• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Latvija gaida Viņa Karalisko Augstību Velsas princi Čārlzu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.11.1995., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37942

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Republikas Valsts prezidentam Guntim Ulmanim

Vēl šajā numurā

16.11.1995., Nr. 178

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Latvija gaida Viņa Karalisko Augstību Velsas princi Čārlzu

Rīt Rīgā ierodas Lielbritānijas troņmantnieks

Augstais viesis Rīgā būs nepilnas sešas stundas. Ieradies Latvijas galvaspilsētā agrā pēcpusdienā, Velsas princis no lidostas dosies uz Rīgas pili, kur Baltajā zālē paredzēta viņa sagaidīšanas ceremonija. Pēc pusstundu ilgas sarunas ar Latvijas Republikas Valsts prezidentu Gunti Ulmani Rīgas pils Zelta zālē Velsas princis Čārlzs dosies nolikt ziedus pie Brīvības pieminekļa. Pēc ekskursijas pa Vecrīgu augstais viesis noklausīsies īsu ērģeļmūzikas koncertu Doma baznīcā, bet pēc tam iepazīsies ar Valodu mācību centru. Vēlāk Velsas princis apmeklēs akciju sabiedrību “Lattelekom” un tiksies ar tās darbiniekiem. Sešos pēcpusdienā Velsas princis Čārlzs Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecībā tiksies ar Britu padomes un vēstniecības darbiniekiem un svinīgi atklās vēstniecības vēsturisko ēku (Lielbritānijas vēstniecība šajā namā atradās jau pirms Otrā pasaules kara. Pēc Latvijas neatkarības atjaunošanas Lielbritānija atguva savu īpašumu, un jau kopš vasaras Apvienotās Karalistes vēstniecība strādā savās vēsturiskajās telpās). Vakarā Velsas princis Čārlzs piedalīsies pieņemšanā, ko Mazajā Ģildē rīko Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecība. No šejienes Velsas princis Čārlzs dosies uz lidostu, lai atstātu Latviju.

Velsas prinča Čārlza ierašanās irjau trešā Rietumeiropas karaļnamu pārstāvju vizīte Latvijā kopš mūsu valsts neatkarības atjaunošanas: pirms tam Latvijā viesojusies Dānijas karaliene Margrēte II un Zviedrijas karalis Kārlis XVI Gustavs ar karalieni Silviju. Viņa Karaliskās Augstības Velsas prinča Čārlza vizīte ir vēl viens Latvijas starptautiskās autoritātes apliecinājums.

Velsas princis Čārlzs Latvijā ierodas tieši trīs dienas pēc savas 47. dzimšanas dienas, ko viņa Karaliskā Augstība nosvinēja Vācijā. Princis dzimis 1948. gada 14. novembrī Bakingemas pilī Londonā. Viņa māte ir Lielbritānijas karaliene Elizabete II, tēvs — princis Filips, Edinburgas hercogs. Velsas princis Čārlzs ir pirmās pakāpes troņmantnieks, un var teikt, ka šodien mūsu valstī vizītē ierodas nākamais Lielbritānijas karalis.

Velsas prinča pilns vārds ir Čārlzs Filips Arturs Džordžs (Charles Philip Arthur George) . Par troņmantnieku viņš kļuva 1952. gadā, četru gadu vecumā, kad viņa māte kāpa tronī kā karaliene Elizabete II. Vienlaikus princis Čārlzs kļuva arī par Kornvelas hercogu, jo saskaņā ar karaļa Edvarda III 1337. gada hartu šis tituls tiek piešķirts valdnieka vecākajam dēlam. Savukārt Skotijas aristokrātijas hierarhijā princis Čārlzs kļuva par Rotsejas hercogu, Kerikas grāfu, Rentjū baronu, Salu lordu (Lord of Isles) un Skotijas princi (Prince and Great Steward of Scotland) . 1958.gadā, vienpadsmit gadu vecumā, viņš kļuva par Velsas princi un Česteras grāfu.

Velsas princis Čārlzs mācījies Čīnas skolā un Gordonstounā Skotijā. Astoņpadsmit gadu vecumā viņš skolu apmaiņas programmas ietvaros devās vienu gadu mācīties Melburnā, kļūstot par pirmo karaliskās ģimenes locekli, kas mācījies kādā citā britu sadraudzības valstī. Princis Čārlzs Kembridžas universitātē studējis arheoloģiju, antropoloģiju un vēsturi, aktīvi piedaloties arī studentu sabiedriskajā dzīvē.

1970.gadā viņš ar izcilību absolvēja Kembridžas universitāti, iegūstot bakalaura grādu. Šajā gadā princis Čārlzs ieguva vietu Lielbritānijas parlamenta Lordu palātā. 1969.gadā princis Čārlzs kļuva par Velsas karaliskā pulka galveno pulkvedi, bet sešus gadus vēlāk viņš no Edinburgas hercoga pārņēma Velsas gvardu pulkveža titulu. Vienlaikus Velsas princis uzcītīgi apguva militārās zināšanas un iemaņas. 1971.gadā viņš sešus mēnešus mācījās Kranvelas Karaliskajā gaisa spēku koledžā, apgūstot reaktīvās lidmašīnas pilotēšanu. Tajā pašā gadā princis Čārlzs iestājās Karaliskajā flotē, bet nākošajā gadā Karaliskajā jūras gaisa spēku bāzē Somersetā iemācījās vadīt helikopteru. Protams, Velsas princis ir arī lēcis ar izpletni. Apguvis visas šīs iemaņas, princis Čārlzs iestājās Lielbritānijas 845. jūras gaisa spēku eskadrā un izpildīja desanta lidojumus no kuģa “Hermes”. 1975.gadā viņš arī komandēja piekrastes mīnu kuģi “Bronington”. Viņa Karaliskajai Augstībai Velsas princim Čārlzam ir Karaliskās flotes kapteiņa un Karalisko gaisa spēku kapteiņa dienesta pakāpes.

