• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 1995. gada 24. oktobra noteikumi Nr. 310 "Noteikumi par Latvijas pilsoņu pasēm". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.11.1995., Nr. 169 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37547-noteikumi-par-latvijas-pilsonu-pasem

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 311

Noteikumi par likuma "Par Latvijas valsts karogu" piemērošanu, valsts karoga izgatavošanas un lietošanas kārtību

Vēl šajā numurā

01.11.1995., Nr. 169

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 310

Pieņemts: 24.10.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Precizēts 16.11.1995., Latvijas Vēstnesis Nr.178 (461) 

Ministru kabineta noteikumi nr. 310

(prot. nr. 58, 5.§)

Noteikumi par Latvijas pilsoņu pasēm

Izdoti saskaņā ar likumu “Par 1925.gada 1.aprīļa likuma

“Ministru kabineta iekārta” atjaunošanu” 14.panta 3.punktu

 

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie noteikumi nosaka Latvijas Republikas pasu izsniegšanas un lietošanas kārtību.

2. Visiem Latvijas pilsoņiem, kas sasnieguši 16 gadu vecumu un ir reģistrējušies Iedzīvotāju reģistrā, ir jāsaņem Latvijas pilsoņa pase (tālāk tekstā — pase”). Bērniem līdz piecu gadu vecumam, kuri izbrauc uz ārvalsti, pase izsniedzama uz gadu vai uz ceļojuma laiku (ja tas ir ilgāks par gadu), no piecu gadu vecuma — uz pieciem gadiem vai īsāku laiku, kas atlicis līdz 16 gadu vecuma sasniegšanai. Ja ceļojuma laikā vai mēneša laikā pēc atgriešanās bērns sasniedz 16 gadu vecumu, pasi izsniedz uz 10 gadiem. Bērna vecākiem vai aizbildņiem jāuzņemas atbildība par pases saglabāšanu.

3. Pasi izsniedz Latvijas pilsoņiem, kuru pilsonība ir reģistrēta Iedzīvo tāju reģistrā atbilstīgi Pilsonības likuma noteikumiem.

4. Pases izgatavo pēc vienota parauga latviešu un angļu valodā.

5. Pasē par pilsoni ieraksta šādas ziņas:

5.1. vārds, uzvārds;

5.2. dzimšanas datums;

5.3. dzimums;

5.4. personas kods;

5.5. tautība;

5.6. dzimšanas vieta.

6. Personas vārdu un uzvārdu ieraksta saskaņā ar latviešu valodas pareizrakstības likumiem. Ja persona vēlas, tās vārda un uzvārda oriģinālforma, pamatojoties uz to apliecinošu dokumentu, ierakstāma ailē “īpašās atzīmes”. Vārda un uzvārda oriģinālformu apliecinošu dokumentu iesniedz pati persona.

7. Pasē ieraksta šādas ziņas par bērniem līdz 16 gadu vecumam:

7.1. vārds, uzvārds;

7.2. dzimšanas datums;

7.3. dzimums;

7.4. personas kods.

8. Pasē izdara šādas atzīmes:

8.1. dzimtsarakstu nodaļas un pagastu valdes — par laulības reģistrāciju un laulības šķiršanu;

8.2. pilsētu, rajonu vai pagastu pašvaldību institūcijas — par reģistrāciju dzīvesvietā un izbraukšanu no dzīvesvietas;

8.3. policijas iestādes — likumā paredzētajos gadījumos, ja pilsoņi izvairās labprātīgi maksāt alimentus savu bērnu uzturēšanai. Līdzās atzīmei tiek iespiests attiecīgs spiedogs;

8.4. medicīniskās iestādes — par pases īpašnieka asins grupu un rezus faktoru un aizliegumu patologanatomiskai izmeklēšanai un orgānu izņemšanai;

8.5. vēlēšanu komisijas — par piedalīšanos vēlēšanās vai referendumā.

Šajā nolikumā neparedzētas atzīmes pasē izdarīt aizliegts.

