• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Centrālās vēlēšanu komisijas 1995. gada 7. septembra lēmums Nr. 67 "Par Instrukcijas par balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirknī Saeimas vēlēšanās apstiprināšanu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.1995., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36732

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā - Dānijas aizsardzības ministrs

Vēl šajā numurā

12.09.1995., Nr. 138

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Centrālā vēlēšanu komisija

Veids: lēmums

Numurs: 67

Pieņemts: 07.09.1995.

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

CEĻĀ UZ 6. SAEIMU

Latvijas Republikas Centrālās vēlēšanu komisijas lēmums nr.67

Par Instrukcijas par balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirknī Saeimas vēlēšanās apstiprināšanu

Centrālā vēlēšanu komisija nolemj:

Apstiprināt “Instrukciju par balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirknī Saeimas vēlēšanās” (pielikumā).

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņš
Rīgā 1995.gada 7.septembrī Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Instrukcija
par balsu skaitīšanu vēlēšanu iecirknī
Saeimas vēlēšanās

1. Vēlēšanu zīmju skaitīšana vēlēšanu iecirknī Saeimas vēlēšanās uzsākama Latvijā — tūlīt pēc vēlēšanu iecirkņa slēgšanas pulksten 8.00 vakarā otrajā vēlēšanu dienā, ārvalstīs — pulksten 8.00 vakarā trešajā dienā pēc vēlēšanu otrās dienas.

2. Skaitīšana izdarāma iecirkņa komisijas atklātā sēdē. Netraucējot komisijas darbu, sēdē var būt klāt novērotāji no politiskajām organizācijām (partijām) un to apvienībām, kā arī šo organizāciju (partiju) vai apvienību teritoriālajām struktūrvienībām, kurām ir juridiskās personas tiesības (turpmāk — pilnvarotie novērotāji), kā arī Centrālās vēlēšanu komisijas locekļi un tās pilnvarotas personas, attiecīgās republikas pilsētas vai rajonu vēlēšanu komisijas locekļi un žurnālisti.

3. Pirms vēlēšanu kastes tiek atvērtas, iecirkņa komisija iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā, kuru raksta divos eksemplāros, ieraksta saņemto vēlēšanu aplokšņu skaitu [1.aile (1.rinda)] un saskaita un ieraksta šajā protokolā pāri palikušo aplokšņu skaitu [2.aile (2.rinda)].

Piezīme. Ārvalstīs izveidotā iecirkņa komisija iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolu neraksta, bet šīs ziņas ieraksta balsu skaitīšanas protokolā.

4. Pāri palikušās ar iecirkņa komisijas zīmogu apzīmogotās vēlēšanu aploksnes dzēšamas, nogriežot aploksnes augšējo labo stūri, un iesaiņojamas. Šādi dzēšamas un kopā ar iepriekšminētajām iesaiņojamas arī bojātās vēlēšanu aploksnes, kuru vietā vēlētāji saņēmuši citas.

Pārējās pāri palikušās aploksnes saskaitāmas un iesaiņojamas atsevišķi no dzēstajām. Ja pāri palikušās aploksnes atrodas neatvērtā tipogrāfiskā iesaiņojumā, iecirkņa komisija tās nepārskaita un no jauna neiesaiņo.

5. Saiņojot pāri palikušās vēlēšanu aploksnes un vēlēšanu zīmes, izmantojams tipogrāfiskais iesaiņojums, kurā vēlēšanu materiāli tika saņemti.

6. Iesaiņojuma atveramā vieta nostiprināma ar uzlīmi, uz kuras ir iecirkņa komisijas zīmogs un iecirkņa komisijas priekšsēdētāja vai sekretāra paraksts.

Ja tipogrāfiskā iesaiņojuma nepietiek, vēlēšanu materiāli iesaiņojami, ietinot papīrā, aptinot ar auklu un tās galus nostiprinot ar uzlīmi iepriekšminētajā kārtībā.

Uz katra iesaiņojuma norādāms, ka sainī atrodas pāri palikušās vai pāri palikušās dzēstās vēlēšanu aploksnes, un to skaits.

