (lūdzu nosaukt šīs preces), piemēram, frizētavām paredzētā “Wella” produkcija, bija oficiāli iekļauta Labklājības ministrijas apstiprinātajā Zāļu reģistrā 1993., 1994., 1995.gadā?

2. Kāda būs Labklājības ministrijas rīcība, apstiprinot Zāļu reģistru 1996.gadam, ja tajā būs iekļautas parfimērijas preces?

3. Vai parfimērijas produkcija — matu krāsas, peroksīdi, matu lakas — ir medikamenti vai ārstnieciskā kosmētika?

4. Vai Labklājības ministrijas pakļautībā esošās iestādes ir aicinājušas Finansu ministriju un Muitas departamentu izslēgt raksturīgas parfimērijas preces no muitas nodokļa aplikšanas?

5. Kāda ir aptuvenā summa, kas nav aplikta ar ievedmuitu, laika posmā no 1993.līdz 1995.gadam importējot parfimērijas produkciju kā medikamentus?

6. Ja LR likumdošana paredz, ka visus tos medikamentus, kas iekļauti Zāļu reģistrā, realizē tikai caur aptiekām, tad kāda ir parfimērijas preču (piemēram, “Wellas” produkcijas) realizācija aptiekās laika posmā no 1993.līdz 1995.gadam?

P.Putniņš, M.Vītols, A.Prēdele, K.Druva, A.Rugāte

Rīgā 1996.gada 18.janvārī

 

Dokuments nr.257

Finansu ministram A.Kreitusam

Cienītais Kreitusa kungs!

Lūdzam jūs atbildēt uz šādiem jautājumiem:

1. Vai Ministru kabinets pie 1996.gada budžeta ir sagatavojis investīciju un mērķdotāciju pielikumu, kurā būtu atšifrēti rajoni, objektu nosaukumi, naudas līdzekļi?

2. Vai investīcijas un mērķdotācijas tiks iedalītas tieši rajoniem vai nodotas ministriju pārziņā?

Lūdzam iesniegt arī 1996.gadā paredzēto investīciju un mērķdotāciju sarakstu, kurā norādīti rajoni, objektu nosaukumi, naudas līdzekļi.

Saeimas deputāti: O.Kostanda, J.Kušnere, G.Gannusa, I.Liepa, J.Kazāks,

1996.gada 18.janvārī A.Rubins, I.Liepa, E.Zelgalvis,E.Grīnbergs, K.Čerāns

Dokuments nr.264

Zemkopības ministram A.Kaulam

Sakarā ar debašu noraidījumu par Kaula kunga ziņojumu lūdzam atļauju uzdot jautājumu:

Kur palikuši tie 610 miljoni latu, ko zaudējusi Latvijas lauksaimniecība, un kas par to atbildēs?

Deputāti: O.Dunkers, K.Čerāns, M.Rudzītis,

1996.gada 18.janvārī O.Grinbergs, E.Grīnbergs

Saeimas ziņas

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijā

Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas sēdē pagājušonedēļ deputāti turpināja izskatīt jautājumu par bērnu tiesību aizsardzību valstī. Ņemot vērā Iekšlietu, Labklājības, Izglītības un zinātnes ministriju un sabiedrisko orga-nizāciju pārstāvju sniegto informāciju, komisija nonāca pie šādiem secinā-jumiem:

1) Ministru kabinetam steidzami Ministru prezidenta biedra vai ministra līmenī jānosaka cilvēks, kas koordinētu bērnu tiesību aizsardzības jautājumus, jo pagaidām Iekšlietu, Labklājības, kā arī Izglītības un zinātnes ministriju darbība šajā jomā nav pietiekami saskaņota,

2) nepieciešams pārskatīt likumus, lai izdarītu grozījumus, kas būtiski uzlabotu bērnu tiesību aizsardzību,

3) nevilcinoties jāatver speciālskola mazgadīgajiem noziedzniekiem,

4) jāatver arī mazgadīgo vieglas uzvedības meiteņu speciālskola,

5) tāpat jāparedz dažu internātskolu atjaunošana tiem bērniem, kuru ģimenes nav spējīgas nodrošināt viņiem regulāru skolas apmeklēšanu.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!