• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV Miera korpusa brīvprātīgie Latvijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.07.1995., Nr. 109 https://www.vestnesis.lv/ta/id/36015

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Bauska un Rundāle - trešo reizi senās mūzikas ietvarā

Vēl šajā numurā

25.07.1995., Nr. 109

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ASV Miera korpusa brīvprātīgie Latvijā

Aivadītonedēļ, 20. jūlijā, Rīgā, 1.ģimnāzijas telpās, sākās konference, kas tika rīkota ASV Miera korpusa brīvprātīgajiem Latvijā. Kā pastāstīja Daiga Holma, ASV Miera korpusa angļu valodas mācību programmas speciāliste, tad Miera korpusa brīvprātīgie Latvijā strādā jau četrus gadus, veicot angļu valodas mācību programmu un mazā biznesa attīstības programmu. Miera korpusa brīvprātīgie šeit strādā divus gadus, pēc tam sastāvu nomaina. Viņu darbs, respektīvi, zināšanu ziedošana ir bezmaksas, protams, finansiāli viņus atbalsta ASV valdība.

– Mums ir trīs mērķi, – pastāstīja Daiga Holma. – Pirmkārt, nodot savas zināšanas konkrētās valsts iedzīvotājiem, otrkārt, informēt un popularizēt ASV kultūru, treškārt, atgriežoties ASV, iepazīstināt sabiedrību ar tās valsts kultūru un sasniegumiem, kurā Miera korpusa dalībnieks ir strādājis. Miera korpuss nav tāda organizācija, kas varētu sniegt tehnisku, finansiālu vai materiālu palīdzību. Mēs palīdzam cilvēkiem ar zināšanām. Šobrīd Miera korpuss ar savu darbību ir aptvēris 93 valstis. Katru gadu uz tām dodas 4000 brīvprātīgie. Latvijā, visos tās reģionos, strādā pavisam 40 cilvēku. Pirms uzsākt darbu, Miera korpusa brīvprātīgie trīs mēnešos apgūst latviešu un krievu valodas minimumu. Savukārt mēs, Miera korpusa darbinieki, viņus sagatavojam mācību programmu izpildei skolās. Šādas konferences notiek katru gadu, iekams brīvprātīgie dodas uz skolām. Konferencēs piedalās arī skolas direktori un priekšmeta skolotāji. Pārspriežam, ko skola vēlas sagaidīt no skolotāja, kurš atbraucis no ASV. Savukārt brīvprātīgo interesē, kas viņu sagaida skolā. Šodien mēs organizējām pirmo nodarbību par mācību programmām angļu valodā un mazā biznesa attīstības jautājumos. Iepazīstinājām ar latvieša mentalitātes īpatnībām, ar ko tā atšķiras no vidēja amerikāņa mentalitātes. Vairākās nodarbībās iepazīstināsim Miera korpusa brīvprātīgos ar latviešu kultūru un tradīcijām.

Mēs, Miera korpusa darbinieki, savu darbu orientējam uz studentiem, vidusskolas skolotājiem, speciālistiem un uz citām iedzīvotāju kategorijām, kurus interesē šo divu programmu apguve. Vēl viens mūsu darbības būtisks virziens ir vietējo bibliotēku papildināšana ar metodisko literatūru.

Šobrīd, kad Latvijā jūtams liels angļu valodas skolotāju trūkums, kā arī ir maz speciālistu, kas pārzinātu un spētu tālāk nodot savas zināšanas mazā biznesa lietās, ASV Miera korpusa sniegtā palīdzība ir ļoti nepieciešama un īpaši to izjūt Latvijas lauku skolas.

Vairis Ozols,
“LV” nozares redaktors

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!