• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgā - Dānijas aizsardzības ministrs. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.1995., Nr. 138 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36729

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Saeimas priekšsēdētājs - Somijā

Vēl šajā numurā

12.09.1995., Nr. 138

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rīgā — Dānijas aizsardzības ministrs

Vakar, 11.septembrī, Rīgā vienas dienas vizītē uzturējās Dānijas aizsardzības ministrs Hanss Hekerups. Ministru kabineta apspriežu zālē notika Latvijas Republikas Ministru prezidenta, aizsardzības ministra Māra Gaiļa un Dānijas aizsardzības ministra Hansa Hekerupa rīkotā preses konference.

Tās iesākumā Māris Gailis teica: “Esmu priecīgs un pagodināts pieņemt kolēģi no Dānijas — aizsardzības ministru Hekerupu. Mums ar Dāniju ir izveidojusies īpaši cieša sadarbība militārajā jomā. Jūs visi labi zināt par palīdzību Baltijas bataljonam, Dānijas pūliņiem un ieguldījumu, sagatavojot Latvijas miera uzturēšanas vadu. Ņoti sekmīgi tiek pildīts parakstītais nolīgums starp Latvijas un Dānijas aizsardzības ministrijām, piemēram, treniņapmācībām un citām. Mūsu ieguldījums šajā lietā būtu mūsu karavīru piedalīšanās Dānijas bataljona sastāvā Horvātijā, kas nenotika. Pašlaik tiek runāts par trijām citām iespējamām vietām, kas, protams, ir ANO kompetencē. Mēs ceram, ka tuvākajā laikā sagatavotie puiši arī varētu savu miera uzturēšanas pienākumu pildīt. Katrā gadījumā mēs redzam lielu perspektīvu militārā sadarbībā. Esmu pārliecināts, ka teicamā sadarbība ar Dāniju militārā jomā arī turpināsies.”

Dānijas aizsardzības ministrs Hanss Hekerups savukārt pauda Dānijas atbalstu Latvijas valstij un arī tās vēlmei iestāties NATO: “Starp abām mūsu valstīm ir nolīgums par sadarbību militārajā jomā un pašlaik mēs izstrādājam sadarbības programmu 1996.gadam. Sadarbībā ar citām draudzīgajām valstīm — Lielbritāniju, ASV, Vāciju, Nīderlandi — mēs cenšamies izveidot “bruņojumu paketi”, kas varētu tikt piešķirta Baltijas miera bataljonam. Tāpat mums bija arī ļoti cieša sadarbība un vēlēšanās, lai Latvijas vads varētu nokļūt Horvātijā. Taču notikumi attīstījās savādāk. Tika izlemts, ka miera uzturēšanas spēku maiņa un paplašināšana nenotiks un arī Dānijas bataljona izvešana no Horvātijas sāksies jau tuvākās nedēļas laikā. Pašlaik, kā jau Latvijas Ministru prezidents teica, mēs apsveram citas iespējas. Es ceru, ka mēs redzēsim dāņu un latviešu miera uzturēšanas spēkus, kopā strādājot ne tik tālā nākotnē.”

Pēc tam Latvijas Ministru prezidents, aizsardzības ministrs M.Gailis un Dānijas aizsardzības ministrs H.Hekerups atbildēja uz žurnālistu jautājumiem.

Abi sarunveži, ka turpmāk Latvijas vads Dānijas bataljona vai kādu citu jau eksistējošu miera uzturēšanas spēku sastāvā varētu doties uz Austrumu Slovēniju vai Maķedoniju. Ja tas nebūs iespējams, tiks meklēti citi varianti, kur izmantot Ziemeļvalstu un Baltijas valstu miera spēkus. Tomēr tas ir atkarīgs no ANO.

Uz jautājumu par “bruņojuma paketes” piešķiršanu Baltijas miera bataljonam, Dānijas aizsardzības ministrs H.Hekerups atbildēja: “Lielākās Eiropas valstis pašlaik nav gatavas piegādāt bruņojumu vai ieročus Latvijas Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem. Bet tiek izskatīta iespēja veidot “bruņojumu paketi”, kurā būtu iekārtas, aprīkojums un arī ieroči, kas domāti apmācībām Baltijas miera uzturēšanas spēku vienībās...”

Uz jautājumu par turpmāku konkrētu militāro sadarbību starp Latviju un Dāniju Latvijas Ministru prezidents, aizsardzības ministrs M.Gailis atbildēja: “Pašlaik Aizsardzības ministrijā top turpmākās militārās sadarbības plāns. Tas būs gatavas apmēram pēc pusotra mēneša. Dānija varētu turpināt atbalstu Baltijas miera uzturēšanas bataljonam un Latvijas vadam. Mēs gribētu atbalstu gaisa telpas kontroles projektam, kā arī Baltijas valstu jūras spēku sadarbības projektam, treniņiem un izglītībai. Latvija labprāt no Dānijas arī saņemtu materiālu palīdzību militārajā jomā, piemēram, tehniku.”

Viesturs Avots,
“LV” nozares redaktors
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!