• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Pēc ekonomiskās informācijas: -- Francijas vēstniece -- ASV vēstnieks. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 5.01.1996., Nr. 2 https://www.vestnesis.lv/ta/id/38366

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Valsts prezidents -- pie Valsts kontroles darbiniekiem

Vēl šajā numurā

05.01.1996., Nr. 2

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Pēc ekonomiskās informācijas:

Francijas vēstniece --

Ceturtdien, 4.janvārī, iepazīšanās vizītē pie LR ekonomikas ministra Guntara Krasta bija ieradusies Francijas Republikas vēstniece Latvijā Žanna Debenē (attēlā). Tikšanās gaitā vēstniece izteica vēlējumu, lai Latvijas un Francijas ekonomiskā sadarbība nākotnē kļūtu vēl aktīvāka. Kaut gan abu valstu ārējās tirdzniecības bilances rādītāji 1995.gada desmit mēnešos bija apsteiguši iepriekšējā gada rādītājus, tomēr kopējā aina ekonomiskās sadarbības jomā, pēc vēstnieces domām, vēl nav pārāk iepriecinoša.

Žanna Debenē sarunā ar ekonomikas ministru Guntaru Krastu uzsvēra, ka labas attiecības ekonomiskās sadarbības jomā nevar pastāvēt bez investīcijām un kopuzņēmumu veidošanas. Tāpēc vēstniece iepazīstināja ar vairāku lielu multinacionālu sabiedrību projektiem, kuri varētu veicināt abu valstu ekonomisko sadarbību gan finansu un banku jomā, gan ostu izmantošanā, gan enerģētikā un celtniecībā, gan ūdens apgādē un lauksaimniecības produktu pārstrādes jomā.

Ekonomikas ministrs Guntars Krasts sarunas gaitā uzsvēra, ka viena no jaunās valdības prioritātēm būs ārvalstu investīciju piesaistīšana un ka Ekonomikas ministrijas uzdevums ir visnotaļ sekmēt iecerēto projektu īstenošanu. Ministrs uzskata, ka sadarbība ar ārvalstu partneriem, tai skaitā Francijas uzņēmējiem, varētu izvērsties visās tautsaimniecības nozarēs, taču visvairāk ārvalstu investori tiekot gaidīti mašīnbūves, pārstrādājošās rūpniecības, tranzītbiznesa un banku jomā. Guntars Krasts vēstniecei atzinās, ka viņš pats ir liels franču kultūras draugs un ka visnotaļ vēlama būtu vēl plašāka Francijas kultūras ienākšana mūsu valsts dzīvē, jo tas tikai atvieglotu Latvijas integrēšanos Eiropas Savienībā.

ASV vēstnieks --

Trešdien, 3.janvārī, iepazīšanās vizītē pie LR ekonomikas ministra Guntara Krasta bija ieradies ASV vēstnieks Latvijā Lerijs Nepers. Sarunas gaitā apspriesta ekonomisko reformu norises gaita Latvijā un to turpmākā virzība, tomēr galvenā uzmanība tika pievērsta ārvalstu investīciju piesaistīšanas problēmām un jautājumam par labvēlīga klimata radīšanu gan vietējiem, gan ārvalstu uzņēmējiem. Ekonomikas ministrs Guntars Krasts informēja ASV vēstnieku arī par jaunās valdības iecerēm aktivizēt valstī notiekošo privatizācijas procesu un padarīt to vienkāršāku. Lerijs Nepers pauda viedokli, ka, pastāvot labvēlīgākai ekonomiskajai videi, Amerikas uzņēmējus varētu ieinteresēt piedalīties vairāku lielu uzņēmumu privatizācijā.

Tikšanās gaitā konkrēti tika pārrunāta uzņēmuma "Latvijas Gāze" privatizācijas gaita, kā arī perspektīvā paredzamā "Latvenergo" privatizācija. Uzsvērdams ASV vēstniecības Latvijā vēlmi atrast tādus investīciju projektus, kuri varētu patiesi ieinteresēt Amerikas uzņēmējus, Lerijs Nepers informēja ekonomikas ministru, ka ASV automobiļu ražotāji vēlētos realizēt sadarbības projektu ar uzņēmumu RAF. Vēl ASV vēstnieks lūdza ekonomikas ministram valdības atbalstu, lai Saeimā ātrāk tiktu ratificēti vairāki līgumi, kuriem ir liela nozīme turpmākajā abu valstu ekonomiskajā sadarbībā.

Tā kā ekonomikas ministrs Guntars Krasts pieņēmis ielūgumu nākamnedēļ piedalīties ASV valdības rīkotajā konferencē par palīdzības sniegšanu Austrumeiropas valstīm ekonomisko reformu īstenošanā un investīciju piesaistīšanā, Lerijs Nepers viņu tuvāk iepazīstināja ar šī pasākuma mērķiem un uzaicinātajiem dalībniekiem.

Ieva Jākobsone,

EM preses sekretāre

Foto: Māris Kaparkalējs, "LV"

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!