7. Neizmantotās vēlēšanu zīmes iesaiņojamas un apzīmogojamas iepriekšminētajā kārtībā, nenorādot to skaitu.

8. Pēc tam iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā norāda izsniegto aplokšņu skaitu [3.aile (3.rinda)], kuru nosaka kā starpību starp vēlēšanu iecirknī saņemto vēlēšanu aplokšņu skaitu un pāri palikušo, arī dzēsto un bojāto aplokšņu skaitu (4.punkts), kas ir vienāds ar balsotāju sarakstos ierakstīto vēlētāju skaitu (vēlēšanu iecirknī rakstītais balsotāju saraksts un to balsotāju saraksts, kuri vēlēja savā atrašanās vietā).

9. No katras vēlēšanu kastes izņemtās vēlēšanu aploksnes skaita atsevišķi. Vispirms vēlēšanu aploksnes izņem no vēlēšanu kastēm, kas izmantotas, vēlētājiem balsojot savā atrašanās vietā.

No vēlēšanu kastēm izņemto vēlēšanu aplokšņu skaits ierakstāms iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [4.ailē (4.rindā)].

10. Tad sašķirojamas un atsevišķi saskaitāmas derīgās un nederīgās vēlēšanu aploksnes.

Par nederīgām uzskatāmas tās vēlēšanu aploksnes, kas nav apzīmogotas ar attiecīgās iecirkņa komisijas zīmogu.

Nederīgo vēlēšanu aplokšņu skaits ierakstāms iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [5.ailē (5.rindā)].

11. Nederīgās vēlēšanu aploksnes skaita neatvērtas, iesaiņo un apzīmogo šīs instrukcijas 6.punktā noteiktajā kārtībā, uz iesaiņojuma norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu aploksnes, un to skaitu.

12. No vēlēšanu kastes izņemto derīgo vēlēšanu aplokšņu skaitam jāsakrīt ar attiecīgajā balsotāju sarakstā ierakstīto vēlētāju skaitu. Tas var būt arī mazāks.

Ja kādā vēlēšanu kastē derīgo vēlēšanu aplokšņu skaits ir lielāks par balsotāju sarakstā ierakstīto vēlētāju skaitu, iecirkņa komisija par to nekavējoties paziņo attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijai un izdara attiecīgu ierakstu vēlēšanu gaitas protokolā. Turpmākā skaitīšana attiecībā uz šādas vēlēšanu kastes saturu jāveic atsevišķi, ierakstot skaitīšanas rezultātus vēlēšanu gaitas protokolā un iekļaujot tos arī kopējos rezultātos, kuri jānorāda iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā.

Atsevišķi saskaitāmas nederīgās un derīgās vēlēšanu aploksnes, norādot to skaitu iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [attiecīgi 5. un 6. ailē (5. un 6.rindā)].

13. Pēc visu ziņu ierakstīšanas par vēlēšanu aploksnēm iecirkņa komisija pēc iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola veidlapā norādītās kontroles metodikas pārbauda šo ierakstu pareizību.

14. Ja, pārbaudot šo un arī turpmāko ierakstu pareizību pēc iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola veidlapā norādītās metodikas, kontrolskaitļi nesakrīt, skaitīšana jāatkārto.

15. Pēc tam iecirkņa komisija atver derīgās aploksnes, vienlaikus pārbaudot, vai kādā no tām nav vairāk par vienu vēlēšanu zīmi.

16. Ja kādā aploksnē ir vairāk par vienu vēlēšanu zīmi un turklāt tās nav vienādas pēc satura (arī pēc izdarītajām atzīmēm), tās novietojamas atsevišķi kā nederīgas. Ja vēlēšanu aploksnē ir divas pilnīgi vienādas vēlēšanu zīmes, atsevišķi kā nederīga novietojama viena no tām.

17. Par katru šāda iemesla dēļ nederīgu vēlēšanu zīmi iecirkņa komisija pieņem lēmumu. Domstarpības par vēlēšanu zīmju derīgumu iecirkņa komisija izšķir ar balsu vairākumu. Balsošanas rezultāti ierakstāmi vēlēšanu gaitas protokolā.

