• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Triju Zvaigžņu ordenis - latviešu luterāņu draudžu prāvestei Zviedrijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.01.1996., Nr. 7 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38543

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Zinātnes gadsimtam aizejot. Par pusgadsimtu domājot.

Vēl šajā numurā

16.01.1996., Nr. 7

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Triju Zvaigžņu ordenis — latviešu luterāņu draudžu prāvestei Zviedrijā

Vakar, 15. janvārī, Valsts prezidents Guntis Ulmanis pasniedza Triju Zvaigžņu ordeni prāvestei Ievai Graufeldei par viņas nozīmīgo darbu, vispusīgi sekmējot Latvijas garīgo atdzimšanu. Tā kā Ieva Graufelde ir bijusi zviedru draudžu mācītāja Stokholmā un viņai saglabājušies plaši un draudzīgi kontakti ar Zviedrijas Baznīcu, tad apsveicēju pulciņā bija arī Zviedrijas Baznīcas pārvaldes pārstāvji.

Saņemot Latvijas Republikas augstāko apbalvojumu, prāvesti Ievu Graufeldi sumināja gan Ārpuslatvijas luteriskās Baznīcas arhibīskaps Elmārs Ernsts Rozītis, gan LU Teoloģijas fakultātes dekāns Vilis Vārsbergs, tāpat Rīgas 1. kristīgās skolas, Baznīcas izdevniecības pārstāvji un citi apsveicēji.

Valsts prezidents Guntis Ulmanis, uzsverot garīguma atjaunošanas nozīmīgumu, pēc apbalvojuma pasniegšanas ar prāvesti Ievu Graufeldi un viņas apsveicējiem pārrunāja baznīcas un valsts attiecību attīstību mūsdienu Latvijā.

 Prāveste Ieva Graufelde dzimusi 1950.gada 30.jūnijā ASV. 1989.gadā pēc teoloģijas studiju beigšanas tiek ordinēta par Zviedrijas Baznīcas mācītāju. Lai arī prāveste Ieva Graufelde kalpojusi kā zviedru draudžu mācītāja Stokholmā, viņas lielākās rūpes un uzmanība bijusi pievērsta latviešu garīgai aprūpei gan ārpus Latvijas, gan Latvijā. Viņa draudžu darbu attīstījusi tā, lai tas kalpotu arī kā tilts starp Latvijas luterāņu Baznīcu Latvijā un Zviedrijas Baznīcu. Īpaši jāizceļ pastorālais darbs ar Latvijas Teoloģijas fakultātes studentiem un “Baznīcas Gadagrāmatas” redakcijas vadīšana četru gadu garumā. Viņa arī allaž lūkojusi, kā aktivizēt un ieinteresēt cittautiešus garīgi un materiāli palīdzēt Latvijas kristīgo skolu un svētdienas skolu darbā.

Prāveste Ieva Graufelde ir pirmā un vienīgā sieviete Latvijas luteriskās Baznīcas vēsturē, kura vada Baznīcas darbu kā prāveste. Regulārā I.Graufeldes aprūpē ir skolotāju, svētdienas skolu audzēkņu un augstāko mācību iestāžu mācību spēku apmaiņa gan ar Eiropas valstīm, gan ar ASV, tādā veidā popularizējot mūsu valsti pasaulē. Jau piekto gadu I.Graufelde iegulda lielu darbu, organizējot Zviedrijas pansionātā “Sandbija” atpūtas pasākumus un teoloģisko praksi Latvijas maznodrošinātiem un slimiem bērniem, skolotājiem un studentiem.

Par ieguldījumu Latvijas garīgās atdzimšanas jomā, kas vērtējams kā augsts patriotisms, ne tikai rūpējoties par to, lai Latvijas nākotni veidotu gudri, izglītoti un garīgi stipri cilvēki, bet arī nesot Latvijas vārdu pasaulē, ar Triju Zvaigžņu ordeņa Domes 1995.gada 8.novembra lēmumu Ieva Graufelde iecelta par Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieri.

Valsts prezidenta preses dienests

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!