9. Pasi pilsonim izsniedz uz 10 gadiem. Personām pēc 60 gadu vecuma sasniegšanas pasi izsniedz uz 50 gadiem.   

II. Pasu izsniegšana un to lietošana

10. Latvijas Republikā pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem pases izsniedz un apmaina Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētu vai rajonu nodaļas pēc pilsoņu reģistrētās dzīvesvietas. Ārvalstīs pastāvīgi dzīvojošajiem Latvijas pilsoņiem pases izsniedz Latvijas Republikas diplomātiskā pārstāvniecība vai konsulārā iestāde attiecīgajā ārvalstī vai Pilsonības un imigrācijas departaments.

11. Pasi izsniedz 15 darbadienu laikā pēc nepieciešamo dokumentu iesniegšanas; ja pase nozaudēta, nozagta vai gājusi bojā no īpašnieka neatkarīgu iemeslu dēļ, — mēneša laikā.

12. Lai saņemtu pasi, pilsonim jāiesniedz šādi dokumenti:

12.1. noteikta parauga iesniegums;

12.2. dzimšanas apliecība;

12.3. trīs fotokartītes 35 x 45 mm (vienā blokā).

13. Dokumenti pases apmaiņai jāiesniedz mēneša laikā, ja:

13.1. notecējis pases derīguma termiņš;

13.2. pase kļuvusi lietošanai nederīga;

13.3. mainīts vārds, uzvārds;

13.4. mainīta tautība;

13.5. ierakstos konstatētas neprecizitātes.

14. Lai apmainītu pasi, mēneša laikā jāiesniedz šādi dokumenti:

14.1. Pilsonības un imigrācijas departamenta noteikta parauga iesniegums;

14.2. apmaināmā pase;

14.3. trīs fotokartītes 35 x 45 mm (vienā blokā).

15. Lai apmainītu pasi sakarā ar vārda un uzvārda maiņu vai tautības ieraksta maiņu, jāiesniedz dokumenti saskaņā ar likuma “Par vārda, uzvārda un tautības ieraksta maiņu” 4. un 11.pantu.

16. Ja pase nozaudēta, nozagta vai gājusi bojā no īpašnieka neatkarīgu iemeslu dēļ, mēneša laikā jāiesniedz šādi dokumenti:

16.1. Pilsonības un imigrācijas departamenta noteikta parauga iesnie gums;

16.2. paskaidrojums;

16.3. izraksts no mājas grāmatas vai izziņa (forma nr.16);

16.4. 4 fotokartītes 35 x 45 mm (vienā blokā);

16.5. policijas iestādes atbilde uz personas iesniegto ziņojumu, ja pase nozagta.

17. Saņemot pasi pirmo reizi vai to apmainot, dokumenti un fotokartītes pases noformēšanai jāiesniedz Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētas vai rajona nodaļā pēc pilsoņa reģistrētās dzīvesvietas.

Ārvalstīs dzīvojošie Latvijas pilsoņi šos dokumentus var iesniegt Latvijas Republikas diplomātiskajā pārstāvniecībā vai konsulārajā iestādē attiecīgajā ārvalstī.

18. Latvijas pilsoņiem mēneša laikā pēc 16 gadu vecuma sasniegšanas jāiesniedz dokumenti un fotokartītes pases saņemšanai.

Saņemot pasi sakarā ar 16 gadu vecuma sasniegšanu, tautību pasē ieraksta atbilstīgi tēva vai mātes tautībai — atkarībā no pases saņēmēja nacionālās pašapziņas.

19. Pasē, kura izdota apmaiņas kārtībā vai nozaudētās, nozagtās vai no īpašnieka neatkarīgu iemeslu dēļ bojā gājušās pases vietā, Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētas vai rajona nodaļa izdara ierakstus par bērniem līdz 16 gadu vecumam, atzīmes par laulības reģistrāciju, laulības šķiršanu, par pienākumu maksāt alimentus, ja šis pienākums pases izsniegšanas brīdī saglabājas.