18. Uz nederīgajām vēlēšanu zīmēm izdarāma atzīme “Nederīga”, ko paraksta iecirkņa komisijas priekšsēdētājs vai sekretārs. Tad iecirkņa komisija šīs vēlēšanu zīmes numurē, saskaita un ieraksta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [attiecīgi 12. vai 13.ailē (12. vai 13.rindā)].

19. Pārējās vēlēšanu zīmes iecirkņa komisija saskaita un, pieskaitījusi protokola 12. un 13.ailē (12. un 13.rindā) ierakstītās nederīgās vēlēšanu zīmes, ieraksta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [9.ailē (9.rindā)].

20. Minētās vēlēšanu zīmes sašķirojamas derīgajās un nederīgajās. Par nederīgām uzskatāmas:

1) saplēstās vēlēšanu zīmes;

2) vēlēšanu zīmes no citiem vēlēšanu apgabaliem.

21. Par katru saplēsto vēlēšanu zīmi vai vēlēšanu zīmi no cita vēlēšanu apgabala iecirkņa komisija pieņem lēmumu un to dzēš šīs instrukcijas 17. un 18. punktā noteiktajā kārtībā. Tad iecirkņa komisija šīs vēlēšanu zīmes saskaita un ieraksta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [attiecīgi 10. vai 11.ailē (10. vai 11.rindā)].

22. Nederīgās vēlēšanu zīmes iesaiņo un apzīmogo šīs instrukcijas 6.punktā noteiktajā kārtībā, uz iesaiņojuma norādot, ka sainī atrodas nederīgās vēlēšanu zīmes, un to skaitu. Kopējo nederīgo vēlēšanu zīmju skaitu ieraksta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [7.ailē (7.rindā)].

23. Iecirkņa komisija saskaita derīgās vēlēšanu zīmes un norāda to kopējo skaitu iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā [8.ailē (8.rindā)].

24. Iecirkņa komisija derīgās vēlēšanu zīmes sašķiro pa kandidātu sarakstiem. Tad tiek saskaitītas par katru kandidātu sarakstu nodotās derīgās vēlēšanu zīmes. To skaitu ieraksta iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā. Vēlēšanu zīmes iesaiņo un apzīmogo šīs instrukcijas 6.punktā noteiktajā kārtībā.

25. Pēc šo ziņu ierakstīšanas iecirkņa komisija pēc iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola veidlapā norādītās kontroles metodikas pārbauda ierakstu pareizību attiecībā uz vēlēšanu zīmēm.

26. Iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolu paraksta visi iecirkņa komisijas locekļi, kas piedalījušies balsu skaitīšanā.

27. Pēc iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola uzrakstīšanas iecirkņa komisija nekavējoties telefoniski paziņo attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijai par katru kandidātu sarakstu nodoto derīgo vēlēšanu zīmju skaitu.

28. Pēc rezultātu paziņošanas iecirkņa komisija vēlēšanu kastē ievieto:

1) visas nodotās derīgās vēlēšanu zīmes, kas iesaiņotas pēc kandidātu sarakstu numuriem;

2) iesaiņotās nederīgās vēlēšanu zīmes;

3) vienu iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola eksemplāru;

4) balsotāju sarakstus.

29. Vēlēšanu kasti aizzīmogo ar iecirkņa komisijas zīmogu. Pilnvarotajiem novērotājiem (2.punkts) arī ir tiesības aizzīmogot vēlēšanu kasti ar saviem zīmogiem. Par kastes aizzīmogošanu izdarāma atzīme vēlēšanu gaitas protokolā.

30. Vēlēšanu kaste atstājama iecirkņa komisijas telpās policijas vai Zemessardzes uzraudzībā, klātesot vismaz vienam iecirkņa komisijas loceklim.

31. Iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola otrs eksemplārs nogādājams attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijai kopā ar pavadrakstu, kurā norādīts nosūtīšanas datums un laiks, kā arī persona, ar kuru šis protokols nosūtīts.

32. Nākamajā dienā pēc vēlēšanu otrās dienas iecirkņa komisija pārliecinās par to, vai vēlēšanu kastes aizzīmogojums nav bojāts, un atver to, izdarot atzīmi vēlēšanu gaitas protokolā.

