• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
MK Ekonomikas un finansu komitejā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.1995., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36037

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

MK Valsts un sociālo lietu komitejā

Vēl šajā numurā

25.07.1995., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

MINISTRU KABINETA ZIŅAS

MK Ekonomikas un finansu komitejā

Vakar, 24. jūlijā, Ministru kabineta ekonomikas un finansu komiteja izskatīšanai valdības sēdē akceptējusi kārtību, saskaņā ar kuru paredzēts regulēt juridisko personu kreditēšanas kārtību par norēķinu kontu iesaldēšanu akciju sabiedrībā “Banka Baltija”. Aizdevumu izsniegšanu vajadzēs veikt Finansu ministrijas izvēlētai komercbankai. Par aizdevuma garantiju varēs kalpot ķīla - juridisko personu kustamais vai nekustamais īpašums, kā arī galvojums. Aizdevuma summa varēs būt 60 procentu apmērā no ieķīlātā īpašuma. Aizdevumu un procentus vajadzēs sākt atmaksāt jau pēc 60 dienām (kredīta lietošanas ilgums - viens gads). Pieteikumus vajadzēs iesniegt Finansu ministrijas izvēlētajā komercbankā līdz 1. septembrim.

Komiteja atbalstījusi priekšlikumu par grozījumiem likumā “Par akciju sabiedrībām”. Ar to plānots palielināt apdrošināšanas sabiedrību minimālā dibināšanas pamatkapitāla apmēru līdz vienam miljonam latu dzīvības apdrošināšanas sabiedrībām un 500 000 latu pārējām apdrošināšanas sabiedrībām, bet reģistrētais pamatkapitāls nedrīkstēšot būt mazāks attiecīgi par diviem miljoniem latu un vienu miljonu latu. Taču jau esošās apdrošināšanas sabiedrības savu dibināšanas pamatkapitālu varēs palielināt pakāpeniski - līdz 1997. gada sākumam.

Lai ļautu uzkrāt pieredzi vēja enerģijas izmantošanā Latvijā un nodrošinātu Latvijas - Vācijas kopuzņēmuma “Ainažu vēja parks” rentablu darbu, komiteja piekritusi to pielīdzināt mazas jaudas atjaunotajai hidroelektrostacijai (arī tarifu jomā).

Atbalstīts Zemkopības ministrijas priekšlikums par valsts uzņēmuma “Priekuļu izmēģinājuma stacija” reorganizāciju un bezpeļņas organizācijas “Valsts Priekuļu selekcijas stacija” izveidi.

Akceptēts rīkojuma projekts par valsts akciju sabiedrības “Latvijas aviolīnijas” privatizāciju. Ar to tiks pieņemts zināšanai Privatizācijas aģentūras izstrādātais Latvijas aviācijas nozares novērtējums un attīstības iespējas, uzdots Privatizācijas aģentūrai veikt Latvijas aviolīniju privatizāciju un SIA, Baltic International, valsts kapitāla daļu pārdošanu, bet iegūtos līdzekļus izmantot jaunas nacionālas aviosabiedrības izveidošanā.

Privatizācijai komiteja ieteikusi nodot valsts akciju sabiedrību “Latvijas gāze”. Taču pagaidām nolemts pārdot (ar pretendentu atlasi) ne vairāk par 24 procentiem no LG (pirmajā kārtā), turklāt nolemts, ka jāsaglabā akciju sabiedrības padome, valde un gāzes tarifu regulējošās institūcijas.

Ratifikācijai Saeimā akceptēta Latvijas un Kanādas konvencija par nodokļu dubultās uzlikšanas un nodokļu nemaksāšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem.

Nolemts, ka jāveic grozījumi valsts nodevu apmēros, nosakot, ka par zemnieku saimniecības reģistrāciju, kā arī par pašvaldību nomas līguma reģistrāciju valsts nodevai jābūt 20 latu apmērā, par uzņēmumu pamatdokumentu grozījumu reģistrāciju - pieci lati, par rakstiskas informācijas saņemšanu no Uzņēmumu reģistra - četri lati, par uzņēmuma dokumentu noraksta un izraksta saņemšanu - viens lats. Akceptēti arī valdības noteikumi “Par uzņēmumu ienākuma nodokli” normu piemērošanu. Tie izskaidros, kā likumā izstrādātās normas piemērojamas konkrētiem apstākļiem.

Komiteja atbalstījusi arī priekšlikumu, kurš paredz: par valsts budžeta līdzekļiem zemes robežu noteikšana, zemes robežu plānu izgatavošana un zemes īpašuma reģistrācija kadastra reģistrā veicama šādām fiziskām personām: bijušajiem zemes īpašniekiem, kuriem 1940. gada 21. jūlijā piederēja zeme, viņus pārdzīvojušajiem laulātajiem, bērniem un mazbērniem, politiski represētajiem un pirmās grupas invalīdiem.

Akceptēts projekts grozījumiem likumos “Par uzņēmumu ienākumu nodokli” un “Par iedzīvotāju ienākumu nodokli”. Tie paredz, ka šie nodokļi būs jākārto skaidrā naudā, kas tiek pārskaitīti uz zema līmeņa vai beznodokļu valstīm.

Nolemts, ka valsts īpašumā jāatstāj nekustamais īpašums Rīgā, Tvaika ielā 2 (Rīgas Psihoneiroloģiskā slimnīca) un tas jāreģistrē uz valsts vārda Labklājības ministrijas personā. Savukārt Ekonomikas ministrijas valdījumā nolemts nodot valsts īpašumā saglabājamo nekustamo īpašumu Rīgā, Lāčplēša ielā 1 (Statistikas komiteja). Kultūras ministrijai jāpārņem savā pārziņā valsts uzņēmums kultūras pils “Ziemeļblāzma”. Valsts īpašumā nolemts saglabāt arī nekustamo īpašumu Rīgā, Dzirnavu ielā 58, un nodot to Valsts kancelejas pārvaldīšanā, turpmāk namu iznomājot viesnīcai “Rīdzene”.

Valdības preses dienests

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!