1981.gada 29.jūlijā trīsdesmit trīs gadu vecumā Velsas princis salaulājās ar lēdiju Diānu Spenseri, un vairāk nekā desmit gadus karaliskā ģimene baudīja vienprātīgu Lielbritānijas sabiedrības sajūsmu un mīlestību. Šajā laulībā piedzima divi dēli. Viljamam tagad ir trīspadsmit, bet Henrijam vienpadsmit gadu. Viljams ir otrās pakāpes, bet Henrijs — trešās pakāpes troņmantnieks. 1992.gada decembrī tika paziņots, ka Velsas princis un princese vienojušies turpmāk dzīvot atsevišķi. Šis notikums ilgu laiku bija viens no visvairāk diskutētajiem tematiem Lielbritānijas sabiedrībā, taču arī pēc 1992.gada decembra Velsas princis Čārlzs un princese Diāna bauda savu tautiešu cieņu un mīlestību.

Atbilstoši savam augstajam stāvoklim Velsas princis veic ārkārtīgi aktīvu sabiedrisko darbību gan savā valstī, gan ārzemēs. Piemēram, aprēķināts, ka 1993. gadā Velsas princis piedalījies apmēram 500 dažādos sabiedriskos pasākumos. Viņš ir patrons vai prezidents apmēram 200 organizācijām. Čpašu interesi princis Čārlzs izrāda par jauniešu problēmām, kā arī partnerattiecību attīstīšanu starp biznesa struktūrām un vietējām kopienām sociālo jautājumu risināšanā. Grūti šajā jomā par augstu novērtēt prinča Čārlza vadīto Prinča fonda, Prinča jaunatnes biznesa fonda un Biznesa kopienas lomu (Velsas princis ir šo organizāciju prezidents). Čpaši princim Čārlzam rūp izglītības standartu paaugstināšana, daudz rūpju viņš veltī arī tam, lai sekmētu neprivileģēto jauniešu izglītības iegūšanas iespējas. Viņa vadītie fondi palīdz jauniešiem atrast darbu, iesaistīties biznesā un īstenot savus projektus. Piemēram aplēsts, ka Prinča jaunatnes biznesa fonds sekmējis 16 tūkstošu uzņēmumu izveidošanos un devis darba vietas 20 tūkstošiem jauniešu. Čpaši aktīvi princis Čārlzs piedalās vides aizsardzībā. 1990.gadā viņš izveidoja BBC televīzijas programmu “Zeme līdzsvarā” (“The Earth in Balance”). Ievērības cienīga ir Velsas prinča praktiskā darbība viņa 1100 akru (apmēram 445 hektāri) lielajā zemes īpašumā Haigrovas Glosterā, kur konsekventi netiek lietoti nekādi minerālmēslojumi.

Plaši pazīstama prinča Čārlza kā Lielbritānijas mākslas patrona darbība. Daudz pūļu viņš veltī Lielbritānijas pilsētu tradicionālās ainavas saglabāšanai, arhitektūras pieminekļu, tai skaitā unikālās Vindzoras pils, restaurēšanai.

Velsas prinča aizbildniecībā ir Lielbritānijas Filharmonija, Karaliskā opera, BBC, Velsas nacionālais orķestris, daudzi kori, mūzikas skolas un mūzikas biedrības. Princis Čārlzs ir arī Lielbritānijas Karaliskās akadēmijas fonda goda prezidents, Nacionālās galerijas fonda patrons un Karaliskās mākslas kolekciju fonda priekšsēdētājs. Respektējama ir arī Velsas prinča darbība ārpus savas valsts robežām. Tā, 1991.gadā viņš kopā ar Čehoslovakijas prezidentu Vāclavu Havelu nodibināja Prāgas kultūras mantojuma fondu. Atzīmējama arī Velsas prinča svētīgā darbošanās veselības aizsardzības jomā.

Princis Čārlzs ir Karaļa fonda prezidents un labdarības organizācijas “SANE” patrons, viņš daudz dara veco ļaužu un nespējnieku aprūpes jomā.

Ar savu aktīvo darbību, dziļo intelektu un augsto troņmantnieka pienākuma apziņu Velsas princis Čārlzs apliecina Britu karaļnama labāko tradīciju aktualitāti arī mūsdienu modernajā pasaulē.

Jānis Ūdris,

“LV” ārpolitikas redaktors

Publikācijā izmantoti materiāli, ko "Latvijas Vēstnesim" laipni atvēlējusi Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienotās Karalistes vēstniecība Latvijā.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!