• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
ASV vēstnieka Inta Siliņa atvadas no Latvijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.07.1995., Nr. 103 https://www.vestnesis.lv/ta/id/35789

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas Saeimā - Lietuvas Seima priekšsēdētājs

Vēl šajā numurā

11.07.1995., Nr. 103

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

DIPLOMĀTIJAS ZIŅAS

ASV vēstnieka Inta Siliņa atvadas no Latvijas

Pie Valsts prezidenta

Piektdien, 7. jūlijā, atvadu vizītē pie Valsts prezidenta Gunta Ulmaņa (1.attēlā) ieradās ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ints Siliņš ar dzīvesbiedri Elizabeti Siliņu. Vēstnieks atzina, ka par Latvijā pavadītajiem darba gadiem var būt gandarīts, tomēr šķiršanās no Rīgas ir skumīga. Taču priekšā stāv darbs Čikāgas universitātē, kur Siliņa kungs pievērsīsies akadēmiskam darbam.

Sarunas gaitā vēstnieks īpaši uzsvēra, ka attiecības starp Latviju un ASV šobrīd ir tik labas kā vēl nekad. To raksturo šādi notikumi, kas bijuši viņa darbības laikā Latvijā: Krievijas karaspēka izvešana, ASV prezidenta Bila Klintona vizīte Latvijā, Skrundas radiolokatora likvidēšana. Siliņa kungs sarunas laikā pievērsās abu valstu savstarpējo attiecību vēsturei un pauda filozofisku domu, ka ASV vēstniecība vairs neraugās caur Latviju uz Krieviju, bet gan no Latvijas uz Krieviju. Siliņa dzīvesbiedre savukārt izteicās, ka Ulmaņa kungs var un viņam vajag būt optimistam, veroties nākotnē, kura pamatā ir šajos gados pēc neatkarības atgūšanas sasniegtais.

Valsts prezidents sarunas laikā pievērsās gan Latvijas un ASV attiecībām, gan savai valsts vizītei Lietuvā. Guntis Ulmanis pateicās Intam Siliņam par auglīgo darbu abu valstu attiecību attīstīšanā un nostiprināšanā, atzīmējot viņa lielo personīgo ieguldījumu. Sarunas noslēgumā prezidents novēlēja Intam Siliņam panākumiem bagātu turpmāko darbu.

Valsts prezidenta
preses dienests

Pie Saeimas priekšsēdētāja

Ceturtdien, 6.jūlijā, atvadu vizītē pie Saeimas priekšsēdētāja Anatolija Gorbunova (2.attēlā) ieradās Amerikas Savienoto Valstu ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ints Siliņš. Kā atzina Saeimas priekšsēdētājs, Ints Siliņš bija pirmais ASV vēstnieks Latvijai visgrūtākajā laikā, kad tai bija nepieciešams politiskais atbalsts svarīgākajā — neatkarības jautājumā; vienlaikus vēstnieks organizēja vēstniecības darbu.

Aizvadītajā laikā Latvijai bijusi būtiska ASV nostāja gan politiskajos pamatjautājumos, kas saistīti ar valstiskās neatkarības atzīšanu, bijušās PSRS karaspēka izvešanu, pilsonības problēmām un integrāciju Eiropā, gan tīri praktiskā ziņā. Izteicis par to gandarījumu, Ints Siliņš pauda cerību, ka šādu svarīgu lomu ASV saglabās arī nākotnē, jo tas palīdzētu stiprināt Latvijas drošību un neatkarību. Kā uzskata vēstnieks, Latviju un ASV vienojuši kopīgi centieni, kas saistījušies ar vēlmi redzēt šeit reģionālu un ekonomisku stabilitāti, demokrātisko struktūru attīstību. A.Gorbunovs savukārt uzsvēra, ka mazās valstis vienmēr ar bažām skatās uz lielvalstu aktivitātēm, taču ASV galvenā būtība — neatkarības, demokrātijas centienu un cilvēktiesību aizstāvība — viesa paļāvību un guva nedalītas simpātijas.

Rezumējot šajā laikā paveikto, A.Gorbunovs piekrita I.Siliņam, ka, neskatoties uz sniegto atbalstu, izšķirošais ir pašu veikums. Rezultāti — karaspēka izvešana, pilsonības jautājuma risinājums — liecina, ka politika bijusi pareiza, lai arī dažkārt rodas problēmas tās īstenošanā. 5.Saeimas darbība pierādījusi, ka sabiedrība, kas izvirza sev demokrātiskus mērķus un tos attīsta, var atrisināt daudzus jautājumus. Arī Saeimas frakcijas, demokrātiski diskutējot, ir guvušas citu izpratni, viena no otras arī mācoties. Runājot par pilsoņu un nepilsoņu attiecību risināšanu Latvijā, gan A.Gorbunovs, gan I.Siliņš bija noskaņoti optimistiski. Lai arī situācija valstī, kur gandrīz puse iedzīvotāju runā citā valodā, ir sarežģīta, nav nepārvaramu šķēršļu vai konfrontācijas, kas kavētu veiksmīgu cittautiešu integrāciju sabiedrībā.

Noslēgumā ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijā Ints Siliņš pateicās par sadarbību un izteica cerību kādreiz vēl viesoties Latvijā.

Irīna Korņiļjeva,
Saeimas ziņu dienests

Pie ārlietu ministra

Pirmdien, 10.jūlijā, atvadu vizītē pie Latvijas Republikas ārlietu ministra Valda Birkava ieradās ASV ārkārtējais un pilnvarotais vēstnieks Latvijas Republikā Ints Siliņš.

Sarunas gaitā vēstnieks ar gandarījumu sacīja, ka attiecības starp Latviju un ASV šobrīd ir ļoti labas. ASV vēstnieks I.Siliņš uzsvēra ASV prezidenta B.Klintona ieinteresētību un aktīvo nostāju labu attiecību veidošanā ar Latviju. Arī Latvijas ārlietu ministrs V.Birkavs laika periodu pēc diplomātisko attiecību atjaunošanas starp Latviju un ASV raksturoja “kā vienu no visizšķirīgākajiem posmiem mūsu valsts vēsturē”.

ASV vēstnieks I.Siliņš un Latvijas ārlietu ministrs V.Birkavs pārrunāja abu valstu attiecību padziļināšanas iespējas, tajā skaitā nepieciešamību sekmēt Latvijas un ASV ekonomisko sadarbību. Vēstnieks sacīja, ka būtisks priekšnoteikums ASV investīciju ienākšanai Latvijā ir Latvijas likumdošanas sakārtotība. Latvijas ārlietu ministrs atzīmēja, ka ekonomiskās sadarbības aktivizēšanās starp ASV un Latviju sekmētu visa Baltijas tirgus attīstību.

Ārlietu ministrs pateicās vēstniekam I.Siliņam par nozīmīgo ieguldījumu ASV un Latvijas attiecību veidošanā un novēlēja viņam sekmīgu darbu Čikāgas universitātē. ASV vēstnieks I.Siliņš atstās Latviju 14.jūlijā. Jaunais ASV vēstnieks Latvijā būs Lerijs Nepers (Larry C.Napper).

ĀM preses centrs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!