Visiem pasē izdarītajiem ierakstiem jāatbilst attiecīgajiem Iedzīvotāju reģistra ierakstiem.

20. Valsts nodevas likmi par pases izsniegšanu nosaka Ministru kabinets.

21. Pilsoņiem ir pienākums uzglabāt pases saudzīgi un kārtīgi. Par pases zādzību vai bojāeju pilsonim jāziņo policijas iestādēm.

22. Pase jānodod vai tajā izdarāmas atzīmes:

22.1. ja persona likumā noteiktajā kārtībā zaudē Latvijas pilsonību, pase nododama Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētas vai rajona nodaļai, ārvalstīs pastāvīgi dzīvojošajām personām — Latvijas Republikas diplomātiskajai pārstāvniecībai vai konsulārajai iestādei attiecīgajā ārvalstī;

22.2. ja Latvijas pilsonis izbrauc uz pastāvīgu dzīvi ārvalstīs, attiecīgas atzīmes pasē izdara pašvaldības institūcija un Pilsonības un imigrācijas departaments;

22.3. ja persona mirusi, pase nododama dzimtsarakstu nodaļai. Dzimtsarakstu nodaļa pēc reģistrācijas pasi nosūta pilsētas vai rajona pašvaldības institūcijai pēc personas reģistrētās dzīvesvietas. Pilsētas, rajona vai pagasta pašvaldības institūcija pēc mirušās personas izrakstīšanas no reģistrētās dzīvesvietas nosūta pasi attiecīgajai Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētas vai rajona nodaļai pases norakstīšanai un iznīcināšanai.

23. Atrastās pases jānodod Pilsonības un imigrācijas departamenta pilsētas vai rajona nodaļai.

24. Apcietinātajām personām, kuras notiesātas ar brīvības atņemšanu, kā arī personām, kuras nosacīti notiesātas ar brīvības atņemšanu, notiesāto obligāti iesaistot darbā, pasi atņem izziņas iestādes, iepriekšējās izmeklēšanas iestādes vai tiesa, un tā glabājas soda izciešanas vietā. Atbrīvojot no apcietinājuma vai soda izciešanas, pasi atdod tās īpašniekam.

25. Aizliegts atņemt pilsoņiem pasi, izņemot likumos un šajā nolikumā paredzētajos gadījumos, kā arī aizliegts pieņemt vai nodot pasi ķīlā.

26. Pilsoņiem, saņemot pasi vai to apmainot, jāreģistrējas uz laiku vai pastāvīgu dzīvi savā dzīvesvietā attiecīgajā pilsētas, rajona vai pagasta pašvaldības institūcijā.

27. Personas un amatpersonas par šo noteikumu neievērošanu tiek sauktas pie atbildības saskaņā ar likumiem.

III. Pārejas jautājumi

28. Atzīt par spēku zaudējušiem:

28.1. Ministru padomes 1992. gada 5. jūnija lēmumu nr. 216 “Par Nolikumu par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm” (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 32. nr.; oficiāls izdevums AP MP, 1993, 4. nr.; Latvijas Vēstnesis, 1993, 52. nr.; 1995, 51. nr.);

28.2. Ministru padomes 1993. gada 21. janvāra lēmumu nr. 37 “Par papildinājumiem un grozījumiem Latvijas Republikas Ministru padomes 1992. gada 5. jūnija lēmumā nr. 216 “Par Nolikumu par Latvijas Republikas pilsoņu pasēm” (oficiāls izdevums AP MP, 1993, 4. nr.);

28.3. Ministru padomes 1993. gada 15. jūlija lēmuma nr. 389 “Par atzīmēm Latvijas Republikas pilsoņu pasēs, citu valstu pilsoņu personas dokumentos un bezvalstnieku apliecībās” (Latvijas Vēstnesis, 1993, 52. nr.) 1. punktu.

Ministru prezidents M.Gailis

Tieslietu ministrs R.Apsītis

Rīgā 1995. gada 24. oktobrī

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!