33. Iecirkņa komisija atver saini ar nederīgajām vēlēšanu zīmēm, pārskaita tās un skaitu ieraksta balsu skaitīšanas protokolā, kas rakstāms divos eksemplāros. Ziņas par vēlēšanu aploksnēm šajā protokolā ieraksta no iepriekšējās balsu skaitīšanas protokola.

Pēc tam nederīgās vēlēšanu zīmes iesaiņo un apzīmogo šīs instrukcijas 6.punktā norādītajā kārtībā.

34. Iecirkņa komisija atsevišķi atver saini ar derīgajām vēlēšanu zīmēm, kas nodotas par katru kandidātu sarakstu, vēlreiz tās pārskaita un sašķiro divās grupās — grozītās un negrozītās.

Piezīme. Par grozītām uzskatāmas vēlēšanu zīmes, kurās vēlētājs pretī kāda kandidāta uzvārdam izdarījis atzīmi “+’ vai svītrojis kandidāta vārdu vai uzvārdu. Visas pārējās vēlēšanu zīmes uzskatāmas par negrozītām.

35. Iecirkņa komisija pārliecinās, vai derīgo vēlēšanu zīmju skaits saskan ar iepriekšējās balsu skaitīšanas protokolā norādīto, un šo skaitu ieraksta balsu skaitīšanas protokolā.

36. Vispirms saskaitāmas negrozītās vēlēšanu zīmes atsevišķi par katru kandidātu sarakstu un to skaits ierakstāms balsu skaitīšanas protokolā.

37. Pēc tam katrs skaitītājs ņem viena kandidātu saraksta grozītās vēlēšanu zīmes un šķiro tās trijās grupās attiecībā uz saraksta pirmo kandidātu:

1.grupa — pretī kandidāta vārdam un uzvārdam nav izdarītas nekādas atzīmes;

2.grupa — pretī kandidāta vārdam un uzvārdam ir izdarīta atzīme “+”;

3.grupa — kandidāta vārds vai uzvārds svītrots.

Attiecīgās grupas vēlēšanu zīmes saskaita un rezultātus ieraksta balsu skaitīšanas protokolā.

Tādā pašā veidā no jauna šķiro un skaita vēlēšanu zīmes secīgi par katru nākamo kandidātu attiecīgajā kandidātu sarakstā.

38. Šāda vēlēšanu zīmju šķirošana un skaitīšana atkārtojama vismaz divas reizes, turklāt atkārtoto šķirošanu un skaitīšanu izdara cits skaitītājs. Ja skaitīšanas rezultāti nesakrīt, skaitīšana jāatkārto.

39. Iecirkņa komisija pēc balsu skaitīšanas protokola veidlapā norādītās kontroles metodikas pārbauda ierakstu pareizību attiecībā uz katru kandidātu.

40. Balsu skaitīšanas protokolu paraksta visi iecirkņa komisijas locekļi, kuri piedalās balsu skaitīšanā. Iecirkņa komisijas priekšsēdētājs paraksta un apzīmogo katru balsu skaitīšanas protokola lappusi.

41. Pēc balsu skaitīšanas protokola uzrakstīšanas visas nodotās derīgās un nederīgās vēlēšanu zīmes, neizlietotās un nederīgās aploksnes, neizmantotās vēlēšanu zīmes un balsu skaitīšanas galīgo rezultātu protokola viens eksemplārs iesaiņojams un aizzīmogojams.

42. Katrs iesaiņojums aizzīmogojams ar iecirkņa komisijas zīmogu. Pilnvarotajiem novērotājiem (2.punkts) arī ir tiesības aizzīmogot šo saini ar saviem zīmogiem. Par saiņa aizzīmogošanu izdarāma atzīme vēlēšanu gaitas protokolā.

43. Iesaiņotos vēlēšanu materiālus iecirkņa komisijas priekšsēdētājs nogādā attiecīgās republikas pilsētas vai rajona vēlēšanu komisijā kopā ar pavadrakstu, kurā atzīmēts nosūtīšanas datums un laiks, kā arī persona, ar kuru vēlēšanu materiāli nosūtīti, ja kādu iemeslu dēļ to nedara komisijas priekšsēdētājs.

Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētājs A.Kramiņ š
Centrālās vēlēšanu komisijas sekretāre Dz.Ceihnere

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!