• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropas valstu drošība un sadarbība cieši skar Viduseiropu un Austrumeiropu, tostarp Baltijas valstis. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.10.1995., Nr. 155 https://www.vestnesis.lv/ta/id/37201

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi nr. 291

Suņu un kaķu turēšanas noteikumi

Vēl šajā numurā

10.10.1995., Nr. 155

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropas valstu drošība un sadarbība cieši skar Viduseiropu un Austrumeiropu, tostarp Baltijas valstis

WPE8.JPG (8311 BYTES) WPE9.JPG (11607 BYTES)

Rīgā 8. un 9.oktobrī darba vizītē uzturējās EDSO priekšsēdētājs, Ungārijas ārlietu ministrs Lāslo Kovāčs (Laszlo Kovacs). 9.oktobrī Lāslo Kovāčs tikās ar LR Ministru prezidenu M.Gaili (1. attēlā), LR Saeimas priekšsēdētāja biedru A.Krastiņu un LR ĀM valsts ministru J.Riteni.

Tiekoties ar Jāni Riteni, pārrunāta
EDSO loma un prioritātes Eiropas stabilitātes nostiprināšanā. L.Kovāčs vairākkārt uzsvēra EDSO lomu. Ar tās palīdzību Viduseiropas un Austrumeiropas valstis varētu sekmīgāk integrēties Eiropas kolektīvajās drošības un ekonomikas struktūrās. J.Ritenis iepazīstināja viesi ar Latvijas ārpolitikas prioritātēm un īpaši uzsvēra valsts stratēģisko mērķi — integrāciju Rietumvalstu drošības struktūrās.

Sarunas laikā abas puses īpašu uzmanību veltīja EDSO misijas darbībai Latvijā. Tika uzsvērts, ka EDSO misija Rīgā Latvijai ir bijusi nozīmīga gan kā šīs starptautiskās organizācijas atbalsta apliecinājums, gan arī uzraudzībā pār Latvijas un Krievijas līgumu izpildes nodrošinājumu. Ņemot vērā, ka EDSO misijas mandāts būs spēkā vēl līdz šā gada 31.decembrim, abas puses apsprieda jautājumu par EDSO un Latvijas tālāko sadarbību un iespējām piešķirt šai sadarbībai jaunu kvalitāti un dinamiku. Šajā kontekstā abas puses pārrunāja iespēju mainīt EDSO pārstāvniecības Rīgā statusu, veidojot to kā EDSO biroju.

ĀM preses centrs

Vakar, 9.oktobrī, Saeimas priekšsēdētāja biedrs Andrejs Krastiņš tikās ar EDSO misijas priekšsēdētāju un Ungārijas Republikas ārlietu ministru Lāslo Kovāču (2. attēlā). Tikšanās laikā pie Saeimas priekšsēdētāja biedra skarti divi galvenie temati — EDSO misijas loma Baltijas valstīs, tai skaitā Latvijā, kā arī Latvijas un Ungārijas sadarbības tālākas attīstības jautājumi. Nozīmīga sarunas daļa tika veltīta Latvijas iekšpolitiskajai situācijai pēc 6. Saeimas vēlēšanām, īpaši atzīmējot, ka Latvijas iekšējās un ārējās problēmas ir savstarpēji saistītas.

A.Krastiņš uzsvēra, ka Latvijai tās virzībā uz Eiropu svarīgi sadarboties ne tikai ar tām starptautiskajām organizācijām, kas risina ekonomiskas dabas jautājumus, bet arī ar tām, kas garantētu Latvijas drošību. Šai sakarā Saeimas priekšsēdētāja biedrs A.Krastiņš atgādināja, ka Krievijas armijas pensionāru liktenis ir ne tikai Latvijas, bet arī Krievijas un Eiropas problēma, kā arī uzsvēra, ka nepieciešamas nopietnas sarunas ar Krieviju šā jautājuma sekmīgai risināšanai.

Runājot par 6.Saeimas vēlēšanu rezultātiem, EDSO misijas priekšsēdētājs Lāslo Kovāčs atzina, ka tie atspoguļo Latvijas valsts politisko stabilitāti, jo visas tās partijas, kas bija pārstāvētas 5. Saeimā, ir atkal ievēlētas, mainījies tikai mandātu sadalījums. Lāslo Kovāčs uzsvēra, ka tā ir normāla parlamentārās demokrātijas principu izpausme. Viņš izteica pārliecību, ka Latvijas iekšpolitiskā un ārpolitiskā orientācija tāpēc nemainīsies.

EDSO priekšsēdētājs uzsvēra, ka misija Latvijā strādā ne jau tāpēc, ka šeit būtu krīzes rajons, bet gan tāpēc, lai palīdzētu Latvijai pilnīgāk integrēties starptautiskajā sabiedrībā. Lāslo Kovāčs pauda domu, ka EDSO misija Latvijā ir kā logs uz pasauli, jo tā savāc un 52 valstīm nodod informāciju par Latvijas panākumiem.

Runājot par Latvijas un Ungārijas attiecībām, Ungārijas ārlietu ministrs Lāslo Kovāčs paziņoja par savas valsts prezidenta nodomu apmeklēt trīs Baltijas valstis decembrī. Tad varētu tikt parakstīti Latvijas un Ungārijas līgumi par sadarbību ekonomikā un kultūrā.

Margita Markevica,
Saeimas ziņu dienests
Foto: Māris Kaparkalējs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!